Δραματική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική «δείχνει» η νέα μέθοδος εντοπισμού μεταλλαγμένων και παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στα λύματα που αναπτύχθηκε από το ΕΚΠΑ. «Κατατροπώνεται» η «Δέλτα».
Τα δεδομένα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική συλλέχθηκαν από τα λύματα, σε καθημερινή βάση, από τις 27 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την επικράτηση, σε ποσοστό 87% με σημαντική πολυμορφία, της μετάλλαξης Όμικρον και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των αντίστοιχων γενετικών δεικτών του στελέχους Δέλτα, αναφέρει η έρευνα του ΕΚΠΑ.
Η νέα μέθοδος ανιχνεύει έγκαιρα, ακόμη και από 50ml λύματος ή οποιουδήποτε περιβαλλοντικού δείγματος, νέες μεταλλάξεις και στελέχη/παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Επίσης, διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής Omicron, τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις. Εντοπίστηκαν δηλαδή δυο νέες μεταλλάξεις Όμικρον.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 (κορονοϊός), καθώς και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.
Από την ανάλυση των δεδομένων με τη νέα μέθοδο, φαίνεται επίσης ότι εκτός της μεταβλητότητας υπάρχουν και αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού, που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.
Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Molecular Sciences», ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Η νέα μέθοδς του ΕΚΠΑ
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων των Τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας, στο πλαίσιο έρευνας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα και διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ που αποτελείται από τους Νικόλαο Θωμαΐδη, Μαργαρίτη Αυγέρη, Αθηνά Μάρκου, Εύη Λιανίδου, Δημήτριο Γουργιώτη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Μάριο Διαμαντόπουλο, Λάμπρο Δημητρακόπουλο, Κατερίνα Γαλάνη, Μάριο Κωστάκη, Κατερίνα Κοντού, Βασίλη Καπέ, Νικόλαο Βούλγαρη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) , έχει αναπτυχθεί νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS).
Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα, ακόμη και από 50ml λύματος ή οποιουδήποτε περιβαλλοντικού δείγματος, νέες μεταλλάξεις και στελέχη/παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2, καθώς και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Molecular Sciences», ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Η μεθοδολογία πληροί τις προϋποθέσεις τής από 15-3-2021 σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινή προσέγγιση κατά τη δημιουργία συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα. Επιπροσθέτως, ανιχνεύει εγκαίρως νέα στελέχη/παραλλαγές που αρχίζουν να εισέρχονται στην κοινότητα.
Με την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, που συλλέχθηκαν σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα 27-12/2021 έως 1-1-2022 από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ).
Τα συγκεκριμένα δείγματα υπεβλήθησαν σε έλεγχο ειδικών μεταλλάξεων – γενετικών δεικτών (genetic markers) ολόκληρου του γονιδίου S (Spike) (>100 γενετικοί δείκτες) για τις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (Variants οf Concern – VOC) και τις παραλλαγές υπό διερεύνηση (Variants οf Interest – VOI).
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την επικράτηση, σε ποσοστό 87% με σημαντική πολυμορφία, της παραλλαγής Omicron (B.1.1.529 lineage) και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των αντίστοιχων γενετικών δεικτών του στελέχους Delta (B.1.617.2 lineage).
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η παρουσία ειδικών μεταλλάξεων (genetic markers) του γονιδίου S (Spike) της παραλλαγής Omicron (B.1.1.529 lineage):
– στο τμήμα “receptor-binding domain/RBD” σε ποσοστό 87% (γενετικοί δείκτες: G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S)
– στο τμήμα “receptor-binding motif/RBM” σε ποσοστό 29% (γενετικοί δείκτες: S477N, E484A, Q493R, G496S, Q498R, N501Y, Y505H)
– εκτός των RBD/RBM τμημάτων σε ποσοστό 45% (γενετικοί δείκτες: T547K, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F)
Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής Omicron, τα οποία φέρουν (συγχαρτογραφούνται) επιπλέον μεταλλάξεις, και συγκεκριμένα:
– η μετάλλαξη R346K (B.1.1.529+R346K), σε ποσοστό 27%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Mu (B1.621)
– η μετάλλαξη A701V (B.1.1.529+A701V), σε ποσοστό 5%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Beta (B1.351)
Με βάση τα ανώτερα αποτελέσματα διαπιστώνεται η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Αττική (σε ποσοστό 87% από <40% πριν από 2 εβδομάδες) καθώς και η αντίστοιχη μείωση της παραλλαγής Δέλτα.
Ταυτόχρονα, η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού αναδεικνύει σημαντική μεταβλητότητα της ποσοστιαίας αναλογίας ειδικών μεταλλάξεων του γονιδίου S, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Spike, υπογραμμίζοντας τη διαφορετική σημασία και βαρύτητα αυτών στη συμπεριφορά του ιού, καθώς και στον αξιόπιστο και ειδικό προσδιορισμό του.
Η ανάλυση των δεδομένων της αλληλούχησης επόμενης γενιάς με την παραπάνω μέθοδο δείχνει επιπλέον ότι εκτός της μεταβλητότητας υπάρχουν και αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού, που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα ή περισσότερων ωρών καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα. Αυτή η διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων υγείας UK Biobank για σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δεδομένα από ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν στον καρπό για να καταγράψουν την κίνηση τους επί επτά ημέρες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα ήταν 9,4 ώρες.
Έπειτα από μια μέση παρακολούθηση οκτώ ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα συνδέθηκαν σημαντικά με μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Αντίθετα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου χωρίς σημαντικές μεταβολές.
Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, και σε αυτούς εντοπίστηκε ότι οι επιδράσεις στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμειναν εμφανείς.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση μόλις 30 λεπτών υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής κάθε μέρα με κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη, η προσθήκη μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 10%, ενώ ακόμη και η ελαφριά δραστηριότητα έκανε τη διαφορά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 6% και θνησιμότητας κατά 9%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό είναι τελεία στην ανίχνευση της στάσης του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να κατατάξουν λανθασμένα τον χρόνο ορθοστασίας ως χρόνο καθαρής ζωής.
Κολωνός: Την ενοχή των 14 από τους 17 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας για την υπόθεση της 12χρονης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και μπαίνει στην τελική ευθεία με το δικαστήριο να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να καταδικαστούν οι 14 εκ των 17 κατηγορούμενων που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικη έναντι αμοιβής ενώ για ένα εξ αυτών ζήτησε να κριθεί ένοχος και για παιδική πορνογραφία.
Για τους υπόλοιπους τρεις ζήτησε να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών.
Συνολικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 18 κατηγορούμενοι ωστόσο ο ένας μέχρι να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία απεβίωσε.
Η πρώτη δίκη για αυτή τη δυσώδη υπόθεση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024 με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών να επιβάλει στον βασικό κατηγορούμενο, καταστηματάρχη από τον Κολωνό, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό του ανήλικου κοριτσιού και επιπλέον 27 χρόνια για άλλα αδικήματα μεταξύ των οποίων και για μαστροπεία.
Βάσει της δικαστικής απόφασης, στη φυλακή οδηγήθηκαν μόνο ο Ηλίας Μίχος και ένας ακόμη συγκατηγορούμενος του, ο αποκαλούμενος «Μιχάλης», προκειμένου να εκτίσουν τις ποινές τους ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας σε δεύτερο βαθμό.
Καιρός: Ανεβαίνει από αύριο η θερμοκρασία – 22 βαθμοί Κελσίου και βροχές το Σαββατοκύριακο
Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού από αύριο, καθώς το τσουχτερό κρύο υποχωρεί και η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο (30.11.24-01.12.24) ο Δεκέμβριος αναμένεται να κάνει ποδαρικό με βροχερό καιρό, αλλά με θερμοκρασίες ακόμη και 22 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου, από την Παρασκευή και μετά υπάρχει πιθανότητα για βροχές κυρίως στα δυτικά και αργότερα από το Σάββατο οι βροχές ενδέχεται να επεκταθούν και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του:
«Οι επόμενες ημέρες, από αύριο Τρίτη 26/11 έως και την Πέμπτη 28/11, θα κυλήσουν χωρίς βροχοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα φτάσει στα επίπεδα των 20-22°C, με τοπικά ακόμα και λίγο υψηλότερες τιμές στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος αλλά και Βόρεια Κρήτη).
Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές διότι μέχρι την Τετάρτη θα πνέουν βοριάδες 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ (στα Δωδεκάνησα), ενώ από την Πέμπτη θα στραφούν σε νοτιάδες, συμβάλλοντας σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, όπως προανέφερα.
Θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με ψύχρα βέβαια τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα πεδινά αλλά και παγωνιά στα ορεινά.
Από την Παρασκευή και μετά, υπάρχει πιθανότητα για βροχές κυρίως στα δυτικά και αργότερα από το Σάββατο φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει όμως σημαντική μεταβολή και κατά τη διάρκεια των πιθανών βροχοπτώσεων του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για τις επόμενες ημέρες :
Αθήνα :
Τρίτη : 16°C
Τετάρτη : 19°C
Πέμπτη : 20°C
Παρασκευή : 20°C
Σάββατο : 21-22°C
Θεσσαλονίκη :
Τρίτη : 14°C
Τετάρτη : 18°C
Πέμπτη : 16°C
Παρασκευή : 18°C
Σάββατο : 19°C
Πάτρα :
Τρίτη : 16°C
Τετάρτη : 18°C
Πέμπτη : 18°C
Παρασκευή : 19°C
Σάββατο : 20°C
Ηράκλειο :
Τρίτη : 16°C
Τετάρτη : 20°C
Πέμπτη : 20°C
Παρασκευή : 20°C
Σάββατο : 22°C
Λάρισα :
Τρίτη : 12°C
Τετάρτη : 14°C
Πέμπτη : 16°C
Παρασκευή : 16°C
Σάββατο : 18°C
Ναύπλιο :
Τρίτη : 18°C
Τετάρτη : 20°C
Πέμπτη : 20°C
Παρασκευή : 22°C
Σάββατο : 23-24°C
Τέλος, επειδή έχω ερωτηθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, ο καιρός παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα ως προς την πρόγνωση του για πέραν των 8-9 ημερών. Η πρώτη μας προσέγγιση για τον καιρό των Χριστουγέννων θα γίνει περίπου στις 15 Δεκεμβρίου, και πάλι με μεγάλες επιφυλάξεις. Εδώ έχουν κατά καιρούς υπάρξει αστοχίες για τον καιρό της επόμενης ημέρας, είναι δυνατόν να δοθεί πρόγνωση για έναν μήνα μετά;
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει