Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση μετά την «κόλαση» ρωσικών βομβαρδισμών – Τουλάχιστον 6 νεκροί

Πολλές περιοχές στην Ουκρανία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, μετά το νέο μπαράζ βομβαρδισμών της Ρωσίας.

Το νέο κύμα βομβαρδισμών της Ρωσίας είχε επίσης ως αποτέλεσμα  να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και οκτώ drone,  και στοχοθέτησε κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μόσχα χρησιμοποίησε και έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Ωστόσο αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 34 πύραυλοι και τέσσερα drones Shahed.

«Ήταν μια μεγάλη επίθεση και για πρώτη φορά με τόσους διαφορετικούς τύπους πυραύλων. Ο εχθρός εκτόξευσε έξι Kinzhals», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν πρωτοφανές».

Επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Λβιβ.

Στη δυτική επαρχία Λβιβ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο Ντνιπροπετρόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος σημείωσε ότι το 40% του Κιέβου δεν έχει θέρμανση.

«Έκτακτες διακοπές ρεύματος δεν επιτρέπουν να διασφαλίζεται η θέρμανση για το 40% των καταναλωτών του Κιέβου», εξήγησαν οι τοπικές αρχές στο Telegram.

Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, έχει διακοπεί εκ νέου η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Τερεχόφ.

«Δεν υπάρχει πλέον ηλεκτροδότηση σε όλη την πόλη», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν θέρμανση και υδροδότηση εξαιτίας της απουσίας τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι η πόλη επλήγη από περίπου 15 βαλλιστικούς πυραύλους S-300, τους οποίους επίσης δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε περίπου 15 πλήγματα εναντίον της πόλης και της επαρχίας», ανέφερε στο Telegram. «Οι υποδομές ήταν εκ νέου μεταξύ των στόχων».

Από την πλευρά της η ουκρανική εταιρεία Energoatom ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

Ωστόσο ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γερμάκ έγραψε στο Telegram: «Οι τρομοκράτες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αφήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (…) Συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ειρηνικό λαό».

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν νεκροί δύο από τους αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Δύο από τους έξι αγνοούμενους ανασύρθηκαν νεκροί την Τετάρτη (27.3.2024), μετά την θεαματική κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη όταν έπεσε πάνω σε πυλώνα της γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

«Λίγο μετά τις 10:00, δύτες εντόπισαν κόκκινο ημιφορτηγό σε βάθος περίπου 7,6 μέτρων», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αστυνομία της Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται η Βαλτιμόρη. «Δυο θύματα της τραγωδίας είχαν παγιδευτεί μέσα στο όχημα».

Τα πτώματα που ανασύρθηκαν αναγνωρίστηκαν: είναι αυτά δυο ανδρών 35 και 26 ετών, μελών συνεργείου εργατών οδοποιίας, που επισκεύαζε το οδόστρωμα της γέφυρας Francis Scott Key όταν έγινε το δυστύχημα.

Τα πτώματα των υπολοίπων τεσσάρων συναδέλφων τους, που προχθές Τρίτη έγινε σαφές από τις αρχές πως πλέον θεωρούνταν νεκροί, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, πρόσθεσαν οι αρχές.

Εξαιτίας της ποσότητας του μπετόν και των συντριμμιών στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα, οι δύτες «δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινηθούν με ασφάλεια» προς «αυτά που θεωρούμε πως είναι τα οχήματα που παγιδεύτηκαν», τόνισε ο Ρόλαντ Μπάτλερ της αστυνομίας της Μέριλαντ.

Θα χρειαστεί επομένως πρώτα να απομακρυνθεί τμήμα της γέφυρας που εμποδίζει, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής πρόσβαση των δυτών, διευκρίνισε.

Τα θύματα επισκεύαζαν το οδόστρωμα της γέφυρας μήκους 2,6 χιλιομέτρων όταν μεγάλα τμήματά της κατέρρευσαν στον ποταμό Πατάπσκο περί τη 01:30 (τοπική ώρα· 07:30 ώρα Ελλάδας) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με τις αρχές.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1773091810107400642&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fvaltimori-anasyrthikan-nekroi-dyo-apo-tous-agnooumenous-meta-tin-katarreysi-tis-gefyras%2F4043292%2F&sessionId=2325bc73ab790c7084cebf7b8854f22b5d2254f2&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει από προχθές πως δεν θεωρούσαν πλέον πως «θα βρουν αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή».

Δυο μέλη του συνεργείου κατορθώθηκε να διασωθούν αμέσως μετά το δυστύχημα.

Οι εργάτες που αγνοούνταν ήταν κυρίως υπήκοοι Μεξικού και Γουατεμάλας.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali, υπό σημαία Σιγκαπούρης, αναχωρούσε από το λιμάνι με προορισμό την Ασία όταν συγκρούστηκε μετωπικά με πυλώνα της γέφυρας.

Η γέφυρα, που χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες οχήματα, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα — τμήμα της κατέληξε στο κατάστρωμα του πλοίου.

«Δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει» τέτοια σύγκρουση

Το πελώριο φορτηγό, με μήκος 300 μέτρων, είναι «σταθερό», διαβεβαίωσε χθες ο Πίτερ Γκοτιέ, αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής, προσθέτοντας πως το σκάφος δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο ούτε για το περιβάλλον ούτε για τους κατοίκους, μολονότι στο αμπάρια του βρίσκονται 5,6 δισεκ. λίτρα καυσίμου ντίζελ και στο κατάστρωμα μερικά εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνες ύλες.

Δυο εμπορευματοκιβώτια, από το σύνολο των 4.700, έπεσαν στο νερό.

Ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος αν το πλήρωμα του πλοίου, που έχασε για κάποια ώρα τον έλεγχο της μηχανής και των συστημάτων πλοήγησης λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η προειδοποίηση του επέτρεψε στις αρχές να κλείσουν in extremis τμήμα της οδικής γέφυρας.

Τα ως τώρα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Κατά τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, «αυτού του τύπου η γέφυρα (…) δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει μετωπική σύγκρουση με κρίσιμο πυλώνα στήριξης».

Εντυπωσιακές εικόνες από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης δείχνουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αποκλίνει από την πορεία του και να πέφτει σε πυλώνα της γέφυρας, που εγκαινιάστηκε το 1977, προκαλώντας την κατάρρευσή της.

Το πλήρωμα έκανε απελπισμένη προσπάθεια να επιβραδύνει το πλοίο ρίχνοντας την άγκυρα.

Η Τζένιφερ Χόμεντι, πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NTSB), ανέφερε πως ομάδα ανέκτησε τις συσκευές καταγραφής δεδομένων του φορτηγού πλοίου, κρίσιμες για την έρευνα.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης»

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι «το ομοσπονδιακό κράτος θα πληρώσει το σύνολο του κόστους της ανοικοδόμησης» της γέφυρας, που φέρει το όνομα του στιχουργού του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε πάντως πως για την αποπεράτωση του έργου θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών της Βαλτιμόρης για όσο χρειαστεί», διαβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter).

Το διακύβευμα είναι πρωτίστως οικονομικό: η γέφυρα τεσσάρων λωρίδων με μήκος 2,6 χιλιομέτρων αποτελεί μέρος οδικού άξονα βορρά-νότου κρίσιμου για την οικονομία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, οι θαλάσσιες μεταφορές στο λιμάνι της Βαλτιμόρης έχουν «ανασταλεί μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για το ένατο μεγαλύτερο της χώρας βάσει της δραστηριότητας και σε αυτό εργάζονται πάνω από 15.000 άνθρωποι.

Το πλοίο Dali, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48, ανήκει στην Grace Ocean Pt Ltd, τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine Corp και είναι ναυλωμένο από τον δανέζικο κολοσσό των θαλάσσιων μεταφορών Maersk. Τα 22 μέλη του πληρώματός του είναι σώα. Είχε αποπλεύσει για τη Σρι Λάνκα.

Οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης γνωστοποίησαν ότι πέρασε επιτυχώς δύο ελέγχους το 2023 και ότι τον Ιούνιο επισκευάστηκε δείκτης οργάνου ελέγχου πίεσης των καυσίμων που ήταν ελαττωματικός.

Οι λιμενικές αρχές της Χιλής ενημέρωσαν επίσης το 2023 ότι το Dali αντιμετώπισε βλάβη στις μηχανές, πρόβλημα που πάντως επιδιορθώθηκε γρήγορα, κατ’ αυτές.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη μέλη του

Δύο μέρες μετά τις καταγγελίες της Πολωνίας ότι ρωσικοί πύραυλοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της έρχονται στο φως σενάρια για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών  της Πολωνίας Αντρζέι Σέινα δήλωσε χθες Τρίτη (26.03.2024) ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας είχε ανακοινώσει την Κυριακή (24.03.2024) ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο για 39 δευτερόλεπτα.

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε πως ενεργοποιήθηκαν όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πως ο πύραυλος αυτός θα καταρριπτόταν εάν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως κατευθυνόταν σε στόχο στο πολωνικό έδαφος.

Χθες, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρζέι Σέινα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF24 ότι «αναλύονται διάφορες σκέψεις στο NATO» έπειτα από αυτό το συμβάν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας «να καταρρίπτονται πύραυλοι αν πλησιάζουν υπερβολικά τα σύνορα» των κρατών μελών της συμμαχίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Πολωνία.

Κάτι όμως που «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμφωνία της ουκρανικής πλευράς και παίρνοντας υπόψη τις διεθνείς συνέπειες», πρόσθεσε ο κ. Σέινα.

Η Βαρσοβία καταδίκασε προχθές Δευτέρα (25.03.2024) το γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πολωνία αγνόησε την επίσημη κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για το συμβάν με τον πύραυλο.

Η πολωνική διπλωματία ανέφερε κατόπιν πως ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι συζήτησε το ζήτημα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Στόλτενμπεργκ «υπενθύμισε πως το NATO έχει αυξήσει κατά πολύ την επαγρύπνησή του και έχει ενισχύσει τις θέσεις του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ειδικά στην Πολωνία», ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει στα τέλη του Δεκεμβρίου ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της εν πτήσει προς την Ουκρανία προτού βγει από αυτόν μερικά λεπτά αργότερα.

Πάντα κατά τις πολωνικές αρχές, έναν χρόνο νωρίτερα, άλλος ρωσικός πύραυλος κρουζ, τύπου KH-55 – που είναι ικανός να φέρει τόσο συμβατική όσο και πυρηνική γόμωση – , κατέπεσε στην Πολωνία, όμως τα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν παρά τον Απρίλιο του 2023 από διερχόμενο σε δάσος κοντά στην Μπίντγκοστς (βόρεια), περίπου 500 χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Και, τον Νοέμβριο του 2022, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος κατέπεσε στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Όμηρος της Χαμάς μιλάει για τη φρικτή σεξουαλική κακοποίησή της στη Γάζα

Μια γυναίκα από το Ισραήλ που ήταν όμηρος της Χαμάς κατά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά και βασανίστηκε στη Γάζα από άνδρες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης για 55 ολόκληρες μέρες που ήταν αιχμάλωτη.

Η Αμίτ Σουσάνα, 40 ετών, είναι η πρώτη Ισραηλινή όμηρος που μιλά δημόσια για την κακοποίηση που υπέστη από τη Χαμάς, η οποία ξεκίνησε λίγες μόλις μέρες αφότου 10 άνδρες την απομάκρυναν βίαια από το σπίτι της στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά, περίπου 2,5 χλμ από τα σύνορα με τη Γάζα.

«Ήρθε προς το μέρος μου και μου έβαλε το όπλο στον κρόταφο», είπε η Σουσάνα στους New York Times σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (26.03.2024).

Γύρω στις 24 Οκτωβρίου, ο φρουρός, που αποκαλούσε τον εαυτό του «Μωάμεθ», της επιτέθηκε.

Νωρίς εκείνο το πρωί, είπε, ο Μωάμεθ ξεκλείδωσε την αλυσίδα της και την άφησε στο μπάνιο.

Αφού γδύθηκε και άρχισε να πλένεται στην μπανιέρα, ο Μωάμεθ επέστρεψε και στάθηκε στην πόρτα, κρατώντας ένα πιστόλι.

Αφού την χτύπησε και την ανάγκασε να βγάλει την πετσέτα της, ο Μωάμεθ την άγγιξε, την κάθισε στην άκρη της μπανιέρας και τη χτύπησε ξανά, είπε.

Την έσυρε υπό την απειλή όπλου πίσω στο παιδικό υπνοδωμάτιο. «Στη συνέχεια, με το όπλο στραμμένο προς εμένα, με ανάγκασε να προβώ σε σεξουαλική πράξη» περιγράφει η ίδια. 

Η φύλαξη της Σουσάνα ανατέθηκε αρχικά σε έναν μόνο άνδρα, ο οποίος ξεκίνησε να την παρενοχλεί σεξουαλικά. Ο Μοχάμαντ, που η Ισραηλινή περιγράφει ως έναν παχύ άνδρα με αραιά μαλλιά και φαρδιά μύτη, καθόταν συχνά δίπλα της στο κρεβάτι, σήκωνε την μπλούζα της και την χάιδευε.

Ο ίδιος κοιμόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο, έμπαινε συχνά στο δικό της φορώντας μόνο τα εσώρουχά του, τη ρωτούσε για την ερωτική της ζωή και της πρότεινε να της κάνει μασάζ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στους New York Times η 40χρονη δικηγόρος, για ένα διάστημα προσπάθησε να αποθαρρύνει τον κακοποιητή της λέγοντας ψέματα για την περίοδό της. «Κάθε μέρα ρωτούσε:

«Σου ήρθε περίοδος; Σου ήρθε περίοδος; Όταν σου έρθει και τελειώσει, μετά θα πλυθείς, θα κάνεις ντους και θα αλλάξεις ρούχα» είπε η Σουσάνα στους New York Times.

Το πρωί της σεξουλικής επίθεσης, ο Μοχάμαντ επέμενε να κάνει ντους παρότι η ίδια διαμαρτυρόταν ότι το νερό ήταν παγωμένο. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ πλενόταν, άκουσε τη φωνή του… «Γύρισα και τον είδα να στέκεται και να με κοιτά κρατώντας το όπλο».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1731769361206030727&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fomiros-tis-xamas-milaei-gia-ti-frikti-seksoualiki-kakopoiisi-tis-sti-gaza%2F4042575%2F&sessionId=e4f9e071973f5dbc4f4f9c22df3a04b68c4f580f&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η 40χρονη θυμάται ότι προσπάθησε να καλύψει το γυμνό της κορμί με μια μικρή πετσέτα χεριών, αλλά εκείνος τη χτύπησε και την ανάγκασε να την πετάξει.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Σουσάνα, ο Μοχάμεντ την εξανάγκασε να προβεί σε μια σεξουαλική πράξη, η οποία δεν διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ των NYT.

Αφού τελείωσε η κακοποίηση, ο Μοχάμαντ την ικέτεψε «να μην το πει στο Ισραήλ».

Έπειτα της προσέφερε φαγητό για να… επανορθώσει όταν όμως εκείνη αρνήθηκε έγινε ξανά εκδικητικός και την κράτησε στο σκοτάδι, αρνούμενος να ανοίξει το παράθυρο μέχρι να δεχτεί την προσφορά του.

«Δεν αντέχεις να τον κοιτάζεις, αλλά είσαι αναγκασμένη. Είναι ο φρουρός σου, αυτός που υποτίθεται ότι σε φυλάει. Είσαι μαζί του και ξέρεις ότι μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή. Εξαρτάσαι πλήρως από εκείνον» λέει σήμερα η γυναίκα.

Μερικές μέρες αργότερα η Σουσάνα μεταφέρθηκε σε άλλη κρυψώνα, μακριά από τον Μοχάμαντ.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από διάφορους φρουρούς, ενώ τη μετέφεραν από το ένα μέρος στο άλλο. Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, μια ομάδα ανδρών της έδεσε τα πόδια και τα χέρια της και την κρέμασαν στο κενό ανάμεσα σε δύο καναπέδες, χτυπώντας τη.

Η 40χρονη δικηγόρος αφέθηκε τελικά ελεύθερη στις 30 Νοεμβρίου, μαζί με 105 άλλους ομήρους, κατά τη διάρκεια μιας κατάπαυσης πυρός. Η γυναίκα κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή της στις ισραηλινές Αρχές λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της και έκτοτε δεν έχει αλλάξει τις λεπτομέρειες των περιγραφών της.

Εκπρόσωπος της Χαμάς προσπάθησε να εγείρει αμφιβολίες γύρω από την καταγγελία της γυναίκας, λέγοντας ότι μπορεί να υποκινήθηκε από στελέχη του ισραηλινού στρατού.

«Για εμάς το ανθρώπινο σώμα, ιδίως αυτό της γυναίκας, είναι ιερό» σημείωσε ο Μπασέμ Ναίμ, τονίζοντας ότι τα θρησκευτικά πιστεύω της Χαμάς «απαγορεύουν την άσχημη μεταχείριση οπουδήποτε ανθρώπου, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία ή την εθνικότητα».

Πληροφορίες από New York Post

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ