Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά

Στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στο Στρασβούργο παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής σε έναν «πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη», σημειώνοντας ότι ο εκλιπών «πάντοτε αγωνιζόταν για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Μιλώντας προηγουμένως στη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον Νταβίντ Σασόλι. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», είπε.

Η πανδημία, η οικονομία (αύξηση των τιμών και άνοδος των τιμών της ενέργειας), το μεταναστευτικό αλλά και η ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, η ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία και βεβαίως η τουρκική προκλητικότητα αλλά και το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι κλειδί για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, ήταν θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στις προοπτικές που ανοίγονται το 2022.

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή «είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ισχύει η επιβολή προστίμων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», είπε στους ευρωβουλευτές.

Ποτέ δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αναφερόμενος στην Οικονομία τόνισε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ζήτησε την διερεύνηση λήψης μέτρων από την Επιτροπή. «Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποδείξαμε ότι η προστασία των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στρατηγική που αποδίδει

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος».

«Ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για τη στήριξή τους προς την Ελλάδα. «Και θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, «λαμπρό ιστορικό» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία», είπε.

Η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή στρατηγικής σημασίας στον ενεργειακό χάρτη

Αναφερόμενος στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα «έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση», προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και στον ενεργειακό χάρτη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι,, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, και την πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, Μάνφρεντ (Βέμπερ). Σε ευχαριστώ που με καλωσορίζεις στην ομάδα (EPP Group). Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον Νταβίντ Σασόλι. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αυτή είναι -όπως γνωρίζετε- μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αφενός, αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν μεγάλο Ευρωπαίο, αφετέρου, θα έχουμε το προνόμιο να εκλέξουμε τη Ρομπέρτα (Μετσόλα) ως νέα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της εύχομαι καλή τύχη στα νέα της εγχειρήματα.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια εν συντομία, συνεχίζοντας τα όσα ανέφερε ο Αντρέι νωρίτερα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την οικονομία και τον COVID. Αναμένω κι εγώ σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Αναμένω ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ορθά, τόσο τις επιχορηγήσεις, όσο και τα δάνεια. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα δάνεια του RRF στην ελληνική οικονομία. Επομένως, είμαι αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές μιας διαρκούς ανάκαμψης ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά μια ουσιαστικά πολύ οδυνηρή δεκαετία.

Στο ζήτημα του Covid, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι σήμερα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μέρα που εφαρμόζουμε, στην πράξη, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για άτομα άνω των 60 ετών. Και αυτή είναι η πρώτη μέρα που επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν, πιστεύω, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αποφασίσαμε να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά για άτομα άνω των 60 ετών. Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη συζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ήθελα απλώς να μοιραστώ την εμπειρία μας μαζί σας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα για το 2022. Ο Αντρέι έθιξε τον πληθωρισμό, ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Αλλά φυσικά, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις τιμές της ενέργειας. Επιδοτούμε σε μεγάλο βαθμό τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά για να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι διαχειρίσιμες, και ουσιαστικά ανακυκλώνουμε κεφάλαια από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ETS) για να διαχειριστούμε αυτήν την πολύ, πολύ περίπλοκη και πολύ ξαφνική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών.

Και ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα πάρουν άσχημη τροπή στο μέτωπο της Ουκρανίας, διότι αυτό θα αποτελέσει μια πραγματικά διαρκή πρόκληση όσον αφορά την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά δύο ζητήματα που γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρουν. Ο Αντρέι αναφέρθηκε στη μετανάστευση. Νομίζω πως ναι, έχουμε αποδείξει ότι μπορεί μια χώρα να έχει ταυτόχρονα μια αυστηρή αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα, ταυτόχρονα σεβόμενη πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό έχουμε κάνει. Μειώσαμε τις ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα κατά 90% από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Επίσης, συνεργαστήκαμε με την Επιτροπή για την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων κέντρων υποδοχής. Το πρώτο λειτουργεί ήδη στη Σάμο και αναμένουμε ότι άλλα τέσσερα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία σε άλλα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, προφανώς γνωρίζουμε -το γνωρίζει και ο Μαργαρίτης (Σχοινάς)- πως πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Θέλω όμως να τονίσω το γεγονός ότι έχουμε αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει, αλλά αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος όπως γνωρίζετε. Και ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη.

Ασφαλώς απομένουν πολλά να γίνουν όσον αφορά τη διασφάλιση ότι θα έχουμε περισσότερη υποστήριξη από την Τουρκία όσον αφορά την οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης στο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Όπως γνωρίζετε, κάποιες φορές η Τουρκία συνεργάζεται, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αλλά αυτό που καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι ότι πρέπει επίσης να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα. Διότι η ιδέα ότι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί έναν «ιμάντα μεταφοράς» για να μετακινεί ουσιαστικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι πια εφαρμόσιμη ως στρατηγική.

Και θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, «λαμπρό ιστορικό» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία.

Και ένα τελευταίο σημείο. Θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση σχετικά με την “Στρατηγική Πυξίδα” (Strategic Compass). Στηρίζουμε τη Γαλλία στη φιλοδοξία της να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θεωρούμε ότι συμπληρώνει απολύτως τη διατλαντική σχέση και τα μέσα του NATO που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά για εμάς έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες.

Και ένα τελευταίο σημείο για τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου: η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με πολλές χώρες με τις οποίες είχε μια πολύ δύσκολη σχέση. Tαυτόχρονα, υπάρχει ακόμη πολλή επιθετική ρητορική που εκπέμπεται από την Τουρκία όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση.

Και φυσικά η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλουμε να εισάγουμε πραγματικά φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Και νομίζω ότι αυτά τα έργα έχουν μεγάλη σημασία για τη συνολική σταθερότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σταματήσω εδώ και να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση. Και πάλι, επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή τύχη στη Ρομπέρτα στο νέο της ρόλο. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας. Στις 11:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με πολίτες στη Βέροια.

Εν συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Τα Παιδιά της ‘Ανοιξης» στην Πατρίδα Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Τέλος στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία – Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες»

Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, με πολλαπλά μηνύματα σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης (16.05.24) στον ΣΚΑΪ, ανοίγοντας τη «βεντάλια» όλων των «καυτών» ζητημάτων στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkyriakosmitsotakis%2Fvideos%2F1478442876363265%2F&show_text=false&width=560&t=0 

«Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία ως προς το μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές», είπε, ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

«Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές, έχουμε ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά τις μεγάλες διαφορές μας, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

«Για το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, πήραμε την άδεια κανενός; Αν κάνουμε θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες θα πάρουμε την άδεια κανενός; Η Ελλάδα ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν ζητά την άδεια κανενός», υπογράμμισε.

«Προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική μας γραμμή. Οι θάλασσές μας είναι ο μεγάλος μας πλούτος. Το να βάλουμε περιορισμούς σε συνεννόηση με τους ψαράδες μας θα έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1atuy9mtp09

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, σημείωσε ότι «κάποια πράγματα λέγονται γιατί η Τουρκία αισθάνεται ότι πρέπει να πει κάποιες θέσεις που δεν έχουν αλλάξει». «Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο», επεσήμανε. 

Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «έχω μπλεχτεί με τις θέσεις της κεντροαριστεράς που ήταν πάντα υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ζημιώθηκε η χώρα με την επίσκεψη αυτή; Εγώ καταλαβαίνω την όποια δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα. Το 2024 δεν έχει σχέση με το 2019 με πρόχειρες και υπερφίαλες τοποθετήσεις εξωτερική πολιτική δεν γίνεται». 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1audjs0t8cx

Για την πρόκληση της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας οργή και σάλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».

Εξέπεμψε δε αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία. 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1aul60bijwp

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται».

Στη συνέχεια, κι αναφερόμενος στον μεγάλο «βραχνά» των Ελλήνων, την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μισθοί θα αυξάνονται, ακόμη κι αν η ακρίβεια δεν υποχωρεί» και περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας».  

Δήλωσε δε ότι η πρώτη παρέμβαση, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1av45cg6zhl

Για την Ασφάλεια, είπε ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. «Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ό,τι και στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν», υπογράμμισε για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. «Όποτε χρειαστεί η αστυνομία να παρέμβει, το κάνει αμέσως», τόνισε. 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1avs9s4f6yh

Για την εγκληματικότητα και τις γυναικοκτονίες, «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ειδικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, για να μπορούν οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς. Νομίζω ότι σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ήδη αισθητή η παρουσία των αστυνομικών, χρειαζόμαστε μία καλύτερη κατανομή του αστυνομικού δυναμικού της χώρας». 

Για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, δήλωσε «ας κρατήσουμε ότι μερικές φορές, υπάρχουν στιγμές που ξεχειλίζουν το ποτήρι, η τραγική αυτή στιγμή ήταν η σταγόνα που μας οδήγησε σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο και δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω».  

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1avv82a3j5d

Για τον πήχη των ευρωεκλογών, είπε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, στο 33%. «Οι ευρωεκλογές έχουν εθνικό πρόσημο, η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», επεσήμανε. 

«Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε. 

Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αρκέστηκε να πει ότι «σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα». 

Σχετικά με το σενάριο ανασχηματισμού, είπε ότι «το χαμόγελό μου νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση, έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι διαρκείς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα». 

Για την εκ νέου υποψηφιότητά του τοπ 2027, δήλωσε ότι «η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις εκλογές και το 2027. Αισθάνομαι φρέσκος, με νέες ιδέες, πιο έμπειρος και δημιουργικός». Τόνισε, πάντως, πως «πάμε για εξάντληση της 4ετίας» όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

«Θέλω να διαφυλάξω την αξιοπιστία των προβλέψεων μου», είπε, κλείνοντας για τον τελικό του Conference. 

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ στη «σκιά» των Πρεσπών: «Να μας κάνει τη χάρη ο Κασσελάκης, εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ωμής πρόκλησης της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σφοδρά «πυρά» κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών και των προκλήσεων της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πότε θα πούμε το μεγάλο ‘’όχι’’. Και το είπαμε, όχι εντός της χώρας, εκτός της χώρας. Ο λαϊκισμός πουλάει, και είναι εύκολος όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και χρήσιμοι για τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (14.05.24).

Και συνέχισε, ρίχνοντας τα «βέλη» της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Άκουσα και την άλλη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια. Κασσελάκης και εξωτερική πολιτική έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι να μάθει ‘’τι εστί υφαλοκρηπίς’’, έχει ακόμα χρόνο», είπε δηκτικά.

Οι «βολές» δεν σταμάτησαν εκεί, με την κυρία Μπακογιάννη να επισημαίνει: «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1953qi1e4td

«Να κρατήσει τις συμβουλές της για την ίδια»

Η επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοίνωση – απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας: «Το ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματος της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Από ‘κει και πέρα, καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τους έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας». 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ