Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Σε νοσοκομεία 600 άτομα μετά το καρναβάλι, τι διαπίστωσαν οι γιατροί

Σε περιπέτειες ορισμένοι μετά το καρναβάλι στην Πάτρα, με τα επείγοντα των νοσοκομείων να γεμίζουν από άτομα που μεταφέρονταν από φίλους τους…

Το καρναβάλι στην Πάτρα ανήκει στο παρελθόν με την πόλη να γεμίζει ασφυκτικά από επισκέπτες και να κερδίζει το στοίχημα. Εκτός όμως από τις στιγμές χαράς και διασκέδασης, υπήρχαν και παρατράγουδα. Συνολικά 600 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με τους περισσότερους να έχουν καταρρεύσει από το αλκοόλ που είχαν καταναλώσει. Υπήρξαν ακόμα μικροτραυματισμοί, αναπνευστικά προβλήματα, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που μπήκαν σε περιπέτειες από τη χρήση ουσιών που έκαναν.

Περίπου 600 περιστατικά κλήθηκε να διαχειριστεί ο υγειονομικός μηχανισμός στην Πάτρα το τριήμερο του καρναβαλιού. Μόνο το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, μετά την τελετή λήξης, καταγράφηκαν περισσότερα από 300 εκ των οποίων τα τέσσερα παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία αφορούσε περιστατικά μέθης και ακολουθούν οι μικροτραυματισμοί, τα αναπνευστικά, της χρήσης ουσιών και της κρίσης πανικού.

Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα και Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ κατάφεραν στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν αναπτύξει υπό τον συντονισμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη να καλύψουν αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που προέκυψαν και μόλις τέσσερα να χρειαστούν νοσηλεία.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε ώστε να κάνουμε μία αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων» είπε στην εφημερίδα Πελοπόννησος, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Τα στοιχεία και ο απολογισμός

⦁ Στα δύο νοσοκομεία, «Αγιο Ανδρέα» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών, κ.ά.

⦁ Ειδικότερα τη νύχτα της Κυριακής μεταφέρθηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.

⦁ Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλεΐκων) κι έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.

⦁ Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ. Το Τμήμα αυτό το εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία όπως και γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.

⦁ Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν πολύ περιορισμένες καθώς δεν ξεπέρασαν τις τέσσερις.

«Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία, Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας σαν μην έχουν επιπλέον φόρτο αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης και καταλήγει:

«Το βασικό είναι ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κάναμε πέτυχε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Οποιος χρειάστηκε βοήθεια την είχε άμεσα. Ολα τα μέτωπα λειτούργησαν ομαλά κι έτσι αποφύγαμε την γκρίνια. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον ΕΕΣ, στο τοπικό παράρτημα και στους εθελοντές του οι οποίοι λειτούργησαν άρτια οργανωμένα».

Πανικός τα ξημερώματα της Δευτέρας

Με 200 εθελοντές οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την υγειονομική κάλυψη του καρναβαλιού συμμετείχε το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ στο τριήμερο.

Με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Δημήτρη Χαλιώτη και τη διοικητική μέριμνα της διευθύντριας του τοπικού Τμήματος, Αγγελικής Γιαννακοπούλου, οι 200 κόκκινοι διασώστες εργάστηκαν οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

«Επί της ουσίας λειτουργήσαμε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπαίθρια με τη συνδρομή και τη συνεργασία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επίσης οι νοσηλεύτριές μας και η γιατρός μας κράτησαν ανοικτό και τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών όπου επίσης εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλά περιστατικά. Ολοι οι εθελοντές μας λειτούργησαν άψογα κι έτσι καλύψαμε το σύνολο των περιστατικών» μας ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά την πιο δύσκολη μέρα, αυτή ήταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Η πιο ήσυχη μέρα ήταν η Παρασκευή και τα περιστατικά που καλύψαμε δεν ξεπέρασαν τα 50. Το Σάββατο τα συμβάντα πολλαπλασιάστηκαν καθώς φτάσαμε τα 200 και την Κυριακή ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας ξεπεράσαμε τα 300. Ο μεγαλύτερος όγκος και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν χθες από τις 3 τα ξημερώματα και μετά. Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και μαζικά. Ευτυχώς καλύφθηκαν άπαντες».

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Η επιστημονική εξήγηση από τον Θοδωρή Κολυδά

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός της Μεγάλης Παρασκευής (3.5.2024) καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή χαλάει και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η παράδοση θέλει τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής να είναι συννεφιασμένος, καθώς – όπως λένε οι παλιοί – πενθεί ακόμα και ο ουρανός για την σταύρωση του Χριστού.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με μια ανάρτησή του εξηγεί γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή ο ουρανός είναι μαύρος.

Ο ίδιος αναφέρει: «Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες έδωσαν την ίδια διάσταση και «ανακάλυψαν» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο πριν το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος».

«Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα – έστω και στατιστικά – συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό» σημειώνει. 

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά: 

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΜΑΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ‘ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ;

  • Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες έδωσαν την ίδια διάσταση και «ανακάλυψαν» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο πριν το Πάσχα , ο καιρός είναι αρκετά άστατος.
  • Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα – έστω και στατιστικά – συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό.
  • Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά , καθώς μετά από αυτήν τη ”Μαύρη Μέρα” και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση. Ο ουρανός θα ανοίγει και θα έρχεται εκείνη η Λαμπρή Ημέρα για να γεννηθεί η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την αδιαφορία και να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους μας. Να στραφούμε προς το μεγαλείο της άδολης και της αληθινής Αγάπης.

 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTeoKolydas%2Fposts%2Fpfbid0PjquWaPZRdu391whPiY5hYghV1JUcr1U9FavRRubkn4mZbjfHXTq7PMBSbaKCVU3l&show_text=true&width=500&is_preview=true

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιώς: Πώς έγινε η παράσυρση γιαγιάς, μάνας και παιδιών – Εμπλοκή και δεύτερου αυτοκινήτου εξετάζουν οι Αρχές

Την εμπλοκή κι άλλου αυτοκινήτου στο τροχαίο στην Πειραιώς, όπου ένα όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε πέντε άτομα εξετάζουν οι Άρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο οδηγός του αυτοκίνητου που το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (1.5.2024) παρέσυρε στην οδό Πειραιώς γιαγιά, μητέρα και τρία παιδιά, υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι υπήρχε κι άλλο όχημα που προπορευόταν και του «έκοψε» την ορατότητα στο δρόμο. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υποστήριξε, που δεν είδε την οικογένεια.

Όλα έγιναν σε μία στιγμή όταν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας 26χρονος, παρέσυρε δύο γυναίκες, 53 και 33 ετών αντίστοιχα, μαζί με τα τρία παιδιά της 33χρονης, ηλικίας 5, 8 και 10 ετών, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον δρόμο για να περάσουν απέναντι στο εμπορικό κέντρο στου Ρέντη.

Ο 5χρονος γιος της οικογένειας νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0zpw2cyz495

Σκηνές αλλοφροσύνης

Αμέσως μετά την παράσυρση στην οδό Πειραιώς ακολούθησαν σκηνές πανικού με τους πολίτες να σταματούν τα αυτοκίνητα στην οδό Πειραιώς για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στην οικογένεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο οδηγός ήταν σοκαρισμένος και το μόνο που έλεγε στους αστυνομικούς ήταν «να σωθούν τα παιδιά, δε με νοιάζει τίποτα άλλο». 

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Μάλιστα, όσοι οδηγοί επέλεξαν την Αττική Οδό για να φύγουν από την πόλη θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κίνηση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής Οδού η αυξημένη κίνηση και οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τροχαίο που σημειώθηκε νωρίτερα, λίγο μετά τον κόμβο Ασπροπύργου. 

Τα οχήματα έχουν ήδη απομακρυνθεί, ωστόσο τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν σταματημένα και οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα 30 ‘.

Η ουρά των αυτοκινήτων ξεκινά σχεδόν από τη Μεταμόρφωση και φτάνει μέχρι την έξοδο Ελευσίνας.

Μάλιστα, η κίνηση συνεχίζει και μετά τα διόδια Ελευσίνας φτάνοντας μέχρι τον Λουτρόπυργο.

Το tweet της Αττικής Οδού:

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1786286611044462637&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Fkinisi-stous-dromous-kykloforiako-emfragma-stin-attiki-odo-meta-apo-troxaio-mpotiliarisma-stin-ethniki-athinon-korinthou%2F4074532%2F&sessionId=1df501842b5fbaa40100322b34a9601939c7f73e&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η κίνηση όπως φαίνεται στους χάρτες της Google:

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου από το Δάσος μέχρι του Σκαραμαγκά.

Αντίθετα ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις λίγο πριν από τα διόδια Αφιδνών.

Από την Τροχαία εκτιμάται ότι τις επόμενες ώρες θα κορυφωθεί η έξοδος και θα αρχίσει να εκτονώνεται τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών, από τις 06:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 119.896 αυτοκίνητα (70.588 από την Αθηνών- Κορίνθου και 49.308 από την Αθηνών – Λαμίας).

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ