ΔΙΕΘΝΗ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόλυτο αδιέξοδο στη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα
Μια συνάντηση που ενώ ξεκινούσε η Ρωσία ανακοίνωνε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν συνοικίες της Μαριούπολης, έμοιαζε εξαρχής καταδικασμένη. Και ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την ημέρα που η δεύτερη αποφάσισε να εισβάλει στην πρώτη…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν την Πέμπτη (10.03.2022) στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τον οικοδεσπότη Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρόντα.
Αλλά ύστερα από σχεδόν δυο ώρες συζητήσεων (μια ώρα και 40 λεπτά για την ακρίβεια), σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι: πως στην Αττάλεια η διπλωματία οδηγήθηκε στο απόλυτο αδιέξοδο. Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ δεν έκαναν μαζί δηλώσεις, έκαναν δυο παράλληλους μονολόγους, με αλληλοκατηγορίες.
Ο Ουκρανός υπουργός είπε πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε «ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαριούπολη» αλλά «δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί». Είπε επίσης πως «ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να υπάρξουν λύσεις σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Δεν έγινε καμία πρόοδος σ’ αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία». Μάλλον εννοούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κουλέμπα: Ούτε 24ωρη εκεχειρία δεν δίνουν!
Πρώτος δηλώσεις έκανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός. «Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, που εδώ και μέρες είναι αποκλεισμένη και πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να μεταφερθούν στους κατοίκους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να μπορέσουν εκείνοι να απεγκλωβιστούν. Αλλά, όπως είπε, ο Σεργκέι Λαβρόφ του απάντησε πως δεν μπορούσε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιοι και θα έπρεπε να γυρίσει στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.
Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό να υπάρξει 24ωρη εκεχειρία, αλλά ούτε και σε αυτό ήθελε να δεσμευτεί ο Λαβρόφ. Προφανώς, είπε ο Κουλέμπα, οι αποφάσεις στη Ρωσία λαμβάνονται από άλλους. Προφανώς “φωτογράφιζε” τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», διεμήνυσε ο Κουλέμπα.
«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει. Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ανέφερε πως είπε στον Λαβρόφ πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια πριν εισβάλει η Ρωσία. Ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ έθεσε τέτοιο ζήτημα.
Κυνικός Λαβρόφ: Στο μαιευτήριο κρύβονταν εθνικιστές
Με το γνωστό του ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στις δηλώσεις του τα έβαλε με… όλους και δεν απέκλεισε μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Με την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ, με τον ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε πως η Ρωσία έδωσε την ευκαιρία στην Ουκρανία για δρόμους διαφυγής. Και επανέλαβε, όπως και η εκπρόσωπός του νωρίτερα, ότι χθες (09.03.2022), η Ρωσία βομβάρδισε μαιευτήριο στη Μαριούπολη γιατί εκεί κρύβονταν εθνικιστές, του Τάγματος του Αζόφ και πως δεν υπήρχαν ασθενείς.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.
Είπε κι άλλο επίσης: Ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία αλλά «απάντησε σε ευθεία απειλή για την ασφάλειά της», επιμένοντας ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς. Ούτε και σχεδιάζει να επιτεθεί σε άλλες χώρες…
Ο Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ απάντησε με κυνικό τρόπο και στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου, τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε.
«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και στη Δύση, λέγοντας πως συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία, προχωρά βάσει σχεδίου.
Ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.
Η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και διεμήνυσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους». «Αυτοί που μπουκώνουν με όπλα την Ουκρανία θα πρέπει φυσικά να κατανοούν ότι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών τους. Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας και τη στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων.
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας». «Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα. «Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.
Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ ανάπτυσσαν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία
«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», σημείωσε.
NEWSIT
ΔΙΕΘΝΗ
Χάρις και Τραμπ συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στις αμφίρροπες πολιτείες, επιμένοντας στα ζητήματα των γυναικών και των μεταναστών
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις απάντησε χθες, Πέμπτη, με έντονο τρόπο στον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ για τις απόψεις του στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και των μεταναστών, δύο ζητήματα που κυριαρχούν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Πέντε ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αβέβαιο, οι δύο αντίπαλοι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στις επτά αμφίρροπές πολιτείες των ΗΠΑ.
Και οι δύο βρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη Νεβάδα και την Αριζόνα, με στόχο κυρίως να προσελκύσουν τους Λατινοαμερικάνους.
Στο Λας Βέγκας η Χάρις δέχθηκε την υποστήριξη της σταρ Τζένιφερ Λόπεζ, ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους που φώναζε: «Si, se puede!» («Ναι, μπορούμε»), το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.
Η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να προσελκύσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, υποσχόμενη να αποκαταστήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμά τους στην άμβλωση.
Απέναντί της ο 78χρονος Τραμπ, γνωστός για τα σεξιστικά του σχόλια, ο οποίος καταδικάστηκε από αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2023 σε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για σεξουαλική επίθεση.
«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο άνδρας απλώς δεν σέβεται την ελευθερία των γυναικών ούτε την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε η Χάρις από το Λας Βέγκας. «Και γνωρίζουμε ότι, αν εκλεγεί, θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα».
Άλλο ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας: η μετανάστευση.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος υιοθετεί μια ολοένα και πιο ακραία και αυταρχική ρητορική, δεσμεύθηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης από το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού να τερματίσει «την εισβολή» εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ και να τους απελάσει.
Κάτι που επανέλαβε από το Γκλέντεϊλ της Αριζόνα, από όπου κατηγόρησε τους μετανάστες ότι ευθύνονται για ένα κύμα εγκληματικότητας – ένας ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία.
«Οι φυλακές όλου του κόσμου άδειασαν για να ξεχυθούν στη χώρα μας», τόνισε ο Τραμπ παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως μια χώρα που έχει γεμίσει «δολοφόνους» και «εμπόρους ναρκωτικών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η Κάμαλα Χάρις – στην οποία είχε αναθέσει ο Μπάιντεν τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας –, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική «ανοικτών συνόρων» που ακολούθησε έχει αποτύχει πλήρως.
Ο δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να τροφοδοτεί την πολεμική που ξεκίνησε την Κυριακή από προεκλογική του συγκέντρωση ένας κωμικός, ο οποίος χαρακτήρισε το αμερικανικό έδαφος Πουέρτο Ρίκο «νησί σκουπιδιών που επιπλέουν στη μέση του ωκεανού».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του Τραμπ, προτού ο Λευκός Οίκος και η Χάρις σπεύσουν να διευκρινίσουν ότι δεν αναφερόταν σε όλους τους, αλλά μόνο στον κωμικό που έκανε το επίμαχο σχόλιο.
Στο Λας Βέγκας η Χάρις έλαβε την υποστήριξη της Τζένιφερ Λόπεζ, που έχει καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και η οποία ζήτησε από τους Λατινοαμερικάνους να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς.
«Μου αρέσει ο τρόπος που τελειώνουν οι ταινίες του Χόλιγουντ. Μου αρέσει όταν κερδίζει ο καλός, ή σε αυτή την περίπτωση η καλή», δήλωσε η σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής.
«Δεν είναι μόνο οι Πορτορικάνοι που προσεβλήθησαν εκείνη την ημέρα», τόνισε η Λόπεζ. «Όλοι οι Λατινοαμερικάνοι αυτής της χώρας (προσεβλήθησαν)! Η ανθρωπιά και κάθε άνθρωπος με ηθική» προσεβλήθη, συνέχισε.
Νωρίτερα από το Λας Βέγκας ο Τραμπ δήλωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου CBS για μια συνέντευξη της Χάρις την οποία μετέδωσε στις αρχές του μήνα. Ζητεί αποζημίωση 10 δισεκ. δολαρίων επειδή εκτιμά ότι αποτέλεσε παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία.
Με βάση την προσφυγή, η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε με συγκεχυμένο τρόπο σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Το CBS φέρεται να τροποποίησε την απάντηση προκειμένου να εξαφανιστεί «η φραστική σαλάτα», όπως χαρακτηρίζεται στην αγωγή, της Χάρις.
Σε μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, οι δύο αντίπαλοι αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι διχάζουν τις ΗΠΑ, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Ήδη περίπου 65 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο είτε διά ζώσης.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Οι 2 δολοφόνοι δημοτικής συμβούλου στη Βραζιλία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών
Το έγκλημα στοιχειώνει τη Βραζιλία για πάνω από έξι χρόνια: οι δράστες της δολοφονίας, το 2018, στα 38 της χρόνια, της Μαριέλε Φράνκου, αριστερής δημοτικής συμβούλου, μαύρης και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας, καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών αντίστοιχα.
Τη 14η Μαρτίου 2018, η χαρισματική πολιτικός, που μετατράπηκε μετά τον θάνατό της σε εικόνισμα της βραζιλιάνικης αριστεράς και όσων αγωνίζονται για την υπόθεση των Αφροβραζιλιάνων, έγινε στόχος επίθεσης ενόπλου, που έκανε κόσκινο από τις σφαίρες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Ο οδηγός της, ο Άντερσον Γκόμες, έπεσε επίσης νεκρός.
«Η δικαιοσύνη ενίοτε αργεί, είναι τυφλή (…) αλλά τελικά έρχεται», σχολίασε η δικάστρια Λούσια Γκλιόσι απαγγέλλοντας την ετυμηγορία του σώματος των ενόρκων και τις ποινές για τη διπλή δολοφονία, έπειτα από τη διήμερη ακροαματική διαδικασία.
Συγγενείς και οικείοι των θυμάτων αγκαλιάστηκαν κι αναλύθηκαν σε δάκρυα αφού απαγγέλθηκαν η ετυμηγορία και οι ποινές. Ανάμεσά τους ήταν η μικρή αδελφή της Μαριέλε Φράνκου, η Ανιέλε Φράνκου, σήμερα υπουργός Φυλετικής Ισότητας στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Χόνι Λέσα ομολόγησε πως άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι εναντίον του οχήματος της δημοτικής συμβούλου μέσα από όχημα το οποίο οδηγούσε ο Έλσιου Κεϊρός, ο οποίος επίσης ομολόγησε. Ο δράστης καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 78 ετών, ο συνεργός του 59.
Τα δυο πρώην μέλη της διαβόητης χωροφυλακής του Ρίο έκλεισαν συμφωνία με τη δικαιοσύνη να ομολογήσουν. Η εισαγγελία μολαταύτα ζητούσε να τους επιβληθεί η βαρύτερη δυνατή ποινή, 84 χρόνια κάθειρξης στον καθένα.
Η δολοφονία προκάλεσε κατακραυγή, στη χώρα και διεθνώς.
Γρήγορα, τα βλέμματα στράφηκαν στο οργανωμένο έγκλημα και στην πιθανή εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων. Οι οργανώσεις αυτές, που σπέρνουν τον τρόμο σε συνοικίες της μεγαλούπολης, αρπάζουν δημόσιες εκτάσεις ώστε να οικοδομήσουν παράνομα και να φτιάξουν περιουσίες.
Γεννημένη σε φαβέλα, φτωχοσυνοικία στο Ρίο, η Μαριέλε Φράνκου αγωνιζόταν ακούραστα εναντίον της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων, εναντίον της υπέρμετρης βίας της αστυνομίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κατοίκων των φτωχότερων συνοικιών, ειδικά των νέων Αφροβραζιλιάνων, υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+…
Ο Χόνι Λέσα παραδέχθηκε στη δίκη πως «τυφλώθηκε», «τρελάθηκε» όταν του πρόσφεραν ένα εκατομμύριο δολάρια για να διαπράξει τη δολοφονία.
«Με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη μεταμέλεια, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες του Άντερσον και της Μαριέλε και (…) απ’ όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.
Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας αμφισβήτησε ωστόσο το πόσο ειλικρινείς ή μεταμελημένοι είναι οι δράστες. Ο Φάμπιου Βιέιρα τόνισε πως διέπραξαν τους φόνους «για το κέρδος» και τους χαρακτήρισε «αντικοινωνικά» στοιχεία που δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα.
Πρόσθεσε πως αρχικά αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο έγκλημα και μόνο όταν οι ερευνητές τους παρουσίασαν τα αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή τους, αναζητώντας διέξοδο, αποφάσισαν να συνεργαστούν στην έρευνα, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν έτσι ελαφρύτερες ποινές.
Η δίκη αυτή δεν αφορούσε τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας.
Ο Τσικίνου Μπραντάου, πρώην βουλευτής, ο αδελφός του Ντομίνγκος Μπραντάου, πρώην σύμβουλος του ελεγκτικού συνεδρίου στο Ρίο, κι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χιβάλντου Μπαρμπόσα συνελήφθησαν τον Μάρτιο, αφού τους ενοχοποίησε ο Χόνι Λέσα.
Οι δυο αδελφοί κι ο πρώην αστυνομικός, που κατηγορούνται για παρακώλυση της έρευνας για την υπόθεση, διαψεύδουν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Η ανακριτική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Χόνι Λέσα κατέθεσε ότι αποφάσισε να δολοφονήσει την Μαριέλε Φράνκου διότι του «πήρε το μυαλό» η αμοιβή που πρόσφεραν οι Μπραντάου εξ ονόματος παραστρατιωτικών οργανώσεων.
ΦΩΤΟ: EPA/ANTONIO LACERDA
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
WAFA: 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε ισραηλινά πλήγματα στο κεντρικό τμήμα του θύλακα
Σαράντα επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλα, του καταυλισμού προσφύγων Νουσεϊράτ και της πόλης αλ Ζαουάιντα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό πολλών σπιτιών στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.
Τα ίδια σπίτια επλήγησαν δεύτερη φορά αφού άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν όσους επέζησαν από τον πρώτο βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των διασωστών, πρόσθεσε το WAFA.
ΕΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες ago
Σούπερ μάρκετ: Σε αυτά τα προϊόντα μειώνονται οι τιμές από 1η Νοεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φλώρινα: «Το πρόβλημα το δημιούργησε ο κατασκευαστής του συστήματος της θέρμανσης» λέει η αδερφή του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα: Ενοχή για την πρώην δήμαρχο και δύο στελέχη υπηρεσιών για πρόκληση πλημμύρας – Πλήρως αθώοι πέντε κατηγορούμενοι
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Πλημμύρες στην Ισπανία: 95 οι νεκροί από τη θεομηνία – Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Βαλένθια, οργή για το 112 που άργησε να ηχήσει
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΑΑΔΕ σήμερα ο πρωθυπουργός
-
ΔΙΕΘΝΗ1 ημέρα ago
Οι 2 δολοφόνοι δημοτικής συμβούλου στη Βραζιλία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 78 και 59 ετών
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Γαλάτσι: Συμμορία έστειλε σε νεαρούς γυναίκες δολώματα – Τους επιτέθηκαν και τους έκλεψαν
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago
Η απώλεια και η πάλη να απελευθερωθούμε από αυτήν, κεντρικό θέμα της ταινίας «Arcadia» που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του ΦΚΘ