Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από συμμορία, στην Αϊτή

Δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν χθες Πέμπτη από συμμορία που δρα σε ζώνη στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Αϊτής, του Πορτ-ο-Πρενς, έκανε γνωστό ραδιοφωνικός σταθμός για τον οποίο εργαζόταν το ένα από τα θύματα.

Ο Βίλγκενς Λουισέν και ο Αμαντί Τζον Ουέσλι σκοτώθηκαν εν μέσω ανταλλαγών πυρών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εργοδότης του δεύτερου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Écoute FM.

Τρίτος δημοσιογράφος, που τους συνόδευε, μπόρεσε να ξεφύγει, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δολοφονίες αυτές καταγράφηκαν ενώ στην Αϊτή τους τελευταίους μήνες εξαπλώνεται ο έλεγχος βαριά οπλισμένων συμμοριών σε τομείς της πρωτεύουσας, του Πορτ-ο-Πρενς.

Στη ζώνη Λαμπούλ 12, όπου είχαν πάει οι τρεις δημοσιογράφοι για ρεπορτάζ χθες, μαίνονται μάχες ανάμεσα σε διάφορες συμμορίες που θέλουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχό της.

Δρόμος που περνάει από εκεί είναι η μοναδική εναλλακτική οδός για να κινηθεί κανείς προς το νότιο τμήμα της χώρας. Η εθνική οδός ελέγχεται πλήρως, από τον Ιούνιο, από μια από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής.

Η πολιτική κρίση στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, την οποία όξυνε ακόμη περισσότερο η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ πριν από έξι μήνες, επιτείνει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας.

Το 2021 στην Αϊτή διαπράχθηκαν τουλάχιστον 950 απαγωγές, σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d’analyse et de recherches en droits humains, CARDH), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες, που διαθέτουν αληθινό πολεμικό οπλοστάσιο, η αϊτινή αστυνομία δεν έχει οργανώσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των συμμοριών μετά τον Μάρτιο του 2021.

Τη 12η Μαρτίου, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αποπειράθηκαν να επέμβουν σε συνοικία της πρωτεύουσας που είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί συμμορία για να κρατά ανθρώπους που απαγάγει.

Τέσσερις αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί στην επιχείρηση. Τα πτώματά τους και ο εξοπλισμός που έφεραν δεν ανακτήθηκαν ποτέ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ζιζέλ Πελικό: «Με βίασε άνδρας που θα μπορούσα να είμαι γιαγιά του»

Η Ζιζέλ Πελικό, το θύμα διαδοχικών βιασμών με ενορχηστρωτή τον άνδρα δίνει σήμερα (23.10.2024) νέα κατάθεση στη δίκη που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία.

Η κατάθεσή της μέσα στη δικαστική αίθουσα της Γαλλίας είναι για ακόμα μια φορά αποκαλυπτική αφού περιγράφει πόσο ανυποψίαστη ήταν για τους βιασμούς της καθώς είχε δίπλα της ένα τέρας το οποίο άγγιξε τα πιο σκοτεινά βάθη – όπως είπε – της ανθρώπινης φύσης.

Κατέθετε χωρίς να τον κοιτάζει

«Τόσες πολλές φορές, είπα στον εαυτό μου πόσο τυχερή είμαι που σε έχω στο πλευρό μου», είπε η Ζιζέλ Πελικό απευθυνόμενη στον Ντομινίκ Πελικό χωρίς όμως να τον κοιτάζει.

«Με πήγε σε νευρολόγο όταν ανησυχούσα. Πήγε επίσης μαζί μου στον γυναικολόγο. Για μένα ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν απόλυτα» και διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί ο τέλειος άνθρωπος να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε τέτοιο βαθμό; Πώς μπόρεσες; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;»

Όλοι είναι εν δυνάμει βιαστές

«Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάται σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί να βρίσκεται και μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας. Όταν είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση.

Αυτός ο άνδρας, ο οποίος ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη τότε γυναίκα – είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά… Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του. Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από αυτό».

Οι βιαστές πρέπει να ντρέπονται, όχι τα θύματα

«Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού – όχι μόνο όταν έχουν ναρκωθεί, ο βιασμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα – θέλω αυτές οι γυναίκες να πουν: “Η Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς”». «Όταν βιάζεσαι υπάρχει ντροπή, και δεν είναι για εμάς να ντρεπόμαστε – είναι για εκείνους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας ρώτησε την Ζιζέλ Πελικό αν θυμάται συγκεκριμένες στιγμές που ο σύζυγός της τη προσέφερε συγκεκριμένα γεύματα και ποτά.

«Μου έκανε πολλά γεύματα. Το έβλεπα αυτό ως μέρος της προσοχής που μου έδειχνε. Ξέρω ότι ένα βράδυ ήρθε να με παραλάβει από τον σταθμό της Αβινιόν με τα εγγόνια μου. Είχε ήδη ετοιμάσει το γεύμα – πουρέ πατάτας. Δύο πιάτα ήταν ήδη στο φούρνο. Εγώ έβαλα ελαιόλαδο στις πατάτες μου και εκείνος βούτυρο, οπότε ήταν εύκολο να δούμε ποιο πιάτο ήταν δικό του. Πίναμε μαζί ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ποτέ δεν βρήκα κάτι παράξενο στις πατάτες μου. Τελειώσαμε το φαγητό. Συχνά, όταν έπαιζε ποδοσφαιρικός αγώνας στην τηλεόραση, τον άφηνα να τον παρακολουθήσει μόνος του.

Μου έφερνε το παγωτό μου στο κρεβάτι, όπου ήμουν, την αγαπημένη μου γεύση, βατόμουρο. Και σκέφτηκα: “Πόσο τυχερή είμαι, είναι ένας έρωτας”».

Η Πελικό κατέθεσε λέει ότι λόγω των ανησυχιών της για το πώς ένιωθε τα πρωινά, «συμβουλεύτηκα τρεις γυναικολόγους. Αρκετές φορές είχα ξυπνήσει και ένιωθα ότι είχα χάσει υγρά, όπως συμβαίνει όταν γεννάς».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Είπε ότι κάποτε πήγε για ένα πρωινό ραντεβού σε κομμωτήριο και ο τότε σύζυγός της επέμενε να την πάει. Βίωσε κάτι που της φάνηκε σαν λιποθυμία και δεν θυμόταν να φτάνει στο κομμωτήριο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου συνέχισε περιγράφοντας πώς ένας από τους κατηγορούμενους άνδρες είχε πει ότι ο Ντομινίκ Πελικό είχε μιλήσει ότι ενεργούσε από αίσθημα εκδίκησης εναντίον της επειδή εκείνη κάποτε είχε συνάψει ερωτική σχέση με τρίτο άτομο.

Στην ερώτηση του δικηγόρου της αν πρέπει να αναρωτηθεί αν ευθύνεται για ό,τι συνέβη, η Ζιζέλ Πελικό απάντησε: «Φυσικά σήμερα δεν αισθάνομαι υπεύθυνη για τίποτα. Σήμερα, πάνω απ’ όλα, είμαι θύμα».

«Αυτό που συνέβη σε μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί, για αυτό είμαι κάθε μέρα εδώ»

Στην ερώτηση πώς συνέχισε τη ζωή της έπειτα από όσα άκουσε στο δικαστήριο για την κακοποίησή της δήλωσε ότι:

«Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλές γυναίκες και άνδρες να λένε ότι “είστε πολύ γενναία”. Εγώ λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξεις την κοινωνία» είπε και συνέχισε:

«Γενναιότητα σημαίνει να πηδάς στη θάλασσα για να σώσεις κάποιον. Εγώ απλώς έχω θέληση και αποφασιστικότητα».

«Αυτός είναι ο λόγος που έρχομαι εδώ κάθε μέρα… Ακόμα κι αν ακούω απερίγραπτα πράγματα, κρατιέμαι εξαιτίας όλων των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται ακριβώς πίσω μου».

Η Ζιζέλ Πελικό είπε ακόμα ότι δεν μετάνιωσε ποτέ που ζήτησε να η δίκη να είναι ανοιχτή:

«Το έκανα γιατί αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ».

Οι περισσότεροι από τους φερόμενους βιασμούς βιντεοσκοπήθηκαν.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων αρνούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι ένοχοι επειδή δεν συνειδητοποίησαν ότι ήταν αναίσθητη και επομένως δεν «ήξεραν» ότι τη βίαζαν.

Αν και ήταν παρούσα στο δικαστήριο τις περισσότερες ημέρες, η Ζιζέλ έχει ανέβει στο εδώλιο μόνο δύο φορές.

Την τελευταία φορά, στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «ταπεινωμένη» από τις υποδείξεις ότι είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε ένα σεξουαλικό παιχνίδι στο οποίο προσποιούνταν ότι κοιμόταν όταν οι άνδρες που ο σύζυγός της στρατολόγησε μέσω διαδικτύου έρχονταν στο σπίτι τους.

«Αυτοί οι άνδρες ήρθαν για να με βιάσουν. Αυτό που ακούω σε αυτή τη δικαστική αίθουσα είναι τόσο εξευτελιστικό, τόσο ταπεινωτικό», είπε.

Η δίκη έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον στη Γαλλία, όπου η Ζιζέλ έχει μετατραπεί σε φεμινιστικό είδωλο καθώς παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία και ζήτησε ανοιχτή δίκη.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν πορείες υποστήριξης της Ζιζέλ σε περισσότερες από δώδεκα γαλλικές πόλεις.

Αρκετές φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση να επεκτείνει το νόμο για το βιασμό ώστε να συμπεριλάβει μια ρήτρα για τη συναίνεση.

Η δίκη ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου. Παρά τις χρονοβόρες καθημερινές ακροάσεις, έχει φτάσει μόλις στα μισά της λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων – 51 στο σύνολο – που πρέπει να εξεταστούν.

Η δίκη θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

NEWSIT

«Με βίασε άνδρας που θα μπορούσα να είμαι γιαγιά του»: Η γυναίκα σύμβολο της Γαλλίας κατακεραύνωσε τον σύζυγό της

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Πυραυλική επίθεση της Χεσμπολάχ στο Τελ Αβίβ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με το κίνημα Χεζμπολά στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες, καθώς αποφάσισε να διευρύνει την επίθεσή του εναντίον της προσκείμενης στο Ιράν παράταξης βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημά της, την ώρα που οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως εργάζονται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος «το γρηγορότερο».

Διαβάστε επίσης: Ισραηλινοί επιχειρηματίες προσφέρουν αμοιβή στους κατοίκους της Γάζας για να απελευθερώσουν τους ομήρους

Η Χεζμπολάχ έπληξε με πυραύλους την περιοχή Νιρίτ του Τελ Αβίβ – Eκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ναυτική βάσης δυτικά της Χάιφα

Σειρήνες  ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ

Το Ισραήλ λέει πως σκότωσε αξιωματούχο αρμόδιο για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στη Συρία

 Στην Ιορδανία αύριο ο Μπλίνκεν με σκοπό να ασκηθεί πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση – ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί πως θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου εναντίον της επικράτειάς της.

Στον Λίβανο χθες βράδυ έγιναν βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24, στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Προηγουμένως, το υπουργείο έκανε λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους παιδί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά) και τέσσερις εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών συνδεόμενη με τη Χεζμπολά νεκρούς σε 24 ώρες στον Νότο, που σαρώνεται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε υπόγειο καταφύγιο του σιιτικού κινήματος που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», στο πλαίσιο «σειράς πληγμάτων ακριβείας εναντίον οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολά».

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η εθνική αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines χρειάστηκε να μεταφέρει τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της σε άλλον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού, διότι ο κύριος διάδρομος της εγκατάστασης βρίσκεται κοντά σε τοποθεσία όπου εξαπολύθηκε ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, αξίωσε προηγουμένως οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν δυο τομείς αυτής της περιοχής, αναφερόμενος ιδίως σε περίμετρο κοντά στο αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κάπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολά, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις «μεγάλες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις» εξαιτίας των επιδρομών εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν.

Υφιστάμενος αμερικανικές κυρώσεις, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός αυτός είναι μέρος δικτύου θεσμών, σχολείων και νοσοκομείων που έχει ιδρύσει η Χεζμπολά.

Τουλάχιστον 1.489 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα, μερικές ημέρες αφού άρχισαν οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ λέει πως σκοπός του είναι να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών του βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές τον τελευταίο χρόνο.

Η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη χθες για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον βάσης των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

Σε επίσκεψη στη Βηρυτό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για να τερματιστεί «το γρηγορότερο» ο πόλεμος, επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά.

Η απόφαση όριζε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου -τουλάχιστον στη θεωρία- επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο οι κυανόκρανοι και ο λιβανικός στρατός.

Καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρχίζει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία -την ενδέκατη από τον Οκτώβριο του 2023- στην περιφέρεια, η Τεχεράνη απηύθυνε προειδοποίηση στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θα φέρουν «την πλήρη ευθύνη» και θα είναι «συνένοχες» σε περίπτωση ισραηλινής «επίθεσης».

Η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν: είπε στον Τύπο πως γνωρίζει πώς και πότε θα ανταποδώσει το Ισραήλ την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που εστάλη στο Ισραήλ έχει πλέον λάβει «θέση».

Μετά το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει ιδίως με ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες στον Τύπο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αμερικανός αξιωματούχος επί του αεροσκάφους με το οποίο ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στη Συρία, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι είπε πως «εξαλείφθηκε» στον βομβαρδισμό αυτόν ο επικεφαλής της «μονάδας 4.400», ο οποίος ήταν αρμόδιος «για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολά» που εξασφαλίζονται κυρίως από την πώληση ιρανικού πετρελαίου. Δεν δημοσιοποίησε το όνομά του.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την 6η Οκτωβρίου την καταστροφική επίθεσή του εναντίον στοιχείων της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται η Τζαμπάλια (βόρεια).

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί σε βομβαρδισμούς χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Δεκάδες χιλιάδες Γαζαίοι έφυγαν από τον τομέα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου 400.000 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Έπεφταν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, φύγαμε με τα παιδιά μας χωρίς να πάρουμε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαΐμια Νάσιρ, τριαντάρα που προσέφυγε στην πόλη της Γάζας, με τη μικρή κόρη της, εννιά μηνών, στην αγκαλιά.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, αρκετές εκατοντάδες ισραηλινοί ακροδεξιοί, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και υπουργών, διαδήλωσαν υπέρ την επιστροφής εβραίων εποίκων στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει να πολεμά, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα διευθύνεται προσωρινά από επιτροπή που έχει τη βάση της στο Κατάρ, ως την εκλογή διαδόχου του, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το AFP δυο πηγές του στη Χαμάς.

Στην έφοδο του περασμένου Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους θανόντες υπό αιχμαλωσία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Τουλάχιστον 42.603 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Σιρέλ Γκολάν: Οργή για την αυτοκτονία της 22χρονης που επέζησε από την 7η Οκτωβρίου – «Το Ισραήλ τη σκότωσε δύο φορές»

Σιρέλ Γκολάν: Οργή για την αυτοκτονία της 22χρονης που επέζησε από την 7η Οκτωβρίου – «Το Ισραήλ τη σκότωσε δύο φορές»

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία του Ισραήλ από την τραγική είδηση της αυτοκτονίας, ανήμερα των γενεθλίων της, της 22χρονης Σιρέλ Γκολάν, η οποία γλίτωσε τη σφαγή της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Σιρέλ Γκολάν είχε καταφέρει να επιβιώσει από τη θηριωδία της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ αλλά τελικά, αφαίρεσε η ίδια τη ζωή της στο διαμέρισμά της, υποφέροντας από μετατραυματικό στρες, δήλωσε η οικογένειά της την Κυριακή (20.10.24).

Η Σιρέλ Γκολάν, η οποία έκλεισε τα 22 την Κυριακή, έπρεπε να περάσει την ημέρα γιορτάζοντας τα γενέθλιά της με την οικογένειά της. Αντίθετα, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην κοινότητα Ποράτ, κοντά στη Νετάνια, στο Ισραήλ, με το τηλέφωνό της γεμάτο αναπάντητα ευχές από φίλους.

Η τραγική είδηση πυροδότησε αμέσως την οργή της οικογένειά της, με τον αδερφό της, Eyal, να κατηγορεί το κράτος ότι απέτυχε να της προσφέρει βοήθεια, σύμφωνα με τους Times Of Israel. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σιρέλ Γκολάν είχε απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα από τους φίλους της.

«Αν το κράτος την είχε φροντίσει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», φέρεται να είπε στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. «Το κράτος του Ισραήλ σκότωσε την αδερφή μου δύο φορές. Μια φορά τον Οκτώβριο, ψυχικά, και δεύτερη φορά σήμερα (σσ. Κυριακή), στα 22α γενέθλιά της, σωματικά».

 

«Η μητέρα μου αναγκάστηκε να πάρει πρόωρη σύνταξη για να είναι δίπλα στην κόρη της. Δεν κουνηθήκαμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτήν. Η μόνη φορά που την αφήσαμε μόνη ήταν σήμερα (σσ. Κυριακή) και αποφάσισε να αυτοκτονήσει», είπε ο Eyal στο Channel 12 News.

 

 

Την ίδια στιγμή, απηύθυνε δραματική έκκληση στο Ισραήλ να «ξυπνήσει», διαφορετικά θα υπάρξουν και άλλα τέτοια περιστατικά αυτοκτονίας: «Έχασα την αδερφή μου αλλά θέλω να φωνάξω ώστε να μην χάσουν και άλλοι τους αγαπημένους τους».

Πάντως το υπουργείο Πρόνοιας, αρνείται τους ισχυρισμούς της οικογένειας, τονίζοντας ότι η Γκολάν «ακολούθησε θεραπεία από το σύστημα Πρόνοιας ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά».

Πώς επέζησε της επίθεσης της Χαμάς

Η Σιρέλ και ο σύντροφός της Άντι ήταν στο φεστιβάλ Nova την ώρα της επίθεσης της Χαμάς.

Αρχικά οι δύο τους μπήκαν σε ένα όχημα, προκειμένου να διαφύγουν από το φεστιβάλ, ωστόσο γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν θα τα κατάφερναν. Έτσι, σύμφωνα με τους Times Of Israel εγκατέλειψαν το όχημα και κρύφτηκαν για ώρες κάτω από έναν θάμνο.

Κάποια στιγμή, τους δόθηκε η ευκαιρία να μπουν σε ένα άλλο αυτοκίνητο οι επιβαίνοντες του οποίου προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα πυρά των τρομοκρατών της Χαμάς. Ωστόσο, η Σιρέλ και ο σύντροφός της αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν.

 

Λίγη ώρα αργότερα οι 11 επιβαίνοντες του οχήματος είτε δολοφονήθηκαν είτε απήχθησαν από τη Χαμάς, όπως είχε εξομολογηθεί τον περασμένο Νοέμβριο η 22χρονη σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Τελικά την Σιρέλ και τον Άντι έσωσε ο αστυνομικός Ρέμο Σαλμάν ελ-Χοζαγιέλ, ο οποίος επίταξε ένα όχημα με το οποίο έσωσε συνολικά 200 άτομα από το φεστιβάλ Nova ενώ δεχόταν τα πυρά των παλαιστίνιων τρομοκρατών.

 

Το μετατραυματικό σοκ

Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την φονική επίθεση της Χαμάς, η Σιρέλ παρουσίασε συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και χρειάστηκε να νοσηλευτεί δύο φορές, μολονότι, όπως λέει η οικογένειά της δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως ασθενής με PTSD.

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ