Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στις 12:00 η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά (βίντεο)

https://youtube.com/watch?v=DJ8a6X9e4Hk%3Frel%3D0%26enablejsapi%3D1%26wmode%3Dtransparent

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στην πλατεία Μητροπόλεως, για το “ύστατο χαίρε” στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Κατ’ εκτίμησιν, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται επί τόπου, δεν θα προλάβουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά (νωρίτερα ο κόσμος έφθανε πέρα από την Καπνικαρέα). Πρόβλεψη για παράταση στο λαϊκό προσκύνημα δεν υπάρχει, καθώς λίγο πριν τις 11 το πρωί θα αρχίσουν να φθάνουν οι βασιλείς, νυν και τέως.
 

Από πολιτικά πρόσωπα έως τώρα έχουν προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η ευρωβουλευτής, επίσης του κυβερνώντος κόμματος, ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
 

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. 
 

Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.
 

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων. 
 

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.  
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου. 
 

Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. 
 

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση. 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Η επιστημονική εξήγηση από τον Θοδωρή Κολυδά

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός της Μεγάλης Παρασκευής (3.5.2024) καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή χαλάει και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η παράδοση θέλει τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής να είναι συννεφιασμένος, καθώς – όπως λένε οι παλιοί – πενθεί ακόμα και ο ουρανός για την σταύρωση του Χριστού.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με μια ανάρτησή του εξηγεί γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή ο ουρανός είναι μαύρος.

Ο ίδιος αναφέρει: «Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες έδωσαν την ίδια διάσταση και «ανακάλυψαν» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο πριν το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος».

«Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα – έστω και στατιστικά – συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό» σημειώνει. 

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά: 

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΜΑΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ‘ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ;

  • Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες έδωσαν την ίδια διάσταση και «ανακάλυψαν» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο πριν το Πάσχα , ο καιρός είναι αρκετά άστατος.
  • Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα – έστω και στατιστικά – συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό.
  • Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά , καθώς μετά από αυτήν τη ”Μαύρη Μέρα” και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση. Ο ουρανός θα ανοίγει και θα έρχεται εκείνη η Λαμπρή Ημέρα για να γεννηθεί η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την αδιαφορία και να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους μας. Να στραφούμε προς το μεγαλείο της άδολης και της αληθινής Αγάπης.

 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTeoKolydas%2Fposts%2Fpfbid0PjquWaPZRdu391whPiY5hYghV1JUcr1U9FavRRubkn4mZbjfHXTq7PMBSbaKCVU3l&show_text=true&width=500&is_preview=true

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιώς: Πώς έγινε η παράσυρση γιαγιάς, μάνας και παιδιών – Εμπλοκή και δεύτερου αυτοκινήτου εξετάζουν οι Αρχές

Την εμπλοκή κι άλλου αυτοκινήτου στο τροχαίο στην Πειραιώς, όπου ένα όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε πέντε άτομα εξετάζουν οι Άρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο οδηγός του αυτοκίνητου που το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (1.5.2024) παρέσυρε στην οδό Πειραιώς γιαγιά, μητέρα και τρία παιδιά, υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι υπήρχε κι άλλο όχημα που προπορευόταν και του «έκοψε» την ορατότητα στο δρόμο. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υποστήριξε, που δεν είδε την οικογένεια.

Όλα έγιναν σε μία στιγμή όταν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας 26χρονος, παρέσυρε δύο γυναίκες, 53 και 33 ετών αντίστοιχα, μαζί με τα τρία παιδιά της 33χρονης, ηλικίας 5, 8 και 10 ετών, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον δρόμο για να περάσουν απέναντι στο εμπορικό κέντρο στου Ρέντη.

Ο 5χρονος γιος της οικογένειας νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0zpw2cyz495

Σκηνές αλλοφροσύνης

Αμέσως μετά την παράσυρση στην οδό Πειραιώς ακολούθησαν σκηνές πανικού με τους πολίτες να σταματούν τα αυτοκίνητα στην οδό Πειραιώς για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στην οικογένεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο οδηγός ήταν σοκαρισμένος και το μόνο που έλεγε στους αστυνομικούς ήταν «να σωθούν τα παιδιά, δε με νοιάζει τίποτα άλλο». 

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Μάλιστα, όσοι οδηγοί επέλεξαν την Αττική Οδό για να φύγουν από την πόλη θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κίνηση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής Οδού η αυξημένη κίνηση και οι καθυστερήσεις οφείλονται σε τροχαίο που σημειώθηκε νωρίτερα, λίγο μετά τον κόμβο Ασπροπύργου. 

Τα οχήματα έχουν ήδη απομακρυνθεί, ωστόσο τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν σταματημένα και οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα 30 ‘.

Η ουρά των αυτοκινήτων ξεκινά σχεδόν από τη Μεταμόρφωση και φτάνει μέχρι την έξοδο Ελευσίνας.

Μάλιστα, η κίνηση συνεχίζει και μετά τα διόδια Ελευσίνας φτάνοντας μέχρι τον Λουτρόπυργο.

Το tweet της Αττικής Οδού:

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1786286611044462637&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Fkinisi-stous-dromous-kykloforiako-emfragma-stin-attiki-odo-meta-apo-troxaio-mpotiliarisma-stin-ethniki-athinon-korinthou%2F4074532%2F&sessionId=1df501842b5fbaa40100322b34a9601939c7f73e&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η κίνηση όπως φαίνεται στους χάρτες της Google:

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου από το Δάσος μέχρι του Σκαραμαγκά.

Αντίθετα ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις λίγο πριν από τα διόδια Αφιδνών.

Από την Τροχαία εκτιμάται ότι τις επόμενες ώρες θα κορυφωθεί η έξοδος και θα αρχίσει να εκτονώνεται τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών, από τις 06:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 119.896 αυτοκίνητα (70.588 από την Αθηνών- Κορίνθου και 49.308 από την Αθηνών – Λαμίας).

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ