Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Απολιθωμένο δάσος Λέσβου – Ηφαιστειακή καλδέρα Σαντορίνης, στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς

Σήμερα 6 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα γεωποικιλότητας και έγινε γνωστό ότι μεταξύ των θέσεων που αξιολογήθηκαν από Διεθνή Επιτροπή, στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται δύο θέσεις από την Ελλάδα: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την υλοποίηση ενός Διεθνούς Προγράμματος με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση για την ανάδειξη των πρώτων 100 Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGSGeologicalHeritageSite) ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς ή και έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

– Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προετοιμάστηκε από επιστημονική ομάδα από τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τον καθηγητή Ν. Σουλακέλλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τους Δρ. Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.

– Η καλδέρα της Σαντορίνης. Ο Δήμος Θήρας συναποφάσισε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα που αποτελείται από τους αναπληρώτρια καθηγήτρια Π. Νομικού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). τον Δρ. Χ. Φασουλά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Τα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και θα πραγματοποιηθεί στη Ζουμαία (Ακτή των Βάσκων, περιοχή που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO) στην Ισπανία στις 25-28 Οκτωβρίου 2022.

Την υποψηφιότητα του Απολιθωμένου δάσους της Λέσβου θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ν. Ζούρος και την υποψηφιότητα της καλδέρας της Σαντορίνης η αναπλ. καθηγήτρια Π. Νομικού.

To Aπολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα σπάνιο απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει μεγάλες συγκεντρώσεις απολιθωμένων δένδρων και απολιθώματα ζώων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης αποκαλύπτονται ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά και δόντια ζώων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου.

Στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν. Με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 443/1985) το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων το 2000 και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004. Είναι ένας μνημείο γεωλογικής κληρονομιάς που χρησιμοποιείται για δεκαετίες από σχολεία για την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πανεπιστήμια στις επιστήμες της γης, τους γεωκινδύνους και την κλιματική αλλαγή.

H Kαλδέρα της Σαντορίνης

Η καλδέρα της Σαντορίνης, με την καθηλωτική γεωμορφολογία της, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς που την απαρτίζουν αλλά και την εκπληκτική γεωλογική της ιστορία, αποτελεί κομβικό σημείο παγκοσμίως όχι μόνο τουριστικά αλλά και επιστημονικά, με πλήθος επιστημόνων από Ελληνικά αλλά και Διεθνή Πανεπιστήμια να υλοποιούν αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο στην περιοχή.

Η ευρύτερη ανάδειξη αλλά και προστασία της, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ένταξης της στις 100 σημαντικότερες θέσεις γεωλογικών μνημείων παγκοσμίως, θα δώσει την ευκαιρία σε πλήθος επισκεπτών αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού να εκτιμήσουν το μεγαλείο των διεργασιών του πλανήτη μας σε αυτή την τόσο σημαντική γωνιά της χώρας μας.

Παρατηρώντας τα αλλεπάλληλα στρώματα λάβας και τέφρας που έχτισαν το νησί στο πέρας του χρόνου αλλά και θαυμάζοντας με δέος τα επιβλητικά πρανή που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα μίας από τις βιαιότερες και πιο καθοριστικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία, ο απλός άνθρωπος θα καταφέρει να συνδεθεί με τη Γη, να κατανοήσει και να εκτιμήσει τη δύναμή της, στη Σαντορίνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Στους 26 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία και άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Με σκηνικό που δεν θυμίζει και πολύ φθινόπωρο «κάνει ποδαρικό» ο Νοέμβρης, με τον καιρό να είναι αίθριος και την θερμοκρασία σχετικά υψηλή σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, για αύριο Παρασκευή (01.11.2024), η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 23 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 και στα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στην Εύβοια και τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στις Σποράδες πρόσκαιρα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

NEWSIT

Καιρός σήμερα: Στους 26 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία και άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε από την Εντατική η 46χρονη που έφερε στον κόσμο το μωρό της πριν διασωληνωθεί

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την πορεία της υγείας της 46χρονης μητέρας από το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε διασωληνωμένη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η 46χρονη μητέρα έλαβε εξιτήριο από την Εντατική, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στο patris.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου, όταν η έγκυος γυναίκα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις της.

Ο σύζυγός της, ο οποίος τη βρήκε στο σπίτι τους σε λιπόθυμη κατάσταση, επικοινώνησε αρχικά με τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί ενώ στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ.

Η 46χρονη μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη αμέσως σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να σωθεί το μωρό, ένα αγοράκι που γεννήθηκε πρόωρα και μπήκε στη θερμοκοιτίδα.

NEWSIT

Βγήκε από την Εντατική η 46χρονη που έφερε στον κόσμο το μωρό της πριν διασωληνωθεί

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με αποβολή απειλούνται οι μαθητές που έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς.

Στο αυστηρότερο πλαίσιο που υιοθετήθηκε πρόσφατα για την απαγόρευση βιντεοσκόπησης και ανάρτησης βίντεο στα social media από μαθητές μέσα στο σχολείο, θα ισχύει ακριβώς και για την πολυήμερη εκδρομή, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή».

Οι νέες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνονται στη νέα υπουργική απόφαση που αφορά στις μαθητικές εκδρομές, το σχέδιο της οποίας δόθηκε προς κατάθεση προτάσεων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στην ΟΛΜΕ.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφορά σε όλους τους τύπους εκπαιδευτικών εκδρομών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εκδρομής διαπιστωθεί ότι μαθητής μαγνητοφωνεί, φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, θα του αφαιρούν το κινητό και θα του επιβάλλεται ποινή, που μπορεί να φτάσει έως και την πολυήμερη αποβολή και την αλλαγή σχολείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας κατά την κατάρτιση της υπουργικής απόφασης είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται ο έλεγχος των πραγμάτων των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, με το μέτρο, ωστόσο, να μην προκρίνεται.

Ωστόσο, «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του μαθητή προς τους κανόνες» οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τους εκδρομές έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν ο μαθητής θα επιστρέψει στο σπίτι.

Ως προς την ώρα επιστροφής στο ξενοδοχείο αυτή ορίζεται το αργότερο έως στις 23:00 το βράδυ. Σε περίπτωση παράτασης μίας ώρας, θα πρέπει να έχουν συναινέσει οι γονείς, και μάλιστα με ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση. Κατά την επιστροφή στο κατάλυμα, οι συνοδοί οφείλουν να επιβλέπουν την τακτοποίηση των μαθητών στο δωμάτιο. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπεύθυνοι  για το τι κάνουν οι μαθητές μετά τον τελευταίο νυχτερινό έλεγχο. 

Καθηγητές Λυκείου μιλώντας στην «Καθημερινή» χαρακτήρισαν κρίσιμη την πρόβλεψη στην υπουργική απόφαση «ότι μετά τον τελικό έλεγχο, οι εκπαιδευτικοί δεν φέρουν ευθύνη για την παραβίαση των κανόνων από μαθητή ή ομάδα μαθητών».

NEWSIT

Αλλάζουν όλα στις σχολικές εκδρομές: Πότε θα αποβάλλονται οι μαθητές και πότε δεν θα έχουν την ευθύνη τους οι καθηγητές

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ