Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Οι 27 της ΕΕ σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα; Μετά το Αφγανιστάν και την κρίση των υποβρυχίων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ στη Σλοβενία για πρώτη φορά, διακηρύσσοντας τη βούλησή τους να ενισχύσουν την επιρροή τους.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζητούσαν ακόμη αργά το βράδυ στο δείπνο στο κάστρο Μπέρντο, όχι μακριά από τη σλοβενική πρωτεύουσα, τη Λιουμπλιάνα, την παραμονή μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής αφιερωμένης στη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια.

Πρόκειται για «ευκαιρία, μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις (…) να δούμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να ασκήσει περισσότερη επιρροή σε διεθνές επίπεδο», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στη Σλοβενία, η κυβέρνηση της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Να είμαστε ξεκάθαροι»

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την ακύρωση της τεράστιας σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία προτίμησε να συνάψει τριμερή στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τους Ευρωπαίους να «είναι ξεκάθαροι» με τους εαυτούς τους.

Ξεκάθαροι για «το τι θέλουμε για εμάς, για τα σύνορά μας, για την ασφάλειά μας».

Στο μενού του δείπνου, το κεντρικό ζήτημα ήταν πώς θα «συνεργαστούμε με καλή πίστη με ιστορικούς εταίρους μας», ενώ θα «αυξάνουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας», εξήγησε.

Πριν αναχωρήσει για τη Σλοβενία, ο κ. Μακρόν είχε τετ-α-τετ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Παρίσι.

Ωστόσο οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες ζητούν σύνεση, επιμένοντας στην προάσπιση της διατλαντικής σχέσης.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της», επιχειρηματολόγησε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων TT, καλώντας «να αναπτυχθεί η συνεργασία τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ».

Ο Τζο Μπάιντεν, διατεθειμένος να προσφέρει εγγυήσεις μετά το επεισόδιο, χαρακτήρισε την ΕΕ «θεμελιώδη εταίρο» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε τη Δευτέρα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Γεωπολιτικός αναβρασμός

Η υπόθεση των υποβρυχίων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες μετά τη χαοτική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, που ενεργοποίησε το αντανακλαστικό της αυτονομίας στους ευρωπαίους ηγέτες.

Η δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με 5.000 στρατιωτικούς συζητείται εδώ και μήνες και το αφγανικό φιάσκο έδωσε νέα ώθηση στον διάλογο αυτό καθώς υπογράμμισε τις στρατιωτικές ανεπάρκειες της Γηραιάς Ηπείρου, με τη Γαλλία να πρωτοστατεί.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν συμπτώματα βαθιών γεωπολιτικών μεταβολών. Αντιδρώντας, πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητά μας να αναλαμβάνουμε δράση», σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν επίσης παρούσα, σε ένα από τα τελευταία της ευρωπαϊκά ραντεβού, την ώρα που διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η προσεχής αποχώρησή της από το προσκήνιο θα αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε άλλους ηγέτες, όπως ο κ. Μακρόν, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ή ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που δεν κρύβουν την βούλησή τους να βάλουν το σημάδι τους.

Και η ενέργεια στο μενού

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, αγορά την οποία εποφθαλμιούν ισχυρές γερμανικές βιομηχανίες, η κυρία Μέρκελ επιδίωξε προσέγγιση, όμως η συμφωνία για τις επενδύσεις που σύναψαν στα τέλη του 2020 οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο παραμένει υπό αναστολή επ’ αόριστον, εξαιτίας των εντάσεων γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άλλη θεματική του δείπνου, κατά τη γαλλική προεδρία: «η αύξηση των τιμών της ενέργειας», εξέλιξη που θορυβεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία.

Μπροστά στη θεαματική άνοδο των τιμών, και την ανησυχία για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα βραχυπρόθεσμες λύσεις, προτού γίνει πιο βαθιά συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης και της 22ης Οκτωβρίου.

Στο φόντο της συνόδου, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι αντιεμβολιαστές θέλησαν να ακουστεί η φωνή τους: χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λιουμπλιάνας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

To τουριστικό θαύμα της Αίγινας

Σε δωδεκάμηνο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχει εξελιχθεί το νησί της Αίγινας αποτελώντας ένα βέλτιστο παράδειγμα για το πώς ένα μικρό νησί κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να προσελκύει 2 και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αμβλύνοντας την τουριστική περίοδο, πέραν του θέρους. 
Το “τουριστικό θαύμα της Αίγινας”, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σταύρος Καλαμάκης, δεν ήταν κάτι που συνέβη από μόνο του. “Είναι το απόσταγμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους φορείς του κλάδου. Το πείσμα και η επιμονή της τοπικής ένωσης των ξενοδόχων σε συνεργασία με τους επικεφαλείς της ΠΟΞ, του ΣΕΤΕ και της ΕΞΑΑΑ έφερε δράσεις που άλλαξαν την τουριστική ιστορία του νησιού”, τονίζει ο κ. Καλαμάκης.
Ηλεκτρική διασύνδεση και τουριστικές υποδομές αλλάζουν το τουριστικό τοπίο στην Αίγινα
    Στον άξονα των υποδομών, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αθήνα από τον ΔΕΔΗΕ, αλλά και η υλοποίηση της μαρίνας στην Αγία Μαρίνα για 100 σκάφη έδωσαν αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού, εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Αίγινας. Με την διασύνδεση, πλέον εξασφαλίστηκε η ηλεκτρική επάρκεια των υποδομών του νησιού και την ίδια στιγμή δρομολογήθηκε η φωταγώγηση του ναού της Αφαίας, εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Στο μεταξύ με τη νέα Μαρίνα, η Αίγινα μπαίνει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιώσεις. Πρόκειται για έργα που έδωσαν πνοή στον τόπο και παράλληλα συνέδεσαν τον τουρισμό με τον πολιτισμό, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.
Σε 35 λεπτά πας Αίγινα με τα νέα καταμαράν
    Ειδική μνεία, εξάλλου, πρέπει να γίνει και για την θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά και την Αθήνα γενικότερα, αφού με τα νέα καταμαράν που μπήκαν σε τακτικά δρομολόγια, η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 35 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο της Αθήνας η Αίγινα απέχει πλέον 70 λεπτά, όπως εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Πλέον τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα, δεδομένης και της διαθεσιμότητας σε δωμάτια στα εν λόγω νησιά.
    Η Αίγινα διαθέτει 3,500 ξενοδοχειακά κρεβάτια και επιπλέον 1.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα ο κ. Καλαμάκης εκτιμά ότι αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προσεγγίζουν τα ξενοδοχειακά. Στο σημείο  αυτό υπογραμμίζει ότι Γάλλοι και Άγγλοι συνταξιούχοι είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι στο νησί. Το 2023 ο Αργοσαρωνικός προσέλκυσε 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα 2.3 εκατομμύρια να πιάνουν λιμάνι στην Αίγινα. Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και για το 2024, αφού από τώρα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι αγγίζουν το 70% στα καταλύματα του νησιού.
Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων μέσω επιδότησης
    Τροχοπέδη για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ο αποκλεισμός των καταλυμάτων του νησιού από προγράμματα επιδότησης, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα τους, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης. Παράλληλα καυτηριάζει την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο του τουρισμού τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση του δημάρχου με τους φορείς των ξενοδόχων, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους.  Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο νησί, χάριν της παρουσίας του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Χιλιάδες είναι οι τουρίστες που κάθε μέρα επισκέπτονται το μοναστήρι, προερχόμενοι κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κλπ και οι οποίοι διανυκτερεύουν στο νησί καθ’ολη τη διάρκεια του έτους.
Κ. Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Στο «μικροσκόπιο» αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ – Αποκλεισμένη η περιοχή

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη Σουηδία την Παρασκευή (17.05.24), κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, με τις Αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την πρεσβεία του Ισραήλ να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχει ξεκινήσει έρευνα, εξήγησε η αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας στο σημείο, «έχουν εντοπιστεί ευρήματα που ενισχύουν τις υποψίες ότι υπήρξαν πυροβολισμοί», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ μετέδωσε ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιστατικού και της ισραηλινής πρεσβείας.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Σκότωσε και τον σκύλο του Ομάρ – Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον 61χρονο που κρατούσε όμηρο τον 45χρονο επί 26 χρόνια

Σοκαρισμένος και φοβισμένος εξακολουθεί να είναι ο Ομάρ Μπιν Ομράν, ο άνθρωπος που επί 26 χρόνια βρισκόταν φυλακισμένος στα χέρια του απαγωγέα του στην Αλγερία, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο 45χρονος σήμερα Ομάρ βρέθηκε φυλακισμένος στο υπόγειο ενός στάβλου που διατηρεί ο 61χρονος απαγωγέας του στην Αλγερία. Ο Ομάρ είχε απαχθεί σε ηλικία 19 ετών από τον γείτονά του καθώς πήγαινε στη σχολή του και έκτοτε όλοι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ξάδερφος του Ομάρ σημείωσε πως η οικογένεια είναι σε «καταστροφικό σοκ», ενώ ο Ομάρ εξακολουθεί να είναι φοβισμένος, μιας και είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. 

«Είναι κάτι περισσότερο από σοκαρισμένος. Είναι φοβισμένος, δεδομένου του γεγονότος ότι για 26 χρόνια ήταν υπό περιορισμό, και άρα δεν έχει συνηθίσει να είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε ο Χαλέντ Ρεγκάμπ, ξάδερφος του Ομάρ.

Ο Ρεγκάμπ είπε επίσης ότι ο σκύλος του Ομάρ βρέθηκε νεκρός δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του και όπως είπε συνήθιζε να πηγαίνει έξω από τον στάβλο που ήταν φυλακισμένος και να κλαίει. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο 61χρονος απαγωγέας του Ομάρ σκότωσε τον σκύλο για να μην κινήσει υποψίες…

Η μητέρα του Ομάρ πέθανε το 2013 και ήταν η μόνη που πίστευε ότι ο γιος της ζει. 

https://youtube.com/watch?v=ADBNJAQik-I%3Ffeature%3Doembed

Ο Ρεγκάμπ απάντησε και στο ερώτημα γιατί ο Ομάρ δεν προσπάθησε να δραπετεύσει αυτά τα 26 χρόνια που ήταν υπό περιορισμό, ο ξάδερφός του απάντησε ότι: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Ο στάβλος κάτω από τον οποίο τον κρατούσαν είχε μέσα πρόβατα. Είχε στάχια και από αυτά ήταν καλυμμένη η είσοδος του υπόγειου χώρου. Ακόμα και όταν εμείς τον ρωτήσαμε γιατί δεν φώναξες, γιατί δεν αντιστάθηκες, γιατί δεν έφυγες από το σπίτι, η απάντησή του ήταν απλή. Μας είπε “δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω, ούτε να περπατήσω”».

Ο ίδιος ο Ομάρ περιέγραψε την κατάσταση που βίωνε πως ήταν σαν κάποιος να του είχε κάνει μάγια, ενώ δεν είναι σαφές αν ο 61χρονος νάρκωνε τον Ομάρ.

Ο 61χρονος συνελήφθη χάρη στη μαρτυρία του αδερφού του που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο αδερφός του κρύβεται πίσω από την απαγωγή του Ομάρ. 

Ο 61χρονος είναι δημόσιος υπάλληλος και ζούσε μόνος του στο σπίτι αν και συχνά τον είχαν δει να αγοράζει προμήθειες που θα αντιστοιχούσαν σε δύο άτομα. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ