Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρονιά-ορόσημο το 2022 για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης


«Η χρονιά που πέρασε αποτελεί ορόσημο για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς δρομολογήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη του τέως ΟΑΕΔ σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό φορέα, που έχει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και την εύρεση κατάλληλου προσωπικού από τις επιχειρήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποίησε καινοτόμες δράσεις και νέα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων» δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς.

Δυναμικός και κομβικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ

Όπως επισημαίνει, με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», η ΔΥΠΑ κλήθηκε να αναλάβει έναν ακόμα πιο δυναμικό και κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις άξονες:

α) Αναδιοργανώθηκε η λειτουργία της, ώστε να είναι μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης, που θα εξυπηρετεί ταχύτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ανέλαβε νέες αρμοδιότητες και ενισχύθηκε με νέα εργαλεία για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής.

β) Εξοπλίστηκε με νέα ψηφιακά και καινοτόμα εργαλεία που στηρίζουν τους ανέργους και ενισχύουν τις δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης.

γ) Ανέλαβε την ουσιαστική αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ενός νέου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Θετικά τα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης σημειώνει ότι, στον τομέα της απασχόλησης, ο πήχης τέθηκε υψηλά για το 2022, καθώς η ΔΥΠΑ υλοποίησε μία νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης με 30.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας για ανέργους, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλες 30.000 θέσεις «άνοιξαν», κυρίως με πόρους ΕΣΠΑ, με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Τα προγράμματα, που υλοποιήθηκαν, ήταν δύο ειδών, εκείνα που επιδοτούν ένα σημαντικό μέρος του μισθού και των εισφορών – έως και το 100% – του ανέργου που προσλαμβάνεται σε νέα θέση εργασίας στην επιχείρηση και προγράμματα που επιδοτούν τους ανέργους με 14.800 ευρώ, για να ανοίξουν την επιχείρησή τους.

Επίσης, σχεδιάστηκαν δράσεις με γεωγραφική στόχευση, σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας, όπως στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, αλλά και σε περιοχές, όπως η πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Άλλη μία σημαντική διάσταση των προγραμμάτων είναι η στόχευση σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως οι νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, κ.ά..

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης, ενισχύθηκε η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) και αυτό επιβεβαιώνεται με τη μεγάλη και συστηματική διεύρυνση των συνεργασιών της.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι στις 10 «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ», που διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία σε μεγάλες πόλεις της χώρας, η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών καθιερώνει πλέον τη δράση ως «θεσμό», καθώς συμμετείχαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις που αναζητούσαν προσωπικό και προσήλθαν περισσότεροι από 12.000 πολίτες, για να δώσουν το βιογραφικό τους και να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν.

Στον κρίσιμο τομέα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, προσλήφθηκαν 600 νέοι εργασιακοί σύμβουλοι ανέργων και εργοδοτών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι ενίσχυσαν τα 116 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας και νέες συνεργασίες

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Πρωτοψάλτης, «υπήρξε ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΥΠΑ, με σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης με διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft, η Cisco και η Amazon, αλλά και με συμπράξεις με μεγάλες εταιρείες, φορείς και οργανισμούς, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, το 2022, ανακοινώθηκαν νέες συνεργασίες, όπως, με τον όμιλο ONEX και την εταιρεία Huawei, τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, μέσω των οποίων προωθείται η διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη “γαλάζια οικονομία” και η κατάρτιση άνεργων γυναικών σε δεξιότητες τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

Ακόμη, ανακοινώθηκε πρόσφατα μία νέα συνεργασία με τις εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας Amazon, Cisco και Microsoft, για τη νέα σχολή κατάρτισης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, που εντάσσεται σε ένα ευρύ πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια».

Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης – Ποιους αφορά

«Στον τομέα της κατάρτισης, υλοποιήθηκε από τη ΔΥΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, για 120.000 ανέργους σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ, πρόσθετα, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για το αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων, το “Πάω Μπροστά”.

Για πρώτη φορά, συμμετέχουν τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, που προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος προγραμμάτων, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν οι καταρτιζόμενοι ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προφίλ τους. Στόχος είναι να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και, κατά συνέπεια, να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στο νέο σύστημα κατάρτισης εισήχθη ένα πλέγμα ρυθμίσεων, με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση-Ποιότητα-Πιστοποίηση», ενώ συνδέονται οι πληρωμές παρόχων και καταρτιζομένων με τις εκροές (payment by results) και η αξιολόγηση, η λογοδοσία των παρόχων και η σύσταση μητρώου επιλέξιμων παρόχων, με νέα βελτιωμένα κριτήρια για την παροχή ποιοτικής κατάρτισης, που αποτελούν απαραίτητες τομές για την πολυπόθητη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Δράσεις και στην κοινωνική πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «η κοινωνική πολιτική αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η ΔΥΠΑ εφαρμόζει σημαντικές δράσεις που στηρίζουν χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού διέθεσε περισσότερες από 300.000 επιταγές, ενώ προστέθηκε μία νέα κατηγορία δικαιούχων για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Φέτος, αναδείχθηκε ως πιο δημοφιλής προορισμός η Εύβοια, καταγράφοντας αύξηση επιταγών κατά 223% τον Αύγουστο και 341% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Τα προγράμματα κατασκηνώσεων, επιταγών βιβλίου και επιταγών θεάτρου, επίσης, υλοποιήθηκαν με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από τους δικαιούχους και τους παρόχους».

Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής

«Όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική, η ΔΥΠΑ κλείνει τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από τον τ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι οικισμοί εργατικών κατοικιών σε Ελευσίνα και Κέρκυρα και παραδόθηκαν 256 κατοικίες στους δικαιούχους, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι εκκρεμότητες των οικισμών σε Γρεβενά και Γιαννιτσά και η διάθεση κενών κατοικιών.

Η πιο σημαντική εξέλιξη, όμως, είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, μέσω του νόμου “Σπίτι Μου”, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Το νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί, μέσω της ΔΥΠΑ, στις αρχές του νέου έτους» σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Και προσθέτει: «Το πρώτο από τα προγράμματα της νέας στεγαστικής πολιτικής, μέσω του οποίου χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους, είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται με 375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και με 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Η ΔΥΠΑ χρηματοδοτεί άτοκα το δάνειο κατά 75% και το υπόλοιπο 25% είναι έντοκο, με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, μέσω τραπεζών. Σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, εφόσον υπάρξει συνεχιζόμενη ζήτηση, προβλέπεται διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού, ενώ σύντομα θα εκκινήσουν και όσα προβλέπονται στα επόμενα προγράμματα που εντάσσονται στο νομοσχέδιο “Σπίτι μου” για παροχή πρόσβασης σε στέγη με χαμηλό μίσθωμα».

Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών – Νέα ψηφιακά εργαλεία

Τέλος, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποτέλεσε προτεραιότητα, με τις περισσότερες υπηρεσίες να διατίθενται ηλεκτρονικά, ενώ, από την 1η Ιανουαρίου, ενεργοποιήθηκε το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με τη μετάπτωση των υφιστάμενων μητρώων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, διασυνδέοντας το πληροφοριακό σύστημα της ΔΥΠΑ με το gov.gr.

Ταυτόχρονα, αντικαθίσταται η κάρτα ανεργίας με την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που θα είναι πλέον διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο ψηφιακό «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr και ξεκινά το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το επίδομα εργασίας, που ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του, όπως επίσης και το νέο «μπόνους» 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

«Χρονιά “σταθμός” το 2022 – Με την ίδια προσήλωση το 2023»

Με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης χαρακτηρίζει το 2022 ως μία χρονιά «σταθμό» «στην προσπάθεια που κάνουμε, για να αναβαθμίσουμε τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό φορέα απασχόλησης, που βρίσκει δουλειές στους ανέργους και προσωπικό στις επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, χρηματοδοτήσαμε νέες επιχειρήσεις, αναβαθμίσαμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, επανεκκινήσαμε τη στεγαστική πολιτική, εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία μας και αποκτήσαμε νέο οργανόγραμμα, ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες μας και σχεδιάσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Με το ευρύ φάσμα δράσεων της ΔΥΠΑ, υλοποιούμε μία συντεταγμένη πολιτική που δίνει στοχευμένες λύσεις στο πολύπλευρο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα».

«Συνεχίζουμε δυναμικά και με την ίδια προσήλωση το 2023 να υπηρετούμε τον ρόλο μας και το έργο που μας έχει ανατεθεί, βρισκόμαστε δίπλα στους ανέργους, για να βρουν ποιοτικές και σταθερές δουλειές, στις επιχειρήσεις, για να βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό και στις τοπικές κοινωνίες, για να αναπτυχθούν και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Γ.Μπ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών λίγο πριν την Ανάσταση – Αυξημένη κίνηση στην αγορά

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού.

   Σύμφωνα με τους εμπόρους η αγοραστική κίνηση είναι αυξημένη ενώ υπάρχει επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

   Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα την Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Την Κυριακή του Πάσχα, την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

   Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να αξιοποιούν συνδυαστικά το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι της Σαρακοστής» και το «Καλάθι του Πάσχα» για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τους τραπέζι. Συγκεκριμένα, σε ισχύ έχει τεθεί από 24 Απριλίου έως και 4 Μαΐου το «Καλάθι του Πάσχα» ενώ παραμένει σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου και το «Καλάθι της Σαρακοστής». Σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές. Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

   Οι καταναλωτές έχουν επίσης στη διάθεσή της από την Δευτέρα 22 Απριλίου και το «Καλάθι των Νονών» που περιλαμβάνει 12 συνολικά κατηγορίες προϊόντων, ως εξής: πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα/τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, μουσικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).

   Στο μεταξύ, πλήρως αναβαθμισμένη είναι και η πλατφόρμα e-Καταναλωτής https://e-katanalotis.gov.gr/ και είναι διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο για τους καταναλωτές ώστε να μπορούν όλοι να συγκρίνουν τιμές, να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι με τα προϊόντα που επιθυμούν και να κάνουν τις αγορές τους, με το χαμηλότερο κόστος, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τα προσφέρει. Η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα διαφανούς σύγκρισης τιμών σε -επί του παρόντος- 3.000 βασικά και ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ακολούθως δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του φθηνότερου καλαθιού με κριτήριο τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

   Επάρκεια προϊόντων στην αγορά αλλά και εντατικοποίηση ελέγχων

   Πλήρης επάρκεια στις λαϊκές αγορές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και σε όλη τη χώρα καταγράφεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, Παντελή Μόσχο, ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πρόσφατα ότι, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής το τελευταίο διάστημα, υπάρχει αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα. Ο ίδιος, όμως πρόσθεσε: «Περιμένουμε τους καταναλωτές να έρθουν να ψωνίσουν τα φρέσκα προϊόντα που χρειάζονται για το πασχαλινό τραπέζι που είναι οι πατάτες, οι ντομάτες, που είναι τα μαρούλια, τα λάχανα και σε πλήρη επάρκεια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εδώ έχουμε και κάτι ευχάριστο για τους καταναλωτές. Ότι εμείς είμαστε πιο φτηνοί από τα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον 30 με 40% και από το στεγασμένο εμπόριο».

   Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε εντατικούς ελέγχους στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπισθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που πλήττουν τους καταναλωτές. Με εντολή του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας Αττικής θα βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να ελέγχουν την εύρυθμη και κατά τον νόμο προβλεπόμενη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Οι πολίτες της Αττικής θα γιορτάσουν το Πάσχα με ασφάλεια και με σεβασμό στον οικογενειακό προϋπολογισμό» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Τις άγιες αυτές ημέρες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά που θα φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι θα είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών, ποιοτικά και στη σωστή τιμή. Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας – σε μια εποχή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος – νοθείας και εκπτώσεων στην ποιότητα των προϊόντων, θα είναι μηδενική. Σε κάθε παράβαση θα επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, χωρίς εξαιρέσεις».

   Σημειώνεται ότι από τις 8 Απριλίου μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προβεί σε 6.112 ελέγχους ενόψει του Πάσχα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των μηχανισμών της Περιφέρειας, όπως εταιρείες διανομής κρεάτων, οπωρολαχανικών και άλλων κατηγοριών τροφίμων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καταστήματα τυροκομικών προϊόντων, πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καταστήματα παιχνιδιών, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις αναψυχής κ.α.

   Στο επίκεντρο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

   «Στο πασχαλινό καλάθι το αρνί πωλείται σε τιμές κάτω των 10 ευρώ. Στόχος μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να πάρουν το αρνί σε προσιτές τιμές». Αυτό ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος τόνισε ότι «στόχος μας ήταν να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει αν θέλει να προμηθευτεί το αρνί του από τον κρεοπώλη του ή αν κάποιος που θέλει να το προμηθευτεί σε χαμηλότερη τιμή μπορεί να το κάνει με το πασχαλινό καλάθι».

   Ερωτηθείς για τα παράπονα που εκφράζουν οι παραγωγοί σχετικά με τις χαμηλές τιμές τις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «οι τιμές των παραγωγών ήταν ελαφρά υψηλότερες από τον προηγούμενο χρόνο και αυτό που θέλαμε ήταν να συμπιέσουμε την τιμή των μεσαζόντων και τελικά να βγει το αρνί στο καλάθι του σούπερ μάρκετ σε τιμές προσιτές».

   Για το ζήτημα της ποιότητας, ο υπουργός ανέφερε «ο καταναλωτής κατευθύνεται εκεί που εμπιστεύεται. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει. Έλεγχοι διενεργούνται από τον ΕΦΕΤ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη την αγορά για να αποτραπεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Ελέγχουμε την αγορά και δεν εφησυχάζουμε».

   «Ανακοινώσαμε και δημοσιεύσαμε τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι και είδαμε ότι είναι στην ίδια τιμή ή και σε χαμηλότερη με το προηγούμενο Πάσχα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει την ακρίβεια. Δεν έχουμε πάει εκεί που θέλουμε αλλά βλέπουμε αποκλιμάκωση» πρόσθεσε.

   Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση συνίσταται σε τρεις προσπάθειες: στην αύξηση των μισθών, στους ελέγχους και στην τόνωση του ανταγωνισμού με ένα ψηφιακό εργαλείο που είναι η πλατφόρμα e-Καταναλωτής».

   Ειδικότερα, για την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής , ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «την εμπλουτίσαμε με 3.000 προϊόντα που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ. Η πλατφόρμα είναι λειτουργική και ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει τις τιμές σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ. Με αυτό το εργαλείο δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να δημιουργήσει το καλάθι του πριν βγει από το σπίτι του και αυτό τονώνει και τον ανταγωνισμό».

   Αναφορικά με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, οι έμποροι εκτιμούν ότι εφέτος θα είναι ακριβότερο από 16,3% έως 19,3%, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Σημειώνεται ότι το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

   Μ.Τσ. Ε.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μισθολόγιο» του Πάσχα: Οι αμοιβές από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Τρίτη – Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση 75%

Ιδιαιτερότητες εμφανίζει το καθεστώς μισθοδοσίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από σήμερα (Μεγάλη Παρασκευή 3 Μάϊου) έως και την Τρίτη του Πάσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών εργαζομένων και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4.5.2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5.5.2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

-Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν –

-Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

-Σναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6.5.2024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

-Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

-Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7.5.2024), η Πρωτομαγιά.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Τον Ιούνιο το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για ρυθμίσεις χρεών έως 30.000 ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επαγγελματιών και αγροτών (με οφειλές στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα) με στόχο την ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Όπως δήλωσε το περασμένο Σάββατο (27.04.24), ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου το «επόμενο δίμηνο» (δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου) θα είναι «έτοιμες» οι τράπεζες για να τρέξει η διαδικασία εκείνη η οποία θα πιστοποιεί πως οι καταθέσεις των οφειλετών δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο newsit.gr πως η ολοκλήρωση της σχετικής προετοιμασίας από τις τράπεζες είναι βασική προϋπόθεση για ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Μάλιστα, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε πως θα λαμβάνεται υπόψιν η «μέση κατάθεση κατά την προηγούμενη χρονιά». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αυτό σημαίνει πως αν ένας οφειλέτης αιτηθεί να ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση την 1η Ιουλίου 2024, ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τις τράπεζες θα διερευνήσει τις καταθέσεις του από την 1η Ιουλίου 2023 έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν διαπιστωθεί πως οι καταθέσεις του, κατά μέσο όρο στο προηγούμενο 12μηνο, δεν ξεπερνούν στο παραπάνω διάστημα τα 12.000 ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ το αντίθετο θα συμβαίνει αν τα ξεπερνούν.

Κατ’ άλλα, υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί ένας οφειλέτης του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΕΤΑΑ ή του τέως ΟΓΑ στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει πληρώσει 20 έτη ασφάλιση.

Για το ποσό της οφειλής από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ στα ταμεία, προβλέπεται παρακράτηση 60% στη σύνταξη για την οφειλή 20.001 – 30.000 ευρώ και 60 δόσεις για την εξόφληση της οφειλής έως 20.000 ευρώ.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ