Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις φαρμακευτικές πως έχουν εγκαταλείψει τις φτωχότερες χώρες

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19 ότι επιτείνουν μια «κρίση άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καλώντας να διανεμηθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχές χώρες.

Σε έκθεσή της που τιτλοφόρησε «Διπλή δόση ανισότητας: οι φαρμακευτικές εταιρείες και η κρίση των εμβολίων για την COVID-19», η ΜΚΟ τονίζει πως οι περισσότερες από αυτές δεν δίνουν προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενώ σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί παγκόσμια σύνοδος για τα εμβόλια. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει επιπρόσθετες δεσμεύσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.

«Το να εμβολιαστεί ο κόσμος είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση. Θα έπρεπε να είναι η ώρα που θα χαιρετίζαμε αυτές τις εταιρείες, που δημιούργησαν τα εμβόλια τόσο γρήγορα, για τον ηρωισμό τους», σχολιάζει με ανακοίνωση Τύπου η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ. «Αντ’ αυτού, προς μεγάλη ντροπή και προς θλίψη όλων μας, το διεθνές μπλοκάρισμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και οι ελιγμοί τους υπέρ των πλούσιων κρατών γέννησαν έλλειψη εμβολίων, που ήταν καθ’ όλα προβλέψιμη και καθ’ όλα καταστροφική για τόσα άλλα».

Η ΜΚΟ εξέτασε την πολιτική των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax – το εμβόλιο της τελευταίας δεν έχει εγκριθεί ακόμη – όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον καθορισμό των τιμών, την πνευματική ιδιοκτησία, το μοίρασμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την κατανομή των δόσεων και τη διαφάνεια.

Και συμπέρανε ότι από λίγο ως πολύ, οι έξι εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια «δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τα 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, μόλις το 0,3% κατανέμεται στις χώρες με «ισχνά» εισοδήματα, ενώ το 79% στις χώρες με «μέσα-ανώτερα» και «υψηλά» εισοδήματα, υπογραμμίζει η Αμνηστία.

Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, υπολογίζει η ΜΚΟ, για την οποία «τα κέρδη δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Μολονότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έλαβαν «δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων», επιλέγουν να «μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία, να εμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας και να περιορίζουν με επιθετικό τρόπο μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση της παραγωγής των εμβολίων τους στον κόσμο», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να «αλλάξουν πορεία» και να διανείμουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

Όταν η ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί τους προτού δημοσιοποιήσει την έκθεση, όλες οι εταιρείες πλην Novavax ανέφεραν πως αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη και ισόνομη κατανομή των εμβολίων, ιδιαίτερα στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, και της εξέθεσαν τις προσπάθειές τους για αυτό, χωρίς να πείσουν την Διεθνή Αμνηστία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει το συγκλονιστικό βίντεο που έχει καταγράψει καρέ – καρέ τη στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω κακοκαιρίας ανοιχτά των ακτών της Αφρικής, με επιβάτες, μάλιστα, να στέλνουν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς θεωρούσαν πως θα πεθάνουν.

Οι δραματικές σκηνές στο κρουαζιερόπλοιο Explorer of the Seas της Royal Caribbean εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Όπως δείχνουν τα πλάνα, επιβάτες προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, ενώ αντικείμενα πέφτουν και σπάνε γύρω τους.

Το βίντεο κατέγραψε με το κινητό του ο καναδός επιβάτης Νταν Σο, 41 ετών. «Ήταν σαν τον Τιτανικό», δήλωσε στο Kennedy News and Media, περιγράφοντας το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ούρλιαζαν, ενώ ακούγονταν ήχοι από διάφορα αντικείμενα που έσπαγαν.

«Συνήθως τα κύματα κάνουν το πλοίο να ταλαντεύεται, αλλά εδώ έγερνε για πέντε λεπτά στη μία πλευρά. Κράτησε τη θέση του για περίπου τρία λεπτά», είπε, μεταξύ άλλων.

«Σκέφτηκα ότι αυτό ίσως είναι το τέλος και ότι το πλοίο θα βυθιζόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έβγαλα το κινητό μου και έστειλα ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου, λέγοντάς τους ότι δεν ξέρω τι θα συμβεί και να προσέχουν».

«Έγραφα το τελευταίο μου μήνυμα, πιστεύοντας ότι θα πεθάνω», συμπλήρωσε ο 41χρονος, που ταξίδευε για πρώτη φορά στη ζωή του με κρουαζιερόπλοιο.

 

Σύμφωνα με το CBS News, ένας επιβάτης τραυματίστηκε, ενώ ζητήθηκε από τους επιβάτες να μείνουν στα δωμάτιά τους κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας, που κράτησαν μία ώρα.

Το πλοίο έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στη Λας Πάλμας για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία δήλωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

NEWSIT

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας – «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γκας Μπιλιράκης: Ο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Την εκτίμηση ότι ο διορισμός του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο στη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο ομογενής νομοθέτης έκανε ειδική αναφορά στα έργα υγροποίησης φυσικού αερίου και ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας, υποστηρίζοντας ότι ο διορισμός του Ρεπουμπλικάνου συναδέλφου του από τη Φλόριντα αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους των ΗΠΑ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μια πιο συνδεδεμένη και ενωμένη Ανατολική Μεσόγειος θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο συμμετέχει σε κοινοβουλευτικές ομάδες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι ομάδες για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, τις Ελληνικές Υποθέσεις και την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία.

Επιπλέον, ο Γκας Μπιλιράκης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν ένας από τους νομοθέτες που κατέθεσαν τα δύο κομβικής σημασίας νομοσχέδια που είχε υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Το πρώτο ήταν το East Med Act (Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο) του 2019 και το δεύτερο ήταν ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες ενίσχυσαν την αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τον ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και τις πολυμερείς προσπάθειες ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών», επισημαίνει ο Γκας Μπιλιράκης στην ανακοίνωσή του.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διασφαλίσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο θα αρνηθεί να επιτρέψει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Τέλος, η ανακοίνωση του βουλευτή Μπιλιράκη καταλήγει λέγοντας ότι ο γερουσιαστής Ρούμπιο θα είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Εξωτερικών που θα δώσει προτεραιότητα στα αμερικανικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, θα ενισχύσει τις συνεργασίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα βοηθήσει στη εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης όπου αυτό είναι εφικτό.

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων οδεύουν να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος, αποκαλύπτει μελέτη που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από τους επιστήμονες του Global Carbon Project, οι οποίοι σημειώνουν πως δεν βλέπουν να έχει φθάσει στην κορύφωση η καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Κατά τη μελέτη αναφοράς, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που οφείλονται στα ορυκτά καύσιμα θα φθάσουν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2024, στους 37,4 δισεκ. τόνους, αυξανόμενες κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2023.

Κι αν προστεθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές που οφείλονται στις μεταβολές της χρήσης γαιών, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, το σύνολό τους αναμένεται να φθάσει στα 41,6 δισεκ. τόνους φέτος (+2,5%).

Οι συνολικές εκπομπές CO2 είναι επιπεδοποιημένες την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνουν οι επιστήμονες του Global Carbon Project.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα πιο δραματικές, όμως δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έφθασε στο μέγιστο επίπεδό της» κι άρα θα αρχίσει να υποχωρεί, συνόψισε ο καθηγητής Πιερ Φρίντλινγκσταϊν του πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που τη συνοδεύει.

Για τον Γκλεν Πίτερς, του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα, με έδρα το Όσλο, ο κόσμος βρίσκεται «κοντά» στην κορύφωση των εκπομπών που οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν μοιάζει να τη φθάνει.

«Η χρήση ανανεώσιμων (πηγών ενέργειας) αυξάνεται σημαντικά», όπως και «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», μολαταύτα «αυτά δεν είναι αρκετά», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους.

Το 2023, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμούσε πως η παγκόσμια κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών μορφών ενέργειας (πετρέλαιο και υποπροϊόντα του, φυσικό αέριο, διάφορες μορφές άνθρακα) θα έχει επέλθει «πριν από το 2030».

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ομάδα των 120 επιστημόνων που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης Global Carbon Budget εκτιμά πως είναι 50-50% η πιθανότητα να ξεπεραστεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° Κελσίου «μόνιμα» μέσα σε «περίπου έξι χρόνια», με άλλα λόγια ο κόσμος να αποτύχει να τηρήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015).

Μολονότι η εκτίμηση αυτή συνδέεται με διάφορες «ανησυχίες», «είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει -και άρα ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη του στόχου του 1,5 ° Κελσίου και την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής- έχει σχεδόν εξαντληθεί», τονίζεται στο δελτίο Τύπου του Global Carbon Project.

Οι εκπομπές της Κίνας, όπου γίνονται οι ογκωδέστερες εκλύσεις CO2 παγκοσμίως (32% του συνόλου), αναμένεται να αυξηθούν οριακά (+0,2%), ωστόσο το φάσμα της πρόβλεψης περιλαμβάνει ενδεχόμενη μικρή μείωσή τους.

Οι εκπομπές των ΗΠΑ (13% του συνόλου) αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6%, αυτές της Ινδίας (8% του συνόλου) να αυξηθούν κατά 4,6%, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7% του συνόλου) να μειωθούν κατά 3,8%.

Η μελέτη επισημαίνει εξάλλου πως τα τρέχοντα επίπεδα εξάλειψης του διοξειδίου του άνθρακα με τεχνολογικά μέσα, εξαιρουμένων δηλαδή φυσικών μέσων όπως η αναδάσωση, δεν επιτρέπουν την εξισορρόπηση των εκπομπών εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων παρά κατά το ένα εκατομμυριοστό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ