Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδ. Γεωργιάδης: Φρένο στις αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών-Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί

Για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Όπως επισήμανε «σύμφωνα με τη Eurostat και ο Σεπτέμβριος κατέταξε την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τρίτη από το τέλος. Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί. 

«Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα, δε χρειάζεται πανικός», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι υπάρχει ένα «φρενάρισμα» στις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών.

Ως προς την ενέργεια, δήλωσε ότι δεδομένου λόγω της παγκόσμιας κρίσης που λαμβάνει σχεδόν ανεξέλεγκτη μορφή η καθημερινή αύξηση των τιμών, η κυβέρνηση έχει φτιάξει ειδικότερα μέτρα για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. 

Διπλό λάθος του Τσίπρα αν δεν ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία 

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση να επιτελέσει τον ρόλο της. «Θα είναι τραγικό για την Ελλάδα η αντιπολίτευση να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία, γιατί θα είναι πολύ άσχημο για τους συμμάχους μας, τους Γάλλους, για τους εχθρούς μας, αλλά και για τους υπόλοιπους φίλους μας να φανεί ότι, σε ένα τόσο κορυφαίας υποθέσεως για την ασφάλεια και το μέλλον της χώρας ζήτημα, η ελληνική βουλή είναι διχασμένη. Δεν έχει σημασία τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμματα, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να λείπει από αυτό το προσκλητήριο της ιστορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι δικαιολογίες που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά αδύναμες και ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν υπέρ της συμφωνίας ως πρωθυπουργός, θέλει να παίξει τον ρόλο της κλασικής αντιπολίτευσης που λέει πάντα όχι σε ό,τι σημαντικό λέει η κυβέρνηση. «Τα εθνικά μας θέματα και η εθνική μας ασφάλεια δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους μικροπολιτική. Ο κ. Τσίπρας κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Το λάθος δεν είναι μόνο ως προς την πατρίδα, αλλά είναι και πολιτικό λάθος, διότι η κοινή γνώμη θα του χρεώσει αυτό το όχι», συμπλήρωσε.

Απαντώντας δε στις ενστάσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του Σαχέλ, ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την Ε.Ε να αναλάβει και στρατιωτικές πρωτοβουλίες για αυτή τη ζώνη της Αφρικής. «Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που έχει αλλάξει από το 2018 έως σήμερα. Είναι υποκρισία», επισήμανε.

Ως προς τις ΑΟΖ, ξεκαθάρισε ότι ο όρος επικράτεια που έχει η συμφωνία περιλαμβάνει και το έδαφος και την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. «Υπάρχει μια διχογνωμία που έθεσε ο κ. Βενιζέλος αν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η ΑΟΖ. Ποια ΑΟΖ; Έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ προς την Τουρκία και δεν το ήξερα; Την ΑΟΖ που έχουμε με την Αίγυπτο την συμπεριλαμβάνει. Είναι κομμάτι της επικράτειας μας πια. Το κομμάτι που είναι να ανακηρύξουμε, θα το δούμε με τους Γάλλους μας όταν το ανακηρύξουμε», ανέφερε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει συνδρομή των Γάλλων σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση η επικράτεια μας και αν δεν το πράξουν, θα εκτεθούν και θα χάσουν την εμπιστοσύνη όλου του πλανήτη, «Για τη Γαλλία αν η Ελλάδα βρεθεί σε δύσκολη θέση από την Τουρκία, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο γόητρό της, γιατί λέει ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη και στον πλανήτη ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της ασφάλειας της Ελλάδας. ‘Αρα η δέσμευση της Γαλλίας και του Μακρόν είναι μεγάλη», τόνισε. 

Λήξαν το θέμα με τη διαγραφή Μπογδάνου 

Σε ερώτηση που δέχθηκε για να σχολιάσει τη διαγραφή Μπογδάνου, σημείωσε ότι η συζήτηση έχει λήξει. «Ο κ. Μπογδάνος έκανε ένα λάθος, διεγράφη, πάμε παρακάτω. Δεν αξίζει να ξοδέψουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο περισσότερο δημόσιου λόγου για όλα αυτά». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr

Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

NEWSIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ