Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Βαρηκοΐα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μερική ή ολική απώλεια ακοής

Γράφει η Ανατολή Παταρίδου *

Όταν μιλάμε για βαρηκοΐα, εννοούμε την αδυναμία ενός ατόμου να ακούσει ήχους όπως συνήθιζε παλιά. Η αίσθηση της ακοής βασίζεται στην μεταφορά ηχητικών κυμάτων μέσα στο αυτί. Τα κύματα δονούν το τύμπανο και αυτό με τη σειρά του κινεί 3 μικρά οστά. Η κίνηση των οστών μεταφέρεται μέσω τριχοειδών κυττάρων και ακουστικών νεύρων στον εγκέφαλο. Όταν λοιπόν για κάποιο λόγο αυτή η διαδικασία επηρεαστεί, ο ασθενής μπορεί να έχει μερική ή ολική απώλεια ακοής.

Αν και οι περισσότεροι μπορεί να θεωρούν ότι η βαρηκοΐα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο άτομα 3ηςηλικίας, τα στατιστικά παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό. Βάσει ερευνών, το 10% του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη παρουσιάζει κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. 1 στους 5 άνω των 60, 1 στους 3 άνω των 70 και 1 στους 2 άνω των 80 εμφανίζουν κάποιο βαθμό βαρηκοΐας, αλλά ένα ποσοστό 35% είναι κάτω των 65 ετών. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι 2-3 μωρά στα 1000 γεννιούνται με βαρηκοΐα και περίπου άλλα τόσα εμφανίζουν βαρηκοΐα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Επίσης, λόγω έκθεσης σε δυνατούς θορύβους και κακής και συχνής χρήσης ακουστικών, θέτουν σε κίνδυνο της ακοή τους περίπου 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νέοι παγκοσμίως.

Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι είτε νευροαισθητήρια είτε βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Η νευροαισθητήρια βασίζεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο ενώ η αγωγιμότητας σε κάποιο εμπόδιο που μπορεί να υπάρχει μέσα στο αυτί.

 Βασικές αιτίες για την νευροαισθητήρια ακοή είναι οι εξής:

  • Έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο
  • Τραυματισμός
  • Φαρμακευτική αγωγή (Ωτοτοξικά φάρμακα)
  • Έρπης
  • Μηνιγγίτιδα
  • Πολύ υψηλός πυρετός
  • Διαβήτης
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Γήρανση
  • Νόσος Meniere
  • Ακουστικοί όγκοι (νευρινώματα)
  • Κληρονομικότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας συνήθως βασίζεται σε πιο απλά αίτια όπως:

  • Υπερβολική συσσώρευση κυψελίδας
  • Λοίμωξη και φλεγμονή στα αυτιά
  • Συσσώρευση υγρού
  • Διάτρηση τυμπάνου
  • Δυσλειτουργία των οστών πίσω από το τύμπανο
  • Ωτοσκλήρυνση

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με βαρηκοΐα, κοντά στο 95 %, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με την χρήση ακουστικών. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 5% του οποίου τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις παιδιών με υγρό στα αυτιά, και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή, επιβάλλεται η αφαίρεση του υγρού με παρακέντηση τυμπάνου και τοποθέτηση ειδικών σωληνίσκων αερισμού.

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η ακοή μας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την επικοινωνία με τους γύρω μας. Στα παιδιά, η προβληματική ακοή μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, που το παιδί ανακαλύπτει και μαθαίνει το περιβάλλον του, η μειωμένη ακοή δεν θα του επιτρέψει να αναπτύξει την ομιλία του και να ενταχθεί σωστά στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του, έχοντας ως αποτέλεσμα την σταδιακή απομόνωση του. Φυσικά, προβλήματα προκαλεί και στους ενήλικες. Η ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έντονη, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις πολλές. Η δυσκολία στην ακοή μπορεί να προκαλέσει έντονο και καθημερινό εκνευρισμό, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη. Αντίστοιχες είναι και οι επιπτώσεις για τους ηλικιωμένους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μειωμένη ακοή μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί η οδήγηση. Ένα άτομο με προβληματική ακοή δεν έχει τον ίδιο χρόνο αντίδρασης με ένα άτομο με σωστή ακοή σε περίπτωση κορναρίσματος. Γεγονός, που τον καθιστά επικίνδυνο πίσω από το τιμόνι.

Η χρήση ακουστικών είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας με σκοπό, όχι την θεραπεία, αλλά την ενίσχυση της ακοής. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα ακουστικά είναι παρεξηγημένα αφού οι περισσότεροι ασθενής δεν διατίθενται να τα χρησιμοποιήσουν μιας και θεωρούν ότι είναι κάτι το οποίο μαρτυρά την ηλικία τους.

Τα ακουστικά δεν σχετίζονται με την κώφωση, όπως αρκετοί πιστεύουν, αλλά αποτελούν βοηθήματα και αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στο τομέα των ακουστικών, η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο που οι συσκευές αυτές είναι σχεδόν αόρατες. Η λειτουργία του στηρίζεται στην συλλογή ήχων, την ενίσχυση τους και την μεταφορά τους στον ακουστικό πόρο ως ηλεκτρικό σήμα. Υπάρχουν πολλά είδη ακουστικών, καθένα από τα οποία επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται χρήση ακουστικού μόνο στο ένα αυτί, αλλά συνήθως συνιστάται και στα δύο. Η ακοή του ανθρώπου είναι στερεοφωνική και είναι βασισμένη και στα δύο αυτιά. Αυτό σημαίνει πως για καλύτερη ποιότητα ακοής, ο ασθενής πρέπει να έχει την ίδια ενίσχυση ήχου και στις δύο πλευρές.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χρήση ακουστικών δεν είναι ντροπή. Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους και η βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Εφόσον αντιληφθούμε το πρόβλημα, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε την βοήθεια του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου. Εκείνος, με ένα πλήρη ενδοσκοπικό και ακουστικό έλεγχο θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, και αν το πρόβλημα απαιτεί την χρήση ακουστικών, τότε θα μας το προτείνει. Η έγκαιρη εφαρμογή τους θα μας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα έχουμε στην διάθεση μας για να το αφιερώσουμε στα χόμπι μας, στην οικογένεια και τους φίλους μας. Η καλή ακοή είναι ανάγκη και αξίζει και όλους μας.

* Η Ανατολή Παταρίδου είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ Επιστημονική Συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα www.pataridou.gr

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

Η χορτοφαγική διατροφή, ακόμη κι αν δεν είναι “αυστηρή” προστατεύει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος και καρδιοπάθεια, έδειξαν μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσουγαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυες με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτιολογία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι  «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί

Τη Μεγάλη Εβδομάδα είθισται πολλοί άνθρωποι να ακολουθούν μια διατροφική πρακτική που περιλαμβάνει τη νηστεία, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που θα τη «σπάσουν» και θα υποδεχτούν το Πάσχα με τις πατροπαράδοτες διατροφικές επιλογές. 

Τι γίνεται όμως με τους διαβητικούς, πώς μπορούν να συμμετέχουν στο κλίμα των ημερών αυτών και τη νηστεία ενόψει Πάσχα, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους;

Στο παραπάνω ερώτημα απαντούν οι Ανδρέας Μελιδώνης Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο θεραπευτήριο Μετροπόλιταν Hospital.

Νηστεία

Η νηστεία κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας από διατροφική άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις.

Από τη μια πλευρά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης από την άλλη όμως αποτελεί αιτία για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί κτλ.).

Γι’ αυτό το λόγο ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικό.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο της νηστείας το διαβητικό άτομο θα πρέπει:

• Να συνεχίσει να μετράει την ποσότητα των αμυλούχων τροφίμων στα γεύματά του, αποφεύγοντας να τα κάνει το κυρίως πιάτο του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγει να καταναλώσει ένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδα αλλά ότι θα μπορούσε να φάει γαρίδες ψητές με ένα φλιτζάνι πατατοσαλάτα ή χταπόδι με ένα φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό.

Επίσης θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσει μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπως είναι οι αγκινάρες αντί για μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάς

• Να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά όπως τα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας.

Τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι η σουπιά, οι γαρίδες κτλ., αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

• Να μην παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου. Τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν να διαταραχθεί η καθημερινότητά ως προς το ωράριο των γευμάτων ή τη σωματική άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας.

• Να μην ξεχνάει τα ενδιάμεσα γεύματα. Το δεκατιανό και το απογευματινό σνακ συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα φρούτου είναι η καλύτερη επιλογή για σνακ.

Πασχαλινό τραπέζι

Ένα άτομο με διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

Ένα διατροφικά πιο «ελεύθερο» πασχαλινό τραπέζι, που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο δεν θα επηρεάσει όλη αυτή την προσπάθεια.

Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι και τον ευχαριστεί, αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (πίτες, πατάτες, ψωμί).

Μια καλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα, ειδικά τη μέρα του Πάσχα, είναι να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, γιατί οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών ενώ, παράλληλα, μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασί ή 2 κουτάκια μπύρα ή 2 σφηνάκια τσίπουρο.  

Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό, αυτό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα. Ιδανικά, καλό θα είναι να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια.

Τέλος, ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζι μπορεί να συμβάλλει στην χώνευση, ενώ αν γίνεται συστηματικά βοηθάει και στην αποφυγή των επιπλέον κιλών.

Συμπερασματικά, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που ακολουθεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια άσκηση πίστης, υπομονής και πλήρους συμμόρφωσης στις διατροφικές επιλογές που ωφελούν την υγεία.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ