ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων ολοκληρώνουν τη σεζόν με σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς
Με αύξηση στην επισκεψιμότητα που έφτασε το 50%, ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η φετινή λουτρική περίοδος για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας. Η αύξηση αυτή έφερε ικανοποίηση στα στελέχη του κέντρου ιαματικού τουρισμού αλλά και στη διοίκηση της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πηλοθεραπευτηρίου.
«Πρέπει να ομολογήσουμε πως η φετινή σεζόν όσον αφορά την επισκεψιμότητα πήγε ανέλπιστα καλά», τονίζει με έμφαση ο διευθυντής του κέντρου ιαματικού τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στράτος Μαρουλάς και συνεχίζει: «η αλήθεια είναι ότι λόγω και των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών περιμέναμε μια αύξηση που θα κυμαινόταν περίπου στο 20%. Διαψευστήκαμε προς τα πάνω κι αυτό μας χαροποιεί. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κλείσουν τα λασπόλουτρα, αναμένουμε να κόψουμε περί τα 17.000 εισιτήρια. Πέρυσι, που ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά κόψαμε μόλις 11.000 εισιτήρια και με το δεδομένο ότι το πηλοθεραπευτήριο άνοιξε αρχές Ιουλίου».
«Ωστόσο», σημειώνει ο κ. Μαρουλάς, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε σχέση με παλιότερες χρονιές είμαστε ακόμα σε χαμηλά ποσοστά. Το 2019, χωρίς πανδημία και υγειονομικά μέτρα, κόπηκαν 30.000 εισιτήρια τη σεζόν. Πάντως, ένα από τα στοιχεία στα οποία πλέον έχει διαφοροποιηθεί η λειτουργία των λασπόλουτρων είναι ότι έπεσε αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας. Σήμερα, με έκπληξη βλέπουμε νέες και νέους να έρχονται και να ξαναέρχονται στο πηλοθεραπευτήριο για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία».
Μια άλλη σημαντική πρωτιά που σημείωσε φέτος το πηλοθεραπευτήριο είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των αλλοδαπών που το επισκέπτονται, είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένα γκρουπ. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουλά, το 2001 οι αλλοδαποί κάλυπταν μόλις το 1,5% με 2% της επισκεψιμότητας. Φέτος, έφθασαν το 20%, παρουσιάζοντας ακόμα πιο ανοδικές τάσεις καθώς αυτό μαρτυρούν οι εξαιρετικές εντυπώσεις που αφήνουν ως μαρτυρίες.
«Το 2009, τις χρονιές πριν από την οικονομική κρίση, το 100 % όσων το επισκέπτονταν ήταν ημεδαποί και υπήρχαν σεζόν που κόβονταν μέχρι και 50.000 εισιτήρια στο τετράμηνο της λειτουργίας του. Μετά το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπήρχε μια μείωση της επισκεψιμότητας», σημειώνει ο διευθυντή του κέντρου ιαματικού τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Έλληνες και ξένοι, άντρες και γυναίκες, νέες και νέοι κάθε ηλικίας, ακόμα και γονείς με μικρά παιδιά, το επισκέπτονται για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η φύση και να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού.
Η μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν πλέον τα λασπόλουτρα αποτελεί μια διαχρονική και συλλογική προσπάθεια που υπηρέτησαν πιστά όλες οι εκάστοτε διοικήσεις του δήμου καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και σήμερα βλέπουν τα αποτελέσματα. «Σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητας του πηλοθεραπευτηρίου. Υπήρχε μια στοχευμένη στρατηγική τα τελευταία οχτώ χρόνια που σήμερα αποδίδει καρπούς», υπογραμμίζει ο κ. Μαρουλάς.
Τα ιάματα της φύσης δίπλα στην ιστορία
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων αποτελούν σήμερα ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας και υδροθερεπείας στο καθ’ όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες ν’ ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες τους, απολαμβάνοντας επιπλέον θεραπείες μασάζ και ρεφλεξολογίας.
Η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων και η ευρύτερη περιοχή της δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος, ενταγμένος πλέον στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένας τόπος, όπου ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννάται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πηλού ή της λάσπης στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν γίνει γνωστές από τα οθωμανικά χρόνια και ακόμα παλαιότερα. Μια από τις μαρτυρίες θέλει τη γιαγιά Ευδοκία να θυμάται μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τις αφηγήσεις της δικής της γιαγιάς, της Μαρούδας, που ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με τις οποίες ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή των σημερινών Κρηνίδων είχε μια αγελάδα που χτυπήθηκε από αρρώστια και ήταν έτοιμη να πεθάνει. Κάποιο πρωινό βρήκε την αγελάδα του να επιπλέει μέσα στη λάσπη. Με δυσκολία την έβγαλε και λίγες μέρες μετά η αγελάδα είχε γίνει καλά.
Μια σχεδόν μυσταγωγική τελετουργία
Όσοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των λασπόλουτρων, όπως τα λένε οι ντόπιοι, που λειτουργούν από τη δημοτική επιχείρηση του δήμου Καβάλας, εντυπωσιάζονται με την άριστη οργάνωση, τη φιλική και ζεστή εξυπηρέτηση του προσωπικού.
Το ιαματικό νερό ενώνεται με τη λάσπη (που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα πολυετών γεωλογικών, οικολογικών, βιολογικών και χημικών συνθηκών), δημιουργώντας ένα πρωτόγονο υλικό, που ανακαλεί στο μυαλό μνήμες από το μακρινό παρελθόν του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μια επισκέπτρια έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «σας ευχαριστώ και σας αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία της αρχέγονης αναζωογόνησης που βίωσα».
Η εμπειρία αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις ιαματικές ιδιότητες της λάσπης, που χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα η φύση, αλλά και την ιδιαίτερη επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων.
Από τη μια, οι λουόμενοι νιώθουν την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση καθώς το σώμα βυθίζεται στη λάσπη και καλύπτεται απ’ αυτήν. Από την άλλη, είναι οι μικρές κουβέντες που μοιράζονται άντρες και γυναίκες σ’ αυτή την ιδιαίτερη συναναστροφή με τα ιάματα της φύσης. Είναι οι κουβέντες που γίνονται καθώς αφήνουν τη λάσπη να ξεραθεί στο κορμί τους πριν μπουν στα λουτρά με το ιαματικό νερό για να την αποβάλουν από πάνω τους.
Και όταν τελειώσει όλη αυτή η σχεδόν μυσταγωγική τελετουργία, οι λουόμενοι μπορούν να απολαύουν έναν καφέ κάτω από τα δέντρα ή να γευτούν το σπιτικό φαγητό της Θεοδώρας (της Μπουμπούς όπως τη φωνάζουν και την ξέρουν όλοι χαϊδευτικά), που με τόσο μεράκι και φροντίδα ετοιμάζει κάθε μεσημέρι.
Μέχρι σήμερα, η λειτουργία του πηλοθεραπευτηρίου ήταν δυνατή μόνο το Καλοκαίρι. Με την υλοποίηση μιας νέας μελέτης που εκπόνησε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και η οποία έχει ήδη εγκριθεί, όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι πλέον στεγασμένες, θα εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων, θα κατασκευαστούν καινούργιες, όπου χρειάζεται και θα δημιουργηθούν ατομικοί λουτήρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους λουόμενους να απολαμβάνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της ιαματικές λάσπης όλον το χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μαγνησία: Οι εικόνες που έπληξαν τον τουρισμό και οι νέες καμπάνιες για την αναστροφή του κλίματος
Η παραλία του Βόλου, τα τσιπουράδικα, τα σοκάκια της Παλιάς πόλης, το μυθικό βουνό των Κενταύρων το γραφικό Πήλιο… ολόκληρη η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει δεκάδες λόγους να τον επισκεφθεί κανείς κι όμως, στον απολογισμό αυτής της χρονιάς τα νούμερα θα σημειώσουν πτώση. Τι δεν πήγε καλά φέτος; Μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Θεσσαλία πέρσι, στο τέλος του καλοκαιριού ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη «πονοκέφαλος»: Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια σε ορισμένες παραλίες της περιοχής προς το τέλος του Αυγούστου, έδωσαν ακόμη ένα «χτύπημα» στην τουριστική κίνηση, το οποίο όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου έγινε γενικευμένα.
«Πολλές φορές ο τρόπος που μεταδίδεται η πληροφορία και εκείνο που περνάει προς τα έξω προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι φανταζόμαστε. Όταν βγαίνουμε και λέμε “ψόφια ψάρια στον Βόλο” πιάνει όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να έχουμε ακυρώσεις μέχρι και στο ανατολικό Πήλιο που είναι 55 χλμ μακριά και βλέπει στο Αιγαίο», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Έτσι, παρόλο που ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν μια εξαιρετική άνοδο σε σχέση με πέρσι και οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν πολύ καλά, στο σύνολο η χρονιά θα κλείσει σημειώνοντας πτώση.
Αυτό το κλίμα ή καλύτερα την εικόνα που έχει δημιουργηθεί επιθυμούν και προσπαθούν να αντιστρέψουν οι φορείς με νέες καμπάνιες για την τουριστική προβολή και προώθηση του προορισμού.
Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι τον χειμώνα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τα Χριστούγεννα αλλά έπρεπε να αλλάξει η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη.
«Εμείς περιμένουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και μέσω ενός κονδυλίου που έχει προαναγγελθεί για την προβολή της Θεσσαλίας, να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη καμπάνια για την περιοχή ενώ στο μεταξύ έχουμε προγραμματίσει και τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας», σημειώνει ο κΖαφείρης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό δόθηκε με την ακύρωση των συνεδρίων και των σχολικών εκδρομών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Παρόλο που η Μαγνησία επανήλθε, το κακό είχε ήδη γίνει και τα ταξίδια είχαν ήδη ακυρωθεί.
«Πέρσι τον χειμώνα, παρότι στις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, ο χειμερινός τουρισμός συνολικά μειώθηκε κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μόνον οι σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν άγγιξαν σε ποσοστό το 70%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Τώρα το επόμενο στοίχημα είναι τα Χριστούγεννα και φυσικά οι εκδρομές και τα συνέδρια που κλείνουν από νωρίς.
Νικόλ Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
National Geographic: Προβολή της Μήλου στις διεθνείς αγορές
Στα γεωλογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και μορφολογικά ενδιαφέροντα της Μήλου αναφέρεται δημοσίευμα του National Geographic με ιδιαίτερη έμφαση στο Αρχαίο Θέατρο, τις Κατακόμβες, την Αφροδίτη και τα ευρήματα στην Φυλακωπή σημειώνοντας ότι στο νησί “υπάρχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Σε όλη τη βραχώδη ακτογραμμή, θα δείτε όλα τα διαφορετικά χρώματα. Το πράσινο είναι μπεντονίτης, το κόκκινο είναι οξείδιο του σιδήρου, το μπλε είναι αμέθυστος”. Και συμπληρώνει:”Η Μήλος προσφέρει εκπληκτικά τοπία παρόμοια με τη Σαντορίνη αλλά χωρίς πολυκοσμία. Γνωστή για την ηφαιστειακή ιστορία της, διαθέτει μια παλέτα από πολύχρωμους βράχους και πάνω από 70 παρθένες παραλίες, όπως το Σαρακίνικο ,το Κλέφτικο, τον Γέρακα , τη Φυριπλάκα και το Αμμουδαράκι. Το αφιέρωμα περιγράφει και τα γοητευτικά χωριά του νησιού, όπως ο Αδάμαντας, η Πλάκα, το Κλήμα, τα Μανδράκια και τα Πολλώνια, “όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό”. Και συμπληρώνει :” Είναι ένας ιδανικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν μια πιο ήρεμη και αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία”.
Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου και υπογράφεται από την Elizabeth Warkentin.
https://www.nationalgeographic.com/travel/article/milos-santorini-greece-alternative
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Grecotel ενεργός υποστηρικτής δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Grecotel ενώνει τη φωνή της με την επιστημονική κοινότητα και όσους φροντίζουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά ένα πλανήτη απαλλαγμένο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και καλωσορίζει στο Ρέθυμνο το τριήμερο οικολογικό συμπόσιο «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα 10 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Διοργανωτές του συμποσίου η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ανάδειξη της Grecotel ως “Μέγα Χορηγού” του συμποσίου στο Ρέθυμνο, σηματοδοτεί τις προθέσεις του ξενοδοχειακού οργανισμού, να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες, που με την παρακίνηση και την ενημέρωση μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. H κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες αλλά και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Η Grecotel αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, “δηλώνει” ενεργός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν μια ουσιαστική αλλαγή εφικτή και στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.
Η Grecotel είναι μεταξύ άλλων μέλος του UN Global Compact Network Greece. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή Οικουμενικών Αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως (ανάμεσά τους και η Μονή Αρκαδίου), του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πρόεδρος του οποίου είναι η Φαλή Βογιατζάκη, η ακούραστη οραματίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ψυχή και αυτής της διοργάνωσης.
Με περισσότερα από 2.000 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς, ο μεγαλύτερος ελληνικός τουριστικός όμιλος και μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP (Κλαδική Μελέτη για Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Νοέμβριος 2023), ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 4,5% βάσει αξίας και 3,5% βάσει συνόλου κλινών για τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
“Τραυλός Ηθοποιός – Φάλτσος Τραγουδιστής” – Ένα κωμικό μουσικό παραμύθι για μεγάλους στο Θέατρο Αθήναιον
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου