Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οκτώ χώρες χάνουν το δικαίωμα ψήφου λόγω ανεξόφλητων οφειλών

Το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι ανάμεσα σε οκτώ χώρες οι οποίες απώλεσαν χθες Τετάρτη μέχρι νεοτέρας το δικαίωμα ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε επιστολή του προς τη ΓΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε ότι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία για να ανακτήσει το δικαίωμα αυτό είναι 18,4 εκατ. δολάρια, ενώ για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά οικονομική κρίση είναι 39,8 εκατ. δολάρια. Το Σουδάν θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους περίπου 300.000 δολαρίων.

Η ΛΔ Κονγκό είναι επίσης ανάμεσα στα κράτη που έχασαν το δικαίωμα ψήφου. Δυνάμει των κανόνων που ισχύουν στον Οργανισμό, το δικαίωμα αυτό χάνουν τα κράτη εκείνα οι οφειλές των οποίων είναι ίσες ή υψηλότερες από την ετήσια συμβολή τους στον προϋπολογισμό του για περίοδο δύο ετών.

Συνολικά, «11 κράτη-μέλη επί του παρόντος καθυστερούν την αποπληρωμή των συνεισφορών τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι υπόλοιπες χώρες που απώλεσαν το δικαίωμα ψήφου τους είναι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα νησιά Βανουάτου, η Γουινέα και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Την περασμένη χρονιά, το Ιράν είχε επίσης χάσει το δικαίωμα ψήφου εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών του. Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, επιχειρηματολογώντας πως αδυνατεί να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να καταβάλλει πλήρως το ποσό που οφείλει αλλά «δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των παράνομων αμερικανικών κυρώσεων, η χώρα μας δυσκολεύεται να εκτελέσει πληρωμές», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Έφηβος στην Βοσνία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό και τραυμάτισε άλλον έναν

Δεκατετράχρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό και τραυμάτισε άλλον έναν χθες Πέμπτη το βράδυ μέσα σε αστυνομικό τμήμα στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δράστης μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στην Μπόσανκα Κρούπα, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σαράγεβο, κι επιτέθηκε στους αστυνομικούς με μαχαίρι, δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών της κροατοβοσνιακής οντότητας της χώρας, ο Ράμο Ίσακ.

«Ένας αστυνομικός είναι νεκρός, δεύτερος νοσηλεύεται», πρόσθεσε ο κ. Ίσακ, συμπληρώνοντας ότι το επίπεδο ασφαλείας αυξήθηκε στα αστυνομικά τμήματα της οντότητας.

Ο τραυματίας αστυνομικός διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην κοντινή πόλη Μπίχατς και η κατάστασή του είναι σοβαρή, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Άντναν Μπεγκάνοβιτς, στη βοσνιακή δημόσια τηλεόραση BHRT.

Ο δράστης, γεννημένος το 2009, συνελήφθη, κατά την ίδια πηγή, που διευκρίνισε πως διενεργείται πλέον έρευνα για να εξακριβωθούν τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

«Είναι μεγάλη η θλίψη. Αυτό που μας κατέπληξε είναι πως πρόκειται για ανήλικο 14 ετών, που τόλμησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνία μας», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αστυνομίας του καντονιού Άντναν Χαμπίμπια.

Ο δήμαρχος στην Μπόσανκα Κρούπα, μικρή πόλη 11.000 κατοίκων, ο Άρμιν Χαλίτοβιτς, δήλωσε «σοκαρισμένος».

«Είμαστε ειρηνική και ανεκτική πόλη. Αυτό που έγινε μας έχει σοκάρει όλους. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θεσμοί θα εξακριβώσουν τα κίνητρα αυτής της πράξης», είπε.

Τον Ιούνιο του 2023, έφηβος 13 ετών τραυμάτισε σοβαρά με όπλο εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο στη Λούκαβατς (βορειοανατολικά).

Το επεισόδιο αυτό είχε καταγραφεί έναν μήνα μετά τη δολοφονία από δεκατριάχρονο μαθητή εννέα συμμαθητών του και φύλακα μέσα σε σχολείο στο Βελιγράδι, στη γειτονική Σερβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

Φωτιά βάζει μια αποκάλυψη της Wall Street Journal σχετικά με την σχέση της Ρωσίας και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η Ρωσία έδωσε δεδομένα και στοιχεία στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

 

Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

NEWSIT

Αποκάλυψη «φωτιά» από τη WSJ: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γιαχία Σινουάρ: Αυτή είναι η διαθήκη του – Οι οδηγίες που άφησε για τους ομήρους της Χαμάς

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει παλαιστινιακή εφημερίδα τη διαθήκη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος εξοντώθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Ράφα.

Η διαθήκη αποτελείται από τρεις χειρόγραφες σελίδες, μέσα από τις οποίες ο Γιαχία Σινουάρ φέρεται να δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς για τη διαχείριση των ομήρων.

Σύμφωνα με την παλαιστιανική εφημερίδα Al Quds, η οποία δημοσιεύει τη διαθήκη, στα χειρόγραφα έγγραφα ο Γιαχία Σινουάρ εξηγεί πώς μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τους αυτούς, ενώ παραθέτει στοιχεία και μία σειρά από ονόματα ομήρων, μεταξύ των οποίων 11 γυναικών.

Αναλυτικά, στο πρώτο χειρόγραφο ο Σινουάρ επικαλείται τον ύμνο 4 από τη Σούρα Μοχάμεντ που μεταφράζεται ως «αν τους πάρετε ομήρους αφού προκαλέσετε μεγάλες απώλειες, τότε είτε θα τους κάνετε χάρη με το να τους απελευθερώσετε από την ομηρία χωρίς αποζημίωσή ή λύτρα, ή θα πάρετε λύτρα κρατώντας τους ως αντάλλαγμα μέχρι να τους απελευθερώσετε».

Στη δεύτερο χειρόγραφο α ο Σινουάρ δίνει οδηγίες στα μέλη της Χαμάς να φροντίσουν τη ζωή των αιχμαλώτων, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Το καθήκον της απελευθέρωσης των δικών μας αιχμαλώτων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την διαφύλαξη των αιχμαλώτων του εχθρού και η ανταμοιβή των αιχμαλώτων μας είναι προς όφελος των μουτζαχεντίν» προσθέτει ο Σινουάρ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Παράλληλα, στη διαθήκη ο Σινουάρ παραθέτει αριθμητικά στοιχεία των ισραηλινών ομήρων, διευκρινίζοντας ποια είναι η ηλικίας τους και αν πρόκειται για στρατιώτες ή απλούς πολίτες.

Στην τρίτη χειρόγραφη σελίδα, ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρεται σε 11 γυναίκες που κρατούνται όμηροι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις:

1- Nili Eliyahu Margalit, 41 ετών, νοσοκόμα
2- Tamar Shalom Metzger, 78 ετών
3- Raymond Nahum Kirscht, 36 ετών, ασθενής
4- Elena Julian Turbanov, 50 ετών, Ρωσίδα
5- Noraline Babdella, 60 ετών, Φιλιππινέζα/Ισραηλινή
6 – Irina Tatem, 73 ετών, Ρωσίδα
7 – Bethlehem Yehuda, 49 ετών, Αμερικανίδα
8- Merav Ben Yamin Tal, 53 ετών
9 – Ο εχθρός του Μορντεκάι είναι γυναίκα κρατούμενη ηλικίας 75 ετών
10 – Ophelia Rothman, 77 ετών
11 – Detiza Hyman, 84 ετών

NEWSIT

Αυτή είναι η διαθήκη του Σινουάρ – Οι ιδιόχειρες οδηγίες που άφησε για τους ομήρους της Χαμάς

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ