Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Βαλκάνιοι βλέπουν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της Β. Ελλάδας

Στο παλιό Βελιγράδι, οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν τα τελευταία χρόνια σταθερά την «ανηφόρα». Δύσκολα μπορεί πλέον κάποιος ν’ αγοράσει ένα ακίνητο στην περιοχή σε τιμή χαμηλότερη των 1500 ευρώ/τετραγωνικό, με το μέσο κόστος αγοράς ενός παλαιού διαμερίσματος να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και το ανώτατο να προσεγγίζει μέχρι και τα 4500 ευρώ/τετραγωνικό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καινούργια διαμερίσματα στη γραφική παλιά πόλη του Βελιγραδίου.

Έντονα ανοδικές είναι οι τιμές και στη Σόφια, όπου τα νεόδμητα πωλούνταν κατά μέσο όρο στα 1.200 ευρώ/τμ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, έναντι 1.115 ευρώ/τμ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 (στοιχεία Bulgarian Properties SA). Σε κάποιες περιοχές της βουλγαρικής πρωτεύουσας, οι ιδιοκτήτες ζητούν 1800-2000 ευρώ/τμ ή και μέχρι 4000 ευρώ.

Τα ακίνητα στο κέντρο των πρωτευουσών των Βαλκανίων έχουν ακριβύνει, με τις τιμές τους να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των μέσων μισθών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργεί έναν συνδυασμό, που στην επόμενη τριετία ενδέχεται να φέρει περισσότερους Βαλκάνιους στην ελληνική αγορά real estate -ιδίως στον ελληνικό Βορρά. Τόσο ως επενδυτές, όσο και ως ιδιώτες, που έχοντας πλέον μεγαλύτερη οικονομική άνεση, θα θελήσουν ν’ αποκτήσουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, ενδεχομένως -ανάλογα με την περιοχή- σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι στη χώρα τους.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, επικαλούμενος συζητήσεις, κρούσεις και επαφές, που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο τόσο του θεσμικού του ρόλου όσο και της ιδιότητάς του ως μεσίτη.

«Πολύ πρόσφατα συζητούσα με μεγαλοεπιχειρηματία στη Σερβία, σχετικά με τις γενικότερες επενδύσεις του σε ακίνητα και όταν μιλήσαμε για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον του έγινε αμέσως εμφανές. Ανέκαθεν ο πληθυσμός μιας χώρας, όταν δυναμώνει οικονομικά, αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη γεωγραφική γειτονιά του. Είναι φυσικό επακόλουθο να κάνεις τις περισσότερες συναλλαγές σου με λαούς με τους οποίους είσαι εξοικειωμένος και υπάρχει εγγύτητα και στενότερη σχέση», λέει ο κ.Γεωργάκος.

Η «ταινία» που αναμένεται να παιχτεί αντίστροφα

Εκφράζει δε την πεποίθηση πως, συνεπεία αυτής της τάσης, στα επόμενα δύο, τρία ή πέντε χρόνια, θα δούμε πολύ περισσότερους Σέρβους και γενικότερα Βαλκάνιους στην ελληνική αγορά ακινήτων. «Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς επανέλαβε πρόσφατα ότι ο μέσος μισθός στη Σερβία θα φτάσει ώς το 2025 στα 900 ευρώ καθαρά (σ.σ. περίπου 560 σήμερα). Το εισόδημα αυξάνεται σταθερά και οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν, όπως έκαναν οι Έλληνες στη δεκαετία του 2000, αναζητώντας την τύχη τους ως επενδυτές σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή Βόρεια Μακεδονία. Τώρα λοιπόν, η “ ταινία” αναμένεται να παιχτεί ανάποδα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Προσθέτει ότι κάποια δείγματα της εν λόγω τάσης ήδη υπάρχουν, αλλά αυτή αναμένεται να εκδηλωθεί εντονότερα στα επόμενα χρόνια, με τις ζητήσεις ακινήτων να αφορούν κυρίως -αλλά όχι μόνο- την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας και να προέρχονται κατά κύριο λόγο από Σερβία, Βουλγαρία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας SEECAP, με έδρα τη Σερβία, στην παλιά πόλη του Βελιγραδίου, η μέση τιμή ενός παλιού διαμερίσματος έφτανε το 2020 στα 2.178 ευρώ/τμ. έναντι 2042 ευρώ/τμ το 2019 και 1838 ευρώ/τμ το 2018, με μέγιστη τιμή (το 2020) τα 4452 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές για τα καινούργια διαμερίσματα ήταν 2636 ευρώ (2020), 2263 (2019), 2194 (2018) και 3836 (μέγιστη).

Δεδομένου ότι στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή προσφοράς κατοικιών για πώληση ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 γύρω στα 1620 ευρώ ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με ελληνική ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων, γίνεται εμφανές γιατί οι Βαλκάνιοι βλέπουν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας. Μια περιοχή, που συν τοις άλλοις επισκέπτονται κατά χιλιάδες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους -αλλά και για σύντομες αστικές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου οι κάτοικοι των πιο κοντινών χωρών._

Αλ.Γ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις το 2023

Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.

Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».

«Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.

«Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.

Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός – το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.

«Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου – Επίθεση και στην πρωτεύουσα της Συρίας

Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σάρωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολά, με τα τουλάχιστον δεκαεπτά πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο σήμερα στο Παρίσι – Τι θα συζητηθεί – Συμμετέχει και ο Γ. Γεραπετρίτης 

Στρατιώτης νεκρός, άλλοι 7 τραυματίες στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία

Οι ισραηλινές αρχές κατονόμασαν 6 δημοσιογράφους του al Jazeera ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 3 μέλη του σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον νότο

Επίθεση του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Συρίας – Πολυκατοικία ο στόχος

Ανησυχία Όστιν για τα πυρά του Ισραήλ εναντίον του στρατού του Λιβάνου

Η Γερμανία υπερδιπλασιάζει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Η Χαμάς θέλει η Ρωσία να πιέσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο προς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη μεταπολεμική Γάζα

Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά, NNA στα αγγλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη πριν από έναν μήνα, την 23η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο νωρίς το πρωί για βομβαρδισμό σε «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, καθώς και στη Χομς.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, που πλέον έχει επεκταθεί στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, παρότρυνε το Ισραήλ να αποφύγει κλιμάκωση με το Ιράν, υποστηρικτή των δυο ισλαμιστικών κινημάτων.

Το ANI μετέδωσε χθες βράδυ πως έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού έπειτα από ισραηλινή διαταγή στους κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από διάφορους τομείς.

Οπτικό υλικό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζει τεράστια έκρηξη ακολουθούμενη από λιγότερο ισχυρές.

Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό.

Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τον βομβαρδισμό στη συνοικία Τζνα.

Αυτός ο τελευταίος βομβαρδισμός σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους πέντε, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, με πλούσια φοινικική και ρωμαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά, όπου οι δρόμοι ήταν έρημοι.

«Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε τη νέα περιοδεία του στην περιφέρεια περίπου έναν μήνα αφότου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο κι ενώ όλες οι διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες μέχρι τώρα έχουν αποτύχει.

Χθες Τετάρτη, ο κ. Μπλίνκεν έκρινε ότι έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακο, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

Μετά την έφοδο της Χαμάς, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής του Στέιτ ΄Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών τη 16η Οκτωβρίου, προσφέρει «ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και να «τελειώσει ο πόλεμος».

Ωστόσο, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ που μίλησε στον Τύπο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για «μήνες μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Το Ισραήλ, πρόσθεσε η πηγή αυτή, δεν διεξάγει «πόλεμο εναντίον της Γάζας, ούτε πόλεμο εναντίον του Λιβάνου», αλλά «πόλεμο εναντίον του Ιράν, ενίοτε άμεσα, ενίοτε έμμεσα, με τους συμμάχους του Ιράν».

Ο κ. Μπλίνκεν θεωρεί «πολύ σημαντικό το Ισραήλ να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση», καθώς το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση ισραηλινής ανταπόδοσης στην εκτόξευση 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που επρόκειτο να αρχίσει στο βόρειο τμήμα του, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τη νέα επίθεση εναντίον της Χαμάς που άρχισαν την 6η Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.792 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σχεδόν όλους τους κατοίκους του θυλάκου (2,4 εκατ.), που ετοιμάζονται να ζήσουν δεύτερο χειμώνα με ολοένα πιο ακραίες ελλείψεις, υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς.

«Δεν περιμέναμε να ζήσουμε κι άλλον χειμώνα με πόλεμο», σχολίασε χθες η Σάλεχ Αμπού αλ Τζαμπίν, 32 ετών, στον κατάμεστο καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του μικρού θυλάκου.

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πανιά της σκηνής, τα κατέστρεψε ο ήλιος το καλοκαίρι» και «θα χρειαστούμε επίσης κουβέρτες και ρούχα», πρόσθεσε.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 θεωρείται πως παραμένουν σε ομηρία στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως οι 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στον Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχιζαν χθες τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο που άρχισαν την 30ή Σεπτεμβρίου. Η Χεζμπολά επιβεβαίωσε πως απέτρεψε νέα εισβολή.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερωθεί η Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με τη δική του επικράτεια, ώστε να επιστραφεί η ασφαλής επιστροφή των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές από την 8η Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης και βιομηχανικής εγκατάστασης κοντά στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλούπολη του κεντρικού Ισραήλ, καθώς και ότι στοχοποίησε άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Χάιφα, στον βορρά.

Το κίνημα εξάλλου επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά σε πλήγμα στη νότια Βηρυτό την 27η Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο αφότου εντατικοποιήθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ καταμετρά κάπου 800.000 εκτοπισμένους.

Ο Λίβανος «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», προειδοποίησε χθες στη Βηρυτό η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη πως η κυβέρνησή της θα προσφέρει επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 60 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη de facto τράπεζα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι «εγκλήματα πολέμου» (HRW)

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν, χρηματοπιστωτικού οργανισμού συνδεόμενου με το προσκείμενο στο Ιράν σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου», έκρινε χθες Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Είναι πανθομολογούμενο -το έχουν πει οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό τον Σεπτέμβριο- πως ο Αλ Καρντ αλ Χάσαν («αγαθοεργός δανεισμός» στα αραβικά) συνδέεται άρρηκτα με το λιβανικό ένοπλο κίνημα.

Μολαταύτα, η HRW υπογράμμισε πως η de facto τράπεζα παραμένει «πολιτικός στόχος».

«Το να χαρακτηρίζεται στρατιωτικός στόχος πολιτικός θεσμός εξαιτίας της πολιτικής του ταυτότητας, αντί της πραγματικής συμβολής του στη στρατιωτική δράση, θέτει όλους τους εμπορικούς οργανισμούς σε κίνδυνο σε καιρό πολέμου», επισήμανε ο Ράμζι Κάις, ερευνητής της ΜΚΟ ειδικευμένος στον Λίβανο.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε κάπου τριάντα υποκαταστήματα του χρηματοπιστωτικού θεσμού αυτού, από τους μεγαλύτερους στη χώρα στον τομέα της χορήγησης μικρών δανείων.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση από ιδρύσεως κράτους τα τελευταία χρόνια κι ο τραπεζικός τομέας του, που επισώρευσε χρέη δισεκατομμυρίων, έχει καταρρεύσει.

ΦΩΤΟ  EPA/WAEL HAMZEH

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία βομβάρδισε «32 στόχους» – θέσεις του PKK – σε Ιράκ και Συρία, μετά την επίθεση στην Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες από την «τρομοκρατική» επίθεση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS

ΥΠΕΞ: Η κυβέρνηση “καταδικάζει απερίφραστα” την επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία

«Όπως 1επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (…) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια δήλωσε χθες πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είναι «πολύ πιθανό» να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, τα πέντε θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερις εργαζόμενοι της τουρκικής βιομηχανίας του αμυντικού τομέα TUSAS και αυτοκινητιστής ταξί.

Οι δράστες -άνδρας και γυναίκα- «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), κατά τον υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια.

Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια.

Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΦΩΤΟ EPA/NECATI SAVAS

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ