Το δικό τους «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» θα ανεβάσουν τον Ιούλιο του 2022, στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, νέοι από την Πρέσπα, τη Θεσσαλονίκη και την Πτολεμαΐδα, οι οποίοι δεν γνωρίζονται ακόμη, αλλά για το επόμενο εξάμηνο θα συναντιούνται τακτικά με αυτόν τον κοινό στόχο.
Δώδεκα νέοι 18-25 ετών από τις τρεις αυτές περιοχές θα γίνουν ομάδα -αρχικά διαδικτυακά και στη συνέχεια διά ζώσης- με τελικό στόχο να παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση: το δικό τους «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και μάλιστα μέσα σε δάσος, όπως ο κορυφαίος δραματουργός το είχε τοποθετήσει.
«Το γεγονός ότι θα παιχτεί σε φυσικό περιβάλλον, μια καλοκαιρινή νύχτα, αυτή η επιστροφή του έργου κάτω από τα αστέρια, μού φαίνεται μαγική», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης – δάσκαλος θεάτρου, ιδρυτής της Εταιρίας Θεάτρου «Μικρός Βορράς».
Μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις -από το ερχόμενο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου μέχρι τον Ιούνιο- και από ένα εντατικό, διά ζώσης, δεκαήμερο camp τον Ιούλιο στις τρεις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι δώδεκα νέοι, θα «γεννηθεί» η παράσταση «Ταξίδι στο όνειρο», η οποία θα διατηρεί τα κεντρικά θέματα του κλασικού έργου του Σαίξπηρ, δηλαδή τον έρωτα, το όνειρο, τον αγώνα και την αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον.
Με δύναμη από την Πρέσπα
Η δράση δικτύωσης «ΘΕΣ-ΠΡΕΣ», που είχε υλοποιηθεί και το 2019 με θέμα τα εικαστικά, επέλεξε φέτος να βάλει στο επίκεντρο το θέατρο, καθώς η νεολαία της Πρέσπας μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια, που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη δημοτική βιβλιοθήκη Πρεσπών, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέατρο και ανέβασε με επιτυχία δύο παραστάσεις.
«Η ερασιτεχνική ενασχόληση με το θέατρο τείνει να γίνει παράδοση για τους εφήβους και νέους της Πρέσπας -γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για μια ακριτική περιοχή που δεν εκτίθεται σε πολιτιστικά δρώμενα», επισημαίνει η Ζένια Αναστασιάδου, από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, συντονίστρια κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του πολύ-συμμετοχικού προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη της Πρέσπας «Poliprespa».
Η κ. Αναστασιάδου τονίζει ότι το «ΘΕΣ-ΠΡΕΣ» σχεδιάστηκε «λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των νέων να εξωτερικεύσουν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους δημιουργικά, να συνδεθούν με συνομήλικούς τους, να λειτουργήσουν ομαδικά, να εξωτερικεύσουν το συναίσθημά τους κι συγχρόνως να γνωρίσουν τον Σαίξπηρ και το έργο του. Η προσέγγισή μας είναι ολιστική, εφόσον και το θέατρο είναι μια τέχνη στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες», επισημαίνει.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν έξι νέοι και νέες από την Πρέσπα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από έναν ενδιάμεσο προορισμό, την Πτολεμαΐδα. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αλληλεπίδραση θα λειτουργήσει πριμοδοτικά και για τις τρεις πλευρές», εξηγεί η Μάρθα Μαυρίδου, εμψυχώτρια PHD συντονίστρια του «ΘΕΣ-ΠΡΕΣ», ενώ ο έτερος συντονιστής Τάσος Ράτζος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα δημιουργικό χτίσιμο και όχι μια επαγγελματική παράσταση.
Η δράση δικτύωσης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Poliprespa», που διαχειρίζεται η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συνεργάτης επικοινωνίας για τη δράση «ΘΕΣ-ΠΡΕΣ» έχει αναλάβει το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύνδεση με όλη την Ελλάδα
Μαζί με τον σχηματισμό της βασικής ομάδας των δώδεκα νέων, γίνονται επαφές με δήμους και πολιτιστικές συλλογικότητες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να γίνει ένα κάλεσμα σε ομάδες νέων που ασχολούνται με πολιτιστικές δράσεις και ζουν σε περιοχές παρόμοιες με αυτή της Πρέσπας – με στόχο να δημιουργήσουν, να προτείνουν και να παρουσιάσουν ένα μικρό έργο γύρω από το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και τον Σαίξπηρ.
«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε διαύλους επικοινωνίας νέων με ανησυχίες, που ζουν σε περιοχές σαν την Πρέσπα -δηλαδή με μικρό πληθυσμό και απόσταση από τα αστικά κέντρα», τονίζει η κ. Αναστασιάδου.
Δήμητρα Κεχαγιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ