Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πληρότητα 65% τον Σεπτέμβριο στη χώρα

Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στο σχέδιο του υπουργείου για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι αν και έχει τελειώσει το καλοκαίρι, «το τουριστικό προϊόν και το ζητούμενο που είναι μόνιμα η μεγέθυνση σε χρόνο και η δυνατότητα υπερπολλαπλάσιων προορισμών υλοποιείται και μάλιστα με στοιχεία εντυπωσιακά: είχαμε το Σεπτέμβριο πάνω από 65% πληρότητα σε όλη τη χώρα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, από τις κρατήσεις και τις συμφωνίες που κάνουμε, για κάποιους προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, θα πάμε καλά και το Νοέμβριο».
Ο κ. Κικίλιας μίλησε για μια ολιστική προσέγγιση στον τουρισμό με τεχνοκρατικά δεδομένα και στόχους τη βιωσιμότητα, τη διάρκεια και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα- ζητούμενο ολοένα αυξανόμενο παγκοσμίως.
«Η πολιτική μας για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας στοχεύει στην εξασφάλιση της δυνατότητας διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στην ψηφιοποίηση και στην ενδυνάμωση επιμέρους κλάδων, όπως είναι η κρουαζιέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα καθαρά οικονομικό υπουργείο, καθώς φέρνει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Ένα  στα τέσσερα ευρώ έρχονται άμεσα ή έμμεσα στο πορτοφόλι της μέσης ελληνικής οικογένειας από τον ελληνικό τουρισμό», είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «μέσω του τουριστικού προϊόντος, θα προκύψουν νέες, ποιοτικές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας».
Χαρακτήρισε τον τουρισμό «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και έθεσε ως ζητούμενα την καλύτερη ποιότητα, τα μεγαλύτερα έσοδα -ήδη η μέση δαπάνη έχει φτάσει τα 600 ευρώ ανά επισκέπτη από 450-500 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος- και τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής σε υψηλότερου επιπέδου ξενοδοχειακά καταλύματα.
 Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχουν ως τώρα οι διεθνείς επαφές του, επισημαίνοντας τη συμφωνία με την Transavia για 50% αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γαλλία σε σxέση με το 2019 για την επόμενη σεζόν και με την Air France, τη συμφωνία με Βρετανούς tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες Jet2 και Easy Jet, για έναρξη της σεζόν φέτος από τα μέσα Μαρτίου-αρχές Απριλίου, με επέκταση των προορισμών και στα νησιά μας και στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιπλέον πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, για την αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά το τέλος της φετινής σεζόν θα ξεκινήσουν και πάλι από τα τέλη Μαρτίου και θα είναι 10, ενδεχομένως και 11 την εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tα 16 πιο “χαλαρωτικά” νησιά της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά σημεία για γαλήνιες στιγμές και πεζοπορίες. Από τα υπνωτικά Κυκλαδίτικα πετράδια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στα 16 προτεινόμενα Ελληνικά νησιά που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς κοσμοσυρροή»  αναφέρουν οι Βρετανικοί Times  σχετικά με το καθιερωμένο κατάλογο με μη συμβατικούς Ελληνικούς προορισμούς που ανακοινώνουν κάθε χρόνο.  Την κορυφαία τριάδα της λίστας συνθέτουν η πανέμορφη Αίγινα, η Αστυπάλαια για απρόσμενες ανακαλύψεις και οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων. Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις. Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο.  Εκπρόσωποι των προορισμών του καταλόγου δίνουν το στίγμα της φετινής σεζόν:  
  «Προβλέπεται μια τουριστική χρονιά με υψηλούς ρυθμούς επισκεψιμότητας από το εξωτερικό. Παράλληλα, σύμφωνα με μεγάλη πλατφόρμα κρατήσεων οι Λειψοί βρίσκονται στην 6η θέση ανάμεσα στις κορυφαίες τάσεις για διακοπές των Ελλήνων. Η προσπάθεια μας  για την ανάπτυξη και προώθηση ενός αειφόρου προορισμού που διατηρεί άθικτο το φυσικό περιβάλλον του, συμβαδίζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά της εποχής μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος. 
 «Η Αλόννησος εξελίσσεται σε “μαγνήτη” για  τους φίλους των δραστηριοτήτων, της χαλάρωσης και της αναζωογόνησης. Ποιότητα υπηρεσιών χωρίς παράλογα κόστη, τοπική κουζίνα, υπέροχες εξωτικές παραλίες, καταδύσεις, φυσιολατρία, και εκδρομές στο  θαλάσσιο πάρκο είναι το “ διαβατήριο” μας για μια θέση στον “ χάρτη” των διεθνών μη μαζικών προορισμών. Οι φετινές διακρίσεις που έχουμε πετύχει σε δημοφιλή μέσα του εξωτερικού αποδεικνύουν την εξωστρέφεια της Αλοννήσου σε νέες αλλά και καθιερωμένες αγορές που δείχνουν την προτίμηση τους για το 2024», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αλοννήσου Διογένης Θεοδώρου. 
 «Αστυπάλαια σημαίνει βιωσιμότητα, παράδοση και φύση. Δημιουργούμε και προβάλλουμε ένα νέο μοντέλο προορισμού όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει γαλαζοπράσινα νερά,  παραμυθένιους οικισμούς, ιστορικά μνημεία και  σπιτική φιλοξενία με σύγχρονους βιώσιμους όρους. Αυτός ο συνδυασμός είναι που προσελκύει τουρισμό από Ευρώπη, Αμερική και πολλές μακρινές χώρες», σημείωσε  ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.
 «Η Άνδρος διαθέτει ποιοτικές σταθερές που την καθιστούν μια όαση αυθεντικότητας δίπλα στην Αθήνα χωρίς υψηλό τίμημα. Η συνεχής εναλλαγή  ορεινού τοπίου με παρθένες παραλίες, η γαστρονομία, και το εύρος χωριών, μοναστηριών και μονοπατιών δίνουν μια διαφορετική οπτική των Κυκλάδων. Η επισκεψιμότητα έχει ενισχυθεί εκτός υψηλής σεζόν, τάση που επιδιώκουμε να διατηρήσουμε», πρόσθεσε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Άνδρου Νίκος Μουστάκας.
 «Θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν στη Σίφνο. Η γαστρονομία μαζί με την αγγειοπλαστική, τη φύση, τα μονοπάτια, τις θαλάσσιες εκδρομές και τις παραδόσεις αποτελούν το “ DNA” του προορισμού. Βαρύτητα δίνουμε σε πολιτιστικές, αθλητικές και γαστρονομικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, όπως το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος.   
 
 ΚΧΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρατείνεται μέχρι αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ανοιχτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ανεξαρτήτως του ΑΦΜ των δικαιούχων, από  σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 00:00 έως την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:00.

      Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ, συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

   Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

   Ειδικά, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους Δήμους της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, όπου εφέτος προστίθεται η Θεσσαλία, εκτός των Σποράδων.

   Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025).

   Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, εκτός των Σποράδων.

   Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ για ΑμεΑ τα εισιτήρια είναι δωρεάν.

   Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

   Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση, αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

   Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

   Εφέτος, για πρώτη φορά, μοριοδοτούνται όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή, εξαιτίας μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.

   Δικαιούχοι είναι:

   – εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή

   – ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 ή

   – άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

   Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) ισχύουν διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

   Οι αιτήσεις υποβάλλονται, μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

   Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

   Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι, εκτός ΑμεΑ, πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-2024.

   Δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

   Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες.

   Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται, μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou. Η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού. Από εφέτος, στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

   Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

FTI: Εκτιμήσεις για 100.000 ακυρώσεις αφίξεων στην Κρήτη, μετά την χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού

Για εκτιμήσεις για 100.000 ακυρώσεις αφίξεων στην Κρήτη, γεγονός που θα πλήξει τον τουρισμό στο νησί, κάνει λόγο δημοσίευμα στο Cretalive, εξαιτίας της χρεοκοπίας του τουριστικού κολοσσού στη Γερμανία, FTI-Touristik.

Η χρεοκοπία της εν λόγω εταιρείας τουρισμού στη Γερμανία αφήνει «ξεκρέμαστους» 3.000 τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, ενώ χάνονται περίπου 100.000 αφίξεις, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης», αναφέρει στο Cretalive ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Στο ερώτημα αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής και εάν οι ταξιδιώτες υπάρχει περίπτωση να «εγκλωβιστούν» στην Κρήτη ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά ότι «όσοι είναι εδώ φεύγουν κανονικά και όσοι έρχονται μέχρι την Τρίτη (4.6.2024) θα απολαύσουν κανονικά τις διακοπές τους, είναι προπληρωμένα πακέτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ο ίδιος εξηγεί πως «κρατήσεις δεν υπάρχουν μετά τις 5.6.2024. Ακυρώνονται τα πάντα από Τετάρτη κι έπειτα. Δεν ισχύει τίποτε. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό που ίσως καλυφθεί από άλλα τουριστικά γραφεία αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σίγουρα δεν θα έρθει».

Μία ακόμα εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο, που αντανακλά ξεκάθαρα στα χαμένα έσοδα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους ξενοδόχους, θέτει επί τάπητος ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, ο ίδιος αποκαλύπτει στο Cretalive ότι υπάρχουν απλήρωτα πακέτα από την FTI προς τους ξενοδόχους από το 2023 «για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που χάνεται αλλά πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό.

«Είχαν αρχίσει να πληρώνουν, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είναι τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό» δηλώνει και εξηγεί ότι «μετά το χάος είμαστε εν αναμονή πληροφόρησης από την εταιρία».

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι όσοι έχουν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου είναι καλυμμένοι από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Αντίθετα καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος μέσω του Cretalive αναφέρει ότι η FTI δεν έχει αφήσει χρέη στην αγορά του Ηρακλείου «κι αυτό είναι θετικό αφού οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες».

Από την δική του πλευρά δηλώνει πως «το κακό είναι ότι μένουν λίγοι παίκτες στην αγορά και η μονοπωλιακή κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε είναι αρνητική».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ