Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί τα νέα μέτρα ήρθαν νωρίτερα – Εισηγήσεις να «ακουμπούν» και εμβολιασμένους με φόντο τα Χριστούγεννα

Τα νέα μέτρα είναι ήδη εδώ, καθώς η «έκρηξη» της πανδημίας του κορονοϊούέκανε τις εξελίξεις να «τρέξουν». Έτσι, από σήμερα, Σάββατο 13.11.2021, μειώνεται ο αριθμός ατόμων εντός των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων.

Επιστρέφει, λοιπόν, ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ.. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών, δεδομένου ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα μπαίνουν τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφεύγονται οι επισκέψεις κομμωτών σε σπίτια, από σήμερα ισχύουν περιορισμοί στην εμπορία προϊόντων κομμωτηρίου.

Πλέον, τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται μόνο σε επαγγελματίες κομμωτές με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και Α.Φ.Μ., έτσι ώστε η χρήση τους να περιορίζεται στους επαγγελματικούς χώρους, δηλαδή στα κομμωτήρια, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση τοποθετούσε τις όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Όμως η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως όμως η πίεση στο Σύστημα Υγείας και οι εφιαλτικές προβλέψεις για τουλάχιστον 3 ακόμη δύσκολες εβδομάδες, οδήγησαν σε εσπευσμένες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας.

Προς διεύρυνση του πακέτου των μέτρων στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα – Εισηγήσεις να αφορούν και εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα οι Επιστήμονες, ενόψει και των Χριστουγέννων, εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε ως τις γιορτές το επιδημιολογικό φορτίο να έχει πέσει, αλλά και η πίεση στα νοσοκομεία να έχει εξομαλυνθεί. Μάλιστα οι εισηγήσεις τους “ακουμπούν” και τους εμβολιασμένους.

Click4more: Κορονοϊός – Καπραβέλος: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που παραπλανούν και πιέζουν – Ασθενής πέταξε τα σωληνάκια κι έφυγε

Τον τόνο έδωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος προτείνει μικρότερη πληρότητα στους χώρους εστίασης – διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως είναι π.χ. οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Συγκεκριμένα προτείνει να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100%, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το θέμα της μερικής, έστω, τηλεργασίας. Μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όσο και στο κυκλοφοριακό.

Επιπλέον, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και η υποχρέωση της διενέργειας rapid test από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ. Μέτρο, που ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχει “δυσκολίες”…

Από τη Δευτέρα εξάλλου ξεκινά και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό να «τρέχουν» σήμερα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει το παρών στην κρίσιμη Σύνοδο των Ιατρικών Συλλόγων (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Αποφάσεις για 6μηνη διάρκεια στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Με το βλέμμα στραμμένο και στην ανάγκη να γίνει και η 3η δόση του εμβολίου, η κυβέρνηση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων…

Καθώς η τελική ευρωπαϊκή απόφαση για την λήψη ή όχι αυτού του μέτρου σε επίπεδο Ε.Ε. θα αργήσει να ληφθεί – η Σύνοδος των υπουργών Υγείας θα συνέλθει σε περίπου 1 μήνα από σήμερα – η Αθήνα κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί τάχιστα σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα λάβει την οριστική της απόφαση.

Η Γαλλία ήδη έλαβε εθνική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας χρονική ισχύ 6 μηνών για το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει, αν δεν κάνουν την 3η δόση 6 μήνες μετά τη 2η.

“Με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα δούμε αν θα μπει υποχρεωτικότητα (για την τρίτη δόση) και αν θα πρέπει να κάνεις και την τρίτη δόση για να μπει στο πιστοποιητικό» δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της κυβέρνησης και των Επιστημόνων.

Newsit.gr

https://www.newsit.gr/ellada/koronoios-giati-ta-nea-metra-irthan-noritera-eisigiseis-na-akoumpoun-kai-emvoliasmenous-me-fonto-ta-xristougenna/3406720/

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και τι πρέπει να γνωρίζετε

άν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε κάνει όλα τα σωστά πράγματα -όπως να παρακολουθείτε την ωορρηξία και συχνές επαφές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια;

Σήμερα που η υπογονιμότητα αγγίζει τα επίπεδα επιδημίας η διερεύνηση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί για παιδί θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εάν:

  • Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες.
  • Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες.
  • Έχετε βιώσει επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο
  • Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση, ή ανατομικές ανωμαλίες ( π.χ. ινομυώματαενδομήτριος πολύποδας).
  • Εάν έχετε κύκλους που είναι είτε μικρότεροι από 24 ημέρες ή μεγαλύτεροι από 35 ημέρες, ή παραλείπετε εντελώς κύκλους.
  • Αν ο σύντροφος σας έχει ιστορικό που συνάδει με υποψία ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, όπως ιστορικό κιρσοκήλης, καρκίνου του όρχεος, λήψης επιβλαβούς φαρμακευτικής αγωγής, μη υγειούς τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή) ή έκθεση σε βλαβερά χημικά.

Πότε χρειάζεται να δείτε άμεσα ένα ειδικό γονιμότητας;

Μερικοί ασθενείς γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν φυσικά και πρέπει να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας.

  • Γυναίκες με ιστορικό απολίνωσης των σαλπίγγων ή με προηγούμενη αφαίρεση σαλπίγγων.
  • Παρουσία φραγμένων σαλπίγγων.
  • Ζευγάρια με ορισμένες συγγενείς ή γενετικές διαταραχές.
  • Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα χρειαστούν τη βοήθεια τρίτου (όπως π.χ. δότη σπέρματος) 

Σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να δείτε έναν γυναικολόγο γονιμότητας έστω και αν δεν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.

Μερικοί ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατρό γονιμότητας όχι επειδή θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, αλλά επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές γονιμότητάς τους για αργότερα.

  • Η κατάψυξη ωαρίων ή η κατάψυξη εμβρύων (εφόσον υπάρχει σύντροφος) είναι οι καλύτερες επιλογές για όσες ανησυχούν για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα. Αν ο οικογενειακός προγραμματισμός μετατίθεται για μια ηλικία αυξημένη αναπαραγωγικά τότε η κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η λύση.
  • Επίσης για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως θεραπεία κατά του καρκίνου η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων μπορούν να εξασφαλίσουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
  • Παράλληλα σωτήρια μπορεί να είναι και η κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άντρες που είτε πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει το σπέρμα είτε βλέπουν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος να εξελίσσονται με το χρόνο όλο και πιο αρνητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η χορτοφαγική διατροφή κάνει καλό: Προστατεύει από καρκίνο και καρδιοπάθεια

Η χορτοφαγική διατροφή, ακόμη κι αν δεν είναι “αυστηρή” προστατεύει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος και καρδιοπάθεια, έδειξαν μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσουγαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυες με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ