Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους αποτελεί σήμερα το σημείο εκείνο, που συγκεντρώνει θετικά πρόσημα αξιολόγησης από το σύνολο της κοινωνίας. Αποδείξαμε πως η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα , που φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Τη σύσταση του συγκεκριμένου υπουργείου σχεδιάζαμε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές. Η απλοποίηση των διαδικασιών συνενώνεται με το gov.gr.

Επίσης, έσπασαν όλα τα στεγανά των Υπουργείων και τώρα όλα θέλουν να συνεργάζονται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γιατί πλέον έχουν όφελος από αυτό. Τώρα πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, καθώς εγχώρια και ξένα κεφάλαια αντελήφθησαν πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Θέλω να χαιρετίσω τη σημαντική κινητικότητα που καταγράφεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτησή του με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2021.

Η δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύουν Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δημιουργεί γέφυρες με τις ξένες αγορές κεφαλαίων

Θα δουλέψουμε πολύ και στην κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ψηφιακές δεξιότητες θα πρέπει να έχει πάνω από όλα το ίδιο το Κράτος και για να ρυθμίζει τα του οίκου του. Οφείλουμε να δείξουμε ισχυρά σημάδια εξωστρέφειας. Όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα τόσο πιο εύκολη θα είναι η δική σας δουλειά να διεκδικήσετε δουλειές και στο εξωτερικό. Η δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύουν Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δημιουργεί γέφυρες με τις ξένες αγορές κεφαλαίων. Όσο έχουμε ιστορίες επιτυχίας από το οικοσύστημα των startups, ήτοι πολύ μεγάλες αποτιμήσεις και εξαγορές από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού τόσο περισσότερα παιδιά θα τολμούν να μπουν στον κόσμο της καινοτομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και η πανδημία, που δυστυχώς δε μας έχει αφήσει ακόμη, προσφέρει ευκαιρίες, όπως η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων

Και η πανδημία, που δυστυχώς δε μας έχει αφήσει ακόμη προσφέρει ευκαιρίες, όπως η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Γρήγορη διασυνδεσιμότητα είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να «παίξουμε μπάλα» σε αυτό το γήπεδο, ώστε να προσελκύσουμε και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους εργαζομένους σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η διαλειτουργικότητα

Μπορούμε να εξάγουμε και εμείς ψηφιακή τεχνογνωσία e government, και πίσω από αυτό να έλθουν και επιχειρήσεις να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Αυτό το έχουμε πετύχει γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η διαλειτουργικότητα, που σημαίνει πως άπαντες πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να δουλέψουν μαζί. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης ούτε συστημάτων, ούτε δεδομένων, ιδίως σε μία κυβέρνηση που της αρέσει η λογική των ανοιχτών δεδομένων, πράγμα, που έχουμε κάνει και για τα δεδομένα της πανδημίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας ιδέα, πείσαμε την ΕΕ και πλέον είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία

Η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να είναι με καλές τιμές και καλές ταχύτητες. Επιπλέον, η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να διασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην βλέπει πόσο θετική επίδραση έχει η τεχνολογία στην δημόσια υγεία. Το κράτος οφείλει να παίξει το ρόλο του καταλύτη, να ρυθμίζει δηλαδή το πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν μπορώ να φανταστώ πολιτική ηγεσία που να μην αντιλαμβάνεται που πηγαίνει η τεχνολογία και να μην προσαρμόζει τις πολιτικές της στις αλλαγές της τεχνολογίας. Η χώρα γίνεται ήδη διεθνής κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς. Για παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού πιστοποιητικού ήταν δική μας ιδέα. Πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία. Όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας τόσο πιο εύκολα θα γίνει η Ελλάδα ένα digital hub και από αυτό να είναι ωφελημένοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας είναι στην πραγματικότητα και κατ ουσίαν κοινωνικοί εταίροι. Έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Δυνατότητα θεσμικής συνεργασίας υπάρχουν πάντα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι το Κράτος έχει μία πίτα και όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι της. Θα πρέπει να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ στη «σκιά» των Πρεσπών: «Να μας κάνει τη χάρη ο Κασσελάκης, εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ωμής πρόκλησης της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σφοδρά «πυρά» κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών και των προκλήσεων της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πότε θα πούμε το μεγάλο ‘’όχι’’. Και το είπαμε, όχι εντός της χώρας, εκτός της χώρας. Ο λαϊκισμός πουλάει, και είναι εύκολος όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και χρήσιμοι για τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (14.05.24).

Και συνέχισε, ρίχνοντας τα «βέλη» της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Άκουσα και την άλλη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια. Κασσελάκης και εξωτερική πολιτική έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι να μάθει ‘’τι εστί υφαλοκρηπίς’’, έχει ακόμα χρόνο», είπε δηκτικά.

Οι «βολές» δεν σταμάτησαν εκεί, με την κυρία Μπακογιάννη να επισημαίνει: «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1953qi1e4td

«Να κρατήσει τις συμβουλές της για την ίδια»

Η επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοίνωση – απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας: «Το ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματος της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Από ‘κει και πέρα, καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τους έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας». 

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκεκλημένος στο δείπνο

Σε μία πρόσκληση – έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία λίγο πριν το γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Το «παρών» θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αναβαθμίζεται το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν απόψε, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΪ, η τουρκική προεδρία απηύθυνε πρόσκληση και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Έτσι, ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δυο ηγετών.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Παράλληλα,η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο δείπνο και η συνάντηση τους την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας σταθεροποίησης του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών.

Το τετ-α-τετ, η ατζέντα και η Μονή της Χώρας

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 15.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (13.05.24).

Στο μεγαλοπρεπές «Λευκό Παλάτι» του Τούρκου προέδρου, των 1.100 δωματίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται με βασικό στόχο να επαναβεβαιωθεί η διάθεση προσέγγισης των δύο χωρών και να διατηρηθεί η νηνεμία στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα – εκτός απροόπτου, καθώς η Άγκυρα αρέσκεται σε αιφνιδιασμούς – δεν αναμένεται να βρεθεί η βασική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα σε σχέση με τη γείτονα, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Δεδομένου ότι σε 27 ημέρες θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, εκτός των ίδιων των συνομιλιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Τύπο, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες τους έχουν προετοιμάσει αυτό το ταξίδι στην παραμικρή λεπτομέρεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο καθώς, στις δηλώσεις στον Τύπο, ο Πρωθυπουργός θα λάβει το λόγο μετά τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επιχειρώντας να τον μεταπείσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα έχει σεβαστεί τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου. Θεωρώ αυτονόητο ότι την ίδια ευαισθησία πρέπει να επιδεικνύει η τουρκική πλευρά για τη διατήρηση μνημείων στην επικράτειά της. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην «Milliyet», ένα εικοσιτετράωρο πριν από την επίσκεψη – εξπρές, διάρκειας περίπου 5 ωρών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

-Συνάντηση με Πρόεδρο Ερντογάν (15:45)

-Διευρυμένες συνομιλίες (16:30)

-Δηλώσεις στον τύπο (17:30)

-Δείπνο εργασίας (18:00)

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 200.000 εγγραφές

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες.

Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ