ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η “ταυτότητα” της μεγαλύτερης επένδυσης σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες
Στο επόμενο βήμα του στρατηγικού του πλάνου για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών της χώρας προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της επένδυσης που εξήγγειλε στα δίκτυα οπτικών ινών. Συγκεκριμένα προχωρά στην ενίσχυση της διείσδυσης και χρήση των υπερ-υψηλών ταχυτήτων και στη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.
Στην ανάγκη της χώρας να αλλάξει ταχύτητα έρχεται να απαντήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, με δύο σπουδαίες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα:
Πρώτον, ενισχύει άμεσα τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Δεύτερον, ναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit.
Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στους διεθνείς δείκτες, ιδίως στη βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.
Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Ήδη, κυρίως χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTC/Vectoring, η χώρα έχει κάνει άλμα φτάνοντας το μέσο όρο της ΕΕ στη διαθεσιμότητα ταχυτήτων 100Mbps και πάνω. Η πρωτοβουλία για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σταθερού internet αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της χώρας και ως προς τη διείσδυση. Επιπλέον, η υστέρηση που αποτυπώνεται σήμερα στον δείκτη σε ό,τι αφορά την κάλυψη και τη διείσδυση FTTH (VHCN), έρχεται να καλυφθεί από την τεράστια επένδυση του Ομίλου που θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πώς θα καλυφθεί η χώρα με FTTH
Το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Από αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας.
Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.
Γραμμές FTTH | Κάλυψη |
Όμιλος ΟΤΕ (συμπ. συμμετοχής σε UFBB) | ~ 3 εκατ. |
Όλοι οι άλλοι πάροχοι (συμπ. συμμετοχής σε UFBB) | ~ 1,6 εκατ. |
Σύνολο | 4,6 εκατ. |
Αγροτικά Δίκτυα (έργο Rural) με VDSL | ~ 150.000 |
To rollout του FTTH από τον Όμιλο ΟΤΕ
Έχοντας ξεκινήσει ήδη από το 2018 να περνάει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στη χώρα, με 560.000 γραμμές. Για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, αυξάνει τις επενδύσεις του και επιταχύνει το roll out.
Μέχρι το τέλος του 2022, ο Όμιλος αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και το στόχο των 3 εκατ., το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.
Η σημασία της κάλυψης της χώρας με FTTH
Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί game changer για την Ελλάδα, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και η καθημερινότητα όμως θα αλλάξει ριζικά, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται.
Με υποδομή FTTH παντού, η χώρα αλλάζει ταχύτητα και περνάει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.
Με την έγκριση των μετόχων – added value για τους επενδυτές
Η σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, έχει την έγκριση του κύριου μετόχου, Deutsche Telekom, και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Η αύξηση των επενδύσεων θα καλυφθεί αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια.
Η μεγάλη αυτή επένδυση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης για υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων, θα ενισχύει την αξία για τους μετόχους, καθώς θα εδραιώσει τη θέση της εταιρείας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των ταχυτήτων
Για την άμεση ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων, ο Όμιλος ΟΤΕ θα αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). Μόνη προϋπόθεση, να είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.
Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό).
Οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.
Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ. Τα νέα πακέτα θα κάνουν ακόμα πιο προσιτές τις υψηλές ταχύτητες.
Το δίκτυο σταθερής του Ομίλου ΟΤΕ σήμερα
Με τεχνολογίες αιχμής, όπως το Fiber to the Home και το 5G, ο Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, το COSMOTE Fiber, το οποίο έχει:
· Μήκος: 45.000χλμ.
· Ενεργές καμπίνες: 16.400
· Κάλυψη (καμπίνες και ΑΚ): 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά & επιχειρήσεις
· Ταχύτητες: έως 200 Mbps
Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το δίκτυο FTTH της εταιρείας. Σήμερα, δίνει πρόσβαση σε εγγυημένες υπερυψηλές ταχύτητες έως 200Mbps σε περίπου 560.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα δίκτυα πρόσβασης υποστηρίζονται από το υπερσύγχρονο δίκτυο κορμού του ΟΤΕ, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από οπτικές ίνες εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Το μήκος τους ξεπερνά τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10, 100 και 400 Gbps. Στο δίκτυο κορμού εντάσσονται και τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τις νησιωτικές περιοχές με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα διεθνή δίκτυα της OTEGlobe, στα οποία περιλαμβάνεται το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στην Ευρώπη μήκους άνω των 20.000 χιλιομέτρων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
“Τραυλός Ηθοποιός – Φάλτσος Τραγουδιστής” – Ένα κωμικό μουσικό παραμύθι για μεγάλους στο Θέατρο Αθήναιον
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου