Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η 3η δόση παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι της Όμικρον, επιβεβαιώνει έρευνα

Η τρίτη ενισχυτική/αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 αυξάνει με επιτυχία τα επίπεδα των αντισωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν πλέον να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις δύο δόσεις επαρκώς, επιβεβαιώνει βρετανική εργαστηριακή έρευνα με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.

         Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων ο δρ Γιώργος Κασσιώτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας των Ρετροϊών και καθηγητής ιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Κολλεγίου Imperial, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, βρήκαν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται στους ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, είναι λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την Όμικρον, σε σχέση με τις παραλλαγές ‘Αλφα και Δέλτα. Ενδεικτικά, σε όσους έκαναν δύο δόσεις Pfizer, τα επίπεδα αντισωμάτων βρέθηκαν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα έναντι της Όμικρον από ό,τι έναντι της Δέλτα μετά από δύο δόσεις. Σε όσους είχαν κάνει δύο δόσεις Astra Zeneca, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον ήσαν πολύ χαμηλά για να μετρηθούν.

         Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν 620 δείγματα αίματος από 364 ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα τους αποτελεσματικά, ώστε να εξουδετερώνουν πλέον την Όμικρον.

         Στους ανθρώπους που έκαναν και τις τρεις δόσεις με Pfizer/BioNTech, τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον μετά την ενισχυτική δόση είναι παρόμοια με εκείνα κατά της Δέλτα μετά από δύο δόσεις. Συνολικά, τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερα έναντι της Όμικρον μετά τις τρεις δόσεις, συγκριτικά με τις δύο δόσεις.

         Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον βρέθηκαν επίσης στους ανθρώπους που έκαναν δύο δόσεις είτε Pfizer είτε Astra Zeneca και επίσης εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τέτοια συμπτώματα λοίμωξης.

         Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων από μόνα τους δεν προβλέπουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη προστασίας έναντι της σοβαρής Covid-19. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου είναι αναγκαίες για μεγιστοποιηθεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης και του κινδύνου νοσηλείας λόγω Covid-19.

         Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι το συνθετικό μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (sotrovimab), που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, μπορεί να εξουδετερώσει την Όμικρον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και τι πρέπει να γνωρίζετε

άν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε κάνει όλα τα σωστά πράγματα -όπως να παρακολουθείτε την ωορρηξία και συχνές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια;

Σήμερα που η υπογονιμότητα αγγίζει τα επίπεδα επιδημίας η διερεύνηση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί για παιδί θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εάν:

  • Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες.
  • Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες.
  • Έχετε βιώσει επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο
  • Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση, ή ανατομικές ανωμαλίες ( π.χ. ινομυώματαενδομήτριος πολύποδας).
  • Εάν έχετε κύκλους που είναι είτε μικρότεροι από 24 ημέρες ή μεγαλύτεροι από 35 ημέρες, ή παραλείπετε εντελώς κύκλους.
  • Αν ο σύντροφος σας έχει ιστορικό που συνάδει με υποψία ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, όπως ιστορικό κιρσοκήλης, καρκίνου του όρχεος, λήψης επιβλαβούς φαρμακευτικής αγωγής, μη υγειούς τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή) ή έκθεση σε βλαβερά χημικά.

Πότε χρειάζεται να δείτε άμεσα ένα ειδικό γονιμότητας;

Μερικοί ασθενείς γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν φυσικά και πρέπει να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας.

  • Γυναίκες με ιστορικό απολίνωσης των σαλπίγγων ή με προηγούμενη αφαίρεση σαλπίγγων.
  • Παρουσία φραγμένων σαλπίγγων.
  • Ζευγάρια με ορισμένες συγγενείς ή γενετικές διαταραχές.
  • Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα χρειαστούν τη βοήθεια τρίτου (όπως π.χ. δότη σπέρματος) 

Σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να δείτε έναν γυναικολόγο γονιμότητας έστω και αν δεν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.

Μερικοί ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατρό γονιμότητας όχι επειδή θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, αλλά επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές γονιμότητάς τους για αργότερα.

  • Η κατάψυξη ωαρίων ή η κατάψυξη εμβρύων (εφόσον υπάρχει σύντροφος) είναι οι καλύτερες επιλογές για όσες ανησυχούν για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα. Αν ο οικογενειακός προγραμματισμός μετατίθεται για μια ηλικία αυξημένη αναπαραγωγικά τότε η κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η λύση.
  • Επίσης για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως θεραπεία κατά του καρκίνου η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων μπορούν να εξασφαλίσουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
  • Παράλληλα σωτήρια μπορεί να είναι και η κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άντρες που είτε πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει το σπέρμα είτε βλέπουν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος να εξελίσσονται με το χρόνο όλο και πιο αρνητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

Η χορτοφαγική διατροφή, ακόμη κι αν δεν είναι “αυστηρή” προστατεύει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος και καρδιοπάθεια, έδειξαν μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσουγαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυες με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ