Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου με απόλυτη ασφάλεια έως το τέλος Μαρτίου – Αποπεράτωση του τεχνολογικού εξοπλισμού το συντομότερο

https://youtube.com/watch?v=7Se3NB2NAPM%3Frel%3D0%26enablejsapi%3D1%26wmode%3Dtransparent

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε την οδύνη και τον σπαραγμό του, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την «πρωτοφανή εθνική τραγωδία που μας σημάδεψε όλους». «Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση», πρόσθεσε. Προλογίζοντας τον υπουργό Επικρατείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισε κάθε ιδέα για συγκάλυψη, συμψηφισμό και ανούσια κομματική αντιπαράθεση.

Η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί, τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης. «Οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα. Η συγγνώμη είναι εντελώς ειλικρινής, δεν είναι προσχηματική και δεν προσπαθεί να αποσείσει οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη», πρόσθεσε. Ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβαση αφενός στη δικαστική έρευνα αφετέρου στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών. Όπως συμπλήρωσε, δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση.

Τόνισε πως ανεξαρτήτων των λαθών σε ανθρώπινο επίπεδο, εάν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Και με αυτόν τον τρόπο έθεσε το ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων που συνδέονται με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.  Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων.

Εντολή πρωθυπουργού για αποπεράτωση της σύμβασης τεχνολογικού εξοπλισμού των σιδηροδρόμων το ταχύτερο δυνατό

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση. Εξάλλου, ο υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάνω από την υλοποίηση του έργου.

Για το θέμα της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου, ο υπυργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου, να μην περιμένουμε, δηλαδή, την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο.

Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε, και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. «Θα αναβαθμίσουμε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας» και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών. Στο πλαίσιο των αλλαγών, πάντα στην πρώτη φάση, θα υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ανέφερε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως σημείωσε, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε εγγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ποσό 185 εκατ. για την αναβάθμιση των δομών. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη στάση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε, ακόμη, το σκέλος της εκπαίδευσης του προσωπικού. Θα υπάρξει, δε, όπως τόνισε, αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις και τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργίος Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε: «Τελώ σε ένα σοκ, κατανοώ τον συλλογικό πόνο που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το συγκεκριμένο δυστύχημα, για τον άδικο χαρακτήρα του, για τη σκέψη ότι σε μια τέτοια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται στο απόγειό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δυστυχώς να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή. Ο αδικός χαμός των ανθρώπων θα μας συνοδεύει πάντα. Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ εύλογες αυτές».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες: «Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους».

Στην αποκάλυψη ότι «το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε κανονικά» προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα. Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά». Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας. Όμως, κατέληξε, «πλήρως λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022».

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του. Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.

«Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως να έχουμε εξασφαλίσει πριν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Όταν λέω αναγκαίο χρόνο, θα το δούμε προφανώς με όλους τους φορείς. Η επιθυμία μας είναι τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, διευκρινίζοντας πως όταν αναφέρεται σε μείωση μεταφορικού έργου, αυτό παραπέμπει σε μείωση συρμών-δρομολογίων ή μείωση σταθμών.

Το «γιατί» του δυστυχήματος θα το αξιολογήσει πρώτα και πάνω από όλα η ποινική δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο

Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όσον αφορά το «γιατί» του δυστυχήματος, σημείωσε: «Είναι κάτι που υπερβαίνει και τον δικό μου ρόλο. Το “γιατί” θα το αξιολογήσει πρώτα και πάνω από όλα η ποινική δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει και η διοικητική διερεύνηση που θα δώσει τις απαντήσεις».

Ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τη «σαφή δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το πλαίσιο. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος. Θα ψάξουμε το ζήτημα μέχρις εσχάτων».

Κληθείς να διευκρινίσει τον τελικό αριθμό των θυμάτων στα Τέμπη ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως είναι 55 οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί που ακόμη δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν επτά άνθρωποι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης, κάνοντας την ιστορική αναδρομή για το σύστημα τηλεδιοίκησης, έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ., σημείωσε ότι η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ’ αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή».

Ακολούθως, η αρμόδια αρχή δημοσιονομικού ελέγχου για ευρωπαϊκούς πόρους διαπιστώνει σοβαρά σφάλματα, διακόπτεται η υλοποίηση της σύμβασης και «από το 2017 ως το 2019 δεν έχουμε καμία απολύτως παράδοση. Τον Νοέμβριο του 2019 αλλάζει η διοίκηση στην ΕΡΓΟΣΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, και από τότε «γίνεται μία προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης».

Ν. Παπαδημητρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή η NΔ, τόσο πιο σταθερή η χώρα

«Σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για μένα, αλλά για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά συμμετείχαμε σε μία εξήγηση γιατί η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές και από κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια στέγη. Αυτή είναι η ΝΔ το 2024, αυτό το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την 9η ιουνίου θα επιλέξουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη ευρωβουλή. «Είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα θα μας εκπροσωπήσει επάξια σε μια ευρωβουλή και μία Ευρώπη, η οποία θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές προκλήσεις. Η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης, εμείς το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και σταθερά φέρνει κάθε μέρα την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Το 2024 δεν είναι 2019. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες. Μεγάλες προκλήσεις με μία Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της. Το να ακούγεται σε μια Ευρώπη ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας έχει μεγάλη σημασία. Γι’αυτό ψηφίζουμε. Για να μπορέσουμε να δίνουμε τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη πενταετία. Μάχες τις οποίες κερδίσαμε και μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο σε μια χώρα, η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι πετύχαμε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, είπε, φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη σφραγίδα της Ελλάδας. «36 δις ευρώ τα οποία δεν τα διαθέταμε είναι στη διάθεση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Στάθηκε, επίσης, στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απρόκλητη εισβολή στα σύνορά μας τα οποία τα υπερασπιστήκαμε κάνοντας το καθήκον μας. Τόνισε πως κατοχυρώσαμε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αυτή είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας», επισήμανε.

Για την επόμενη πενταετία αναφέρθηκε στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και πως θα δημιουργήσουμε στην Ευρώπη περισσότερες και καλύτερες δουλειές. «Να σκεφτούμε ποιους θέλουμε να διαπραγματευτούν; Ποιον να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και νεα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό έχει ανοίξει. Δεν αρκεί ως κράτη μέλη να χρηματοδοτούμε μόνο τη δική μας ανεξάρτητη άμυνα. Σκεφτείτε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αγροτική πολιτική. Δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε πράσινη μετάβαση η οποία δρομολογείται με ταχύτητα που δημιουργεί προβλήματα. Εμείς είπαμε μήπως πρέπει να πάμε πιο αργά. Ποιος θα δώσει λοιπόν την επόμενη ημέρα αυτές τις κρίσιμες μάχες; Πρέπει να είναι ισχυρή ΝΔ όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το δημογραφικό επισημαίνοντας πως αποτελεί και ευρωπαϊκή πρόκληση.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι εθνική κάλπη η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας. Ακούω από δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε στείλτε μήνυμα. Θα σηκώσω το γάντι και θα πω στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές. Είναι μια ευκαιρία το διάστημα της προεκλογικής περιόδου να μιλήσουμε περισσότερο για αυτά που έχουμε κάνει εδώ και 9 μήνες», συμπλήρωσε.

Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη τετραετία, ενώ ειδικά για την επιστολική ψήφο είπε ότι αποκτά δυναμική και σημείωσε ότι έχουμε ήδη εκπροσώπηση από 111 χώρες.

«Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης αλλά δεν είναι η μόνη. Δείτε τι κάνουμε στη δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την υπογεννητικότητα, για την οικογενειακή βία, για το bullying.

«Όλα αυτά σε 9 μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε 4 χρόνια όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Στη ΝΔ υπάρχει μία επιλογή. Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση. Από την άλλη μεριά υπάρχει μόνο μία εμμονή, να πέσει ο Μητσοτάκης, η οποία δεν συνιστά πρόταση. Θέλω όλες και όλοι μαζί να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ-Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

«Θα ζητήσω από όλες και όλους να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας εξηγώντας γιατί η συμμετοχή και η μεγάλη νίκη της ΝΔ έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μετά από ένα κύκλο πολλών εκλογών, αυτές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χρωστάμε στα 50 χρόνια της ΝΔ να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο να είναι νικήτρια στις ευρωεκλογές για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», τόνισε.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου:

Σας ευχαριστώ, αλλά σήμερα το χειροκρότημα δεν είναι για εμένα, είναι για τους 42 εξαιρετικούς υποψηφίους μας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αγαπητές και αγαπητοί υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου μας, θέλω να σας πω πόσο πραγματικά χαίρομαι που σήμερα μας δόθηκε η δυνατότητα, σε εσάς που συμμετέχετε σε αυτήν την εκδήλωση αλλά και σε όσους μας παρακολουθούν διαδικτυακά, να ακούσετε από τους υποψηφίους μας μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικής τους ιστορίας και γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τη δική σας στήριξη για να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στην επόμενη Ευρωβουλή.

Και σκεφτόμουν, καθώς σας άκουγα όλους, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, ότι σήμερα δεν ακούσαμε μόνο μία παρουσίαση, αλλά ενδεχομένως συμμετείχαμε σε μία εξήγηση. Σε μία εξήγηση γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στην πατρίδα μας και ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Γιατί ακριβώς σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, εκπροσωπώντας όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. ‘Ανθρωποι, όμως, οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, η οποία συνενώνει διαφορετικά ρεύματα σε αυτή τη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία το 2024, αυτό είναι το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών.

Και θα ήθελα να δώσετε μία ξεχωριστή σημασία σε εκείνους απ’ όσους συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που ενδεχομένως δεν είναι οι πιο γνωστοί, διότι πάντα, προφανώς, άνθρωποι οι οποίοι ήδη μπορεί να έχουν εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα ή στην πολιτική έχουν ίσως το προσόν της αναγνωρισιμότητας. Όμως, η μεγάλη ομορφιά της επιλογής με σταυρό είναι ακριβώς ότι δίνεται η δυνατότητα στην καθεμία και στον καθένα από εσάς να μελετήσετε αυτά τα βιογραφικά και να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πάντα με τα δικά σας ξεχωριστά κριτήρια.

Γι’ αυτό και όλη αυτή η διαδικασία έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία: διότι τελικά την 9η Ιουνίου θα κληθούμε να επιλέξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιες και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Γι’ αυτό γίνονται οι ευρωεκλογές, για να επιλέξουμε τους επόμενους ευρωβουλευτές μας. Και είμαι σίγουρος ότι η νέα ευρωομάδα, όπως θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει επάξια σε μία Ευρωβουλή και σε μία Ευρώπη η οποία, όπως ακούσατε και από πολλούς από τους υποψηφίους, θα αντιμετωπίσει στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο πολλές και μεγάλες προκλήσεις.

Και, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς είμαστε το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε το κόμμα που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και εμείς είμαστε το κόμμα που σταθερά φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη, κάθε μέρα και σε κάθε πεδίο πολιτικής.

Ξέρετε ότι, όπως είπε και η Αριστοτελία στην εισαγωγή της, το 2024 δεν είναι 2019. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Μεγάλες γεωπολιτικές αστάθειες, η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Μεγάλες προκλήσεις που αφορούν αυτή τη δίδυμη τεχνολογική επανάσταση και κλιματική κρίση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, με μια Ευρώπη η οποία συχνά ψάχνει τα πατήματά της και προσπαθεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Το να ακούγεται, λοιπόν, σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει, ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας, έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό ψηφίζουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου: για μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να δίνουμε, -εγώ στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνάδελφοι Υπουργοί στα Συμβούλια που εκπροσωπούν την πατρίδα μας, αλλά και οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο- τις μεγάλες μάχες όπως τις δώσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την περασμένη 5ετία.

Μάχες τις οποίες κερδίσαμε. Μάχες οι οποίες μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε πράγματι την Ελλάδα από το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης σε μία χώρα η οποία όχι απλά έχει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις και πιο δυναμικές οικονομίες ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά μία χώρα η οποία σήμερα μιλάει με αξιοπιστία όχι μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά για τα γενικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και αυτό οφείλουμε να το κατοχυρώσουμε και να το ενισχύσουμε.

Δώσαμε μαζί με την ευρωομάδα μας και τους συνεργάτες μας πολλές δύσκολες μάχες την περασμένη πενταετία. Ξεκινώντας από τη μεγάλη πρόκληση του Covid, όταν βρεθήκαμε σε ένα πενθήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020 και καταφέραμε, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε, τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της Ευρώπης ως προς τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το εργαλείο φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας σφραγίδα, τη σφραγίδα της Ελλάδας.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη του Ταμείου Ανάκαμψης: 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν τα διαθέταμε, είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση της πατρίδας μας για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, για την υγεία, για την παιδεία, για την πράσινη μετάβαση, για την ανταγωνιστικότητα.

Δώσαμε πολλές ευρωπαϊκές μάχες, δεν θα τις αναφέρω λεπτομερώς. Θα σταθώ, όμως, σε μία που πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή αφορά στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας. Όταν τον Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία απρόκλητη και οργανωμένη εισβολή, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας.

Κάναμε το αυτονόητο, το καθήκον μας επιτελέσαμε. Όμως, κάναμε και κάτι παραπάνω. Αγωνιστήκαμε πολύ ώστε να αλλάξει η όλη προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα του μεταναστευτικού και να δεχθούμε πια ως ευρωπαϊκό κεκτημένο αυτή την απλή αξία: ότι η μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ξεκινάει από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Το πετύχαμε αυτό, το κατοχυρώσαμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο επίπεδο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή πριν από λίγες μέρες. Αυτή είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία για την πατρίδα μας, την οποία σε ένα βαθμό πιστώνεται και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Αλλά σκεφτείτε λίγο τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πενταετία: τα μεγάλα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη θέση της Ευρώπης σε έναν περίπλοκο κόσμο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία, με την Κίνα από την άλλη, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ως Ευρώπη περισσότερες, καλύτερες δουλειές.

Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη, ας πούμε η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τα ζητήματα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη επενδύει στην έρευνα και στην τεχνολογία, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Και να σκεφτούμε, ποιον και ποιους θέλουμε την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούν τις μεγάλες αποφάσεις για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ποιον θέλουμε, τελικά, ισχυρό να πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και αυτή η συζήτηση για το αν αυτό το εργαλείο θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Συν την άλλη πρόκληση της Ευρώπης, η οποία είναι η κοινή μας άμυνα. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, από τη μία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την άλλη με μία νέα κρίση στην Μέση Ανατολή. Η συζήτηση, λοιπόν, για κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας έχει ανοίξει για τα καλά. Σε έναν βαθμό και από δική μου πρωτοβουλία.

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και προφανώς να έχουμε και τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, μία πρωτοβουλία για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επειδή δεν αρκεί εμείς ως κράτη μέλη -η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω- να χρηματοδοτούμε τη δική μας μόνο ανεξάρτητη άμυνα. Πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να θωρακίσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Σκεφτείτε τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική πολιτική, τις μεγάλες προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της πράσινης μετάβασης. Εδώ πρέπει να το πούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: δεν ήμασταν εμείς η πολιτική οικογένεια η οποία εισηγήθηκε μία πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα η οποία δρομολογείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας. Ήταν οι σοσιαλιστές και ο πράσινοι που επέλεξαν αυτές τις πολιτικές.

Εμείς είπαμε: «ώπα, μήπως πρέπει να πάμε λίγο πιο αργά;». Χωρίς να αμφισβητήσουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης, να δώσουμε στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας εκείνα τα εργαλεία ώστε η πράσινη μετάβαση να μην αποβεί τελικά εις βάρος του εισοδήματός τους, της δυνατότητάς τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να παραμείνουν στο χωράφι τους, στον τόπο τους.

Ποιος θα δώσει, λοιπόν, την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στην Ευρωβουλή, αυτές τις κρίσιμες μάχες για τον πρωτογενή τομέα; Πρέπει να είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Και τέλος, ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, επιτρέψτε μου ακόμα μία διάσταση, γιατί την άκουσα από αρκετούς από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και νομίζω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή αξία: το δημογραφικό. Το δημογραφικό δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και έχει έρθει η ώρα για τα καλά το ζήτημα της πληθυσμιακής μείωσης της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί μέσα από πιο συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές, που θα πλαισιώνουν τα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία εμείς κάνουμε στην πατρίδα μας.

Αυτές, λοιπόν, είναι μόνο λίγες σκέψεις, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Όμως, το ξέρουμε πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Γι΄ αυτό και θέλω να το πω όσο πιο απλά γίνεται: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023.

Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας, γιατί πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: «στείλτε μήνυμα». Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Και είναι μία ευκαιρία, φίλες και φίλοι και αγαπητοί υποψήφιοι, αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου -δεν χρειάζεται να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία κάναμε την πρώτη τετραετία, αυτά εκ των πραγμάτων έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό- να μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει εδώ και εννέα μήνες.

Μέσα σε εννέα μήνες έχουμε κάνει πολλά: έχουμε υλοποιήσει το μισό μας σχεδόν οικονομικό πρόγραμμα, έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σπάσαμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες, το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με μεγάλη ταχύτητα δρομολογούμε σημαντικές επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάναμε την πολύ μεγάλη θεσμική τομή της επιστολικής ψήφου, σημαντική μεταρρύθμιση δημοκρατίας, η οποία μάλιστα χαίρομαι που αποκτά πολύ μεγάλη δυναμική. Μας αρέσει σε εμάς τους Έλληνες να τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή, αλλά επειδή τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα, 29 Απριλίου για την ακρίβεια, θα ενθάρρυνα τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να γραφτούν να το κάνουν. Έχουμε ήδη εκπροσώπηση, αξίζει να το ακούσετε αυτό, από 111 χώρες.

Αλλά η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο τους απόδημους συμπολίτες μας. Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για μεγαλύτερη, περισσότερη δημοκρατική συμμετοχή αφορά και τους συμπολίτες μας στην πατρίδα μας: τους ανάπηρους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται να πάνε να ψηφίσουν, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τα νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν σεζόν και τα οποία δεν θα μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους στις 9 Ιουνίου για να πάνε να ψηφίσουν. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης η επιστολική ψήφος. Αλλά δεν είναι η μόνη.

Δείτε το τι κάνουμε στη Δικαιοσύνη με τον νέο δικαστικό χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που θέλω να θυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζετε, ότι επιχείρησε να την κάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ερχόμαστε εμείς 100 χρόνια μετά και την ολοκληρώνουμε.

Να θυμίσουμε τι έχουμε κάνει για τα ζητήματα της υπογεννητικότητας. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε το επίδομα γέννας αναδρομικά για τα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 2023 και το αυξάνουμε και από εδώ και στο εξής.

Το τι έχουμε κάνει για τα θέματα της οικογενειακής βίας. Το τι κάνουμε για το bullying, για τις νέες μάστιγες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ζητήματα τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε εννέα μήνες. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, όταν οι πολίτες στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και σκεφτόμουν ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μια επιλογή: είναι αυτή η επιλογή της σταθερότητας και της δυναμικής συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.

Δεν θα μιλήσω καθόλου για την αντιπολίτευση, θα πω μόνο ότι από την άλλη μεριά αντί για επιλογή φαίνεται να υπάρχει μια εμμονή. Και η εμμονή είναι μία: να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση. Αυτό δεν είναι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε προφανώς είναι πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης.

Θέλω, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Πόσω μάλλον σε μία εποχή όπου -όπως σας είπα- τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Βλέπετε τώρα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, στο χείλος του γκρεμού.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι ένας πόλος σταθερότητας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες, με οικονομία που αναπτύσσεται. Και τώρα βλέπετε πόση αξία έχουν όλα αυτά σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Επομένως, θα ζητήσω από όλες και από όλους: δείτε τη μεγάλη εικόνα.

Και, κυρίως από τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με μεγάλη οργανωτική υποδομή, με εξαιρετικούς υποψηφίους που θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα: να κινητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, εξηγώντας του με απλά λόγια γιατί η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Θέλω να θυμίσω ότι μετά από έναν κύκλο πολλών εκλογών -είχαμε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια- αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία εθνική κάλπη πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.

‘Αρα, αντιμετωπίζοντας την όποια κούραση, αν και ξέρω ότι κάπου σε όλους μας αρέσει η προεκλογική περίοδος, έχει τη χαρά της και αυτή η διαδικασία, κυρίως θα το έλεγα στους νέους υποψηφίους, σε αυτούς που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στη δημόσια ψήφο, μία συμβουλή μπορώ μόνο να σας δώσω: να είστε ο εαυτός σας. Να μιλάτε βιωματικά, καθεμία και κάθε ένας από εσάς φέρνει μια ξεχωριστή ιστορία, να σας γνωρίσει ο κόσμος. Να εξηγήσετε με απλά λόγια αυτά τα οποία πρεσβεύετε και τι θα θέλατε να κάνετε αν σας επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη ημέρα.

Και όλα αυτά μαζί με τον κομματικό μας μηχανισμό, μαζί με τα στελέχη μας, τα πρωτοκλασάτα μας στελέχη, τους βουλευτές μας, τους Υπουργούς μας, εμένα στην πρώτη γραμμή να γυρνάω πάλι όλη την Ελλάδα, όπως ξέρω καλά να το κάνω.

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μπορέσουμε να πετύχουμε ακόμα μία μεγάλη νίκη στην ιστορία της παράταξής μας.

Το χρωστάμε εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία μας, στα 50 της χρόνια να της κάνουμε ένα μεγάλο δώρο. Και το καλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε είναι μία πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, νικήτρια στις ευρωεκλογές, πρώτη δύναμη στην κεντροδεξιά της Ευρώπης. Σταθερά, τολμηρά, πιο κοντά στην Ευρώπη, για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που αλλάζει.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στο εξαιρετικό μας ψηφοδέλτιο.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης: 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό σε μία εβδομάδα

«Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό στην πλατφόρμα που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη, όταν την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Από αυτές, οκτώ είναι από μαθητές και 33 από γονείς» αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε το κάθε παιδί» συμπλήρωσε ο υπουργός, περιγράφοντας στη συνέχεια όλες τις πλευρές της εθνικής καμπάνιας για το πρόβλημα, σε μια δομημένη πολιτική όπου η πλατφόρμα είναι απλώς μια παράμετρος.

«Ψάχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη να δούμε και να καταλάβουμε γιατί, χρονικά μετά τον Covid, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα της νεανικής βίας, ειδικά στο σχολείο. Οι έρευνες μας δείχνουν πως ενώ αριθμητικά τα κρούσματα υποχώρησαν, αυξήθηκε σημαντικά η ένταση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2019 οι περιπτώσεις νεαρών 13-17 ετών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις υπερδιπλασιάστηκαν» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές δομές σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και στις διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών που θα ξεκινήσουν άμεσα, διευκρίνισε πως στην πολιτική που ανακοινώθηκε δεν μιλάμε για ποινές αλλά για «πλαίσιο συνεπειών όταν παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας του σχολείου» και αποκάλυψε πως «οι καθηγητές αγκαλιάζουν ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα θεωρούν σημαντική εξέλιξη που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στο θέμα της χρήσης των κινητών στα σχολεία. « Υπάρχει ήδη τυπική απαγόρευση κατοχής κινητού στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι η χρήση και ειδικά η παραβατική χρήση. Οι συνέπειες θα είναι πλέον σοβαρές, ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων τρίτων θα αποφασίζεται αμέσως αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Ο υπουργός επανέλαβε πως η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας είναι εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελεί αντιπολιτευτική στόχευση, παρατήρησε πως «όλες οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι γενικότητες και δεν έχει κατατεθεί καμία ορίτζιναλ πρόταση εκ μέρους των άλλων κομμάτων, δηλώνουν πως δεν τους αρέσουν τα μέτρα αλλά δεν λένε τι δεν τους αρέσει και γιατί».

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο σχολείο και θα ακολουθήσουν αυτές που ήδη θεσμοθετήθηκαν στην επαγγελματική και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «θα ακολουθήσουν σοβαρότατες αλλαγές στο σχολείο. Ξεκινάμε με το ψηφιακό φροντιστήριο που θα εφαρμοστεί άμεσα, πιλοτικά, με Μαθηματικά και Γλώσσα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και ολοκληρωμένα από τον Σεπτέμβριο και στο Λύκειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τρίτη Λυκείου, σε ζωντανή μετάδοση. Θα κρατήσουμε όλα τα θετικά των πανελλαδικών εξετάσεων, κυρίως το αδιάβλητο τους ως διαδικασία και θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι από την Τράπεζα Θεμάτων με διαβαθμισμένη δυσκολία. Θέλουμε να ισχυροποιηθεί το Λύκειο».

Για τις ευρωεκλογές, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «είμαι υπέρ της εκλογής των ευρωβουλευτών με ψήφο», προσδιόρισε τον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας «στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό» και επανέλαβε τη μεγάλη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτή θα φέρει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ίσως μονταρισμένο το ηχητικό στα Τέμπη – Κασσελάκης και Βελόπουλος όπως Τσίπρας και Καμμένος, εκλογές το 2027

«Πιθανώς να είναι μονταρισμένο το ηχητικό» από τα Τέμπη, «αν έρθει αίτημα για Προανακριτική θα το εξετάσουμε», «Κασσελάκης και Βελόπουλος θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο». Μερικά απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (11.04.2024) εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές το προηγούμενο ποσοστό της ενώ απάντησε και στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές: «οι εκλογές θα γίνουν το 2027», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κάλπες ενώ ξέρει ότι θα είναι δεύτερος. 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τις σκέψεις για αλλαγή στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, τονίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και μέρος του κόστους να καλύπτεται από το κράτος αλλά και να παρακάμπτεται η λίστα όταν υπάρχει ανάγκη.

«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι για όλους μας, θα έλεγα και για μένα προσωπικά, καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί πολλές φορές κάποιος να προσπαθεί να διορθώνει ένα πρόβλημα και μια κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν που μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

«Ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες. Έχουμε καθημερινά, όμως, πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν για τα περιστατικά αυτά. Και αισθάνονται αυτή την άνεση διότι υπάρχει, παρά το γεγονός ότι στους Αγίους Αναργύρους μπορεί να έγιναν όλα λάθος, υπάρχει βασικά εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά.

Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι τελικά θα έχουν προστασία. Αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”, ότι «θα κάνω τα απολύτως απαραίτητα, ότι δεν νοιάζομαι πραγματικά για το πρόβλημα του πολίτη, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί αστυνομικοί που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αστυνομικοί που εκτός υπηρεσίας βλέπετε ότι καταδιώκουν και μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες. Αστυνομικοί οι οποίοι μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Αστυνομικοί οι οποίοι μπήκαν μέσα στη φωτιά (…) Το είπα, όταν πρέπει το περιπολικό, να γίνει ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Πρέπει να προσθέσουμε και άλλα. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες για το τι γίνεται από τη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα panic buttons. Το panic button έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα η οποία μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την Αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να έρθει η Αστυνομία στο σπίτι, χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής, είναι μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

Άρα, για εμένα κάθε τέτοιο περιστατικό, όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων, αυτή η τραγωδία, είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και τραγωδίες. Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός απάντησε «όχι». «.Αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή, θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα». Στην επισήμανση ότι σε εννέα μήνες έχουν αλλάξει 3 υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφώνησε «mea culpa». 

«Προφανώς η ευθύνη είναι δική μου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός, ο οποίος πραγματικά και κατέχει το αντικείμενο -αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται- και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην Ελληνική Αστυνομία, τα οποία, τονίζω, είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h3xzdfqyxt

Να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος

«Η δεύτερη τετραετία είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα.

Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε». 

Για το bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία αλλά χρειάζονται και όρια στα παιδιά από τους γονείς. «Και επεισή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Γιώργος Τσίπρας) ότι αν σπάσει ένα τζάμι, θα το πληρώσει το σχολείο, όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια, εάν το παιδί αυτή τη στιγμή προβεί σε μία φθορά.

«Αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14-15 ετών, είναι πολύ εύκολο μετά, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το υπόδειγμα το οποίο τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο, το οποίο εμείς ουσιαστικά τους το προσφέραμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δεν το κάναμε.

Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών». 

«Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία μεταξύ ανηλίκων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει τάση για περισσότερη βία και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα φτάσουμε εκεί». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα στη μάχη κατά της οπαδικής βίας και σημείωσε ότι «για εμένα το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα το οποίο θέλω να το κερδίσω, και στη μνήμη ενός αστυνομικού ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο οπαδικής βίας».

«Θα εξετάσουμε την Προανακριτική, ίσως είναι μονταρισμένο το ηχητικό»

«Στα Τέμπη “συναντήθηκε” το ανθρώπινο λάθος με παθογένειες ετών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη και ζήτησε «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας θα είναι ασφαλή».

«Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δεν παίρνουμε απάντηση. Σας ρωτώ, να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά», τόνισε και στην επισήμανση ότι άρα δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, απάντησε: «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά εγώ πολύ καλά γνωρίζω ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είναι βαριά προσβλητικό ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε, τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε, χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης;».

Σε ερώτηση για το αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω. Όλα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση -και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να σηκώσει ο γερανός τα βαγόνια… Είναι επιχειρησιακή απόφαση, εμείς δεν ξέραμε. Υπήρχαν βαγόνια κάτω από τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι. Όταν έχουμε μια τραγωδία οι άνθρωποι που επιχειρούσαν έκριναν και έπραξαν τα δέοντα. Είναι δυσάρεστο τέτοιες ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα. Πρέπει να το διαψεύσει η Δικαιοσύνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους οργή. 

«Δεν απαντήσαμε πειστικά στις θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή. Και ρίζωσαν όλα αυτά: το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο. Όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του, σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Κάνω την αυτοκριτική μου και έπρεπε να απαντήσουμε με περισσότερη πειστικότητα», είπε για το αν έγιναν λάθη στη διαχείρηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Για το αν ήταν λάθος ο Κώστας Καραμανλής να είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχει στη Βουλή κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο Προανακριτικής επιτροπής!

«Δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει, πλην όμως δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει, θα το συζητήσουμε.

Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο συγκεκριμένο δεν έχω δει. Και ξέρετε ότι όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, διότι αυτό ζητούν στην ουσία, αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψ’ το, συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h3yni52ryp

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και συγκεκριμένα στην ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα» και δεσμεύθηκε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού», τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνο να ακούει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάζουν.  

«Στηρίζουμε τους πολίτες», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Δαπανούμε δισ. για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας τόνισε και σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται».

«Σίγουρα κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό, γι’ αυτό επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε όταν αναφέρθηκε σε παλιότερη δήλωση πως “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”, με αφορμή ανατιμήσεις από γνωστές επιχειρήσεις.  

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, άμεσα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” και σημείωσε ότι το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι ακόμα ένα μέτρο κατά του προβλήματος της στέγασης. Επίσης, κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες και ανασκευάζονται οι παλιές. 

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και βάσει της λίστας αναμονής.

«Τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις», είπε αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας ότι είναι φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων.  

«Είναι περισσότερα έσοδα» τόνισε επίσης «και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επίσης τόνισε στους επόμενους 3 μήνες ποιοι έκαναν χρήση αυτού του μέτρου».

Και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις «να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος. Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών». 

Και αυτό θα γίνει «με εισοδηματικά κριτήρια ή και με κριτήρια του πόσο καιρό περιμένουν στη λίστα. Δηλαδή να πάμε σε αυτούς οι οποίοι περιμένουν τον περισσότερο χρόνο».

Οι ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει τον πήχη του κόμματός του στο 17% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές πήρε 23%. 

Απαντώντας στο αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές, είπε ότι εκλογές θα έχουμε το 2027 και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

«Θέλω το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές», είπε, ενώ συνέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι τα αντισυστημικά κόμματα δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα.

«Σε εννιά μήνες κάναμε σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα. 

«Όποιος θεωρεί ότι μας έπληξε το νομοσχέδιο για τα όμοφυλα ζευγάρια, να έρθει να μου το αποδείξει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδεχόμενος ότι «μπορεί να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας» αλλά ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ. 

Τον Μάιο στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο είναι στα μέσα Μαΐου να είναι στην Τουρκία. Η 13η Μαΐου, είπε, είναι μια ημερομηνία που συζητείται αλλά δεν είναι σίγουρο. 

Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για περισσότερους από 12 μήνες «δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία».

«Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά το δίκαιο των θέσεών μας».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h40zh70ji1

«Δεν πάω πουθενά, δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο για κάποια θέση στην Ευρώπη. 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ