Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 6% στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο

Αύξηση 6% σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe) που εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και την εταιρία VaasaETT.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η άνοδος της τιμής στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στη μείωση που πραγματοποιήθηκε επί των επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, για το 90% περίπου των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από 330 ευρώ/MWh, που ήταν το ανώτατο επίπεδο επιδότησης των προηγούμενων μηνών, στα 40 ευρώ /MWh, μετά την πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Αθήνα, μαζί με το Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, είναι μεταξύ των λίγων πρωτευουσών της Ευρώπης όπου το Φεβρουάριο καταγράφηκε άνοδος της τιμής λιανικής για τα νοικοκυριά. Σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες σημειώθηκε μείωση κυρίως λόγω της μείωσης των χονδρικών τιμών του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικό πίνακα της μελέτης η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.

Ακριβότερη από την Αθήνα ήταν η ηλεκτρική ενέργεια στη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, τη Λευκωσία, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η μελέτη εξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτεύουσες των χωρών καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρίες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο και το Βερολίνο είναι οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασαν, ως επί το πλείστον μείωση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την συνεχή ανοδική κίνηση των τιμών από τον Φεβρουάριο έως Οκτώβριο του 2022.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο ήταν οι εξής:

Αύξηση της τιμής κατά 9% στο Παρίσι, κατά 8% στη Μαδρίτη, κατά 6% στην Αθήνα και κατά 3% στο Λονδίνο.

Μείωση τιμής κατά 28% στη Στοκχόλμη, κατά 25% στη Ρώμη και το Ταλίν, κατά 24% στο Ελσίνκι, κατά 23% στην Κοπεγχάγη, κατά 12% στο Όσλο, κατά 11% στις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα, κατά 9% στο Βερολίνο κατά 5% στη Ρίγα, κατά 2% στη Βιέννη και το Βίλνιους και κατά 1% στη Λευκωσία.

Πάντως στις μισές περίπου πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της χονδρικής τιμής, λόγω του ήπιου χειμώνα που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξαν τα εκτεταμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άνοδο ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο σχεδόν 1% σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανάκαμψης ύστερα από σειρά μέτρων για την ενίσχυση του τομέα, ενώ οι επενδυτές ελπίζουν σε λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατά τη συνεδρίαση για τη χάραξη της πολιτικής της αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 10:09 ώρα Ελλάδας, παρατείνοντας τα κέρδη του αφού χθες ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο σχεδόν 1%.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 1,8%, με τις μετοχές της Credit Suisse να είναι αμετάβλητες και της UBS να ενισχύεται κατά 3,5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά χαμηλότερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας και τη διεθνή αγορά.

   Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από τον στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή – στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

   Αναλυτικά οι χρεώσεις για τον Απρίλιο (ενδεικτικά εμπορικά προγράμματα ανά προμηθευτή) είναι:

   ΔΕΗ:

  -Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,5 τον Μάρτιο)

   -Για υψηλότερη κατανάλωση, 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 20,7)

   -Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,4).

   Protergia: 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα,.

   Ήρων Protect: 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

   Elpedison Economy: 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).

   NRG: 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

   Watt&Volt: στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

   Volterra: 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα

   Zenith: 11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Power Home now)

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται ακόμη και αναδρομικά λουκέτα 10 ημερών στις επιχειρήσεις που δεν μεταβιβάζουν τις αποδείξεις που εκδίδουν στην ΑΑΔΕ

Αντιμέτωπες με «λουκέτα» που μπορεί να ξεκινούν από 48 ώρες φτάνουν ακόμη και τις 10 ημέρες, βρίσκονται όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, οι οποίες, οι οποίες όχι μόνο δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά δεν τις διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης, όπως έχουν υποχρέωση στην ΑΑΔΕ μέσω των ταμειακών μηχανών.

Όπως προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι ποινές για τις επιχειρήσεις που δεν απέδωσαν τις αποδείξεις θα έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα και θα ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από  31η Οκτωβρίου 2022 και μέχρι και 18 Μαρτίου 2023.  

Τις ποινές που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα θα μπορούν να αποφύγουν και έτσι να γλυτώσουν τα «λουκέτα» μόνο οι επιχειρήσεις  οι  οποίες συμμορφώθηκαν μετά το email – τελεσίγραφο που είχαν λάβει από την ΑΑΔΕ πέρυσι τον Οκτώβριο.

Τότε είχαν εντοπιστεί περίπου 170.000 ταμειακές μηχανές οι οποίες είτε δεν είχαν στείλει ούτε μια απόδειξη είτε σταμάτησαν απότομα να διαβιβάσουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην νέα απόφαση Πιτσιλή «οι διαπιστώσεις παραβάσεων μη διαβίβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ οι οποίες έλαβαν χώρα από την 31.10.2022 και μέχρι και τον χρόνο δημοσίευσης της νέας απόφασης, ήτοι 18.3.2023 λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των κυρώσεων του μέτρου της αναστολής ή της ειδικής χρηματικής κύρωσης προσαυξημένων λόγω υποτροπής»

Σύμφωνα με την νέα απόφαση της ΑΑΔΕ:

  1. Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται με πράξη των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, εφόσον διαπιστώνεται η κατά τα ως άνω μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ και εφόσον πριν την αποχώρηση των οργάνων αυτών από την επαγγελματική εγκατάσταση κοινοποιείται σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου. Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην ως άνω κοινή απόφαση για την ειδική χρηματική κύρωση.
  2. Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται: 

α)  Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α΄ διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β’ διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ