Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται ακόμη και αναδρομικά λουκέτα 10 ημερών στις επιχειρήσεις που δεν μεταβιβάζουν τις αποδείξεις που εκδίδουν στην ΑΑΔΕ

Αντιμέτωπες με «λουκέτα» που μπορεί να ξεκινούν από 48 ώρες φτάνουν ακόμη και τις 10 ημέρες, βρίσκονται όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, οι οποίες, οι οποίες όχι μόνο δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά δεν τις διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης, όπως έχουν υποχρέωση στην ΑΑΔΕ μέσω των ταμειακών μηχανών.

Όπως προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι ποινές για τις επιχειρήσεις που δεν απέδωσαν τις αποδείξεις θα έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα και θα ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από  31η Οκτωβρίου 2022 και μέχρι και 18 Μαρτίου 2023.  

Τις ποινές που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα θα μπορούν να αποφύγουν και έτσι να γλυτώσουν τα «λουκέτα» μόνο οι επιχειρήσεις  οι  οποίες συμμορφώθηκαν μετά το email – τελεσίγραφο που είχαν λάβει από την ΑΑΔΕ πέρυσι τον Οκτώβριο.

Τότε είχαν εντοπιστεί περίπου 170.000 ταμειακές μηχανές οι οποίες είτε δεν είχαν στείλει ούτε μια απόδειξη είτε σταμάτησαν απότομα να διαβιβάσουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην νέα απόφαση Πιτσιλή «οι διαπιστώσεις παραβάσεων μη διαβίβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ οι οποίες έλαβαν χώρα από την 31.10.2022 και μέχρι και τον χρόνο δημοσίευσης της νέας απόφασης, ήτοι 18.3.2023 λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των κυρώσεων του μέτρου της αναστολής ή της ειδικής χρηματικής κύρωσης προσαυξημένων λόγω υποτροπής»

Σύμφωνα με την νέα απόφαση της ΑΑΔΕ:

  1. Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται με πράξη των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, εφόσον διαπιστώνεται η κατά τα ως άνω μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ και εφόσον πριν την αποχώρηση των οργάνων αυτών από την επαγγελματική εγκατάσταση κοινοποιείται σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου. Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην ως άνω κοινή απόφαση για την ειδική χρηματική κύρωση.
  2. Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται: 

α)  Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α΄ διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β’ διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παράταση εφαρμογής ζητούν έμποροι και βιομήχανοι

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) απέστειλε στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, επιστολή με την οποία ζητά να παραταθεί το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο, σε χρονική αντιστοιχία με αυτήν που έχει ήδη αποφασιστεί για το νέο πληροφορικό σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. 

Η παράταση αυτή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να χορηγηθεί στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες ενέργειες για την συνολική χρήση των εφαρμογών του, όπως αναφέρει στην επιστολή του ΕΒΕΘ, την οποία υπογράφει ο Α’ αντιπρόεδρος του φορέα, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ξεκινήσει την 1/5 και η πλήρης επιχειρησιακή εφαρμογή την 1/6, ενώ με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της πλήρους εφαρμογής είναι η 1/4 για τη βιομηχανία και η 2/5 για το λιανεμπόριο.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η χρήση του απολογιστικού συστήματος καταχώρισης των υπερωριών και των αλλαγών στο ωράριο των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις πριν την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», υπογραμμίζει στην επιστολή του το ΕΒΕΘ.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) και των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης Αττικής και Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μεταφορά σε αυτές των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων σήμερα ΔΟΥ.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιούνται οι ημερομηνίες για την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης (KEBEIΣ) Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις σχετικές αποφάσεις, ο χρονοπρογραμματισμός διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΕΦΟΚ Αττικής & Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΚ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 22/4/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 17/06/2024

ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 13/5/2024

ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΔΕ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 17/6/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 15/7/2024

Στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης παραμένει, προσωρινά, η αρμοδιότητα της παραλαβής δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων, η οποία ασκείται στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας της αντίστοιχης πρώην ΔΟΥ.

Tα υφιστάμενα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης μετεξελίσσονται σε Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης και προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης τεσσάρων επιπλέον Γραφείων, προς στέγαση σε χώρους των Δήμων Ζωγράφου, Κρωπίας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αιγάλεω, αντίστοιχα

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Τι προβλέπουν οι αγορές για τις τιμές καλαμποκιού, σόγιας, ζάχαρης, χυμού πορτοκαλιού και βαμβακιού

Προβλέψεις των αγορών για τις τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, της ζάχαρης, του χυμού πορτοκαλιού και του βαμβακιού περιλαμβάνει το τρίτο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά, με το 3ο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η εικόνα στασιμότητας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σημαντικά, παρά την ελαφρά βελτίωση των πρόδρομων δεικτών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιβραδύνονται.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, θέτοντας ως χρονικό σημείο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο. Το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας αξίες, που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια).

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους.

Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού. Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί.

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι.

Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών.

Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική. Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας.

Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,16%). Ως πιθανοί λόγοι μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική). Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ