Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και την άνοιξη του 2024

Εξωστρέφεια, συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Πέτερ Στάιν, ο Μπομπ Ουίλσον και ο ‘Αντολφ Σαπίρο, και την αφρόκρεμα της ελληνικής θεατρικής σκηνής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο Απρίλιος 2023 – Μάιος 2024.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/3), παρουσία του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και των συντελεστών των παραστάσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ, Λευτέρης Γιοβανίδης, ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του θεάτρου για το προσεχές διάστημα με τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στις δύο σκηνές του, καθώς και το πρόγραμμα του διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ «Πειραιάς Artport III» το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Η εξωστρέφεια αποτελεί προτεραιότητά μας και στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση συνεργατών και ρεπερτορίου εφάμιλλων της αξίας του θεάτρου μας» δήλωσε ο Λευτέρης Γιοβανίδης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να μεριμνήσει έγκαιρα η Πολιτεία ώστε να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια και καίρια νομοθετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει τρεις σημαντικούς σκηνοθέτες με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση. «Και οι τρεις παραγωγές στοχεύουμε να αποτελέσουν μια γόνιμη σύμπραξη και ώσμωση με Ελληνίδες και Έλληνες ηθοποιούς, και να αποφέρουν εξαιρετικά ενδιαφέροντες καρπούς» ανέφερε ο Λ. Γιοβανίδης.

Την αρχή κάνει ο Πέτερ Στάιν που θα σκηνοθετήσει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα αμέσως μετά το Πάσχα (19/4) είναι μία διασκευή της σκηνοθεσίας του Στάιν, που είχε παρουσιάσει το 2018 στη Γαλλία, αλλά αποτελεί, όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, ένα καινούριο στοίχημα.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης παραδέχτηκε πως λατρεύει τον Μολιέρο και το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο για τον ίδιο είναι « εφιάλτης» το γεγονός ότι δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα, καθώς θέλει να καταλαβαίνει τι λένε οι ηθοποιοί που σκηνοθετεί. «Τους ζητώ να μου μεταφράζουν στα αγγλικά κάθε φράση που λένε στα ελληνικά. Και τους ευχαριστώ που με ανέχονται. Θα μου πείτε, “μα γιατί το κάνεις”; Είναι θέμα ματαιοδοξίας, υποθέτω, χρημάτων αλλά και μια νέα ευκαιρία να μείνω λίγο καιρό στην Ελλάδα. Είναι συναισθηματικό το κίνητρο να δουλεύω εδώ» δήλωσε ο Πέτερ Στάιν για την παράσταση που αποτελεί την πέμπτη του σκηνοθεσία στην Ελλάδα.

Το Νοέμβριο τη σκυτάλη θα πάρει η σκηνοθετική ματιά του Μπομπ Ουίλσον πάνω στις «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» του Έντουαρντ ‘Αλμπι με πρωταγωνίστριες τις Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου. Το κείμενο του ‘Αλμπι δομείται πάνω στα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον θάνατό του, παρουσιάζοντας τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που σταδιακά συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης ενορχηστρώνει μια σύνθετη αφήγηση για τον χρόνο που περνά και για τον άνθρωπο που περιεργάζεται τα πολλαπλά του είδωλα μέσα στο κάτοπτρο της ζωής.

Ο Ουίλσον αναφέρθηκε στην γνωριμία με τον Έντουαρντ ‘Αλμπι όταν ήταν ακόμα φοιτητής αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται σκηνοθετικά με ένα έργο του. «Μέχρι σήμερα έχω δει δύο παραστάσεις του έργου “Τρεις Ψηλές Γυναίκες” και δε μου άρεσε καμία. Αυτό το έργο περιστρέφεται γύρω από τον αριθμό τρία. Πολλές φορές συναντάμε αυτόν τον αριθμό στη λογοτεχνία. Όμως, εδώ, είναι σαν να περιγράφω τη δομή ενός σώματος: Το δέρμα, τη σάρκα και τα κόκκαλά του» δήλωσε. Αναφερόμενος στις τρεις πρωταγωνίστριες του, είπε πως «κοιτάζοντας τις και μόνο δημιουργείται μια ιστορία». «Την πρώτη ημέρα που τις συνάντησα, φώτισα απλώς τα πρόσωπα τους και δεν μιλήσαμε περαιτέρω. Αλλά η ιστορία ήταν εκεί, σαν να γινόταν ένα κοντινό στην κάμερα. Κι όπως λένε οι κινηματογραφιστές, από τη στιγμή που ο φακός ζουμάρει στο πρόσωπο δεν χρειάζεται να γίνουν πολλά. Στη δουλειά μου, ξεκινώ πάντα με τη φυσική όψη των ηθοποιών, εστιάζω στο μυστήριο που υπάρχει εκεί» πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο Ρώσος σκηνοθέτης ‘Αντολφ Σαπίρο θα παρουσιάσει τον «Πλατόνοφ» του ‘Αντον Τσέχωφ. «Εχω σκηνοθετήσει έργα του Τσέχωφ σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες, αλλά ποτέ το πρώτο του θεατρικό, που εντωμεταξύ, κρύβει πολλά αινίγματα. Ας αρχίσουμε με το ερώτημα, αν είναι τυχαίο γεγονός που ο βασικός ήρωας φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Πιστεύω πως τις απαντήσεις σ’ αυτή και σε πολλές ακόμα ερωτήσεις θα δώσει η παράσταση» δήλωσε ο Σαπίρο στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του. Στον ρόλο του τίτλου θα δούμε το Νίκο Ψαρρά και μαζί του, τους Θέμη Πάνου, Αντιγόνη Φρυδά, Νικόλα Χανακούλα, Θανάση Ζερίτη, Κατερίνας Παπουτσάκη, Αναστάση Ροϊλό.

Το πνεύμα της εξωστρέφειας συμπληρώνει, τέλος, η σημαντική όσο και συμβολική, συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης, στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, που θα σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Γιοβανίδης με έναν θίασο στελεχωμένο από ηθοποιούς και από τις δύο χώρες (από 5/5/24).

Παράλληλα, η εναλλακτική Σκηνή Ωμέγα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τρεις πολύ φιλόδοξες παραγωγές πάνω στην πολυπλοκότητα και τη βία των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων. Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί προσεχώς τις «Σκηνές από έναν γάμο» του Μπέργκμαν, με πρωταγωνιστές την Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά (από 21/4), ενώ η Μαριλίτα Λαμπροπούλου παίρνει τη σκυτάλη την επόμενη άνοιξη με τους «Τσέντσι» του Σέλλεϋ (από τον Φεβρουάριο του 2024). Ενδιάμεσα θα παρουσιαστεί «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία και διανομή που θα ανακοινωθεί αργότερα (Νοέμβριος του 2023).

Τέλος, τον Σεπτέμβριο επιστρέφει για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ «Πειραιάς Artport III», με εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές και δράσεις στην πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκλεκτοί μουσικοί της ΚΟΑ στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα,Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με ένα πρόγραμμα που συγκινεί.

Ερμηνεύονται έργα συνθετών που έζησαν και έδρασαν στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη.

Ξεκινώντας από το Τέταρτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μπετόβεν. Σύνθεση θυελλώδη, γεμάτη ένταση.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια εκδοχή του κατανυκτικού κουαρτέτου εγχόρδων Fratres, του 88χρονου σήμερα Εσθονού συνθέτη Άρβο Περτ.

Τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του «συνθέτη του Θεού» Άντον Μπρούκνερ, θα ακουστεί το Κουαρτέτο εγχόρδων του σε ντο ελάσσονα.

Το πρόγραμμα

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ.4

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Fratres (εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων)

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί

Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

Στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7359300828349369633?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Flifestyle%2Falkinoos-ioannidis-tragoudise-ton-proskyniti-sto-panepistimio-Columbia-tis-neas-yorkis%2F4062373%2F&embedFrom=oembed

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Eden in Ancient Olympia»: Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο στέλνει ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη

Η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πριν από λίγες ημέρες για να κινηματογραφήσει το «Eden», ένα ρηξικέλευθο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 6, 7 και 8 Απριλίου, και η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Το «Eden» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνδυάζοντας τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Η διοργάνωση αυτού του σημαντικού γεγονότος, λίγες ημέρες πριν από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, έχει βαθιά σημασία. Αυτός ο εμβληματικός τόπος, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Σε αυτή την ιστορική τοποθεσία, η διεθνούς φήμης μεσόφωνος και η ομάδα της ενώνουν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

«Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας» σημειώνει η Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

Την ΝτιΝτονάτο πλαισιώνει η συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης. Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια έχει προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL.

Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο επιστρέφει αύριο (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία για να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024.

ΦΩΤΟ credit WHF Stephan TalneauTalneau

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ