Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Το «κόλπο» στα ράφια – Οι τιμές αυξάνονται και οι ποσότητες συρρικνώνονται

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, καθώς παρά το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις αυξήσεις, οι βιομηχανίες έχουν βρει τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές, αλλά και να μικρύνουν τις συσκευασίες. 

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι καταναλωτές καλούνται πλέον να πληρώσουν πιο ακριβά, φαινομενικά, το ίδιο προϊόν, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ελαφρώς μικρότερες συσκευασίες με λιγότερο προϊόν.

Παρά τις προσπάθειες των βιομηχανιών να μην γίνεται αισθητή η συρρίκνωση των προϊόντων, πολλοί είναι οι καταναλωτές που έχουν καταλάβει τη διαφορά. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ποσότητα έχει μειωθεί σε 238 ετικέτες, ενώ παράλληλα άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, σάλτσες, απορρυπαντικά, σοκολατοειδή και βρεφικές πάνες, έχουν αυξηθεί κατά 30%, στα κρέατα και τα πουλερικά κατά 25% και στα καθαριστικά σπιτιού κατά 19%.

Παραδείγματα:

Βρεφικές πάνες – Από 28 τμχ στην τιμή 7,1 ευρώ, πλέον είναι 26 τμχ στην τιμή 7,3 ευρώ

Αφροντούς – Από 850 ml στην τιμή 3,96 ευρώ, πλέον είναι 750 ml και 4,45 ευρώ

Σοκολατούχο γάλα – Από 500 γρ και 1,42 ευρώ, πλέον είναι 450 γρ και 1,71 ευρώ

Στραγγιστό γιαούρτι – 1 κιλό και 3,67 ευρώ, πλέον είναι 900 γρ και 3,98 ευρώ

Φτερούγες κοτόπουλου – 720 γρ με 3,53 ευρώ, πλέον τα 650 γρ έφτασαν τα 4,07 ευρώ

Ψωμί τοστ – Από 350 γρ και 1,16 ευρώ, μειώθηκε στα 325 γρ και 1,20 ευρώ

Κρουασάν – Από 110 γρ και 0,95 ευρώ, πλέον είναι 0,95 γρ και 0,98 ευρώ

Κεφαλογραβιέρα – Από 250 γρ και 4,07 ευρώ, πλέον τα 200 γρ κοστίζουν 4,68 ευρώ

Στιγμιαίος καφές – Από 100 γρ και 5,13 ευρώ, πλέον είναι 95 γρ και 5,48 ευρώ

Αρακάς κατεψυγμένος – Από 450 γρ και 2,78 ευρώ, πλέον πωλείται 420 γρ 2,89 ευρώ

Σνακ με αλάτι ή ρίγανη – Από 120 γρ και 0,92 ευρω, σήμερα είναι 105 γρ και 1,38 ευρώ

Μηνύσεις ετοιμάζουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της Απόστολος Ραυτόπουλος ετοιμάζει μηνύσεις: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη νομική μας υπηρεσία και είμαστε στη φάση της διεργασίας, ώστε να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία».

Ωστόσο, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρει πως δεν κατανοεί την κίνηση της Ένωσης Καταναλωτών: «Στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν διατάξεις για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μπορεί να καταστεί παράνομη μια τέτοια πρακτική, αν η τιμή του νέου προϊόντος που έχει μειωμένη ποσότητα είναι τόσο υψηλή ώστε να ξεπερνά το μέγιστο περιθώριο κερδοφορίας που επιτρέπεται στις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, αυτό με το οποίο δουλεύαμε πριν από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Βέβαια, όλα θα κριθούν στα δικαστήρια».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το 2021 η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις έφτασε τα 899.250 ευρώ, ενώ το 2022 τα 634.250 ευρώ.

Σχετικά με το πρόβλημα με τις μικρότερες συσκευασίες, ο γενικός γραμματέας λέει ότι ένας καταναλωτής που αγόραζε μια συσκευασία των 100 γραμμαρίων καφέ, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν ακρίβυνε, ενδεχομένως θα δοκίμαζε να πάει σε μια φθηνότερη ετικέτα.

Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία προτιμά να δημιουργήσει μια συσκευασία με μικρότερη ποσότητα, προκειμένου να διατηρήσει την τιμή σε αυτά τα επίπεδα ή να την αυξήσει λιγότερο.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) και των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης Αττικής και Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μεταφορά σε αυτές των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων σήμερα ΔΟΥ.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιούνται οι ημερομηνίες για την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης (KEBEIΣ) Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις σχετικές αποφάσεις, ο χρονοπρογραμματισμός διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΕΦΟΚ Αττικής & Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΚ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 22/4/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 17/06/2024

ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 13/5/2024

ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΔΕ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 17/6/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 15/7/2024

Στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης παραμένει, προσωρινά, η αρμοδιότητα της παραλαβής δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων, η οποία ασκείται στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας της αντίστοιχης πρώην ΔΟΥ.

Tα υφιστάμενα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης μετεξελίσσονται σε Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης και προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης τεσσάρων επιπλέον Γραφείων, προς στέγαση σε χώρους των Δήμων Ζωγράφου, Κρωπίας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αιγάλεω, αντίστοιχα

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Τι προβλέπουν οι αγορές για τις τιμές καλαμποκιού, σόγιας, ζάχαρης, χυμού πορτοκαλιού και βαμβακιού

Προβλέψεις των αγορών για τις τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, της ζάχαρης, του χυμού πορτοκαλιού και του βαμβακιού περιλαμβάνει το τρίτο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά, με το 3ο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η εικόνα στασιμότητας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σημαντικά, παρά την ελαφρά βελτίωση των πρόδρομων δεικτών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιβραδύνονται.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, θέτοντας ως χρονικό σημείο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο. Το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας αξίες, που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια).

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους.

Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού. Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί.

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι.

Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών.

Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική. Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας.

Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,16%). Ως πιθανοί λόγοι μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική). Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

H Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) δίνουν διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος, το 2024 συμπίπτει με την ημέρα Δευτέρα, έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 ισχύουν τα εξής:

– Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται, χωρίς κάποια προσαύξηση, το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

– Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν,

2. στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν,
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

– Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

– Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ