Τα εκλογικά εμπόδια που βάζουν ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων, οι ενδείξεις για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό αντισυστημικής ψήφου αλλά και τα “αγκάθια” της απλής αναλογικής, έχουν ωθήσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές σε έναν “αγώνα δρόμου” μέχρι τις εκλογές. Άλλοι αγωνιούν για να λάβουν το εισιτήριο για τη Βουλή και άλλοι για μίαυ ψηλή θέση στην εκλογική κατάταξη.
Ενώ, κάποιοι έλαβαν, με προφανή ανακούφιση, μια δεύτερη ευκαιρία να κριθούν από τους πολίτες στις προσεχείς εκλογές, ώστε να επανεκλεγούν βουλευτές.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο παραιτηθείς βουλευτής Θέμης Χειμάρας – μετά την “αθώωση” από τον ΣΔΟΕ σε σχέση με δημοσιεύματα εις βάρος του για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας του με δήμους και φορείς Δημοσίου – σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει το “πράσινο φως” να μετάσχουν στα ψηφοδέλτια των Σερρών και της Φθιώτιδας αντίστοιχα.
Η μάχη της Α’ Αθήνας
Σκληρή θα είναι η “μάχη” στην Α’ Αθηνών όπου “διαγκωνίζονται” παλαιότερα και νεότερα στελέχη, με υψηλή δημοφιλία.
Η άφιξη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, που αρχικά αναμενόταν να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην “αρένα” της Α’ Αθήνας, όπου δίνουν την εκλογική “μάχη” ακόμη δύο υπουργοί: ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
Στην ίδια περιφέρεια διεκδικούν την εκλογή τους και: η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και η νεοεισερχόμενη Άννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, νομικός και νυν αντιδήμαρχος Αθηναίων. Πρόσωπο που σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, μαζί με τον καθηγητή Ναπολέωντα Μαραβέγια που θα είναι υποψήφιος στην Κεφαλλονιά.
Στην αρένα του Βόρειου Τομέα
Μεγάλος ο ανταγωνισμός και στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου την πρωτιά στην κατάταξη της “γαλάζιας” παράταξης διεκδικούν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Την επανεκλογή τους διεκδικούν και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αλλά και οι: Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ στη μάχη της ψήφου στον Βόρειο Τομέα ρίχνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Η αναμέτρηση στο Δυτικό Τομέα
Στον Δυτικό Τομέα, όπου και πάλι θα είναι υποψήφιος και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις γειτονιές “οργώνουν” για να λάβουν την έμπρακτη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος. Στη Δυτική “αρένα” θα “διαγκωνιστούν” για την εκλογή τους η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρίας Συρεγγέλα και ο ΠΑΣΟΚογενής, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση της ΝΔ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι υποψήφιος και στην Α’ Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας το κενό που αφήνει η αποχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει ότι η τρίτη υποψηφιότητα του θα είναι στον ‘Έβρο.
Η μάχη στα Νότια
Στο Νότιο Τομέα “μάχη” για την πρωτιά αναμένεται να δώσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια διεκδικούν την ψήφο των πολιτών ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Άννα Καραμανλή, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Καλλιανός και ο Βασίλης Σπανάκης.
Στον Νότιο Τομέα ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη, του πρώην βουλευτή του “Ποταμιού” Γρηγόρη Ψαριανού, του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, του ηθοποιού Σταύρου Νικολαΐδη, γνωστού από τα «Εγκλήματα» κ.α. τηλεοπτικές σειρές και της κόρη της πρώην υπουργού της ΝΔ, Φάνης Πάλλη Πετραλιά, Θεοδώρα.
Ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Αττική
Μεγάλος ο συναγωνισμός και στην Ανατολική Αττική, όπου ανακοινώθηκε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, όπως και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη.
Στην συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο επί 23 χρόνια βουλευτής Γιώργος Βλάχος αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου που παλαιότερα ήταν και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Μια “γαλάζια” θέση αδειάζει με την αποχώρηση από το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο της Γεωργίας Μαρτίνου, για αποκλειστικά προσωπικούς λόγους, η οποία στις εκλογές του 2019 είχε λάβει την πρώτη θέση στην εκλογική κατάταξη στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής.
Οι κεντρώες πινελιές
Τις… κεντρώες “πινελιές” στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια δίνουν: ο Απόστολος Σπυρόπουλος στην Αρκαδία, γιος του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Επίσης, η Παρασκευή Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα και η Χαρίκλεια Ντερμανάκη στα Χανιά.
Οι υφυπουργοί
Να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της Μαγνησίας στη μάχη της 21ης Μαΐου, αποφάσισε και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα στις φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου θα ζητήσει την ψήφο στην Α΄ Πειραιά.
Ανανέωση και γυναικείο άρωμα
Ο στόχος της ΝΔ και του Πρωθυπουργού στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ήταν να συμβολίζουν την ανανέωση, να σηματοδοτούν το άνοιγμα στο κέντρο και στην κεντροαριστερά και να έχουν ισχυρή γυναικεία παρουσία.
Έτσι, το 50% του συνόλου των “γαλάζιων” υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα, χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.
Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».
Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».
Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.
Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο
Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.
Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».
Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει