Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένες κρατήσεις για το Πάσχα στους παραδοσιακούς προορισμούς

Αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Aυτό σύμφωνα με τους τους φορείς του κλάδου σημαίνει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με την ΠΟΞ, η πληρότητα των ανοικτών ξενοδοχείων των περισσότερων πασχαλινών προορισμών της χώρα θα κινηθεί την περίοδο του Πάσχα από 70% έως 90, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 100%. Ωστόσο ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).  
Στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α. Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Στο μεταξύ υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.    
«Μετά το σοκ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει. Η ροή κρατήσεων από σημαντικές μας αγορές βρίσκεται σε προ covid επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς ένα καλό lead in τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληροτήτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», τονίζει  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ  Γρηγόρης Τάσιος.
Πού θα πάνε οι Έλληνες το Πάσχα-Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν ταξίδια του εξωτερικού
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα τουριστικά γραφεία της χώρσας κάνουν λόγο γιαεπαναφορά της ζήτησης των Ελλήνων για ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία ανά περίπτωση είναι τριπλάσια έναντι του 2022,  την εφετινή ταξιδιωτική περίοδο του Πάσχα.  Η κίνηση του Πάσχα χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα τουριστικά γραφεία ως ικανοποιητική, και αναμένουν ότι θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε τη Μ. Εβδομάδα. Πρωταγωνιστής και φέτος την Κέρκυρα, η οποία είναι γνωστή για τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα.
Σε επίπεδο εσωτερικού, τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι, τα Ζαγοροχώρια αλλά και νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος, τα Κύθηρα.
Όσον αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού, οι Έλληνες προκρίνουν Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ν. Γαλλία, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, το Στρασβούργο, η Κύπρος, η Βιέννη, το Μπριζ αλλά και την Αμερική. Επιπλέον, τα Ιεροσόλυμα, η Κωνσταντινούπολη και η Αίγυπτος, λόγω των Πατριαρχείων τους, αποτελούν για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης των Ελλήνων, στο πλαίσιο του θρησκευτικού ιδεώδους .Σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν ταξίδια στο εξωτερικό, με αναλογία 7 (εξωτερικό) προς 3 (Ελλάδα). 
Ο πρόεδρος της FedHATTA,  Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε  «ότι η Ελληνική αγορά και η διάθεση των Ελλήνων για ταξίδια έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτική, και έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Αποτελεί δε σημαντικό τροφοδότη των Ελληνικών προορισμών και συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας τους ».
Υψηλές πληρότητες στα ελληνικά νησιά την περίοδο του Πάσχα
Μπορεί η Μύκονος και η Σαντορίνη να διεκδικούν σημαντικά μερίδια του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο τα περισσότερα ελληνικά νησιά ποντάρουν τις μέρες του Πάσχα να αυξήσουν τις τουριστικές ροές τους και να μπουν με το δεξί στην νέα τουριστική σαιζόν.
Πάτμος: Η πληρότητα αγγίζει το 100% – Εντυπωσιάζει η η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα έθιμο 400 ετών
«Το Πάσχα στην Πάτμο επανέρχεται με πολλά ξεχωριστά έθιμα ανοικτά στο κοινό, μετά από τρία χρόνια. Στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν, ήδη η πληρότητα αγγίζει το 100%. Κατάνυξη, τοπική κουζίνα και μοναδικές παραδόσεις θα “κλέψουν” την παράσταση. Μεταξύ άλλων, η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα έθιμο 400 ετών, θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες. 
Ιος: Η Ίος θα γίνει πόλος έλξης το Πάσχα για Νιώτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι 
Ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η Ίος θα γίνει πόλος έλξης το Πάσχα για Νιώτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ιστορική  ταυτότητα του νησιού. Οι “μπάλες”, οι “κούνιες” με νεαρά κορίτσια και αγόρια, παραδοσιακά ντυμένα να στήνουν κούνιες στην είσοδο της Χώρας και η εντυπωσιακή περιφορά των επιταφίων θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα διαφορετικό νησιώτικο Πάσχα που είναι γεμάτο παραδόσεις, τοπικές νοστιμιές και αιωνόβια έθιμα!» 
Σκόπελος: Έντονο το ενδιαφέρον για το Πάσχα στη Σκόπελο πέραν του αναμενόμενου 
«Παρά τους περιορισμούς στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις Σποράδες, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για το Πάσχα στη Σκόπελο πέραν του αναμενόμενου. Οι παραδόσεις, οι τοπικές γεύσεις και οι γραφικοί οικισμοί συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για Πασχαλινές διακοπές στο νησί του Mamma Mia», προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, Ιωάννα Ευσταθίου. 
Κάλυμνος: Πόλος έλξης οι 14 επιτάφιοι στο γραφικό λιμάνι, την Πόθια
 «Το Πάσχα αναμένονται στην Κάλυμνο αυξημένες πληρότητες. Την Μ. Παρασκευή, οι 14 επιτάφιοι στο γραφικό λιμάνι, την Πόθια, θα δημιουργήσουν μία ανεπανάληπτη κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στην Κάλυμνο το Πάσχα ταυτίζεται με το «μουούρι», μια  παραδοσιακή συνταγή  με γεμιστό αρνί ή κατσικάκι που αργοψήνεται όλο το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης. 
Νάξος: Πληρότητα  άνω του 70% στα περισσότερα  καταλύματα αναμένει το νησί
«Το Πάσχα στη Νάξο θυμίζει “παλέτα” χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και συναισθημάτων. Η πληρότητα θα είναι υψηλή, άνω του 70%, στα περισσότερα  καταλύματα που θα είναι ανοικτά. Το εύρος επιλογών για εξερεύνηση σε γραφικά χωριά, τα πρωτότυπα έθιμα όλες τις ημέρες και οι ανταγωνιστικές τιμές μας σε συνδυασμό με μια εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών θα είναι η “συνταγή” για το ιδανικό Πάσχα φέτος για πολλούς Έλληνες ταξιδιώτες», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς. 
Κάρπαθος: Το νησί θα πλημμυρίσει από αποδήμους Καρπαθίους 
«Στην Κάρπαθο, τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα διατηρουνται αναλλοίωτα επί σειρά αιώνων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά. Ειδικά στην Όλυμπο, την Λαμπρή Τρίτη το έθιμο της περιφοράς των Εικόνων ξεχωρίζει. Το νησί μας θα πλημμυρίσει από αποδήμους Καρπαθίους που θα έρθουν για τις Άγιες ημέρες ενώ και η τουριστική κίνηση θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός. 

Κ.Χαλκιαδάκης
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σεϋχέλλες στην Ικαρία: Η παραλία που φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Οι ελληνικές Σεϋχέλλες, στην Ικαρία, συμπυκνώνουν ιδανικά την ίδια την ουσία και ταυτότητα του νησιού – τοπίο μαγικό, άγριο και άθικτο και για αυτό απόλυτα αληθινό.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στην Ικαρία της μακροζωίας με τις πανέμορφες παραλίες, είναι πως η παραλία Σεϋχέλλες δημιουργήθηκε κατά λάθος.

Ήταν το 1985 όταν η κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη του τούνελ για τη δημιουργία δρόμου από και προς το χωριό του Μαγγανίτη οδήγησε στο να κατρακυλήσουν οι βράχοι στο νερό.

Με τα χρόνια το νερό έκανε τη δουλειά του και κάπως έτσι, στην ουσία «από λάθος», σχηματίστηκε μια κορυφαία σε ομορφιά ελληνική παραλία.

Οι ίδιοι οι Ικαριώτες αποκαλούν χαϊδευτικά την παραλία Σεϋχέλλες «τη ακουαμαρίνα του νησιού». Η αλήθεια είναι πως η γαλάζια -με ελαφρούς τόνους σμαραγδί- απόχρωση των νερών της είναι εκθαμβωτική.

Το εξωτικό, α λα Καραϊβική σκηνικό συμπληρώνουν ιδανικά το λευκό ψιλό βότσαλο της παραλίας αλλά και οι εντυπωσιακοί γρανιτένιοι βράχοι που την περιβάλλουν.

Μάλιστα οι επιβλητικοί λευκοί βράχοι δημιουργούν υποθαλάσσιες σπηλιές γύρω από την παραλία.

Όπως καταλαβαίνετε, οι Σεϋχέλλες είναι ιδανικές για εξερευνήσεις και καταδύσεις στο βυθό της θάλασσας (γι’ αυτό μην ξεχάσετε τη μάσκα σας) αλλά και για ηχηρές βουτιές από τους γρανιτένιους βράχους!

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σαββατοκύριακο στην Κέα: Σούπερ απόδραση 2 ώρες από την Αθήνα

Η Κέα (Τζια) αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να αποδράσουν αυτή την περίοδο από το κλεινόν άστυ σε έναν κοντινό νησιωτικό προορισμό.

Το όμορφο Κυκλαδονήσι απέχει περίπου 1 ώρα με το πλοίο από την Αττική και αυτό είναι το μεγάλο του ατού που το καθιστά δημοφιλή προορισμό για σύντομες αποδράσεις.

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, για τις πανέμορφες παραλίες και μία γραφική Χώρα.

Οι βασικοί οικισμοί της Κέας ή Τζιας, είναι η Ιουλίδα, στην ουσία η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι και το λιμάνι της η Κορησσία.

Η Ιουλίδα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων κι έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καλντερίμια και το άπλετο φως του ήλιου, καθώς και η απρόσκοπτη θέα στα νερά του Αιγαίου, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν την Ιουλίδα αγαπημένη επιλογή των ταξιδιωτών.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Λίγα μόλις βήματα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Σκιάθου και στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου σημείου της Χώρας, ένα μικρό δρομάκι προς τα δεξιά οδηγεί στην όμορφη μικρή πλατεία στο μέσο της οποίας, ένα μεγάλο δέντρο χαρίζει απλόχερα τη δροσερή σκιά του στους επισκέπτες του κατάλευκου σπιτιού που περιμένουν να μπουν μέσα και να θαυμάσουν τα υπάρχοντα-εκθέματα του αγίου της ελληνικής λογοτεχνίας, του σπουδαίου Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

    Με απλά λόγια, όπως ήταν άλλωστε και όλη η ζωή του μεγάλου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι το σπίτι-μουσείο που έζησε στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

    Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 1954 πέρασε στον Δήμο Σκιάθου και κι από το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτιρίου.

    Το υπέροχο διώροφο σπίτι που είναι κλασικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1860 από τον πατέρα του μεγάλου λογοτέχνη, τον ιερωμένο Αδαμάντιο όπως μπορεί να διακρίνει ο κάθε επισκέπτης, στην εντοιχισμένη από τότε επιγραφή στην είσοδο του σπιτιού.

    Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στη Χώρα και πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε το 1911 είχε μία εξαιρετικά λιτή ζωή ακόμη και στην Αθήνα όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Είχε πέρα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο να επιδείξει και μία πρωτόγνωρη λιτότητα και στην καθημερινότητά του, ενώ ήταν και βαθιά θρησκευόμενος, κάτι που φαίνεται αποτυπωμένο και στο εσωτερικό του σπιτιού.

    Μια εξωτερική ξύλινη σκάλα στην ανατολική πλευρά οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του σπιτιού που είναι διώροφο, με ανώγι και κατώγι, ενώ στο ανώγι, μια στενόμακρη είσοδος οδηγεί σε τρία δωμάτια.

    Το ανώγι, δηλαδή ο πρώτος όροφος διατηρείται αυτούσιος με τα αυθεντικά του έπιπλα, αντικείμενα της εποχής και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το μελανοδοχείο του, το σεντούκι του και το κρεβάτι του, ενώ στο σαλόνι με το παραδοσιακό τζάκι και τα αυθεντικά έπιπλα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέρασε τα τελευταία του χρόνια πριν πεθάνει από πνευμονία.

    Στα δεξιά της εισόδου, υπάρχει ένα μικρό σχετικά δωμάτιο, όπου υπάρχουν τα βιβλία και τα θρησκευτικά άμφια του πατέρα του συγγραφέα, του παπα Αδαμάντιου. Το μικρό αυτό δωμάτιο διαθέτει μόνο ένα παράθυρο, ένα κρεβάτι και ένα ντουλάπι χωμένο στον τοίχο, μοιάζοντας περισσότερο με κελί μοναχού. Αυτό τον χώρο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το χρησιμοποίησε αργότερα όταν πια είχε επιδεινωθεί πολύ η υγεία του τόσο ως γραφείο όσο και σαν υπνοδωμάτιο.

    Το σαλόνι του σπιτιού με τους χρωματικούς ρόμβους στο ταβάνι, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο και στα αριστερά υπάρχει το τζάκι, που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγαπούσε πολύ σαν χώρο. Πάνω από το τζάκι, δύο μικρά ράφια έχουν ακόμη τις κούπες και τα φλιτζάνια με τα νησιώτικα αυθεντικά σχέδια, που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος συγγραφέας.

    Μία εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί στην αυλή και στο ισόγειο του σπιτιού, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Σκιαθίτη συγγραφέα.

    Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για μας, για το νησί μας, για τον Πολιτισμό μας, η ανάδειξη του σπιτιού του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη είναι κορυφαίας σημασίας. Είναι τοπόσημο για τον τόπο μας και μια ολοζώντανη ιστορία που οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της Σκιάθου και στους νεότερους. Για το νησί, το όνομα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ιερό και αξεπέραστο. Τιμούμε στο μέγιστο δυνατό, τον σπουδαίο λογοτέχνη που αποτελεί σημαία για το νησί μας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το έμβλημα του δήμου Σκιάθου είναι το πρόσωπο του μεγάλου μας συγγραφέα, η πιο σημαντική οδός του νησιού φέρει το όνομά του αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου ονομάζεται «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

 Η. Παπαδημητρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ