Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί αυξάνονται οι δόσεις του εμβολιασμού

Ο κορονοϊός καταφέρνει διαρκώς να επεκτείνεται, “δραπετεύοντας” από τα εμπόδια που ορθώνουν απέναντι του τα εμβόλια. 

Όσο περνά ο καιρός, ο κορονοϊός επιβεβαιώνει συνεχώς τον χαρακτηρισμό που του έδωσαν οι επιστήμονες από την αρχή της πανδημίας: αυτόν του “έξυπνου” ιού. Κι αυτό, διότι  έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις του “τρέχουν” πιο γρήγορα από τις επιστημονικές εξελίξεις, καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέα στελέχη που διαφεύγουν της ανοσίας των εμβολίων.

Με τρεις σημαντικές μεταλλάξεις (Άλφα, Δέλτα και Όμικρον) μετά το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, οι επιστήμονες αναγκάζονται να αυξάνουν τις δόσεις του εμβολιασμού, ώστε να αυξήσουν την ανοσοπροστασία και να θωρακίσουν καλύτερα τους πληθυσμούς.

Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις κόντρα στην “Όμικρον”

Στα καλά νέα συμπεριλαμβάνονται, οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την -πολύ πιο μεταδοτική και με δύναμη εκθετικής διασποράς- μετάλλαξη Όμικρον: δεν θα καταφέρει να ακυρώσει την προστατευτική αξία του εμβολιασμού, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα “πλήρης εμβολιασμός” με δύο δόσεις, φαίνεται πλέον να μην επαρκεί για να καταπολεμήσει την πανδημία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα, το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα δεν επαρκεί για την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας, η οποία αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την έξοδο από την πανδημία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτριος Παρασκευής, μιλώντας πρόσφατα σε Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

«Η παράμετρος που θα καθορίσει το αν ο κορονοϊός θα προκαλεί ένα ήπιο νόσημα ή όχι είναι η ανάπτυξη της συλλογικής ανοσίας, η οποία όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και το εύρος της ανοσίας που μας προσφέρει το εμβόλιο ή η φυσική λοίμωξη, την ανάπτυξη των μεταλλαγμένων στελεχών καθώς και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με ιδιότητες του ιού, όπως κλιματολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.ο.κ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μιλώντας για τη διάρκεια της ανοσοπροστασίας μέσα στο χρόνο, συμπλήρωσε πως ότι η ανοσία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνονται σημαντικά ως προς την προστασία απέναντι στη μόλυνση μετά τους πρώτους τρεις μήνες, ενώ σε σχέση με την βαριά νόσηση και νοσηλεία το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές εργαστηριακές μελέτες.

Η αναμνηστική δόση, λοιπόν, όπως καταλήγουν οι ειδικοί παρέχει σημαντική προστασία, που αρχίζει να εμφανίζεται 8 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Παραλλαγή Όμικρον: Ποια θα είναι η επίπτωση στην πανδημία

Τα επιστημονικά στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα για τη νέα “απειλή” Όμικρον, δεν προέρχονται από την κλινική μελέτη και παρατήρηση στους πληθυσμούς. Καθώς παρά τη δύναμη διασποράς και επικράτησης που εμφανίζει ο νέος ιός σε ορισμένα κράτη (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική) δεν υπάρχει ακόμη ικανό δείγμα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που προέρχονται από εργαστηριακά πειράματα, ο ιός Όμικρον με τον πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων είναι 70 φορές πιο μεταδοτικός από τη Δέλτα, και 100 φορές πιο μεταδοτικός από την παραλλαγή Άλφα. Η εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων, επίσης, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και μολυνθεί με διαφορετικά στελέχη μειώνεται κατά περίπου 40 φορές για τον Όμικρον, σε σχέση με τα αρχικά στελέχη.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Υπάρχουν, όμως, και ενθαρρυντικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή. “Σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, φαίνεται ότι σε όσους έχουν λάβει αναμνηστική δόση η αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή Όμικρον είναι συγκρίσιμη με την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις δύο δόσεις στην Δέλτα”, εξήγησε ο Καθηγητής.

Δεδομένα, επίσης, από τη Ν. Αφρική αποδεικνύουν πως ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων είναι μικρότερος, γεγονός που μπορεί να συνηγορεί με ένδειξη ηπιότερης νόσου. Για το τελευταίο, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμα επιφυλακτική.

«Αναμφισβήτητα, η συλλογική ανοσία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τον αρχικό εμβολιασμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο», ανέφερε ο κ. Παρασκευής και πρόσθεσε:

«Αν δεν είχαμε το στέλεχος Όμικρον η αναμνηστική δόση ή η μόλυνση επιπλέον του εμβολιασμού μέχρι τώρα δείχνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της ανοσίας αλλά και στο εύρος της ανοσίας έναντι “δύσκολων” στελεχών, όπως του στελέχους Βήτα. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση παρουσία της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε ο κ. Παρασκευής.

“Εμβολιασμός και δειγματοληπτικός έλεγχος πριν από τις χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις μπορεί να βοηθήσουν”
Παρά τα δύσκολα νέα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί: Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε στους περιορισμούς της περασμένης χρονιάς, λένε, καθώς πλέον έχουμε στα χέρια μας το αποτελεσματικό όπλο του εμβολιασμού.

Ωστόσο, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που αποτελούν αφορμή για μεγαλύτερο συγχρωτισμό αλλά και ευκαιρία για τον νέο ιό να κάνει ταχύτερη διασπορά, καλό θα ήταν να λάβουμε τα μέτρα μας, λένε οι ειδικοί.

Η αύξηση των εμβολιασμών της τρίτης δόσης, αλλά και τα τεστ πριν συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους σε γιορτές και τραπέζια -ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα- θα μπορέσει να μας σώσει από τα χειρότερα, καταλήγουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΑ ΣΟΥΛΑΚΗ/ Πηγή: iatropedia.gr

Newsit

ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτιολογία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι  «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί

Τη Μεγάλη Εβδομάδα είθισται πολλοί άνθρωποι να ακολουθούν μια διατροφική πρακτική που περιλαμβάνει τη νηστεία, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που θα τη «σπάσουν» και θα υποδεχτούν το Πάσχα με τις πατροπαράδοτες διατροφικές επιλογές. 

Τι γίνεται όμως με τους διαβητικούς, πώς μπορούν να συμμετέχουν στο κλίμα των ημερών αυτών και τη νηστεία ενόψει Πάσχα, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους;

Στο παραπάνω ερώτημα απαντούν οι Ανδρέας Μελιδώνης Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο θεραπευτήριο Μετροπόλιταν Hospital.

Νηστεία

Η νηστεία κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας από διατροφική άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις.

Από τη μια πλευρά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης από την άλλη όμως αποτελεί αιτία για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί κτλ.).

Γι’ αυτό το λόγο ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικό.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο της νηστείας το διαβητικό άτομο θα πρέπει:

• Να συνεχίσει να μετράει την ποσότητα των αμυλούχων τροφίμων στα γεύματά του, αποφεύγοντας να τα κάνει το κυρίως πιάτο του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγει να καταναλώσει ένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδα αλλά ότι θα μπορούσε να φάει γαρίδες ψητές με ένα φλιτζάνι πατατοσαλάτα ή χταπόδι με ένα φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό.

Επίσης θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσει μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπως είναι οι αγκινάρες αντί για μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάς

• Να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά όπως τα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα και το γιαούρτι σόγιας.

Τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι η σουπιά, οι γαρίδες κτλ., αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

• Να μην παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου. Τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν να διαταραχθεί η καθημερινότητά ως προς το ωράριο των γευμάτων ή τη σωματική άσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας.

• Να μην ξεχνάει τα ενδιάμεσα γεύματα. Το δεκατιανό και το απογευματινό σνακ συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα φρούτου είναι η καλύτερη επιλογή για σνακ.

Πασχαλινό τραπέζι

Ένα άτομο με διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

Ένα διατροφικά πιο «ελεύθερο» πασχαλινό τραπέζι, που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο δεν θα επηρεάσει όλη αυτή την προσπάθεια.

Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι και τον ευχαριστεί, αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (πίτες, πατάτες, ψωμί).

Μια καλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα, ειδικά τη μέρα του Πάσχα, είναι να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, γιατί οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών ενώ, παράλληλα, μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασί ή 2 κουτάκια μπύρα ή 2 σφηνάκια τσίπουρο.  

Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό, αυτό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα. Ιδανικά, καλό θα είναι να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια.

Τέλος, ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζι μπορεί να συμβάλλει στην χώνευση, ενώ αν γίνεται συστηματικά βοηθάει και στην αποφυγή των επιπλέον κιλών.

Συμπερασματικά, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που ακολουθεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια άσκηση πίστης, υπομονής και πλήρους συμμόρφωσης στις διατροφικές επιλογές που ωφελούν την υγεία.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Ανησυχία για την κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικού τσιγάρου από παιδιά 11-15 ετών

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων από παιδιά 11 ως 15 ετών.

Η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση των παιδιών σε αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια – και πέρα από αυτή—αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν οι αρωματικοί παράγοντες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ώστε να αντικρουστεί αυτή η τάση.

Έπειτα από χρόνια που παρατηρούνταν μείωση της κατανάλωσης ψυχοδραστικών ουσιών, «κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία covid-19 οδήγησε σε νέα αύξηση της κατανάλωσης», αποκαλύπτει η έκθεση, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 280.000 νέους στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών, τα οποία είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο διαδίκτυο και τις διαφημίσεις εκεί.

Επιπτώσεις με μεγάλο κόστος

«Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, καθώς η κατανάλωση ψυχοδραστικών ουσιών σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εθισμού», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Οι επιπτώσεις έχουν μεγάλο κόστος τόσο για εκείνους όσο και για την κοινωνία», εξήγησε.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση, και η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στους εφήβους.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι μειώνεται το κάπνισμα: το 13% των παιδιών 11 με 15 ετών κάπνιζαν το 2022, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Περίπου το 32% των νέων ηλικίας 15 ετών έχει ήδη καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και το 20% στη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών.

Η έρευνα αυτή, με την ονομασία Health Behaviour in school-aged children (HBSC), πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος καλύπτει 53 χώρες ως την κεντρική Ασία, και εξετάζει διάφορες πτυχές της υγείας των μαθητών 11, 13 και 15 ετών.

Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν τέσσερις στους δέκα να έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων.

«Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων», κατήγγειλε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν σε ποιο βαθμό το αλκοόλ είναι διαθέσιμο και έχει κανονικοποιηθεί και δείχνει ότι είναι επείγον να λάβουμε καλύτερα πολιτικά μέτρα για να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους», επέμεινε ο οργανισμός.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι τα κορίτσια πίνουν πολύ περισσότερο από πριν. Το 40% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσε ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών, έναντι του 38% πριν τέσσερα χρόνια, ενώ στα αγόρια η τάση είναι αντίθετη.

Η κατανάλωση κάνναβης επίσης μειώθηκε ελαφρά: το ποσοστό των εφήβων 15 ετών που έχει ήδη δοκιμάσει μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε τέσσερα χρόνια, πέφτοντας στο 12%.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ