Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά – Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για βενζίνη – Μείωση 15 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο 

Τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εάν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που ήδη συζητούνται στη Βουλή (μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση αγροτικού καυσίμου, λιπάσματα κ.ά.), το κόστος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4.Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Ιω. Οικονόμου: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι υα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε πάνω από 3,2 εκατ συμπολίτες μας, ενώ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης, είναι η εξής:

«Η κυβέρνηση υλοποίει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη των πολιτών με έμφαση στους πλέον ευάλωτους αλλά και των επιχειρήσεων, των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής. Υλοποιεί τη δέσμευση αυτή με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Πρόγραμμα ενίσχυσης που σήμερα επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε για να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ελλήνων για ασφάλεια και σταθερότητα μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας. Προσπαθούμε συνεχώς με πράξεις και όχι με λόγια και απλοϊκές προσεγγίσεις να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων στη ζωή των πολιτών και θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Το ύψος των νέων μέτρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας ανέρχονται μέχρι σήμερα στο 3,7 δισ. ευρώ».

Κ. Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Διπλάσια επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις, επιπλέον ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία και αύξηση 80% της κρατικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.

Συνολικά, οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ το συνολικό κονδύλι φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη όσο η Ελλάδα. Η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται ως εξής:

– Για τους οικιακούς καταναλωτές σε παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και εισοδήματος (περίπου 4,2 εκατ. μετρητές): Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες επιδότηση 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 151-300 κιλοβατώρες 21 λεπτά. Έτσι, η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 80%.

– Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση γίνεται 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 300 κιλοβατώρες. Δηλαδή 87 ευρώ από 53 τον Μάρτιο.

– Για μη οικιακούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.ά,) η επιδότηση διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Για τους πολίτες, οι οποίοι στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, προκειμένου να τους δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Για τον Μάρτιο, όπως είναι γνωστό, η επιδότηση τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς καταναλωτές διαμορφώνεται σε 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τους πελάτες της, που μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Μόνη λύση είναι η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλοντικούς λόγους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα με αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού και κόμβος πράσινης ενέργειας και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», κατέληξε ο υπουργός.

Θ. Σκυλακάκης: Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων η επιδότηση του κόστους αγοράς

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Γ. Γεωργαντάς: Κάρτα καυσίμων, επιδότηση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου στην αντλία και μηδενικός ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο

Με τρία νέα μέτρα θα στηριχθούν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό όλων των αγροτών που παράγουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρώτο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά την κάρτα καυσίμων, την απευθείας επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιουνίου. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά στην αγορά 60 λίτρων καυσίμων ανά μήνα με την τιμή να είναι μειωμένη κατά 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.

Δεύτερον, ανακοινώθηκε η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον μήνα Απρίλιο. Το μέτρο αφορά όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως διευκρινίστηκε, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από το 13% που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα.

Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί είναι τα εξής:

– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη νΚρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει γνωστή και η «εργαλειοθήκη» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών λίγο πριν την Ανάσταση – Αυξημένη κίνηση στην αγορά

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού.

   Σύμφωνα με τους εμπόρους η αγοραστική κίνηση είναι αυξημένη ενώ υπάρχει επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

   Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα την Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Την Κυριακή του Πάσχα, την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

   Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να αξιοποιούν συνδυαστικά το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι της Σαρακοστής» και το «Καλάθι του Πάσχα» για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τους τραπέζι. Συγκεκριμένα, σε ισχύ έχει τεθεί από 24 Απριλίου έως και 4 Μαΐου το «Καλάθι του Πάσχα» ενώ παραμένει σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου και το «Καλάθι της Σαρακοστής». Σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές. Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

   Οι καταναλωτές έχουν επίσης στη διάθεσή της από την Δευτέρα 22 Απριλίου και το «Καλάθι των Νονών» που περιλαμβάνει 12 συνολικά κατηγορίες προϊόντων, ως εξής: πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα/τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, μουσικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).

   Στο μεταξύ, πλήρως αναβαθμισμένη είναι και η πλατφόρμα e-Καταναλωτής https://e-katanalotis.gov.gr/ και είναι διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο για τους καταναλωτές ώστε να μπορούν όλοι να συγκρίνουν τιμές, να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι με τα προϊόντα που επιθυμούν και να κάνουν τις αγορές τους, με το χαμηλότερο κόστος, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τα προσφέρει. Η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα διαφανούς σύγκρισης τιμών σε -επί του παρόντος- 3.000 βασικά και ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ακολούθως δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσης του φθηνότερου καλαθιού με κριτήριο τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

   Επάρκεια προϊόντων στην αγορά αλλά και εντατικοποίηση ελέγχων

   Πλήρης επάρκεια στις λαϊκές αγορές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και σε όλη τη χώρα καταγράφεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, Παντελή Μόσχο, ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πρόσφατα ότι, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής το τελευταίο διάστημα, υπάρχει αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα. Ο ίδιος, όμως πρόσθεσε: «Περιμένουμε τους καταναλωτές να έρθουν να ψωνίσουν τα φρέσκα προϊόντα που χρειάζονται για το πασχαλινό τραπέζι που είναι οι πατάτες, οι ντομάτες, που είναι τα μαρούλια, τα λάχανα και σε πλήρη επάρκεια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εδώ έχουμε και κάτι ευχάριστο για τους καταναλωτές. Ότι εμείς είμαστε πιο φτηνοί από τα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον 30 με 40% και από το στεγασμένο εμπόριο».

   Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε εντατικούς ελέγχους στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπισθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που πλήττουν τους καταναλωτές. Με εντολή του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας Αττικής θα βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να ελέγχουν την εύρυθμη και κατά τον νόμο προβλεπόμενη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Οι πολίτες της Αττικής θα γιορτάσουν το Πάσχα με ασφάλεια και με σεβασμό στον οικογενειακό προϋπολογισμό» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Τις άγιες αυτές ημέρες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά που θα φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι θα είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών, ποιοτικά και στη σωστή τιμή. Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας – σε μια εποχή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος – νοθείας και εκπτώσεων στην ποιότητα των προϊόντων, θα είναι μηδενική. Σε κάθε παράβαση θα επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, χωρίς εξαιρέσεις».

   Σημειώνεται ότι από τις 8 Απριλίου μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προβεί σε 6.112 ελέγχους ενόψει του Πάσχα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των μηχανισμών της Περιφέρειας, όπως εταιρείες διανομής κρεάτων, οπωρολαχανικών και άλλων κατηγοριών τροφίμων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καταστήματα τυροκομικών προϊόντων, πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καταστήματα παιχνιδιών, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις αναψυχής κ.α.

   Στο επίκεντρο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

   «Στο πασχαλινό καλάθι το αρνί πωλείται σε τιμές κάτω των 10 ευρώ. Στόχος μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να πάρουν το αρνί σε προσιτές τιμές». Αυτό ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος τόνισε ότι «στόχος μας ήταν να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει αν θέλει να προμηθευτεί το αρνί του από τον κρεοπώλη του ή αν κάποιος που θέλει να το προμηθευτεί σε χαμηλότερη τιμή μπορεί να το κάνει με το πασχαλινό καλάθι».

   Ερωτηθείς για τα παράπονα που εκφράζουν οι παραγωγοί σχετικά με τις χαμηλές τιμές τις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «οι τιμές των παραγωγών ήταν ελαφρά υψηλότερες από τον προηγούμενο χρόνο και αυτό που θέλαμε ήταν να συμπιέσουμε την τιμή των μεσαζόντων και τελικά να βγει το αρνί στο καλάθι του σούπερ μάρκετ σε τιμές προσιτές».

   Για το ζήτημα της ποιότητας, ο υπουργός ανέφερε «ο καταναλωτής κατευθύνεται εκεί που εμπιστεύεται. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει. Έλεγχοι διενεργούνται από τον ΕΦΕΤ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη την αγορά για να αποτραπεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Ελέγχουμε την αγορά και δεν εφησυχάζουμε».

   «Ανακοινώσαμε και δημοσιεύσαμε τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι και είδαμε ότι είναι στην ίδια τιμή ή και σε χαμηλότερη με το προηγούμενο Πάσχα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό και να μειώσει την ακρίβεια. Δεν έχουμε πάει εκεί που θέλουμε αλλά βλέπουμε αποκλιμάκωση» πρόσθεσε.

   Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση συνίσταται σε τρεις προσπάθειες: στην αύξηση των μισθών, στους ελέγχους και στην τόνωση του ανταγωνισμού με ένα ψηφιακό εργαλείο που είναι η πλατφόρμα e-Καταναλωτής».

   Ειδικότερα, για την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής , ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «την εμπλουτίσαμε με 3.000 προϊόντα που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ. Η πλατφόρμα είναι λειτουργική και ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει τις τιμές σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ. Με αυτό το εργαλείο δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να δημιουργήσει το καλάθι του πριν βγει από το σπίτι του και αυτό τονώνει και τον ανταγωνισμό».

   Αναφορικά με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, οι έμποροι εκτιμούν ότι εφέτος θα είναι ακριβότερο από 16,3% έως 19,3%, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023. Σημειώνεται ότι το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

   Μ.Τσ. Ε.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μισθολόγιο» του Πάσχα: Οι αμοιβές από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Τρίτη – Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση 75%

Ιδιαιτερότητες εμφανίζει το καθεστώς μισθοδοσίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από σήμερα (Μεγάλη Παρασκευή 3 Μάϊου) έως και την Τρίτη του Πάσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών εργαζομένων και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4.5.2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5.5.2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

-Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν –

-Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

-Σναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6.5.2024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

-Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

-Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7.5.2024), η Πρωτομαγιά.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Τον Ιούνιο το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για ρυθμίσεις χρεών έως 30.000 ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επαγγελματιών και αγροτών (με οφειλές στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα) με στόχο την ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Όπως δήλωσε το περασμένο Σάββατο (27.04.24), ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου το «επόμενο δίμηνο» (δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου) θα είναι «έτοιμες» οι τράπεζες για να τρέξει η διαδικασία εκείνη η οποία θα πιστοποιεί πως οι καταθέσεις των οφειλετών δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο newsit.gr πως η ολοκλήρωση της σχετικής προετοιμασίας από τις τράπεζες είναι βασική προϋπόθεση για ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Μάλιστα, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε πως θα λαμβάνεται υπόψιν η «μέση κατάθεση κατά την προηγούμενη χρονιά». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αυτό σημαίνει πως αν ένας οφειλέτης αιτηθεί να ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση την 1η Ιουλίου 2024, ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τις τράπεζες θα διερευνήσει τις καταθέσεις του από την 1η Ιουλίου 2023 έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν διαπιστωθεί πως οι καταθέσεις του, κατά μέσο όρο στο προηγούμενο 12μηνο, δεν ξεπερνούν στο παραπάνω διάστημα τα 12.000 ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ το αντίθετο θα συμβαίνει αν τα ξεπερνούν.

Κατ’ άλλα, υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί ένας οφειλέτης του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΕΤΑΑ ή του τέως ΟΓΑ στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει πληρώσει 20 έτη ασφάλιση.

Για το ποσό της οφειλής από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ στα ταμεία, προβλέπεται παρακράτηση 60% στη σύνταξη για την οφειλή 20.001 – 30.000 ευρώ και 60 δόσεις για την εξόφληση της οφειλής έως 20.000 ευρώ.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ