Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη, όμως δεν κάνουμε πίσω στις προκλήσεις

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη, στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού

Καλαφάτης: Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη, όμως δεν κάνουμε πίσω στις προκλήσεις

«Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της γειτονιάς μας. Στις προκλήσεις, όμως, δεν κάνουμε πίσω. Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καλαμαριά, στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού.

Ο κ. Καλαφάτης, τόνισε:

«Γιορτάζουμε, σήμερα, τον Άγιο Νικόλαο,  προστάτη των ναυτικών μας.  Προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού.

Μέρα γιορτής για όλους,  αλλά, κυρίως,  για τους προστάτες των θαλασσών μας.  Για όλους εσάς, που έχετε θέσει, πάνω από όλα, το καθήκον. Που υπερασπίζεστε τα θαλάσσια σύνορά μας, στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος.

Εσείς είστε που υπογραμμίζετε, κάθε μέρα, στους ταραξίες της γειτονιάς μας, αυτούς που επιβουλεύονται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, ότι στα εθνικά μας θέματα έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές. Και δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το αποδεικνύουμε έμπρακτα: Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Διευρύνουμε ταυτόχρονα τις σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με παραδοσιακούς συμμάχους μας.

Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε τη Συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν προσβολής στη γη ή τα πολεμικά μας σκάφη στη θάλασσα.

Μια Συμφωνία που φέρνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στην πρωτοπορία του κοινού οράματος για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη. Που ενισχύει ουσιαστικά τις δικές σας προσπάθειες με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία τεχνολογίας αιχμής.

Ακόμη, αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε τη στρατηγική συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της γειτονιάς μας. Στις προκλήσεις, όμως, δεν κάνουμε πίσω. Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας.

Χρόνια πολλά σε όλους».

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκεκλημένος στο δείπνο

Σε μία πρόσκληση – έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία λίγο πριν το γεύμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Το «παρών» θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αναβαθμίζεται το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν απόψε, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΪ, η τουρκική προεδρία απηύθυνε πρόσκληση και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Έτσι, ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δυο ηγετών.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Παράλληλα,η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο δείπνο και η συνάντηση τους την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας σταθεροποίησης του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών.

Το τετ-α-τετ, η ατζέντα και η Μονή της Χώρας

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 15.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (13.05.24).

Στο μεγαλοπρεπές «Λευκό Παλάτι» του Τούρκου προέδρου, των 1.100 δωματίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται με βασικό στόχο να επαναβεβαιωθεί η διάθεση προσέγγισης των δύο χωρών και να διατηρηθεί η νηνεμία στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα – εκτός απροόπτου, καθώς η Άγκυρα αρέσκεται σε αιφνιδιασμούς – δεν αναμένεται να βρεθεί η βασική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα σε σχέση με τη γείτονα, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Δεδομένου ότι σε 27 ημέρες θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, εκτός των ίδιων των συνομιλιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Τύπο, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες τους έχουν προετοιμάσει αυτό το ταξίδι στην παραμικρή λεπτομέρεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο καθώς, στις δηλώσεις στον Τύπο, ο Πρωθυπουργός θα λάβει το λόγο μετά τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επιχειρώντας να τον μεταπείσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα έχει σεβαστεί τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου. Θεωρώ αυτονόητο ότι την ίδια ευαισθησία πρέπει να επιδεικνύει η τουρκική πλευρά για τη διατήρηση μνημείων στην επικράτειά της. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην «Milliyet», ένα εικοσιτετράωρο πριν από την επίσκεψη – εξπρές, διάρκειας περίπου 5 ωρών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

-Συνάντηση με Πρόεδρο Ερντογάν (15:45)

-Διευρυμένες συνομιλίες (16:30)

-Δηλώσεις στον τύπο (17:30)

-Δείπνο εργασίας (18:00)

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 200.000 εγγραφές

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες.

Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου ο Στέφανος Κασσελάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

      Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν θα μπορούσε η αποστολή να προσεγγίσει να νησιά που είχε προγραμματίσει για αύριο. Ο κ. Κασσελάκης επέστρεψε αεροπορικώς από τη Λέσβο που ήταν ο τελευταίος σταθμός.

      Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε 20 νησιά του Αιγαίου, έχοντας δίπλα του τον τομεάρχη Άμυνας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκη.

      Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε όλα τα νησιά είχε επαφή με τους κατοίκους ενημερώθηκε και ανέδειξε τα προβλήματα τους και πρόβαλε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι η ακρίβεια -πιο έντονη από ότι στη ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων-, η απομόνωση των νησιών που ενίοτε γίνεται αποκλεισμός λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Κασσελάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα στον τομέα υγείας καθώς η κατάρρευση του ΕΣΥ γίνεται πιο έντονη στα απομακρυσμένα νησιά που δυσκολεύονται να βρουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

      Μέσα στον Μάιο ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Ρόδο, το Καστελλόριζο και τη Σύμη καθώς επίσης τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που δεν πήγε σε αυτή την περιοδεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ