Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλέκτες ορχιδέας ανταλλάσσουν συμβουλές μεταξύ τους και κάνουν παραγγελίες από το εξωτερικό

Η Μασντεβάλια Αντρετάνα έφτασε από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα. Το ταξίδι της διήρκησε μία εβδομάδα, αλλά δεν το απόλαυσε ιδιαίτερα, γιατί η …θέση της, ήταν σκοτεινή. Μόλις έφτασε στον προορισμό της, εξέφρασε το «τζετ λαγκ» με έντονο στρες. Σύντομα όμως προσαρμόστηκε στο νέο της περιβάλλον και τώρα απολαμβάνει την παρέα των νέων της φίλων.

   Δεν πρόκειται για κάποια ιστορία μετανάστευσης, αλλά για μια ορχιδέα, που έκανε ένα υπερατλαντικό ταξίδι για να καταλήξει στην κατοχή ενός Έλληνα συλλέκτη. Ο Χρήστος, ο Γιώργος και ο Βασίλης, είναι μόνο κάποιοι από τους εκατοντάδες συλλέκτες ορχιδέας στη χώρα μας, που είναι οργανωμένοι σε μία διαδικτυακή ομάδα, όπου ανταλλάσσουν συμβουλές και μοιράζονται τις επιτυχίες της …ζωντανής συλλογής τους.

   «Πάντα αγαπούσα τα φυτά, αλλά έως το 1997 δεν είχα σταθερή εγκατάσταση για να ασχοληθώ ουσιαστικά», λέει ο Γιώργος Μπουδαλής από την Πτολεμαΐδα, που εδώ και σχεδόν 25 χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θα τολμούσα ποτέ να ασχοληθώ με τις ορχιδέες, γιατί θεωρούσα ότι είναι ένα πολύ “δύσκολο” φυτό, που είναι ακατόρθωτο να το καλλιεργήσεις. Όλα αυτά μέχρι το 2008 που εντόπισα ένα φόρουμ με αποκλειστικό θέμα τις ορχιδέες και πείστηκα ότι -όπως και τόσοι άλλοι- μπορώ κι εγώ», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

   Περίπου την ίδια περίοδο άρχισε να ασχολείται και ο Χρήστος Τσούτης, αφενός γιατί ανέκαθεν τού άρεσαν τα φυτά και θυμάται ότι στην παιδική του ηλικία, στο χωριό της γιαγιάς του, τού άρεσε να τα παρατηρεί να ανθίζουν και αφετέρου γιατί οι ορχιδέες ήταν οι αγαπημένες της μετέπειτα συζύγου του. «Όταν γνώρισα την Ιωάννα, το 2006, είχε πολλά φυτά στο μπαλκόνι της, αλλά είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ορχιδέες. Ωστόσο, επειδή δεν γνώριζε να τις καλλιεργεί σωστά, τις χαλούσε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ψάξουμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιβιώσουν», δηλώνει ο κ. Τσούτης.

   Η αναζήτηση αυτή τους οδήγησε στο ίδιο φόρουμ, στο οποίο βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ορχιδέα και ό,τι την αφορά. Με τη συζήτηση που είχαν τα μέλη μεταξύ τους, έλυναν τα τυχόν προβλήματα που είχαν στις καλλιέργειές τους, αφού όλο και κάποιος πιο έμπειρος είχε να τους δώσει τη λύση. Αν και η συγκεκριμένη σελίδα είναι σήμερα ανενεργή, οι φίλοι της ορχιδέας «συναντιούνται» πλέον στο facebook, στην ομάδα «ΕΕΦΟ – GOS (Ελληνική Εταιρία Φίλων Ορχιδέας – Greek Orchid Society)», που αριθμεί 1300 μέλη.

   «Το γκρουπ αφορά μόνο τις ορχιδέες που καλλιεργούμε εμείς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ξερίζωμα της άγριας ορχιδέας από το φυσικό της περιβάλλον», διευκρινίζει ο διαχειριστής της ομάδας Βασίλης Ζάππας. Οι περισσότερες ορχιδέες είναι επίφυτες, δηλαδή αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά, σε κορμούς δέντρων ή σε βράχους, κάτι που λαμβάνεται υπόψιν στην καλλιέργειά τους. «Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σωστός αερισμός της ρίζας τους, γι’ αυτό και δεν πωλούνται σε χώμα, αλλά σε ένα ειδικό υπόστρωμα, συνήθως από φλοιό. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες που χρειάζεται το κάθε είδος για να επιβιώσει, όπως τη θερμοκρασία, την ποσότητα και τη συχνότητα του νερού που θέλει», τονίζει ο κ. Ζάππας, που χαρακτηρίζει τις ορχιδέες ευπαθή φυτά σε ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από λάθος καλλιέργεια.

   Συλλογές με εκατοντάδες ορχιδέες

   Τα 22.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας που έχουν καταγραφεί, είναι μόνο κάποια από αυτά που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Συνεχώς ανακαλύπτονται νέα είδη και οι βοτανολόγοι υπολογίζουν πως φθάνουν τις 25.000. Εκτός από το μέγεθος, διαφέρουν στο σχήμα, στους χρωματισμούς και σε αρωματικές ποικιλίες, ενώ απαντώνται σε όλο τον πλανήτη, σε μέρη με πολλές βροχές, με πολλή υγρασία, σε περιοχές άνυδρες και με παρατεταμένες ξηρασίες, σε περιοχές με πολύ υψηλά υψόμετρα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε τροπικά δάση και σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτόν τον κόσμο επιδιώκουν να γνωρίσουν οι φίλοι της ορχιδέας στη χώρα μας.

   «Οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε, κολλήσαμε, δεν μείναμε στις πέντε-έξι ορχιδέες. Εγώ -που θεωρείται ότι έχω μια σχετικά μικρή συλλογή- σήμερα έχω περίπου ογδόντα. Κάποιες είναι στο σπίτι μου και κάποιες στο γραφείο μου, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης», λέει ο κ. Μπουδαλής, που είναι συντηρητής έργων τέχνης με ειδίκευση στη συντήρηση βιβλίων.

   Πολλαπλάσιες είναι οι ορχιδέες που έχουν στο δικό τους χώρο στην Αθήνα, ο Χρήστος και η Ιωάννα. «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα σπίτι που έχει ένα πολύ μεγάλο μπαλκόνι. Εκεί έφτιαξα ένα ιδιαίτερο μέρος όπου καλλιεργώ ορχιδέες διαφόρων μεγεθών. Οι πιο μικρές, οι μινιατούρες μου, είναι όσο το νύχι του αντίχειρα, έχω μεσαίες, αλλά και μία ορχιδέα- βανίλια, που είναι ήδη τρία μέτρα και διαρκώς μεγαλώνει», αναφέρει ο κ. Τσούτης. Παρόλο που έχει σήμερα εκατοντάδες ορχιδέες, ο ίδιος δηλώνει πως υπάρχουν συλλέκτες με ακόμη περισσότερες. «Πριν από το καλοκαίρι είχα πάνω από πεντακόσιες, αλλά φέτος έχασα αρκετές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που άγγιξαν τους 48 βαθμούς στην Αττική», εξηγεί.

   «Οι ορχιδέες μας ενώνουν»

   Μέσα από ατελείωτες συζητήσεις ανθρώπων που αγαπούν τις ορχιδέες για το κοινό τους ενδιαφέρον, δημιουργήθηκαν φιλίες που κρατούν έως σήμερα. Ο 52χρονος Γιώργος Μπουδαλής, με τέσσερις από τους στενούς του φίλους, γνωρίστηκε μέσα από το φόρουμ και από τότε δε χορταίνουν να απολαμβάνουν διά ζώσης στιγμές, στις οποίες συζητούν για τις ορχιδέες τους. «Έχει πλάκα όταν μας ακούει κάποιος να συζητάμε για τα φυτά μας, γιατί αναφερόμαστε σ’ αυτά με τα επιστημονικά τους ονόματα, που στην πλειοψηφία τους είναι λατινικά. Βέβαια κάποιοι τους δίνουμε και κανονικά ονόματα, όπως για παράδειγμα εγώ, που “βαφτίζω” μια ορχιδέα με το όνομα του εκάστοτε φίλου που μου τη χάρισε», λέει χαρακτηριστικά.

   Αντίστοιχα, ο Χρήστος Τσούτης τονίζει ότι κάποιες από τις πιο ευχάριστες στιγμές με φίλους από το φόρουμ είναι οι ομαδικές παραγγελίες από φυτώρια του εξωτερικού. «Μία φορά ανέλαβα να την κάνω εγώ, μάζεψα τις προτιμήσεις των υπολοίπων και παρήγγειλα συνολικά χίλιες ορχιδέες. Στην παραλαβή ήρθαν όλοι στο σπίτι μου, ανοίγαμε τα κουτιά, έπαιρνε ο καθένας τη δική του, σχολιάζαμε των άλλων και έγινε ένα πανηγύρι», θυμάται.

   «Κουβέντες» με τις ορχιδέες, που «ξύπνησαν» ταλέντα στους συλλέκτες

   Εκτός από τις πραγματικές φιλίες όμως, είναι εξίσου ισχυρός ο δεσμός που δημιουργείται με το ίδιο το φυτό. «Ναι, υπάρχει επαφή, νιώθεις επικοινωνία, κάτι που αν κάποιος δεν το ζήσει ίσως τού φανεί …αλαφροΐσκιωτο. Ωστόσο είναι σπουδαίο να περιποιείσαι ένα φυτό, να το δεις να μεγαλώνει, να ανθίζει. Μάλιστα, η περίοδος της ανθοφορίας είναι αυτή που σε αποζημιώνει περισσότερο και σχεδόν όλοι μας φωτογραφίζουμε τα άνθη τους και τα μοιραζόμαστε διαδικτυακά», λέει ο Γιώργος Μπουδαλής.

   Ο Χρήστος Τσούτης, από την πλευρά του, αν και έχει κάνει μία εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, την ενεργοποιεί μόνο όταν πρόκειται να λείψει για μέρες. «Δεν θέλω να αποφεύγω το πότισμα, γιατί είναι μέρος της διαδικασίας της καλλιέργειας και για μένα είναι η στιγμή που θα σταθώ πάνω από το κάθε φυτό, θα το παρατηρήσω, θα δω τις νέες αναπτύξεις του», επισημαίνει και αποκαλύπτει ότι η σύζυγός του Ιωάννα συχνά μιλάει στις ανθισμένες ορχιδέες.

   Στους δύο άντρες, η καλλιέργεια ορχιδέας ξύπνησε ιδιαίτερα ταλέντα. Ο μεν Χρήστος, κεραμίστας στο επάγγελμα, έμαθε να κατασκευάζει ειδικές γλάστρες για ορχιδέες, με πολλές τρύπες περιμετρικά για επαρκή αερισμό. Ο δε Γιώργος, που είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών, μυήθηκε σε ένα είδος ζωγραφικής, το οποίο παλιά χρησιμοποιούταν για να γίνεται σχεδιαστική αναπαράσταση κάθε νέου φυτού που ανακαλύπτονταν. «Πρόκειται για τη “βοτανική ζωγραφική”, που ζωγραφίζεις φυτά σε λευκό φόντο με επιστημονική ακρίβεια», εξηγεί. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει εκθέσει στη Θεσσαλονίκη τα τα έργα του, που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις από φωτογραφίες.

   Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Βρέθηκε σορός άνδρα στη θάλασσα – Ανήκει στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του

Στον 40χρονο που είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι στον Βόλο, φαίνεται ότι ανήκει η σορός άνδρα που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα, το πρωί της Πέμπτης (19.9.24).

Η σορός εντοπίστηκε στα Πευκάκια Βόλου και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στον 40χρονο που πριν από λίγες ημέρες είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι.

Άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή και περισυνέλεξαν τη σορό την αποία διασώστες του ΕΚΑΒ, παρέλαβαν και μετέφεραν στο “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ στο σημείο έσπευσε και η σήμανση.

Η επίθεση είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης (17.09.2024) και από τότε ο δράστης παρέμενε άφαντος. Σύμφωνα το σάιτ gegonota.news, κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί και όλα δείχνουν πως ο δράστης της επίθεσης έδωσε τέλος στην ζωή του με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Ο 40χρονος φέρεται να πήδηξε στον γκρεμό με το μηχανάκι του προκειμένου με αυτό να αυτοκτονήσει.

Ο 69χρονος πατέρας του εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (17.09.2024) γιος και πατέρας μάλωσαν, ο γιος πήρε το ψαροντούφεκο που είχε μπροστά μονό καμάκι και έριξε στον πατέρα του στο στήθος. Ο 40χρονος, μάλιστα, κατάφερε και έβγαλε το καμάκι, όπλισε ξανά το ψαροντούφεκο, έριξε και δεύτερη βολή, πετυχαίνοντας τον πατέρα του πίσω από το αυτί, με αποτέλεσμα το καμάκι να βγει από την άλλη πλευρά του κρανίου.

Στο σπίτι πήγε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, ενώ ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του, επαφή με το περιβάλλον, μιλούσε και αντιλαμβανόταν τα πάντα. Ο 69χρονος από τον Βόλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να του αφαιρέσουν το καμάκι από το κεφάλι. Από τότε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.

NEWSIT

Στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στον Βόλο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στη θάλασσα

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει στην Καλαμπάκα και στο Δήμο Μετεώρων η κακοκαιρία που πλήττει με ισχυρές βροχές τις τελευταίες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας.

Το κύμα κακοκαιρίας σάρωσε νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη (18.09.24) την πόλη της Καλαμπάκας, όπου ισχυρές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν πολλά φερτά υλικά στους δρόμους της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή καταγράφηκε μεγάλο ύψος βροχής, που προκάλεσε την πτώση ενός βράχου.

Επίσης, στο χωριό Σκεπάρι έχει αποκοπεί κομμάτι του κεντρικού δρόμου ενώ και κοντά στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή.

Η καταγραφή των προβλημάτων συνεχίζεται από τον Δήμο Μετεώρων.

NEWSIT

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 19ου Γυμνασίου στην Πάτρα μετά τον ξυλοδαρμό του γυμνασιάρχη τους από πατέρα συμμαθητή τους χθες Τρίτη (17.09.2024).

Νέες διαστάσεις πήρε η υπόθεση ξυλοδαρμού του γυμνασιάρχη στην Πάτρα καθώς οι μαθητές του σχολείου που έκαναν κατάληψη, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για το απίστευτο επεισόδιο βίας.

Η κίνηση των εφήβων προκαλεί συγκίνηση, μιας και δεν είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές να υποστηρίζουν με τέτοιο τρόπο τους καθηγητές τους.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση έγινε χθες όταν ο γιος του δράστη διαπληκτίστηκε με συμμαθητή του. Τότε η μητέρα του πρώτου έφτασε στο σχολείο για να μιλήσει με τον γυμνασιάρχη αλλά φαίνεται πως δεν έμεινε ικανοποιημένη, σύμφωνα με το tempo24.

Τότε ο πατέρας του παιδιού πήγε στο σχολείο και επιτέθηκε στον γυμνασιάρχη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τον ξυλοδαρμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καταδίκασε έντονα την επίθεση, τόσο λεκτική όσο και σωματική, προς τον Διευθυντή. Τονίζεται ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και είναι πλήγμα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ. υπογραμμίζεται ότι τέτοιες επιθέσεις αντικατοπτρίζουν την κρίση αξιών και θεσμών που αντιμετωπίζει η κοινωνία και οδηγούν στην περαιτέρω υποτίμηση του ρόλου των εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, παρότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: Tempo24

NEWSIT

Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη στην Πάτρα και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ