ΥΓΕΙΑ
Η «εορταστική συνωμοσία» γιατρών και νοσηλευτών – Γίνονται φίλοι και συγγενείς στον καιρό της Covid-19
Με μια «εορταστική συνωμοσία» επιχειρούν γιατροί και νοσηλευτές να αλλάξουν αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας, το κλίμα που επικρατεί στους θαλάμους των νοσοκομείων. «Κάτι μαγικό συμβαίνει» όταν οι ήχοι των ιατρικών μηχανημάτων καλύπτονται από κάλαντα, ευχές και λόγια καρδιάς. Οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, παίρνουν τον ρόλο του συγγενή, του φίλου, εκείνου που θα μεταφέρει ή θα εκφράσει λόγια αγάπης και παρηγοριάς.
Στις δύσκολες στιγμές για την υγεία του ο άνθρωπος αναζητά τη συμπαράσταση των κοντινών του ανθρώπων. Αυτή την ευεργετική στην ψυχολογία, σχέση του ασθενούς με το περιβάλλον του, ο κορονοϊός με την μεταδοτικότητά του την έχει «απαγορεύσει» με αποτέλεσμα οι δύσκολες στιγμές και του ασθενούς και των δικών του ανθρώπων να γίνονται ακόμη δυσκολότερες.
Το βάρος της επικοινωνίας μοιραία πέφτει και αυτό στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
«Να πείτε στους δικούς μου ότι τους αγαπώ. Μην ανησυχούν, θα τα καταφέρω» είναι το μήνυμα που καλούνται συχνά, γιατροί και νοσηλευτές στις κλινικές Covid-19 να μεταφέρουν στους οικείους των ασθενών τους. Από την άλλη πλευρά, γιατροί και νοσηλευτές, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συγγενών για την πορεία της υγείας των ανθρώπων τους που δίνουν τη μάχη τους στις ΜΕΘ, νιώθουν την αγωνία τους.
Παρακαλούν καθημερινά να τους επιτραπεί η είσοδος στις δομές υγείας για να αντικρύσουν έστω και από απόσταση τους δικούς τους, ενώ μητέρες περιμένουν ώρες έξω από τα νοσοκομεία μέχρι να έρθει η ώρα για το πολυπόθητο εξιτήριο του παιδιού τους. Οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία νοσηλευόμενοι σε κοινούς θαλάμους μπορούν να συνομιλούν με τους δικούς τους, άλλοι όμως ζητούν βοήθεια από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να δουν τα πρόσωπα των δικών τους ανθρώπων, έστω και μέσω ενός κινητού, και να πάρουν δύναμη για τον αγώνα που δίνουν.
Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς του γονέα, του παιδιού, του φίλου και του προσωπικού εξομολόγου που κατά τη διάρκεια των εορτών αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και τα συναισθήματα είναι εντονότερα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
«Διανύοντας σχεδόν είκοσι τέσσερις μήνες από την έναρξη της πανδημίας, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο μονοπωλείται ουσιαστικά από τον κορονοϊό που εισέβαλε τόσο αιφνίδια στη ζωή όλων μας και άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας. Ποτέ άλλοτε, δεν υπήρξε τόσο συσσωρευμένη πληροφορία για ένα νόσημα, αλλά και τόσο μεγάλη μοναξιά, αγωνία και θλίψη από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της κατ’ οίκον καραντίνας ή της απαιτούμενης νοσηλείας, με τους επαγγελματίες υγείας να καλούνται να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς του γονέα, του παιδιού, του φίλου και του προσωπικού εξομολόγου», σημειώνει η κ. Τσικρικά.
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη μάχη με τον κορονοϊό
Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι ρόλοι αυτοί , συνεχίζει, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού για τους νοσηλευόμενους με κορονοϊό, το προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι τα μόνα άτομα που θα συνομιλήσουν, θα αγγίξουν και θα ανταλλάξουν ευχές και χαμόγελα, έστω και πίσω από τις ολόσωμες στολές, γάντια και μάσκες. «Και ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών, κάθε μέρα είναι συναισθηματικά φορτισμένη και σωματικά επιβαρυμένη με πολύ εξαντλητικά ωράρια για τους υγειονομικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους θυσιαστικά, οι ημέρες των Χριστουγέννων πάντα είναι πιο δύσκολες, με τις νοσοκομειακές βάρδιες και τις 24ωρες εφημερίες να τους κρατούν μακριά από τη θαλπωρή και την αγκαλιά της δικής τους οικογένειας».
«Τότε όμως συμβαίνει κάτι μαγικό!», αναφέρει η κ. Τσικρικά, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στους θαλάμους. «Οι ήχοι των αναπνευστήρων, των ηχοκαρδιογραφημάτων και των αναπνευστικών συσκευών με τα πολλά σωληνάκια οξυγόνου καλύπτονται από τους μελωδικούς ήχους τριγώνων και από τα κάλαντα, από τις εγκάρδιες ευχές και λόγια καρδιάς του προσωπικού που με τόση αφοσίωση και στοργή προσπαθούν να προσφέρουν στιγμές χαράς στους ασθενείς και να μετατρέψουν έστω και για λίγο τους κρύους και απρόσωπους θαλάμους του νοσοκομείου σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον».
Σύμμαχος σε αυτή την «εορταστική συνομωσία» η χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων. «Μικροί φορητοί υπολογιστές, προσωπικά κινητά και βιντεοκλήσεις επιστρατεύονται για να καταφέρουν οι ασθενείς να μιλήσουν και να αντικρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμα και από το εξωτερικό για να οπλιστούν με μεγαλύτερο θάρρος και ελπίδα να τα καταφέρουν, να πάρουν γρήγορα εξιτήριο και να επιστρέψουν στο σπίτι. Πολύχρωμες ζωγραφιές, μηνύματα τρυφερότητας, οικογενειακές φωτογραφίες και επιστολές δίνονται στα χέρια των υγειονομικών που ως άλλοι ταχυδρόμοι του Αι Βασίλη φέρουν την ευθύνη όχι μόνο να τα παραδώσουν τα πολύτιμα γράμματα στους ασθενείς, αλλά ορισμένες φορές και να τα αναγνώσουν κιόλας, χωρίς κανείς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του από τα λόγια αγάπης και παρηγοριάς που ακούγονται στο θάλαμο».
Το ίδιο θερμά λόγια ακούγονται και κατά τις τηλεφωνικές ενημερώσεις των γιατρών όπου οι συγγενείς εκλιπαρούν καθημερινά να τους επιτραπεί η είσοδος στις δομές υγείας για να αντικρίσουν έστω και από απόσταση τους δικούς τους, που τόσο πολύ τους στερούνται λόγω του ιού, βάσει των πρωτοκόλλων αποφυγής διασποράς του ιϊκού φορτίου στην κοινότητα.
«Δεν είναι λίγες οι φορές που μητέρες έρχονται και περιμένουν όρθιες ολόκληρες ημέρες και ώρες έξω από τα νοσοκομεία μέχρι να έρθει η ώρα για το πολυπόθητο εξιτήριο του παιδιού τους. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν περισσότερο κοντά του, αφού πάντα εκείνες φρόντιζαν και ήταν δίπλα του σε δυσκολίες και σε αρρώστιες, και τώρα την ευθύνη αυτή την έχουν τα έμπειρα χέρια των υγειονομικών», αναφέρει η κ. Τσικρικά.
Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και εύχεται καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία. «Φέτος τα Χριστούγεννα, ας φροντίσουμε όλοι να είμαστε συντροφιά με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και όπου κρίνεται απαραίτητο, πρόληψη της διασποράς μέσω αυτοελέγχων στις ευρύτερες κοινωνικές συναθροίσεις, έτσι ώστε το “μόνος στο σπίτι” ή “μόνος στο νοσοκομείο” όταν ακούγεται να αναφέρεται αποκλειστικά στην κλασσική χριστουγεννιάτικη ταινία!».
Έφη Φουσέκη
ΑΠΕ ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», υποστήριξε πως πρώτα δημιουργήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, γιατί θέλαμε να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία. «Από τις 28 Νοεμβρίου σταματάμε τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί έχουμε βάλει ορόσημο να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν φτάσουμε τις 34.000 σε ένα χρόνο, χάνουμε τα χρήματα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν πολλά χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι αν κάνεις, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνεις το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Για τη λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου και εξήγησε πως μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου «έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και δημόσια για να μπορεί ο κάθε ασθενής να μπαίνει στο site και να βλέπει την αναμονή ανά κλινική».
Η κάθε κλινική -όπως είπε- θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις 20 παλαιότερες περιπτώσεις και θα ρωτά τους ασθενείς αν επιθυμούν να προχωρήσουν στο χειρουργείο ώστε να προγραμματιστεί. «Αν δεν το επιθυμούν, θα βγαίνουν από τη λίστα. Έτσι θα απελευθερώνουμε 20 χειρουργεία ανά κλινική και θα επικαιροποιούμε τη λίστα» κατέληξε.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. «Αν είναι τωρινό περιστατικό, δεν το δικαιούται γιατί προηγούνται οι παλαιότεροι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 4 χρόνια, είναι βέβαια ελάχιστες. Εγώ θέλω να είμαι βέβαιος ότι αυτός ο ασθενής που δεν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» και έμεινε τελευταίος, ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει το χειρουργείο του δωρεάν», κατέληξε.
Για την απόφαση να ενταχθούν στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Έχουμε προβλέψει ότι 9 από τα 54 εκατομμμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές. Πρώτον, για να μην «μπουκώσει» το σύστημα στα Δημόσια Νοσοκομεία και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. Έχουμε πει λοιπόν ότι μπορεί κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε εμείς το χειρουργείο του».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για άτομα σε ανοσοκαταστολή
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν τηυν έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (από τα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές Αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυες.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι στη χώρα μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, βρέφη και παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικοί υπάλληλοι, κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.
Συνολικά, για την περίοδο 2024-2025 θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια για ενδομυική χορήγηση, δύο εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται σε άτομα 60 ετών και άνω, ως ακολούθως:
Vaxigrip Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Fluarix Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Influvac-subUnit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Flucelvax Tetra QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από δύο ετών
Efluelda QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 65 ετών
Fluad Tetra aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο+ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών
Με τον όρο ανοσοκαταστολή αναφερόμαστε στη δυσλειτουργία ή καταστολή της φυσιολογικής λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της φυσικής ή/και επίκτητης ανοσίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Μπορεί είτε να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα π.χ. λοίμωξη HIV είτε να είναι αποτέλεσμα θεραπευτικών χειρισμών που γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
Τα άτομα σε ανοσοκαταστολή δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή, εάν είναι εφικτό. Ειδικά τα αδρανοποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή. Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό μπορεί να είναι μειωμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λήψης συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έως και έξι μήνες από την τελευταία χορήγηση της θεραπείας. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον έχουν παρέλθει τρεις έως έξι μήνες από τη μεταμόσχευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου αναμένεται πτωχή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, μπορεί να συστήνεται αναμνηστικός εμβολιασμός για ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ανά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των φροντιστών και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου των ασθενών σε ανοσοκαταστολή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Οι υγιεινές συνθήκες ζωής και η ποιότητα ύπνου συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου
Η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology». Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.
Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση- ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.
Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βελτιστη, ενδιάμεση και φτωχή. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία. Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.
Μ.Κουζινοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Ο καιρός τύπου «Π» φέρνει βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία