Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναίκες δασοκομάντος μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μάχη απέναντι στη φωτιά

Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν η 13χρονη τότε Μαρίνα Γεώργαρη είδε το χωριό της στην Κορινθία να τυλίγεται στις φλόγες και τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το σώσουν. Δεκαέξι χρόνια μετά η πυροσβέστρια Μαρίνα Γεώργαρη είναι μία από τις «δασοκομάντος», καθώς αποτελεί μέλος της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων(Ε.ΜΟ.Δ.Ε), δίνοντας τη δική της μάχη απέναντι στις πυρκαγιές. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, αποφάσισε να γίνει εθελόντρια στο Πυροσβεστικό Σώμα και να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που είχε χαραχτεί στο υποσυνείδητό της, όταν είδε το χωριό της να καίγεται.

   «Από το 2007 που κάηκε το χωριό μου στην Κορινθία και βλέποντας από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών με γοήτευσε το θάρρος τους. Ίσως τότε να μπήκε στο υποσυνείδητό μου. Έγινα εθελόντρια στο Σώμα, το 2016. Έτσι είχα μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Αγάπησα αυτό το Σώμα για την κοινωνική του προσφορά. Το καλοκαίρι του 2020 μπήκα στο Σώμα σαν εποχική πυροσβέστρια με την ιδιότητα του οδηγού. Συνέχισα εκεί μέχρι τον Μάιο του 2022 που συμμετείχα στην προκήρυξη για την Ε.ΜΟ.Δ.Ε. Κατάφερα να καταταγώ στο επιστημονικό προσωπικό της μονάδας μας. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, και νιώθω τυχερή που κάνω την δουλειά που αγαπώ. Για μένα πυροσβέστης δεν είναι κάτι που κάνεις αλλά κάτι που είναι βαθιά μέσα στην ψυχή και στην καρδιά σου», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

   Από όσα έχει αντιμετωπίσει η κ. Γεώργαρη ξεχωρίζει τη φωτιά στο Παπίκιο Όρος που έκαιγε για περισσότερες από 20 μέρες. Την ίδια πυρκαγιά όμως ξεχωρίζει και η Βασιλική Σταμπούλη, πυροσβέστρια και μέλος και αυτή της ΕΜΟΔΕ. «Το δυσκολότερο συμβάν ήταν η δασική πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος στην ορεινή Ροδόπη, η οποία είχε διάρκεια 22 ημέρες και αυτό λόγω του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε, της έντονης μορφολογίας του εδάφους αλλά και της χλωρίδας. Η φωτιά ήταν έρπουσα, καθώς έκαιγε πρώτα τη χαμηλή βλάστηση του βουνού και στη συνέχεια έκαιγε τα ιστάμενα σάπια δέντρα, τα οποία έπεφταν το ένα μετά το άλλο. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα σημεία που επιχειρούσαμε είχαν έντονη κλίση και έμοιαζαν απρόσιτα, κάτι το οποίο οδήγησε σε πολύωρες πεζοπορίες την ημέρα αλλά και μέσα στην νύχτα με αλυσοπρίονα και άλλα εργαλεία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταμπούλη, ενώ από την πλευρά της η κ. Γεώργαρη προσθέτει ότι το ανάγλυφο του εδάφους, αλλά και η βλάστηση ήταν διαφορετικά από αυτά που είχαν αντιμετωπίσει ως τώρα.

   «Για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του συμβάντος είδα στην πράξη να διενεργούνται μετεωρολογικές μετρήσεις, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και η ένταση-φορά του ανέμου για να εκτιμηθεί η κατεύθυνση της πυρκαγιάς με στόχο να επιτύχουμε την κατάσβεσή της.

   Κάθε συμβάν είναι διαφορετικό και κρύβει κινδύνους, αλλά και μαθήματα ζωής», υπογραμμίζει η κ. Γεώργαρη. 

   Η Βασιλική Σταμπούλη από μικρή σκεφτόταν ότι της ταίριαζε να ακολουθήσει ένα δυναμικό επάγγελμα. Στη συνέχεια η αγάπη της για τη φύση την ώθησε να σπουδάσει στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και να γίνει εθελόντρια πυροσβέστης για 4 χρόνια. «Δασοκομάντο» πλέον, καλείται να επιχειρεί στα πιο δύσβατα σημεία κοντά σε μία πυρκαγιά εκεί όπου οι υπόλοιποι δεν μπορούν να φτάσουν και να δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες με στόχο να ελεγχθεί και να περιοριστεί η φωτιά. «Το επιχειρησιακό κομμάτι στο πεδίο είναι κουραστικό σωματικά, καθώς επιχειρούμε σε δύσβατα σημεία. Έπειτα έχουμε να κάνουμε με εικόνες που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες, όπως την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των ανθρώπων. Ως πυροσβέστης σε συνδυασμό με τις σπουδές μου στην Δασολογία πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω περισσότερα με τις γνώσεις μου στην προστασία των δασών και με στόχο την αποτελεσματική κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταμπούλη.

   Για την κ. Γεώργαρη η δουλειά του πυροσβέστη/πυροσβέστριας είναι εκ των πραγμάτων απαιτητική και δύσκολη, πόσο μάλλον για την δική τους Μονάδα που καταπονείται πολύ το σώμα και καλείται να φτάσει στα πιο δύσβατα σημεία είτε πεζοί είτε με ελικόπτερο. «Όσο μεγάλες και να είναι οι δυσκολίες όταν υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα μας και το δέσιμο είναι μεγάλο μεταξύ μας, είναι η δεύτερη οικογένειά μας. Πιστέψτε με πως και μέσα από τις τόσες άσχημες εικόνες που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε υπάρχουν και στιγμές ελπίδας χαράς και αισιοδοξίας. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις κόσμο που έχει καταστραφεί να σου φέρνει νερό και να προσπαθεί να σε βοηθήσει, να σε στηρίζει και να σε σέβεται. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι ανεκτίμητες και νιώθω υπερήφανη. Δεν υπάρχουν αργίες και το κλασικό ωράριο, το τηλέφωνο δεν κλείνει ποτέ. Σίγουρα αυτό απαιτεί και θυσίες όπως και όλες οι δουλειές άλλωστε», σημειώνει.

   Για την κ. Σταμπούλη το επάγγελμα του πυροσβέστη αποτελεί λειτούργημα καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχει ωράριο και χρειάζεται να αφιερώνεις πολλές ώρες σε αυτό, μειώνοντας τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο. «Παρόλα αυτά η εσωτερική θέληση, η δύναμη και οι στόχοι που θέτουμε δεν έχουν φύλο», τονίζει και στέλνοντας το δικό της μήνυμα προς τις συναδέλφισσες της στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας επισημαίνει: «Πρέπει να είμαστε δυνατές, να έχουμε το θάρρος να εκφράσουμε την γνώμη μας και τα προβλήματα μας, να εξελισσόμαστε αλλά και να διεκδικούμε αυτά που αξίζουμε».

   Από την πλευρά της η κ. Γεώργαρη θα ήθελε να μάθει από την εμπειρία των πρώτων γυναικών που μπήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

   «Σέβομαι τις γυναίκες αυτές που προϋπήρχαν στο Σώμα, μόλις από το 1995, και θα ήθελα να μάθω από την εμπειρία τους. Σίγουρα οι πρώτες γυναίκες ήταν αυτές που άνοιξαν τον δρόμο και για εμάς ώστε να βρούμε κάποιες καλύτερες συνθήκες, γι΄ αυτό θα ήθελα να τους πω ευχαριστώ. Θαυμάζω πολύ τις γυναίκες που συνδυάζουν την εργασία και την οικογένειά τους. Τώρα για τις νεότερες κοπέλες που θα ήθελαν να καταταγούν στο Πυροσβεστικό Σώμα θα ήθελα να τους πω πως αν το θέλουν πραγματικά να μην το σκεφτούν στιγμή, μέσα από την σκληρή δουλειά και την συνεχή εκπαίδευση μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.. Όπως συνηθίζουμε να λέμε: «Όταν η φωτιά που καίει μέσα μας είναι πιο δυνατή από αυτή που καίει γύρω μας, τότε συνεχίζουμε …», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Ιωάννα Καρδάρα

   *Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κ. Γεώργαρη και την κ. Σταμπούλη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία αστυνομικού Λυγγερίδη στου Ρέντη: Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που έλυσε τη σιωπή του 73 ημέρες μετά

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή 73 ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ήταν αυτό που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» την υπόθεση και έδωσε στο πιάτο των αρχών την εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί αφού σάρωσαν όλο το υλικό από τις κάμερες της περιοχής του Ρέντη – όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πήραν υλικό ακόμα και από κατάστημα κατασκευής φερέτρων (!) – στις 14:50 το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου είδαν φως στο υπόγειο τούνελ της εγκληματικής ομάδας που δρούσε στους οργανωμένους οπαδούς.

Το τηλεφώνημα 73 ημέρες μετά

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης, αποφάσισε 73 ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση να ανοίξει το στόμα του και να ενημερώσει την αστυνομία, δίνοντας ένα πολύτιμο υλικό που θα προσέφερε τα μέγιστα στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μέσα από το βίντεο σε στικάκι με τα επεισόδια του Ρέντη στο Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο φαίνονται ποιοι από το πέταλο βγήκαν έξω και έκαναν επεισόδια και άφησε σε συγκεκριμένο σημείο ο πληροφοριοδότης, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών από το 7ο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων κατάφεραν να εντοπίσουν τα εξής: 15 αρχεία βίντεο, στα οποία φαίνεται το πέταλο στο οποίο κάθονται οι οργανωμένοι οπαδοί, λίγο πριν βγουν από το γήπεδο, στη συνέχεια η εκκίνηση τους, όπου κατόπιν εντολών δύο ατόμων, βγαίνουν προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Ένας μικρός στρατός

Το βίντεοληπτικό υλικό, αναλύθηκε σε τρεις εκθέσεις ανάλυσης και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία προανάκρισης προέκυψε ότι περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο και με ΙΧ και μοτοσυκλέτες αλλά και πολεμοφόδια σχημάτισαν κομβόι με τις μοτοσυκλέτες να συνοδεύουν τα αυτοκίνητα με προορισμό το γήπεδο όπου γινόταν ο αγώνας βόλεϊ στου Ρέντη.

Το διαβιβαστικό αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr: «Άρχικά κινήθηκαν κατά μήκος της οδού Καραολή και Δημητρίου, έστριψαν δεξιά επί της οδού Πειραιώς, μέχρι το σημείο της εθνικής οδού και εν συνεχεία εισήλθαν αριστερά εντός της λεωφόρου Κηφισού όπου εξήλθαν στην έξοδο δεξιά για Άγιο Ιωάννη Ρέντη, φτάνοντας στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη περί την 19:45 ώρα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Σχετικά με τις επιθέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έχει καταγραφεί μέρος αυτών, πολύ όμως λόγω χαμηλής ευκρίνειας του βίντεοληπτικού υλικού δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω αξιοποίηση του, ενώ δεν εντοπίστηκε βίντεοληπτικό υλικό που να καταγράφει τη στιγμή που ο παθών πλήττεται από την φωτοβολίδα».

Η νομική άποψη

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν. Ο δικηγόρος τριών εκ των κατηγορουμένων κ. Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης, μιλώντας στο newsit.gr επισημαίνει πως αναμένεται να λάβουν το συνολο απο το υλικό της δικογραφίας προκειμένου να καθοριστεί  η υπερασπιστικη γραμμή.

Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η εμπλοκή των εντολέων του.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ροζ Πανσέληνος: Απόψε το μοναδικό φαινόμενο στον ουρανό

Κορυφώνεται σήμερα (24.04.2024) το φαινόμενο της «Ροζ Πανσελήνου» προσδίδοντας μια μοναδική ομορφιά στον ουρανό.

Η Πανσέληνος Απριλίου 2024 είναι γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι», Ροζ Πανσέληνος ή Πασχαλινή Πανσέληνος, καθώς το ολόγιομο φεγγάρι θα βρίσκεται στο μέγιστο της φωτεινότητάς του για τρεις ημέρες ξεκινώντας από τις 23 Απριλίου.

Πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα Phlox subulata της Βόρειας Αμερικής που συχνά ανθίζουν αυτή την περίοδο.

Στο εβραϊκό ημερολόγιο αυτή η πανσέληνος είναι στη μέση του Νισάν, με το Πέσαχ ή το Πάσχα να ξεκινά τη 15η ημέρα του Νισάν. Το Pesach ή το Πάσχα ξεκινά με τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ στις 30 Απριλίου 2024. Οι γιορτές Seder γίνονται τα δύο πρώτα βράδια του Πάσχα.

Άλλα ονόματα του «Ροζ Φεγγαριού»

Οι περισσότερες πανσέληνοι έχουν βαφτιστεί από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής και περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιούνται.

Το Φεγγάρι που Σπάει τον Πάγο (φυλή Algonquin)

Το Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων (φυλή Tlingit)

Το Φεγγάρι που τα Ρεύματα είναι και πάλι Πλωτά (φυλή Dakota)

Το Φεγγάρι που Εμφανίζεται το Κόκκινο Γρασίδι (φυλή Oglala)

Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η αφρικανική σκόνη «εξαφάνισε» Πάρνηθα, Υμηττό και θάλασσα – Άλλη πόλη η Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε η Αθήνα, όπως και πολλές περιοχές της χώρας. Ο ορίζοντας έχει εξαφανιστεί και την θέση του έχει πάρει ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Οι Αθηναίοι νομίζουν ότι έχουν ξυπνήσει σε μια άλλη πόλη, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο. Όλα είναι θολά και μπορεί κανείς μακριά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα. 

Η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η θάλασσα έχουν εξαφανιστεί. Η Ακρόπολη και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας ίσα ίσα που αχνοφαίνονται.

Καταστάσεις πραγματικά πρωτόγνωρες για όλους, αφού ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται να έχουν ζήσει ανάλογο περιστατικό με την αφρικανική σκόνη.

Οι εικόνες από διάφορες περιοχές της Αττικής το πρωί της Τετάρτης είναι χαρακτηριστικές.

Ανάλογες εικόνες έρχονται και από τη Θεσσαλονίκη όπου και εκεί η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τα πάντα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0s3no7m2n15

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ως και το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα αρχίσει να υποχωρεί η σκόνη και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αύριο Πέμπτη (25.04.2024) τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0s2g64ewse9

Η αφρικανική σκόνη, με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί την Αθήνα αλλά και περιοχές της Περιφέρειας, όπως Κρήτη και Καλαμάτα την ώρα που η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θύμιζε κατακαλόκαιρο.

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε αρκετές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ