ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυρώσεις, κίνητρα και ιδιώτες διευθυντές, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ
Προ των πυλών βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που αυτήν τη στιγμή, βάσει των εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, κατέχει το 48% των καταγγελιών και των παραπόνων των πολιτών στο σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, «μεταξύ των δομικών αλλαγών, που προβλέπει το νομοσχέδιο και κομβικό ρόλο στην ολική αναδιάρθρωση του φορέα θα παίξει η πρόσληψη ανώτατων στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα σε θέσεις ευθύνης, αλλά και η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης για τους εργαζόμενους που πιάνουν τους στόχους. Στο νομοσχέδιο ωστόσο δεν λείπουν και οι κυρώσεις για όσους υπαλλήλους δεν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, που σήμερα καθυστερούν για πάνω από δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει ο Οργανισμός να προσεγγίσει έμπειρα στελέχη από όλη την αγορά που θα είναι ικανά να ηγηθούν αυτής της δαιδαλώδους προσπάθειας για την εξυγίανση του φορέα. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν πολυετή εμπειρία σε ανώτατες θέσεις, σε ανασύσταση εταιρειών και φορέων, σε διαχείριση κρίσεων και άριστη γνώση των τάσεων της αγοράς, αφού θα κληθούν να “χτίσουν” από την αρχή το οικοδόμημα του ΕΦΚΑ.
Στόχος είναι η δημιουργία και εφαρμογή νέου οργανογράμματος, η επίλυση εκατοντάδων προβλημάτων οργάνωσης και συντονισμού, η εισαγωγή καινοτομιών για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και η εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων. Η διαδικασία πρόσληψης αυτών των στελεχών κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα για την κάλυψη των θέσεων κρίνονται ως ιδιαιτέρως υψηλά.Την ίδια στιγμή, η θητεία των στελεχών θα είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, ενώ η αμοιβή τους θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού και εμπροσθοβαρή θετικά αποτελέσματα, καθώς και στις αντίστοιχες αμοιβές που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα».
«Οι καλές αμοιβές για την προσέλκυση ικανών και έμπειρων στελεχών, που θα αναλάβουν να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, είναι το μόνο κίνητρο που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή, για να τους πείσουμε να αφήσουν τη σταδιοδρομία τους για τρία μόλις χρόνια και να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον Οργανισμό» αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που στόχο έχουν να αυξηθεί η παραγωγικότητα των υπαλλήλων και παράλληλα να επιβραβεύονται όσοι πιάνουν συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Γι’ αυτό και προβλέπεται η επέκταση για όλους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ του συστήματος κινητροδότησης, με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας, εφόσον πιάνουν συγκεκριμένους στόχους που θέτει η Γενική Διεύθυνση.
Από την άλλη, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, «μαζί με τα κίνητρα και τα bonus, αναβαθμίζεται το σύστημα κυρώσεων και πειθαρχικής διερεύνησης για εκείνους τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή που είναι δέκτες καταγγελιών πολιτών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή, πάνω από 1.200 καταγγελίες πολιτών βρίσκονται υπό επεξεργασία, με τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διερεύνησης να ξεπερνά τα δύο έτη. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τόσο η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου που θα απασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση καταγγελιών όσο και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών με ταυτόχρονη απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια».
Εκτιμάται ότι ιδιαίτερα η τελευταία πρόβλεψη αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει άλλωστε για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Καίριες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι καίριες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, με τίτλο “Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ”. Αυτήν τη στιγμή, ο φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20%, που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας, μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται, μετά από δημόσια προκήρυξη και σύμπραξη του ΑΣΕΠ.
Δημιουργία συστήματος επιβράβευσης εργαζομένων. Θεσπίζεται πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους που θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση.
Σύσταση Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), που θα διερευνά άμεσα παράπονα και καταγγελίες και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών. Αυτήν τη στιγμή, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διαδικασίας είναι τα δύο έτη. Με το νέο νομοσχέδιο, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί και στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι, μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.
Μείωση των χρόνων και ευελιξία στο σύστημα προμηθειών. Καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και αντικατάσταση παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά, κ.λπ.).
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Ο καιρός τύπου «Π» φέρνει βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου