ΔΙΕΘΝΗ
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Φρένο» Σούνακ στα σενάρια επιστροφής – «Δεν αλλάζει τίποτα»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Ρίσι Σούνακ αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το Βρετανικό μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σούνακ μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς τις ΗΠΑ.
«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος σήμερα του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
Το Parthenon Project, το οποίο υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη διευθέτηση του ζητήματος, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.
NEWSIT
ΔΙΕΘΝΗ
Μεντβέντεφ: «Τερατώδεις» συνέπειες για το διεθνές δίκαιο η δίωξη Πούτιν από το ΔΠΔ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του διαδόχου του, του Βλαντίμιρ Πούτιν, που θέλει να δικάσει για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, θα έχει φρικτές συνέπειες για το διεθνές δίκαιο.
«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο (…) πυρηνικής δύναμης, που δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι τερατώδεις», έκρινε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής σήμερα η γαλλική κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Η Βενεζουέλα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ακύρωσε χθες, Πέμπτη, αμφιλεγόμενο άρθρο του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, το οποίο προέβλεπε ποινή έως και τρία χρόνια φυλάκιση για τους ομοφυλόφιλους.
Το Δικαστήριο «ακύρωσε τη διάταξη που περιλαμβανόταν στο άρθρο 565 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα λόγω έλλειψης επαρκούς νομικής σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά που έχει στόχο να τιμωρήσει», όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του.
«Η εν λόγω διάταξη, την οποία έχουν επικρίνει διεθνείς οργανισμοί, προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τους στρατιωτικούς που επιδίδονται ‘σε σεξουαλικές πράξεις παρά φύση’, χωρίς να διευκρινίζει τι αφορούν αυτές οι πράξεις», πρόσθεσε το Δικαστήριο.
Παράλληλα έκρινε ότι η διάταξη «δεν συνάδει με το Σύνταγμα ή τους διεθνείς οργανισμούς (…) διότι είναι αντίθετη στη θεμελιώδη αρχή της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παρά τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, η πιο πρόσφατη από τις οποίες τον Σεπτέμβριο του 2021, το άρθρο 565 παρέμενε ίδιο, παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών να καταργηθεί.
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αυτή τη συντηρητική χώρα της Λατινικής Αμερικής χαιρέτισαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Έπειτα από τόσα χρόνια μαχών καταφέραμε να ακυρωθεί το άρθρο», δήλωσε ο ακτιβιστής Λεάνδρο Βολόρια.
Στρατιωτικός που είχε αποταχθεί όταν έγινε γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος δήλωσε ότι η ακύρωση του άρθρου τού ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψει στον στρατό.
«Πρέπει τώρα να εκτιμηθεί αν, δεδομένης της κατάστασης, μπορώ να επιστρέψω. Τουλάχιστον δεν θα φοβάμαι πια», επεσήμανε.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Τέμπη: Σημάδια βελτίωσης του 20χρονου Γεράσιμου που χαροπαλεύει μετά την εθνική τραγωδία
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Συγκινεί η αδελφή της Ιφιγένειας: «Θα δώσω στο μωρό μου, το όνομά της»
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Μίμης Παπαϊωάννου: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του θρύλου της ΑΕΚ στο πλάι της «OPAP Arena»
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ12 ώρες ago
Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με οδηγό να χάνει τις αισθήσεις στο τιμόνι και να παρασύρει 4 αυτοκίνητα
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Ξάνθη: Συνελήφθησαν οι δυο γιοι και ο γαμπρός του 37χρονου δολοφόνου του 45χρονου
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Το «πράσινο φως» της Τουρκίας για την εισδοχή της στο NATO αναμένει σήμερα η Φινλανδία
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago
Έφυγε από τη ζωή ο Ντέβιντ Λίντλεϊ – Ρόκερ, «μουσικός των μουσικών» και βιρτουόζος στο μπουζούκι