ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ψηφιακού ομολόγου ο Ρίχαρντ Τεϊχμάιστερ
Όταν τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την πρώτη ψηφιακή έκδοση ομολόγου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε δημόσια πλατφόρμα blockchain, η κίνηση αυτή περιγράφηκε ως πιθανώς αντίστοιχης σημασίας για την αγορά με την αποστολή του πρώτου e-mail. Διότι τη στιγμή που το πρώτο e-mail «έφυγε» προς τον παραλήπτη του, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν ίσως να φανταστούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή η νέα τεχνολογική δυνατότητα θα άλλαζε την ανθρώπινη επικοινωνία, καταργώντας ουσιαστικά τα μηχανήματα φαξ και ελαχιστοποιώντας την παραδοσιακή αλληλογραφία. Το αν η ψηφιακή έκδοση ομολόγου στο blockchain προκαλέσει μακροπρόθεσμα στην αγορά αντίκτυπο αντίστοιχο με αυτόν του πρώτου email στην επικοινωνία, μένει να φανεί στο μέλλον. Ωστόσο, αυτή η πρώτη έκδοση σίγουρα ανέδειξε τον ρόλο που η τεχνολογία του blockchain ενδέχεται να παίξει στον χρηματοοικονομικό κλάδο στο μέλλον, «ταράζοντας τα νερά» ως προς τις παραδοσιακές διαδικασίες, σε μια αγορά ομολόγων μεγέθους 119 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως (2021, SIFMA).
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρίχαρντ Τεϊχμάιστερ (Richard Teichmeister), επικεφαλής χρηματοδοτήσεων, νέων προϊόντων και ειδικών συναλλαγών στο Τμήμα Κεφαλαιαγορών της ΕΤΕπ, η οποία είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ο μεγαλύτερος πολυμερής χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον κόσμο, αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα έκδοσης και νέου ψηφιακού ομολόγου. Επισημαίνει πάντως πως η δεύτερη αυτή έκδοση δεν αποκλείεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πρώτη.
O κ.Τεϊχμάιστερ ξεκαθαρίζει πως θα ήταν πρώιμο να μιλήσει για το πότε θα μπορούσε να εκδοθεί το νέο ψηφιακό ομόλογο, δεδομένου ιδίως ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη νέα εποχή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπως το Πιλοτικό Καθεστώς για Υποδομές Αγοράς βασισμένες στο Κατανεμημένο Καθολικό (Pilot Regime for market infrastructures based on distributed ledger technology- DLT). Μπορεί ο όρος DLT, που σχετίζεται με την τεχνολογία του blockchain, να ακούγεται πολύ τεχνικός έως …ακατάληπτος, αλλά η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θεωρείται από πολλούς πως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει επαναστατικά τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού τομέα -εξ ου και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πιλοτικό Καθεστώς, η οποία, κατά τον κ.Τεϊχμάιστερ, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022.
Αναλυτικότερα, σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το αν θα υπάρξει δεύτερη έκδοση ψηφιακού ομολόγου από την ΕΤΕπ στο μέλλον, ο κ.Τεϊχμάιστερ απαντά: «Πιθανότατα ναι, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε. Για την πρώτη έκδοση (σ.σ. είχε βασιστεί στην πλατφόρμα blockchain του κρυπτονομίσματος Ethereum και μετείχαν σε αυτή ως επικεφαλής διαχειριστές οι Goldman Sachs, Βanco Santander και Societe Generale) χρειαστήκαμε ενάμιση χρόνο. Ελπίζω πως δεν θα διαρκέσει τόσο (η διαδικασία) για τη follow-up συναλλαγή. Δεδομένου ωστόσο ότι τώρα αναμένουμε το Πιλοτικό Καθεστώς DLT της ΕΕ, ίσως υπάρχουν λόγοι για να καθυστερήσουμε αυτή τη συναλλαγή, μέχρι να τεθεί σε ισχύ το καθεστώς αυτό. Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι αυτή τη στιγμή».
Ως προς τυχόν νέα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει το νέο ομόλογο, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕπ εξηγεί: «Η πρώτη συναλλαγή ήταν σε ευρώ, αλλά θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε κι άλλα νομίσματα. Η πρώτη συναλλαγή αφορούσε σε ομόλογο μηδενικού τοκομεριδίου (zero-coupon bond), αλλά θα μπορούσαμε τώρα να δούμε κι άλλους τύπους ομολόγων, ομολόγων που πληρώνουν πραγματικά τόκο κατά τη διάρκεια της ζωής του ομολόγου. Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μια εναλλακτική στα CBDCs (Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών), που θα ήταν να φέρουμε το ρευστό στο blockchain. Γιατί η ομορφιά αυτής της τεχνολογίας είναι η ταχύτητα και η αποδοτικότητα με τις οποίες μπορείς να εκτελέσεις και να διακανονίσεις συναλλαγές (…) Όταν έχεις το ομόλογο ψηφιοποιημένο και το ρευστό ψηφιοποιημένο, όλα μπορούν να γίνουν σε δευτερόλεπτα. Άρα, αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που έχει νόημα να διερευνηθούν περαιτέρω, ώστε να δούμε πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους και τι θα μπορούσε εύλογα να γίνει ως το επόμενο βήμα».
Ο κ.Τεϊχμάιστερ εξηγεί ακόμα ότι ο λόγος που για το πρώτο ομόλογο επελέγη η δημόσια πλατφόρμα blockchain του Ethereum, η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά του Bitcoin, ήταν γιατί οι εκδότες θέλησαν να κάνουν εύκολη τη συμμετοχή των επενδυτών. Αυτό δεν σημαίνει όμως, διευκρινίζει, ότι στο μέλλον δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, λαμβανομένων υπόψη των ρυθμιστικών απαιτήσεων για τις οικονομικές συναλλαγές (όπως οι κανονισμοί τύπου «γνώριζε τον πελάτη σου»), υπάρχουν επιχειρήματα για τη χρήση στο μέλλον ενός ιδιωτικού blockchain αδειοδοτημένης πρόσβασης, όπου θα ήταν πολύ εύκολο να γνωρίζεις ποιος είναι ο επενδυτής (σε αντίθεση με τη δημόσια πλατφόρμα blockchain, στην οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανωνυμία και η ταυτοποίηση των πελατών είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση).
«Η τεχνολογία του blockchain μπορεί να “επαναστατικοποιήσει” τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών»
Κατά τον κ.Τεϊχμάιστερ, η τεχνολογία του blockchain μπορεί να «επαναστατικοποιήσει» τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, καθώς πέραν της αυξημένης ταχύτητας και αποδοτικότητας και της μείωσης του ρίσκου που συχνά συνδέεται με τις οικονομικές συναλλαγές, θα φέρει και σημαντικό περιορισμό του κόστους -όταν γίνει mainstream (κύρια τάση). «Προφανώς, στην αρχή θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος, το επενδυτικό κόστος, προκειμένου να οικοδομηθεί, να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί η τεχνολογία. Στη συνέχεια όμως, όταν η τεχνολογία γίνει mainstream, θα απλοποιήσει πολύ τις σήμερα κοστοβόρες διαδικασίες σε επίπεδo middle και back office» υπογραμμίζει.
Πάντως, πολλά μένει να γίνουν σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς λίγες χώρες -όπως για παράδειγμα η Γαλλία- έχουν ήδη εισάγει στη νομοθεσία τους σχετικές ρυθμίσεις (η Γαλλία το έπραξε το 2017 και στη συνέχεια επικαιροποίησε τη σχετική νομοθεσία το 2019). Όπως εξηγεί ο κ.Τεϊχμάιστερ, στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, ένα ομόλογο προσδιορίζεται από ένα έγγραφο που αντιπροσωπεύει το χρέος, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε φυσική μορφή και να υπογράφεται από τον εκδότη. «Χωρίς τέτοιο έγγραφο, το χρέος δεν υπάρχει νομικά και άρα δεν υπάρχει και το ομόλογο» παρατηρεί και προσθέτει ότι, πέραν της γαλλικής νομοθεσίας, που επέτρεψε την έκδοση του πρώτου ψηφιακού ομολόγου, άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ύπαρξη πλέον της δυνατότητας των Ψηφιακών Νομισμάτων Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs), κάτι το οποίο «το Ευρωσύστημα μελετά πολύ εντατικά. Αυτό θα συμβεί στα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, οπότε ένας αριθμός κεντρικών τραπεζών πειραματίζεται με τα CBDCs» καταλήγει._
Αλεξάνδρα Γούτα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Σε 24ωρη απεργία όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη