Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Εκτιμήσεις για 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα – «Δε δίνουν λύση τα επιδόματα, να αναλάβει ευθύνες η ΕΕ»

Η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη φαίνεται να πλησιάζει, αφού είναι αδύνατο να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις να επιδοτούν την παράνοια των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι τιμές στο ρεύμα ίσως δεν αργήσουν να φτάσουν τα 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα στην χονδρική, ενώ το φυσικό αέριο σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία ρίχνει στο τραπέζι το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να εκβιάσει την Δύση ώστε να αρθούν οι κυρώσεις.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση τα 280 δις που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση να μοιάζουν σταγόνα στο ωκεανό μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται τον χειμώνα.

Σε αυτή την κατάσταση πάντως όλο και πληθαίνουν οι φωνές, που λένε ότι με επιδόματα και οριζόντια στήριξη όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά οι λύσεις αυτές ίσως το τροφοδοτούν.

«Η ΕΕ προ των ευθυνών της»

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές θεωρούν ότι έφτασε η στιγμή που η Ε.Ε. θα βρεθεί προ των ευθυνών και θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Η Τσεχία που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε πρόσφατη παρέμβασή, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει διαβεβαιώσει ότι «αξιολογεί προσεκτικά τις διαφορετικές δυνατότητες επιβολής ανώτατων τιμών», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς μορφή θα έχουν αυτές.

Δεν δίνουν λύση τα επιδόματα

Ωστόσο, η επιλογή των επιδοτήσεων ή των μειωμένων λογαριασμών ρεύματος ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει – και όχι να επιλύσει- την κρίση, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια στρατηγική συντελεί στη συντήρηση ή και στην αύξηση της κατανάλωσης και όχι στη μείωσή της, το οποίο είναι και το βασικό ζητούμενο.

«Είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά» ισχυρίζεται η Joanna Mackowiak-Pandera, επικεφαλής του think tank Forum Energii. «Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της κρίσης ακόμη» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η Ελλάδα ξοδέψει τα περισσότερα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στο 3,7% του ΑΕΠ ή 6,8 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία έχει δαπανήσει 2,8% του ΑΕΠ ( 49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία στο 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Μέσα σε αυτή την δυσμενή συγκυρία για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον για εφέτος. Και αυτό λόγω του τουρισμού που όχι μόνο επιτρέπει στην χώρα να αποφύγει το ενδεχόμενο της ύφεσης, αλλά να γεμίσει το οπλοστάσιό της με πολεμοφόδια την φαρέτρα της για περισσότερες κοινωνικές δαπάνες.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, όπως π.χ. η UBS, εκτιμά ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έχει ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα υπερβεί και τις πλέον αισιόδοξες κινούμενη στην περιοχή του 5%. Επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, το έλλειμμα θα βρεθεί εντός των στόχων, κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο στοίχημα είναι για το 2023, όταν και ο στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ.

NEWSIT

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για ρεύμα με 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα – «Δε δίνουν λύση τα επιδόματα, ώρα ευθυνών για την ΕΕ»

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr

Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

NEWSIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ