ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από τις ενεργειακές αυξήσεις
Συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους (εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό) είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ’ ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα.
Εξειδικεύοντας τις εν λόγω παρεμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφεραν ότι αυτές έχουν ως εξής:
1.Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.
2.Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α’ κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
3.Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
4.Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.
Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.
Εκτός του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τις ανακοινώσεις έκαναν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κ. Σκρέκας: Υπολογίζεται ότι με τα νέα μέτρα απορροφάται το 100% της αύξησης στους ευάλωτους και στα οικιακά τιμολόγια έως και το 85%
Τέσερις άξονες έχει η στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση των λογαριασμό του ρεύματος όπως παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Πρώτον, επεκτείνεται η επιδότηση για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, επιβάλλεται τέλος στα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, επιστρέφονται αναδρομικά τα ποσά των αυξήσεων Δεκεμβρίου – Μαϊου και θεσμοθετείται νέος μηχανισμός που απορροφά τα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και δίνει επιδοτήσεις στις καταναλωτές.
Υπολογίζεται ότι το νέο σύστημα απορροφά το 85% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, το 82% για τους επαγγελματικούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 90% – 95% των αυξήσεων για τους αγρότες. Η τιμή της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 15-20 λεπτών.
Οι δηλώσεις
Πιο αναλυτικά όπως δήλωσε ο υπουργός η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από χιλιάδες νεκρούς πολλούς από αυτούς αμάχους, έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ανατροφοδοτεί μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση τη μεγαλύτερη ίσως τα τελευταία 50 χρόνια. Μια κρίση που απειλεί την Ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και την συνοχή της Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Μια κρίση που απειλεί και τη χώρα μας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, και επιβαρύνει δυσβάσταχτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Και βεβαίως η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Βουλγαρία και την Πολωνία τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια εφοδιασμού. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο άξονες: Σε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής στις ροές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη, μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, έχουν διατεθεί 3,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να αντισταθμιστεί το βάρος που έχουν επωμισθεί οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές από τις εκρηκτικές αυξήσεις.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, η τιμή μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 11% σε 0,21 ευρώ/kWh, αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 27 κρατών – μελών που ανήλθε σε 0,274 ευρώ/kWh. Αντίστοιχα, η τιμή στην Ισπανία ήταν 60% ακριβότερη (0,338 ευρώ/kWh) και στην Πορτογαλία 22% (0,257 ευρώ/kWh).
«Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία είναι τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πρωτοφανής σε ένταση κρίση απαιτεί ακόμα πιο γενναίες παρεμβάσεις» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν το κόστος ενέργειας. Για αυτό το λόγο και για να περιορίσουμε δραστικά την επιβάρυνση των καταναλωτών, πέρα από τις επιδοτήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που “αποσυνδέει” τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων».
Επιδοτήσεις Μαΐου – Ιουνίου
Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, όπως τόνισε ο υπουργός. Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.
Ειδικότερα:
– Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
– Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
– Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
– Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
– Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
– Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
– Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
– Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.
Παραδείγματα
Ο υπουργός ανέφερε μερικά παραδείγματα για τον Μάϊο:
– Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
– Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
– Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.
Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάϊο για το σύνολο της κατανάλωσης.
Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. ‘Αρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο.
Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.
Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά
Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια
Θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.
Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
«Για τους δύο επόμενους μήνες, θα λάβουμε συνολικά μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που αναμένεται να ανέλθουν σε έως και 1 δισ. ευρώ» σημείωσε ο υπουργός.
Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο
Από την 1η Ιουλίου προχωρεί η κυβέρνηση σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου.
«Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ σημείωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την γενική διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι με τα νέα μέτρα απορροφώνται:
– Στους Ευάλωτους (ΚΟΤ) περίπου 500.000 νοικοκυριά: το 100% της αύξησης.
– Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες): απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης.
– Σε 1.250.000 ΜΜΕ 82% της αύξησης.
– Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια το 90-95% της αύξησης.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσω ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός θα συνεχιστούν για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.
Βεβαίως η μόνη ρεαλιστική λύση για να υπερβούμε την κρίση αυτή και να θωρακίσουμε τη χώρα από παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον είναι η στροφή προς την καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο που διαθέτουμε σε αφθονία στην πατρίδα μας.
«Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνουμε τη χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική και να τη μετατρέψουμε σε διαμετακομιστικό κόμβο πράσινης ενέργειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» κατέληξε ο υπουργός.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Σε 24ωρη απεργία όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη