Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Ζάκυνθος: «Εφιαλτική νύχτα από την κακοκαιρία, πιθανή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε στο newsit.gr ο Αντιδήμαρχος

Η Ζάκυνθος χτυπήθηκε χθες (25.1.2023) από την σφοδρή κακοκαιρία με πολύ δυνατές και μεγάλες σε όγκο νερού βροχοπτώσεις και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου, Χρήστος Πάστρας τόνισε στο newsit.gr ότι το νησί πέρασε μια εφιαλτική νύχτα και το ενδεχόμενο να τεθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πιθανό.

«Είναι πιθανόν η Ζάκυνθος να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χθες περάσαμε την πιο εφιαλτική νύχτα» λέει, μιλώντας στο newsit.gr, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου, Χρήστος Πάστρας για την κακοκαιρία που «χτύπησε» το νησί το βράδυ της Τετάρτης.

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι μετά την κακοκαιρία «Ιανός» που είχε πλήξει την Ζάκυνθο, κανείς δεν περίμενε κάτι αντίστοιχο και όπως μας αναφέρει: «ήταν χειρότερα από τότε με τον “Ιανό”, γιατί τώρα είχαμε τεράστιο όγκο νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πραγματικά περάσαμε την πιο εφιαλτική νύχτα».

Παρασύρθηκαν οχήματα, έγιναν κατολισθήσεις

Η σφοδρή βροχόπτωση και οι καταιγίδες που σάρωσαν το νησί της Ζακύνθου, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου «προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε σπίτια, καταστήματα, αγροκτήματα και κτηνοτροφικές εκτάσεις. Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν και είχαμε πολλές κατολισθήσεις παντού. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο».

https://youtube.com/watch?v=M_0cNZ2tEyY%3Ffeature%3Doembed

Ο κ. Πάστρας μιλώντας στο newsit.gr κάνει λόγο για «ευχής έργο που οι δημότες μας, άκουσαν εμάς και τους μετεωρολόγους και όντως περιόρισαν τις μετακινήσεις τους και έμειναν μέσα στα σπίτια τους. Ευτυχώς δεν είχαμε άτομα που βρίσκονταν σε ανάγκη και δεν μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία θα παραμείνει σε πιο ήπια μορφή στη δυτική Ελλάδα με τον αντιδήμαρχο να σημειώνει, μιλώντας στο newsit.gr, «επειδή έχω πληροφόρηση ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο και μεθαύριο, πιθανόν να θέσουμε την Ζάκυνθο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις».

https://youtube.com/watch?v=BAtl2epIbSc%3Ffeature%3Doembed
https://youtube.com/watch?v=AHX7MdyHMms%3Ffeature%3Doembed

Ποτάμια οι δρόμοι

Οι δρόμοι στο νησί έγιναν ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν και αγροτικές εκτάσεις που θύμιζαν πισίνες. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν από το νερό σε πολλές περιοχές όπως το Αργάσι και το Γαϊτάνι.

Κατολισθήσεις έγιναν σε πολλά σημεία όπως στην εθνική οδό Ζακύνθου– Κεριού. Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στον Άγιο Σώστη, το Καλαμάκι, τον Λαγανά, την Τσιλιβή και το Σαρακινάδο.

Υπενθυμίζεται πως το 112 έχει ήδη ηχήσει από χθες (25.1.2023) σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, όπου τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σήμερα, Πέμπτη.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την κακοκαιρία, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση στο «τις πταίει» για την ασύλληπτη τραγωδία με τους 104 νεκρούς.

      Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει το πρωί την απόφαση του για τους 21 κατηγορούμενους, τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά κά, που μετά από εισαγγελική έρευνα βρίσκονται στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της οδύνη και καταστροφή.

      Οι δικαστές μετά από μία διαδικασία στο ακροατήριο που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο αξιολόγησαν το χιλιάδων σελίδων υλικό, τις δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων, κάποιες από αυτές συγκλονιστικές, τις θέσεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις θέσεις των συνηγόρων. Στις διασκέψεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης, οι δικαστές εξέτασαν, όλα τα δεδομένα και κάθε πτυχή της υπόθεσης σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο κρίνεται η «η φονική φωτιά στο Μάτι», ώστε σήμερα να ανακοινώσουν την κρίση τους για τα πρόσωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

      Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο και τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του και το πεδίο δράσης του.

      Με την σημερινή απόφαση θα φανεί αν το δικαστήριο υιοθέτησε το εισαγγελικό σκεπτικό ως προς τους ενόχους και τους αθώους ή αν οι δικαστές έχουν διαφοροποιηθεί στην εκτίμηση τους.

      Αν οι δικαστές συμπλεύσουν με τον κ. Μανιάτη, τότε εννέα κατηγορούμενοι θα ακούσουν σήμερα το «ένοχος» και δώδεκα εκείνοι που θα φύγουν κηρυγμένοι αθώοι.

      Ο εισαγγελικός λειτουργός, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή οι:

      * Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

      * Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός

      * Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ

      * Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών

      * Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής

      * Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα

      * Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

      * Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου 

      Ένοχος ζήτησε να κριθεί για εμπρησμό από αμέλεια και ο κάτοικος Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

      Κατά τον Εισαγγελέα πρέπει να απαλλαγούν τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Επίσης ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

      Παράλληλα ζήτησε να αθωωθούν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

      Τζούλη Βινιεράτου

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

5 συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Σε πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σχηματίστηκαν και οκτώ δικογραφίες για παρόμοιες υποθέσεις.

Ειδικότερα, συνελήφθη ένας άνδρας στην Πάτρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή απειλή.

Στον Πύργο, συνελήφθη ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Τον κατηγορούμενο είχε καταγγείλει η σύνοικος, σύντροφός του, αναφέροντας ότι της προκάλεσε σωματικές βλάβες και την απείλησε λεκτικά.

Επίσης, συνελήφθη ένας άνδρας, σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, της Ηλείας, τον οποίο κατήγγειλε η κουνιάδα του για ενδοικογενειακή απειλή. Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του συλληφθέντα, βρήκαν ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο και μια καραμπίνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από την κατοχή του.

Στο Μεσολόγγι, συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, (σύζυγοι), διότι αλληλομηνύθηκαν, για ενδοοικογενειακή παράνομη βία, εξύβριση και απειλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα στη Γέφυρα Σερβίων

Λόγω των εργασιών συντήρησης, κλειστή θα παραμείνει για όλα τα οχήματα η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, από τις 10:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η γέφυρα θα παραμείνει κλειστή καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές φορτίσεις στα τμήματα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων από Αθήνα, Λάρισα για Κοζάνη θα διεξάγεται μέσω του αυτοκινητοδρόμου (Ε92) για Τρίκαλα – Καλαμπάκα, Εθνική Οδός Τρικάλων – Γρεβενών, Εγνατία Οδό προς Κοζάνη και από Αθήνα, για Κοζάνη μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, Ελασσόνας, Δεσκάτης, Γρεβενών, Εγνατίας Οδού για Κοζάνη και αντιστρόφως.
Επίσης όλοι οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Κοζάνης – Ρυμνίου, κατά τη διέλευση τους από τη Γέφυρα του Ρυμνίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ταχύτητα των 40 χλμ/ώρα.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται όλα τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ