Connect with us

Entertainment

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Καταιγίδα από πρεμιέρες και τρεις κλασικές επανεκδόσεις

Ο κινηματογραφικός Σεπτέμβρης μπαίνει απροσδόκητα με μία καταιγίδα από πρεμιέρες, οχτώ τον αριθμό και τρεις κλασικές επανεκδόσεις. Όλα μοιάζουν με μία γενική δοκιμή για την επερχόμενη δύσκολη χειμερινή περίοδο, αλλά και με ένα αχρείαστο ξεστοκάρισμα ταινιών. Ξεχωρίζουν το αστυνομικό δράμα “Η Ξηρασία” και το ελληνικό ντοκιμαντέρ “Ο Γιώργος του Κέδρου”, ενώ σίγουρα θα σπεύσουν οι θαυμαστές του Λεός Καράξ για την τελευταία του δημιουργία, το μιούζικαλ “Annette”. Ωστόσο, η ταινία που μας θυμίζει τι σημαίνει σπουδαίος κινηματογράφος είναι το αριστούργημα του Μπίλι Γουάιλντερ “Το Τελευταίο Ατού”, που γιορτάζει τα 70 χρόνια από την πρώτη προβολή του.

Annette. Δραματικό μιούζικαλ, γαλλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Λεός Καράξ, με τους Άνταμ Ντράιβερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σάιμον Χέλμπεργκ, Ανζέλ κ.ά.

Η επιστροφή του τρομερού παιδιού της μοντέρνας γαλλικής κινηματογραφίας, Λεός Καράξ, εννέα χρόνια μετά το “Holy Motors”, η καταλυτική σύνδεσή του με τους βετεράνους του συγκροτήματος “Sparks” (μουσική, τραγούδια και σενάριο!) και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Άνταμ Ντράιβερ και Μάριον Κοντιγιάρ, μοιάζει ελκυστική και αν μη τι άλλο προκαλεί την περιέργεια. Η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία των γεροροκάδων Ρον Μαέλ και Ράσελ Μαέλ με τον εκκεντρικό ή και “αρπάζω φωτιά” Λεός Καράξ, όπως ήταν αναμενόμενο δίνουν ακόμη ένα σπρώξιμο στον πειραματισμό, για ένα ιδιότροπο μιούζικαλ, που ως ένα σημείο θυμίζει το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” (ένας πικρόχολος σταρ της stand up comedy ερωτεύεται παράφορα μία ανερχόμενη σοπράνο της όπερας, της οποίας η καριέρα απογειώνεται εν αντιθέσει με τον κωμικό κι εκεί ξεκινούν τα προβλήματα…) αλλά σύντομα θα υπάρξει μια ανατροπή, που άλλους θα παραξενέψει, άλλους θα γοητέψει και πολλούς περισσότερους θα απογοητεύσει.

Ο Καράξ, που θα εμφανιστεί στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ως άλλος Ρόι Σάιντερ στο “Η Παράσταση Αρχίζει”, θα δώσει το σύνθημα για ένα γοητευτικό φιλμ, το οποίο όσο περνά η ώρα τόσο χάνει τη δυναμική του, πετά στον κάλαθο τον αχρήστων τα ευρήματα (με κορυφαίες στιγμές τις ερωτικές περιπτύξεις που διακόπτονται από το τραγούδι των πρωταγωνιστών), την ειρωνεία για έναν κόσμο μπάχαλο, για να ξεπέσει σε μια σχιζοφρένεια, μία γεροντική στρυφνότητα, που ξεχειλώνει αδικαιολόγητα και που δίνει την αίσθηση ότι η ταινία δεν αφορά κανέναν πέρα από τους συντελεστές της.

Βεβαίως, το φιλμ διαθέτει ονειρικά και καλοφωτισμένα χορταστικά πλάνα, δυο πρωταγωνιστές που πασχίζουν αλλά πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και ειδικά ο ταλαντούχος Ντράιβερ, σε ένα ρόλο απ’ τον οποίο βρίσκεται σε απόσταση. Και εν τέλει, μπορεί ο Καράξ να έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, αλλά μάλλον το κοινό στο τέλος θα μείνει με το ερώτημα γιατί υπονόμευσε σε τέτοιο βαθμό ένα μιούζικαλ που είχε όλα τα φόντα και πως είναι δυνατόν από μια ταινία 140 λεπτών να απομένει το πολύ ένα βιντεοκλίπ για να συνοδεύσει το διπλό δίσκο των “Sparks”…

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας αντισυμβατικός και πικρόχολος stand-up κωμικός και μια σοπράνο ζουν έναν παθιασμένο έρωτα, αποκτούν ένα κοριτσάκι, την Ανέτ, αλλά η σχέση τους αρχίζει να καταρρέει όταν η καριέρα του πρώτου παίρνει την κάτω βόλτα κι ενώ αποκτούν ένα παιδί.

Η Ξηρασία (The Dry). Αστυνομικό δράμα, αυστραλιανής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Κόνολι, με τους Έρικ Μπάνα, Ζενεβιέβ Οράιλι, Κιρ Οντόνελ, Μπρους Σπενς, Μάθιου Νεμπλ κ.ά.

Αστυνομικό δράμα, με μπόλικο μυστήριο, που μας έρχεται από την Αυστραλία και θα δικαιώσει απόλυτα αυτούς που θα επιλέξουν να κόψουν εισιτήριο και θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους.

Ο Ρόμπερτ Κόνολι, έχοντας ένα στιβαρό σενάριο, εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα της Τζέιν Χάρπερ, δεν θα απομακρυνθεί πολύ από την κλασική αφήγηση, θα κλιμακώσει την ένταση και την αγωνία, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή και των χαρακτήρων που έχουν επηρεαστεί από την απρόσμενη ξηρασία που πλήττει τη χώρα. Ο Έρικ Μπάνα, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του, είναι ο διακεκριμένος αστυνομικός που επιστρέφει στη γενέτειρά του, για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, που, όμως, πριν αυτοκτονήσει είχε σκοτώσει την ίδια του την οικογένεια. Ο αστυνομικός θα ανοίξει ξανά την υπόθεση, για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον περίγυρο, τις μνήμες του, τις σκοτεινές στιγμές της νεότητάς του, τις ενοχές του, αλλά και μπροστά σε εκπλήξεις. Εξαιρετική δουλειά και στη φωτογραφία, με τα ανοιχτά πλάνα της απέραντης αυστραλιανής ηπείρου, καθώς και σε όλο το τεχνικό μέρος της ταινίας, που στο είδος της είναι από τις καλύτερες της χρονιάς.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα. Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια θανάτου του. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν.

Ο Γιώργος του Κέδρου. Ελληνικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Γιάννη και Γιώργου Κολόζη.

Συγκινητικό, ευγενικών προθέσεων και σίγουρα πολύτιμο ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της παρθένας ακόμη(;) ελληνικής φύσης, αλλά και της υπενθύμισης για μια Ελλάδα που πλέον χάνεται στο βωμό του κέρδους και του παραλογισμού της ανάπτυξης δίχως όρια. Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα μάτια δυο γενιών κινηματογραφιστών, με επίκεντρο τη Δονούσα. Μία διαδρομή που ξεκινά τη δεκαετία του ’70 και φτάνει ως τα σήμερα. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1972 ο Γιώργος Κολόζης, πατέρας των δυο σκηνοθετών, όταν ανακάλυψε το θαύμα της Δονούσας, ένα νησάκι δίπλα στη Νάξο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τον τουρισμό άγνωστη λέξη. Ο Γιώργος Κολόζης επέλεξε να μείνει μόνος στη φημισμένη παραλία του Κέδρου, ενώ αγάπησε το μέρος και τους απλούς φτωχούς ανθρώπους του νησιού, μία αγάπη που άφησε ως παρακαταθήκη και στα παιδιά του, τα οποία τιμούν τη μνήμη του με αυτό το ντοκιμαντέρ, που το ξεκίνησαν μετά το θάνατό του το 2009.

Υπέροχες εικόνες από το παρελθόν, αλλά και του παρόντος, ανόθευτο συναίσθημα, αγνές προθέσεις και ένα εξαιρετικό φινάλε, ταιριαστό με το πνεύμα των δημιουργών και όσων νοιάζονται για να μη χαθεί αυτός ο τόπος.

Το φιλμ, ένα εργόχειρο των δημιουργών του, καθώς εκτός από την παραγωγή και τη σκηνοθεσία έχουν κάνει και όλα τα υπόλοιπα, ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα προβληθεί 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο θερινό Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Canto Si Tú Cantas, Τραγουδώ Αν Τραγουδάς. Δραματική κομεντί, ελληνικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Νίκου Κορνήλιου, με τους Γιάννη Πετσόπουλο, Paris Ferraro, Βαγγέλη Ρόκκο, Θοδωρή Ματινόπουλο, Γιώργο Ντούση, Νατάσα Γαβαλά, Ίρις Μπαγλανέα, Σοφία Καπράνου, Γαβριέλα Βασδέκη, Λάμπρο Αποστόλου, Δέσποινα Γαλανάκη, Σπύρο Τσίκνα, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννα Μιχαλά, Σπύρο Βάρελη κ.ά.

Η τελευταία ταινία του Νίκου Κορνήλιου, αποτελεί μία πινακοθήκη ετερόκλητων χαρακτήρων, που συχνάζει σε ένα λατινοαμερικάνικο καφέ, ένα μέρος συνάντησης για αγαπημένα πρόσωπα, μοναχικές υπάρξεις, παράξενους ταξιδιώτες. Ένα καλών προθέσεων φιλμ, που μιλάει για το μοίρασμα πραγμάτων, σωμάτων, συναισθημάτων. Για την αγάπη που διαρκεί στο χρόνο, τη φιλία ως υπέρτατο αγαθό, τη συνύπαρξη, εν αντιθέσει με τη σημερινή εποχή τής αυταρέσκειας, της ατομικότητας, της ιδιοτέλειας.

Με έντονη λάτιν διάθεση, πολύ μουσική και χορό, ο Κορνήλιος αντιμετωπίζει με ευαισθησία και βαθιά κατανόηση τη διαφορετικότητα των ανθρώπων που συνωθούνται στο μαγαζί, αλλά η θεατρικότητα στέκεται εμπόδιο στην αφήγηση και τη ροή και από κάποια στιγμή και μετά το ενδιαφέρον εξαντλείται παρά την προσπάθεια του σκηνοθέτη να κορυφώσει την ένταση στο τέλος.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Γιάννης και ο Πάρις γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών, και μέρα της επετείου τους, στο λατινοαμερικάνικο café-teatral τους. Ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αγαπημένα πρόσωπα, μοναχικές υπάρξεις της διπλανής πόρτας, παράξενοι ταξιδιώτες… Οι ιστορίες όλων μπλέκονται, το παρελθόν συναντά το παρόν, η μουσική και ο χορός μεταμορφώνουν την πραγματικότητα…

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Η Ενσάρκωση του Κακού (Malignant). Ταινία ψυχολογικού τρόμου, του Τζέιμς Γουάν, που έγινε γνωστός από τούτο το είδος, με το πολυπληθές φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο. Κατά τα άλλα, μία συνηθισμένη, αμερικανική παραγωγή της τελευταίας χρονιάς, που βρίθει από κλισέ, αλλά ποτέ δεν ξεπέφτει κάτω από τη μετριότητα. Η Άναμπελ Γουόλις, βλέπει σοκαριστικά οράματα με φρικτές δολοφονίες, αλλά το μαρτύριό της χειροτερεύει όταν ανακαλύπτει ότι οι εφιάλτες της είναι πραγματικές. Όσοι πιστοί….

After 3: Μετά την Πτώση (After We Fell). Αισθηματικό γλυκανάλατο δράμα, αμερικάνικης παραγωγής 2021, βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Άνα Τοντ και σε σκηνοθεσία Καστίλ Λάντον. Η τρίτη ταινία της σειράς, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα Άρλεκιν του 21ου αιώνα. Παίζουν -και με τα νεύρα μας- οι Τζόζεφιν Λάνγκφορντ, Μάιρα Σορβίνο και Χίρο Φάινς Τίφιν.

Τρυφερέ μου Ταυρομάχε (Tengo Miedo Torero). Αντισυμβατικό δράμα, με πολύ αίσθημα, φρέσκια σκηνοθεσία, αλλά και βαρύ θέμα, που μας έρχεται από τη Χιλή, σε σκηνοθεσία του Ροντρίγκο Σεπούλβεδα. Στο επίκεντρο του σεναρίου η συνάντηση ενός νεαρού επαναστάτη με μια ηλικιωμένη τρανς και στο φόντο η αιματοβαμμένη χούντα του Πινοσέτ. Στην ταινία -επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας- πρωταγωνιστούν οι Αλφρέντο Κάστρο και Λεονάρντο Ορτίσγκρις.

Paw Patrol: Η Ταινία. Η αγαπημένη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων τώρα και σε ταινία, που απευθύνεται κυρίως σε νήπια. Το φιλμ, σε σκηνοθεσία Καλ Μπρούνκερ, προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ

Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole). Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό φιλμ του τεράστιου Μπίλι Γουάιλντερ, ένα πραγματικό αριστούργημα, αναλλοίωτο στο χρόνο, που στην εποχή του χαρακτηρίστηκε αποτυχία, ενώ στη συνέχεια έλαβε τις σωστές διαστάσεις του και μπήκε δικαίως στις σημαντικότερες δημιουργίες του φημισμένου σκηνοθέτη. Και μαζί ο νεαρός ακόμη Κερκ Ντάγκλας, που σε αυτό το δράμα αποδεικνύει το πηγαίο ταλέντο του και με μία ξεχωριστή ωριμότητα, μπαίνει στον κύκλο των μεγάλων ερμηνευτών.

Ο Γουάιλντερ, το 1951, ένα χρόνο μετά την κλασική “Λεωφόρο της Δύσης”, με την οποία ασκεί κριτική στα ενδότερα του Χόλιγουντ, αποφασίζει να ξετινάξει τις δημοσιογραφικές πρακτικές, τον αμοραλισμό του επαγγέλματος και όλα αυτά που τυραννούν τη δημοσιογραφία, δεκαετίες τώρα. Χωρίς να μπαίνει στον χώρο της διαπλοκής, των ολιγαρχών που κατέχουν τα μεγάλα ΜΜΕ, τα τεράστια συμφέροντα, ο Γουάιλντερ καταπιάνεται με έναν ικανότατο ρεπόρτερ, που όμως βρίσκεται στα κάτω του και ανακαλύπτει το “λαβράκι” που θα τον φέρει πάλι στις δόξες του σε ένα μέρος χαμένο στο Νέο Μέξικο. Έναν δυστυχή, που έχει εγκλωβιστεί κάτω από τη γη και τον οποίο θα χρησιμοποιήσει για να κάνει την προσωπική του επιτυχία, μέχρι που το αποκλειστικό του θα μεταβληθεί σε μιντιακό τσίρκο. Και αυτό γιατί ενώ η διάσωση του άτυχου θα μπορούσε να γίνει σε δυο μέρες, ο δημοσιογράφος μεθοδεύει μια χρονοβόρα και θεαματική διάσωση, μέχρι να εξαργυρώσει και το τελευταίο δολάριο της επιτυχίας του.

Ο Γουάιλντερ δίνει τα ρέστα του, με τα αριστοτεχνικά πλάνα να κυλούν με χορογραφική ροή, ο παλμός να φτάνει στα ύψη και πέρα από τον ανήθικο απάνθρωπο ρεπόρτερ που χειρίζεται σαν θηριοδαμαστής το θύμα, αλλά και όλα τα πρόσωπα του δράματος, αναδεικνύεται και ο θλιβερός ρόλος όλων των υπολοίπων εκπροσώπων του Τύπου, αλλά και γενικότερα του κόσμου, που με πρόσχημα τη συμπόνια, γλεντάει με τη δυστυχία ενός ανθρώπου. Η ταινία φυσικά δεν είναι προφητική για τη δημοσιογραφία, αλλά μια υπενθύμιση ότι πάντα υπήρχε κάτι σάπιο στη ρίζα που δηλητηρίασε το ευπαθές δεντράκι των όποιων αγνών προθέσεων…

Μια Γυναίκα Εξομολογείται (A Woman Under the Influence). Εξαιρετικό κοινωνικό δράμα (1974) του πρωτοπόρου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη που είναι συνυφασμένο με την εκπληκτική ερμηνεία της συζύγου του Τζίνα Ρόουλαντς. Ο Κασσαβέτης διεισδύει στον πυρήνα μίας τυπικής αμερικανικής οικογένειας με στόχο να καυτηριάσει τη φαινομενική εικόνα ευτυχίας και να αποδομήσει τα στερεότυπα για μια κοινωνία που έχει παραδοθεί άνευ όρων σε ένα αδιέξοδο μοντέλο. Μια γυναίκα, νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα καταρρέει από νευρικό κλονισμό και ο άντρας της προσπαθεί να τη βοηθήσει για να βρει την ισορροπία της. Ένα ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με τον άκρατο και γενικευμένο κομφορμισμό, αντιμέτωπο με τις “ενδεδειγμένες λύσεις” που δεν αποσκοπούν πέρα από το μακιγιάρισμα του προβλήματος που συνεχώς γιγαντώνεται. Δίπλα στη Ρόουλαντς ο θαυμάσιος Πίτερ Φολκ, στενός φίλος του Κασσαβέτη, που τον βοήθησε οικονομικά για την παραγωγή της ταινίας που δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει κανένας, αλλά ούτε και να διανείμει. Προηγουμένως, ο Κασσαβέτης για τη χρηματοδότηση της ταινίας είχε βάλει υποθήκη το σπίτι του και είχε δανειστεί από συγγενείς και φίλους! Τελικά η ταινία βρήκε το δρόμο της, μετά από πολλές περιπέτειες και προτάθηκε για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και ‘Α Γυναικείου Ρόλου.

Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs: Bleu). Η πρώτη ταινία της τριλογίας των χρωμάτων από τον Κριστόφ Κισλόφσκι, τον κινηματογραφιστή της γενναιοδωρίας, έναν ανθρωπιστή που μιλά για την απελευθέρωση του ανθρώπου μέσω μιας γυναίκας που βιώνει την απώλεια και απ’ αυτήν παίρνει δύναμη για να ξαναχτίσει τη ζωή της. Μια γυναίκα, που θα χάσει, μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, παιδί και άνδρα και θα ανακαλύψει την απιστία του συζύγου της. Η ταινία σείεται από το προσωπικό δράμα της ηρωίδας, αλλά και τα πανανθρώπινα μηνύματα, τα συναισθήματα, την αγωνία, τον πόνο και τη λύτρωση, το αγωνιώδες ταξίδι της ζωής, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την εσωτερική ελευθερία, την ψυχική φλόγα. Ο Κισλόφσκι παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας και η Ζιλιέτ Μπινός δίνει μία ερμηνεία τεράστιας εσωτερικής δύναμης. Η μουσική του Πράισνερ δένει απόλυτα με το πνεύμα της ταινίας, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1993, όπως βεβαίως και η ερμηνεία της Μπινός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Entertainment

Σινεμά: Πρεμιέρα για το “The Good Boss” με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και για ακόμη 7 ταινίες

Το πρόγραμμα των ταινιών στα σινεμά φορτώνεται ολοένα και περισσότερο καθώς αυτήν την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα 8 νέα φιλμ και 3 επανεκδόσεις.

Οι πρεμιέρες των ταινιών στα σινεμά θα γίνουν απόψε Πέμπτη (16.6.2022) και από αυτές ξεχωρίζει η ισπανική σάτιρα του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα “Το Τέλειο Αφεντικό”, με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν και τα φιλμ “Καλή Τύχη Λίο Γκράντε”, μια ρομαντική κομεντί με την Έμα Τόμσον και το ελληνικό χειροποίητο δράμα “Επιστροφή στην Κανονικότητα” του Κώστα Κολλημένου.

Οι λάτρεις του κλασικού σινεμά μπορούν να απολαύσουν την αθάνατη κωμωδία του Μπίλι Γουάιλντερ “Μερικοί το Προτιμούν Καυτό” και το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ “Ο Άγνωστος του Εξπρές”.

Το Τέλειο Αφεντικό (The Good Boss)

Κωμωδία, ισπανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, με τους Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουντένια Αμόρ, Μαρία Ντε Νάτι κ.ά.

Ισπανική αγκαθωτή σάτιρα που θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά, όταν ακόμη οι σκηνοθέτες έκαναν ταινίες για την πραγματική ζωή και άγγιζαν την ψυχή τού κόσμου και το γέλιο συνδυαζότανε με σκέψεις, πολλές φορές φαρμακερές.

Ο έμπειρος και ικανότατος Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα (“Δευτέρες με Λιακάδα”) γράφοντας ένα πανούργο σενάριο, για όσα ταλαιπωρούν τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τα στερεότυπα για το καθαγιασμένο “επιχειρείν” και τους επιχειρηματίες, με το αστραφτερό παρουσιαστικό, τα μεγάλα λόγια και το “χρέος” τους να παράγουν πλούτο, προς όφελος της κοινωνίας, βεβαίως, βεβαίως, θα κάνει μία ταινία που ισοπεδώνει το νέο μοντέλο καπιταλισμού, που δεν είναι ουσιαστικά παρά μία επιστροφή στην αρχική και πιο άγρια μορφή του. Μόνο τα όπλα -πάνε τα εξάσφαιρα- και η εικόνα έχει αλλάξει.

Όπως και το “αφεντικό” τού ντε Αρανόα, ένας επιχειρηματίας, με ένα μεσαίο εργοστάσιο, που θέλει να κερδίσει ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας πάση θυσία. Χαρισματικός, ευχάριστος, κοτσονάτος, αλλά και χειριστικός, κρύβοντας το αληθινό του πρόσωπο, τη μαύρη του ψυχή, για να κερδίσει το βραβείο, θα γίνει πιεστικός, θα επέμβει ακόμη και στην ιδιωτική στη ζωή των εργαζομένων του.

Τα μεγάλα λόγια, η ισχύς, η χαρισματική εμφάνιση του επιχειρηματία κρύβει τον διπρόσωπο χαρακτήρα του, την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την καταδυνάστευση της ζωής τους, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επιβάλει, την κυριαρχία του νεποτισμού, αποδεικνύοντας ότι πίσω από πετυχημένους ισολογισμούς και τα success story, στο τέλος μένουν κοινωνικά ερείπια, χρήσιμα μόνο για ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ο ντε Αρανόα κλιμακώνει τη σάτιρα του, συνδυάζει ισορροπημένα κωμωδία και δράμα, κουρδίζει συνεχώς τις ιδέες, που θέλει να προβάλλει, στηρίζει τους χαρακτήρες και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Έτσι, φαντάζει λογικό ότι η ταινία του σάρωσε στα βραβεία Goya της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και αποτελεί την επίσημη πρόταση για τα Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ στον ρόλο του αφεντικού απολαυστικός, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάζει δέρμα, ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ και οι υπόλοιπες ερμηνείες συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ταινίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Μπλάνκο είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης που επιδιώκει να κερδίσει έναν διαγωνισμό «Επιχειρηματικής Αριστείας». Όλα πρέπει να είναι τέλεια! Αλλά η εικόνα τής τέλειας εταιρείας καταρρέει καθώς ο Μπλάνκο πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από έκρυθμες καταστάσεις, όπως την εκδικητικότητα ενός απολυμένου υπαλλήλου, την κατάθλιψη του διευθυντή, και το ξεμυάλισμα ενός φιλόδοξου ειδικευόμενου. Προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, το “τέλειο αφεντικό” εισβάλει απροκάλυπτα στις ιδιωτικές ζωές των υπαλλήλων του πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με ολέθριες συνέπειες.

Υψηλή Ραπτική (Haute couture)

Δραματική ταινία, γαλλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Σιλβί Οαγιόν, με τους Ναταλί Μπαγέ, Λίνα Κουντρί, Πασκάλ Αρμπιλό, Κλοντ Περόν, Άνταμ Μπεσά, Βιρτζίλ Μπραμλί κ.ά.

Ακόμη ένα φιλμ θετικών μηνυμάτων και καλών προθέσεων, είναι τούτο δω το μεταξένιο δράμα της Σιλβί Οαγιόν, με πρωταγωνίστρια την έμπειρη Ναταλί Μπαγέ. Όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, το στόρι περιστρέφεται γύρω από μία σχεδιάστρια μόδας στο εργαστήριο της Dior στο Παρίσι, που βλέποντας να φτάνει στο τέλος της πολυετούς καριέρας της, θα θελήσει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της σε ένα εικοσάχρονο κορίτσι, ένα κλεφτρόνι του μετρό.

Μια ταινία που συνδυάζει την υψηλή ραπτική, που μπορεί να απευθύνεται στη γυναικεία ματαιοδοξία, αλλά παραμένει μία ιδιαίτερη τέχνη καλαισθησίας και υψηλής ακρίβειας, με την τέχνη της ζωής, το δικαίωμα μιας δεύτερης ευκαιρίας σε ένα άστατο κορίτσι. Και βεβαίως μια ταινία για τη συμπόνια, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, το δόσιμο, αλλά με μια αίσθηση κλισέ υποχρέωσης.

Το στόρι μπορεί να είναι απλό, αλλά η ταινία βασίζεται στους σύνθετους χαρακτήρες που αναπτύσσονται είτε στους γκρίζους δρόμους του Παρισιού είτε μέσα στο καλοφωτισμένο ατελιέ του Ντιόρ, όπου και διαδραματίζεται κυρίως το φιλμ. Εκεί όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, έχει γίνει σημαντική προεργασία για τη ρεαλιστική απεικόνιση ενός ζηλευτού -παγκοσμίως- ατελιέ ραπτικής, όπου τα ψαλίδια και τα πανάκριβα υφάσματα, οι βελόνες και τα χέρια, δημιουργούν την ωραιότητα, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά δίνει και παίρνει η μιζέρια.

Η ταινία δεν αποφεύγει τους μελοδραματισμούς, ειδικά στο φινάλε, ούτε ορισμένες πλαδαρές σκηνές, καθώς η Οαγιόν, σε αυτή τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, δείχνει ότι θέλει ακόμη δουλειά, για να περάσει τις ιδέες και τα μηνύματα που θα ‘θελε να μεταδώσει.

Συμπαθητικές ερμηνείες και ειδικά από τη νεαρά και ανερχόμενη Λίνα Κουντρί, από την Αλγερία, ένα κορίτσι που δείχνει ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά της.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η Έσθερ βαδίζει προς το τέλος μιας πολυετούς καριέρας ως βασική σχεδιάστρια μόδας στο εργαστήριο της Dior Avenue Montaigne. Μία μέρα, ένα εικοσάχρονο κορίτσι, η Τζέιντ, της ληστεύει την τσάντα στο μετρό. Αντί να καλέσει την αστυνομία, η Έσθερ αποφασίζει να φροντίσει την Τζέιντ και να την διδάξει την τέχνη της ραπτικής.

Καλή Τύχη Λίο Γκράντε (Good Luck to You Leo Grande)

Ρομαντική κομεντί, βρετανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Σόφι Χάιντ, με τους Έμα Τόμσον, Ντάριλ ΜακΚόρμακ, Ιζαμπέλα Λάφλαντ κ.ά.

Υπάρχουν γυναίκες που φτάνουν στο τέλος του ερωτικού τους βίου χωρίς να έχουν γνωρίσει τον σαρκικό έρωτα, τον οργασμό. Ταυτόχρονα, μαζί με τα στερεότυπα που αναπτύσσονται, πολλές φορές και μέσω του κινηματογράφου και ειδικά του αμερικάνικου ή της εικόνας γενικότερα, οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας μπαίνουν στο περιθώριο του ερωτισμού, του σεξουαλικού δικαιώματος, τοποθετούνται στην κατηγορία της “γιαγιάς”, κατάλληλης μόνο για σπιτικά εδέσματα ή τη φροντίδα του εγγονιού.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ηρωίδα τής διασκεδαστικής και διεισδυτικής ρομαντικής κομεντί, που γύρισε η Αυστραλή Σόφι Χάιντ, την οποία ενσαρκώνει με πειστικότητα η δυο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Έμα Τόμσον.

Το στόρι λίγο πολύ μοιάζει με μία τολμηρή γυναικεία φαντασίωση, καθώς μία χήρα δασκάλα που έχει περάσει πλέον τα 60 της χρόνια και δεν έχει χαρεί το σεξ με τον μοναδικό άντρα της ζωής της, τον μακαρίτη σύζυγο, προσλαμβάνει ένα νεαρό ζιγκολό, για να γνωρίσει επιτέλους το σεξ. Έτσι, με την ιδιομορφία ότι ο νεαρός δεν είναι απλώς ένα σεξουαλικό εργαλείο με μούσκουλα, αλλά ένας ευχάριστος, ευγενικός, ξύπνιος άνδρας, θα αναπτυχθεί μία σχέση που θα βοηθήσει και τους δυο να πάνε ένα βήμα παραπέρα τη σχέση τους, τη ζωή τους.

Διασκεδαστική ταινία χαρακτήρων, με χαριτωμένους και προκλητικούς διαλόγους, αλλά αποφεύγοντας την τολμηρή κινηματογράφηση των όσων λέγονται ή θίγει το στόρι, σαν να πέφτει ο κόφτης των στερεοτύπων, τα οποία θέλει να θίξει το φιλμ. Μία αντίφαση που αποδυναμώνει και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η Σόφι Χάιντ δεν είναι ούτε Κιούκορ ούτε καν Λιλιάνα Καβάνι.

Η Έμα Τόμσον είναι ιδιαιτέρως καλή, αναδεικνύοντας τον οικείο χαρακτήρα της ηρωίδας με άνεση και χωρίς να ξεπέφτει σε υπερβολές, ενώ δίπλα της ο Ντάριλ ΜακΚόρμακ εκμεταλλευόμενος την εμπειρία της, τα πηγαίνει περίφημα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η Νάνσι Στόουκς είναι μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που λαχταρά λίγη δράση και σεξ. Καλό σεξ. Παρόλο που ο σύζυγός της, ο Ρόμπερτ, ήταν ένας καλός σύντροφος, δεν ήταν ποτέ ένας καλός εραστής. Ο ίδιος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή και η Νάνσι αναζητά την περιπέτεια με τον Λίο Γκράντε, έναν σεξεργάτη. Ούτε που φανταζόταν πως θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν πέραν της συνεύρεσής τους, όμως η Νάνσι νομίζει ότι της αρέσει. Και ακριβώς το ίδιο αισθάνεται και αυτός για εκείνη. Μετά από κάθε ραντεβού τους, η δυναμική τους μεταβάλλεται και οι μάσκες πέφτουν.

Επιστροφή στην Κανονικότητα

Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Κώστα Κολλημένου, με τους Κωνσταντίνα Τσιούρη, Αντώνη Μουλά, Σελένα Προδρομίδου, Κώστα Κολλημένο, Πάνο Κορίζη κ.ά.

Αν πρέπει να μιλήσουμε στα απλά ελληνικά η κανονική ζωή έχει χαθεί προ πολλού. Μπορεί η εποχή της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και των γενικευμένων lockdown να επέτειναν τις άσχημες συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά είναι μάλλον μάταιο να κρύβουμε την απελπισία πίσω από ένα υγειονομικό φαινόμενο.

Έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίζει και ο Κώστας Κολλημένος, με καταγωγή από τα μοναδικά Άγραφα, ο δυτικός τρόπος ζωής έχει αποξενώσει τους ανθρώπους, ακόμη και αυτούς που μπορεί να ζουν στην πιο πολύβουη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπως η ηρωίδα της ταινίας, που φεύγει στην αρχή της πανδημίας από το Λονδίνο, για να περάσει την καραντίνα σε ένα μαγικό και συνάμα ερημωμένο χωριό των Αγράφων.

Ο Κώστας Κολλημένος, που έφυγε από την Αθήνα απ’ την πρώτη καραντίνα, για να περάσει πολλούς μήνες στο χωριό του, σκέφτηκε και υλοποίησε σε χρόνο ρεκόρ μια μεσαίου μήκους χειροποίητη ταινία, χωρίς χρηματοδότηση, παρά μόνο με τη βοήθεια καλών φίλων -υπάρχουν ακόμη καλοί φίλοι…

Η υπαρξιακή αγωνία και οι καταπιεσμένες επιθυμίες βγήκαν από το υποσυνείδητο, οι σκέψεις για το αβέβαιο και πάλι μέλλον, άρχισαν να κυκλώνουν αρκετούς συνανθρώπους μας και βεβαίως και τον Κολλημένο. Η ιστορία του, απλή για να την κατανοούν και οι παρέες του καφενείου, αναδεικνύει τα ευεργετήματα της φύσης, την παράνοια των μεγαλουπόλεων, την αναζήτηση του έρωτα, της επαφής και του νοήματος της ελευθερίας, την απάντηση στους άτεγκτους ορθολογιστές, που βάζουν τη ζωή σε κουτάκια, όπως αυτά στα οποία περιορίστηκε πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ψυχωμένη ταινία, με ευαίσθητη ματιά, παρά τα εμπόδια της φτωχής παραγωγής και ορισμένες εμφανείς αδυναμίες, που όμως προσπερνούμε μπροστά στον χαρακτήρα που επέδειξαν οι συντελεστές. Ντόπιοι χαρισματικοί κάτοικοι, που έπαιξαν ρόλους και βοήθησαν με ό,τι μπορούσαν, αλλά και φίλοι του σκηνοθέτη, όπως ο Στέφανος Παππάς που έκανε την παραγωγή και είχε τη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Στέλιος Γιαννουλάκης στο μοντάζ, ο Δημήτρης Τζιμέας, με τους παραδοσιακούς ρυθμούς του, στη μουσική, καθώς και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Κωνσταντίνα Τσιούρη, Αντώνης Μουλάς και Σελένα Προδρομίδου.

Αν μη τι άλλο τα εύσημα ανήκουν σε όλους και κυρίως στους αθέατους συμπαραστάτες, τους αυθεντικούς και ξεχασμένους κατοίκους της ορεινής επαρχίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μια νεαρή Ελληνίδα, που φεύγει από το Λονδίνο, για να περάσει τις εβδομάδες εγκλεισμού, στο ακριβώς αντίθετο άκρο, στο χωριό…. Ο τρόπος ζωής της βίαια αλλάζει και τα πρόσωπα που συναντά θα την φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με την πρωτόγονη φύση της, πρωτόγονη ως δημιούργημα, ως τρόπο ζωής, ως ερωτική ύπαρξη.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Lightyear

Η Pixar στον δρόμο που χάραξε η Marvel ανανεώνει το κινηματογραφικό της θεματολόγιο δίνοντας στον αστροναύτη Μπαζ του “Toy Story” τη δική του ταινία, ποντάροντας στις διαστημικές και εξωγήινες περιπέτειες. Καλοφτιαγμένο, προσεγμένο στη λεπτομέρεια και ευχάριστο animation, τελευταίας εσοδείας, από τον Άνγκους ΜακΛέιν, χωρίς να είναι, όμως, κάτι το ιδιαίτερο.

Το φιλμ περιγράφει τις περιπέτειες του Μπαζ, στο αστρικό του ταξίδι, με το διαστημόπλοιο και το πολυπληθές πλήρωμά του να καταλήγει, ύστερα από δικό του λάθος, καθηλωμένο σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Η ταινία προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τους Ορφέα Αυγουστίδη, Ξένια Ντάνια, Βασίλη Παπαστάθη κ.ά.

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό (Some Like It Hot)

Κινηματογράφος σαμπάνια, που απολαμβάνεις με πολλές μικρές γουλιές, ενώ το ποτήρι δεν αδειάζει ποτέ από ευρήματα, ευφάνταστες καταστάσεις, ανατρεπτική ματιά, αυθεντικό συναίσθημα, απίστευτες ατάκες, πετυχημένα γκαγκς. Η αθάνατη ρομαντική κωμωδία του Μπίλ Γουάιλντερ (1959) που ξαναβγαίνει στα θερινά σινεμά, μετά την τεράστια επιτυχία που είχε πριν λίγο καιρό.

Η Μέριλιν, που είναι στην ακμή της, συναντά τον απίστευτο Τζακ Λέμον και τον απαστράπτοντα ζεν πρεμιέ Τόνι Κέρτις, αλλά και μια σειρά από θαυμάσιους καρατερίστες, ενώ το πανέξυπνο καυστικό σενάριο, που θίγει θέματα ταμπού για την αμερικάνικη κοινωνία, όπως τη σεξουαλική ελευθερία, το οργανωμένο έγκλημα, την οικονομική κατάρρευση, την αδυναμία του νόμου για δικαιοσύνη, είναι προϊόν της συνεργασίας Γουάιλντερ-Ντάιαμοντ. Η ασπρόμαυρη, για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη, ταινία προβάλλεται σε νέες κόπιες.

O Άγνωστος του Εξπρές (Strangers on a Train)

Το κλασικό αριστοτεχνικά γυρισμένο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε επανέκδοση με νέες κόπιες. Το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, σε διασκευή Ρέιμοντ Τσάντλερ, για την ενοχή και την προσπάθεια του αθώου να αποδείξει την αθωότητά του, θα αξιοποιηθεί από τον φορμαρισμένο Χίτσκοκ, σε ένα αγωνιώδες φιλμ, το οποίο διαθέτει και πολλά γνώριμα πλάνα του ιδιοφυούς Βρετανού μετρ, παρότι βρίθει υπερβολών και όχι και τόσο πειστικών καταστάσεων.

Σε ένα τρένο, ο Γκάι, ένας τενίστας με προβλήματα γάμου, προσποιείται ότι βρίσκει την ιδέα του άγνωστου συνταξιδιώτη του, Μπρούνο, διασκεδαστική. Ο Μπρούνο του προτείνει να “ανταλλάξουν” δολοφονίες , να σκοτώσει εκείνος τη σύζυγο του Γκάι και ο Γκάι τον πατέρα του Μπρούνο, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη. Πρωταγωνιστούν οι Φάρλεϊ Γκρέιντζερ και Ρόμπερτ Γουόκερ.

Η Κοιλάδα των Μελισσών (The Valley of the Bees)

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος τσέχικο ιστορικό δράμα του 1968, σε σκηνοθεσία Φραντίσεκ Βλάτσιλ, με τους Πετρ Τσέπεκ, Γιαν Κάτσερ, Βέρα Γκαλατίκοβα κ.ά. Ο νεαρός Οντρέι ενηλικιώνεται μέσα σε ένα αυστηρό θρησκευτικό τάγμα, όπου ένας βετεράνος Σταυροφόρος Τεύτονας Ιππότης γίνεται μέντοράς του. Ο Οντρέι εγκαταλείπει αυτή τη ζωή, επιστρέφει στο πατρικό του κάστρο και παντρεύεται τη νεαρή χήρα του πατέρα του. Μα ο ανελέητος μέντοράς του είναι έτοιμος να τον καταδιώξει μέχρι την άκρη του κόσμου. Τολμηρό, θρησκευτικό, υπαρξιακό δράμα, για την εποχή του, με ορισμένες σκηνές ανθολογίου και σημαντικού ενδιαφέροντος για τους σινεφίλ.

NEWSIT

Σινεμά: Πρεμιέρα για το “The Good Boss” με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και για ακόμη 7 ταινίες

Continue Reading

Entertainment

Σινεμά: Πρεμιέρα για το «King Richard», το «Uncharted» και ακόμη τρεις ταινίες

Πέντε νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά από απόψε Πέμπτη (17.2.2022) και για όλη την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία είναι οσκαρική ενώ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και ο αγαπημένος ηθοποιός Τζέισον Στέιθαμ αλλά και ο Τομ Χόλαντ, μετά την τεράστια επιτυχία του «Spider-Man: No Way Home».

Έτσι λοιπόν, σήμερα, κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά οι εξής ταινίες: Το υποψήφιο με έξι Όσκαρ βιογραφικό δράμα «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς», με τον Γουίλ Σμιθ να είναι υποψήφιος για το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, τη βίαιη περιπέτεια «Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται» του Γκάι Ρίτσι, με τον Τζέισον Στέιθαμ, το τουρκικό δράμα «Φύλακας Αδερφός», η περιπέτεια «Uncharted» που αποτελεί μεταφορά ενός βιντεοπαιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη και το δράμα από την Αίγυπτο «Τα Μυστικά της Αδερφής μου».

Η Μέθοδος των Γουίλιαμς (King Richard)

Δραματική βιογραφία, αμερικανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν, με τους Γουίλ Σμιθ, Τζον Μπέρνταλ, Αουνχάνιουε Έλις, Σανίγια Σίντνεϊ, Ντέμι Σίνγκλετον κ.ά.

Εκτός από το ”αμερικάνικο όνειρο” εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει και το ”αφροαμερικάνικο όνειρο” βασικός εκπρόσωπος του οποίου -τουλάχιστον για το Χόλιγουντ- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Γουίλ Σμιθ. ”Η Μέθοδος των Γουίλιαμς” δένει απόλυτα με τον πρωταγωνιστή της, αποτελεί επιτομή αυτού του ”ονείρου”, καθώς μέσα από την ιστορία του πατέρα των δυο διάσημων τενιστριών, της Σερένα και της Βένους Γουίλιαμς, που για χρόνια πρωταγωνίστησαν στα γήπεδα του τένις, ”αποδεικνύεται” ότι με σκληρή, επίπονη προσπάθεια θα πετύχεις στην Αμερική. Τόσο απλά… Ένα πολυδιαφημισμένο μοντέλο, ένας μύθος που κρύβει όλες τις παθογένειες των ΗΠΑ, τη βαρβαρότητα ενός άκρατου καπιταλισμού, της χαώδους κοινωνικής ανισότητας, της θεοποίησης του χρήματος.

Η ταινία του φιλόδοξου, επίσης, Αφροαμερικάνου σκηνοθέτη Ρεϊναλντο Μάρκους Γκριν, ξεκινάει με μια λευκή κοινωνική λειτουργό να επισκέπτεται το σπίτι των Γουίλιαμς για να ελέγξει τις συνθήκες που μεγαλώνουν η Σερένα και η Βένους, καθώς υπάρχει καταγγελία που υποστηρίζει ότι ο πατέρας τις παραζορίζει με τη σκληρή προπόνηση που τους έχει επιβάλει. Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς θα παραδεχθεί ότι αυτό ισχύει, γιατί, όπως λέει, θέλει να κρατήσει μακριά από τους επικίνδυνους δρόμους του Λος Άντζελες τις κόρες του και θέλει να τις δει πρωταθλήτριες στο τένις.

Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, στον οποίο επικεντρώνεται η ταινία, που έχει ζήσει την απόρριψη, έχει καταστρώσει, πριν ακόμη γεννηθούν οι δυο κόρες του, ένα σχέδιο επιτυχίας, που θα τις κάνει νούμερο ένα στο τένις. Προσηλωμένος, στα όρια τής εμμονής, στο σχέδιό του, βάζοντας στο μυαλό των κοριτσιών το ”μικρόβιο” του πρωταθλητισμού από τα μικράτα τους και με εξοντωτική προετοιμασία και προπόνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει, βρίσκοντας τους κατάλληλους προπονητές, τους ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν και πάντα επιβάλλοντας τις ιδέες του και κυριαρχώντας στις ψυχές τους. Έτσι, κόντρα στις προκαταλήψεις, τη λευκή υπεροχή, τις τεράστιες δυσκολίες και την οικογενειακή ισορροπία, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς θα δώσει τη μάχη του και θα τα καταφέρει.

Μια ταινία, που πατά με σιγουριά στο είδος του αθλητικού βιογραφικού δράματος, το οποίο ελκύει ιδιαιτέρως το ευρύ αμερικανικό κοινό, με τις συμβάσεις και τις ευκολίες μιας συναισθηματικής φόρτισης και βεβαίως με πολλά ”ναι, μεν αλλά”, τα οποία αφορούν και τον Γουίλ Σμιθ, που κάνει μια καλή -κλισέ- ερμηνεία, αλλά μοιάζει περισσότερο σαν να εκλιπαρεί για το Όσκαρ. Άλλωστε η ταινία, που έχει στηθεί πάνω του, έχει όλα τα στοιχεία που θα ενθουσιάσουν το καλοβολεμένο αφροαμερικανό Χόλιγουντ και γενικότερα το σύστημα αξιών που προωθεί η καθεστηκυία αμερικανική τάξη.

Όλα λοιπόν για το Όσκαρ, από τον Γουίλ Σμιθ, που ήδη μπήκε ανάμεσα στους υποψήφιους για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο (η ταινία προτάθηκε συνολικά με έξι Όσκαρ και ανάμεσά τους για εκείνο της ”Καλύτερης Ταινίας”…) και τώρα μπορεί να ελπίζει. Να ελπίζει για ένα φινάλε ανάλογο με την ταινία του, όταν οι χορηγοί ρίχνουν χρυσάφι στα πόδια των κοριτσιών και για αυτόν, όταν τα μέλη της Ακαδημίας του παραδώσουν το χρυσό αγαλματίδιο. Χάπι εντ. Τόσο απλά…

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Εξοπλισμένος με ένα ξεκάθαρο όραμα και ένα παράτολμο σχέδιο 78 σελίδων, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς είναι αποφασισμένος να γράψει ιστορία μαζί με τις κόρες του, Βένους και Σερένα. Με σκληρές προπονήσεις στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της Καλιφόρνια, τα δύο ακατάβλητα κορίτσια σφυρηλατήθηκαν από την ανυποχώρητη αφοσίωση του πατέρα τους και την ισορροπημένη προσέγγιση της μητέρας τους, για να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.

Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται (Wrath of Man)

Περιπέτεια, αμερικανικηής και βρετανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Γκάι Ρίτσι, με τους Τζέισον Στέιθαμ, Σκοτ Ίστγουντ, Τζέφρι Ντόνοβαν, Τζος Χάρτνετ κ.ά.

Βίαιη περιπέτεια εκδίκησης, από τον μάστορα του είδους Γκάι Ρίτσι, ο οποίος καταφέρνει να ανεβάσει την αδρεναλίνη, αλλά αγκομαχάει σεναριακά και πολλές φορές τα αναμενόμενα κλισέ λειτουργούν ανασταλτικά στο σασπένς, ενώ η προσπάθεια να δοθεί κάποιο βάθος στους χαρακτήρες σκοντάφτει αφενός στα απίθανα που συμβαίνουν στην ταινία και αφετέρου στις επίπεδες ερμηνείες.

Στα πρώτα πλάνα της ταινίας ακούγεται η ατάκα «δεν είναι μπάτσος, ποιος είναι;». Η απάντηση απλή. Είναι ο Τζέισον Στέιθαμ, που έρχεται να ισοπεδώσει τα πάντα γύρω του, προκειμένου να βρει τον ψυχρό εκτελεστή τού γιου του, σε μια ληστεία χρηματαποστολής.

Ο Στέιθαμ, που εδώ θα ξανασυναντηθεί για τέταρτη φορά κινηματογραφικά με τον Ρίτσι, είναι λιγομίλητος, παγερά ανέκφραστος, δημιουργώντας αρχικά ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του, αλλά σιγά σιγά χάνει όλα τα πλεονεκτήματα του ρόλου του, για να εξελιχθεί σε έναν αδυσώπητο τιμωρό, με τα γνωστά και αναμενόμενα κλισέ για το είδος με τους πολυάριθμους φαν.

Απ’ την πλευρά του, ο Γκάι Ρίτσι, μπορεί να κρατά το ρυθμό, εκτός από το δεύτερο μέρος, σε ψηλές στροφές, να προσφέρει θεαματικές σκηνές βίας και να ρίχνει όλους τους άσους του για να διασκεδάσει με το δικό του τρόπο το κοινό -αυτή τη φορά, όμως, χωρίς το γνώριμο χιούμορ του. Χάνει, όμως, όταν επιχειρεί να συνδυάσει τα σχέδια που κάνουν επί χάρτου οι εγκληματίες με την πραγματική δράση, την ακρίβεια του χρόνου και μια σειρά από γεγονότα που δεν στέκονται ούτε με σφαίρες. Ο Ρίτσι κάνει τα εύκολα δύσκολα, βάζοντας ψηλά τον πήχη, χωρίς να διαθέτει ένα στέρεο σενάριο και την απαραίτητη προσήλωση στις λεπτομέρειες, που θα πέρναγαν ίσως απαρατήρητες αν δεν τις έκανε ο ίδιος σημαντικές για την ταινία του.

Ο συμπαθής Τζέισον Στέιθαμ το παλεύει όσο μπορεί, αλλά ο παγερός χαρακτήρας του στο τέλος μοιάζει με ξύλο απελέκητο.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας μυστηριώδης φύλακας χρηματαποστολών εκπλήσσει τους συναδέλφους του με τις φονικές ικανότητες του, κατά τη διάρκεια της απόπειρας ληστείας του θωρακισμένου οχήματος τους. Το πλήρωμα διερωτάται το ποιος είναι και από πού ήρθε. Σύντομα, το κίνητρο του γίνεται ξεκάθαρο, καθώς κάνει δραματικά και αμετάκλητα βήματα για να διευθετήσει έναν παλιό λογαριασμό.

Φύλακας Αδερφός (Brother’s Keeper)

Δραματική ταινία, τουρκικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Φερίτ Καραχάν, με τους Σαμέτ Γιλντίζ, Εκίν Κος, Μαχίρ Ιπέκ, Μελίχ Σελτζούκ κ.ά.

Λιτό, τραχύ, ρεαλιστικό δράμα, ενδεικτικό δείγμα ενός ευαίσθητου κοινωνικού σινεμά, με πολιτική σαφή τοποθέτηση απέναντι στο τουρκικό κράτος, με φρέσκια ματιά και εξαιρετικές ερμηνείες, που μας έρχεται από την Τουρκία και τον Φερίτ Καραχάν. Ένα φιλμ που κατέκτησε το βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο τμήμα Πανόραμα της Μπερλινάλε το 2021, ενώ κέρδισε και τα βραβεία σεναρίου και μοντάζ στο Φεστιβάλ Αττάλειας, της σημαντικότερης κινηματογραφικής διοργάνωσης στην Τουρκία.

Ο Καραχάν, έχοντας τις δικές του παιδικές μνήμες από τη ζωή σε ένα οικοτροφείο, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού σε αυστηρό οικοτροφείο στα βουνά της Ανατολίας που προσπαθεί να σώσει έναν φίλο συμμαθητή του που έχει αρρωστήσει βαριά κι ενώ έχει να αντιμετωπίσει την αδιαφορία των δασκάλων, τη γραφειοκρατία, το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και διαδεδομένα στερεότυπα.

Ο 38χρονος σκηνοθέτης, κινηματογραφεί με φυσικότητα και νεύρο, με την κάμερα στο χέρι, προσδίδοντας ένα συναρπαστικό ρεαλισμό, αλλά ορισμένες φορές πέφτει θύμα ενός κινηματογράφου καταγγελίας και της μονοδιάστατης περιγραφής των αρνητικών χαρακτήρων.

Με σκληρές εικόνες, περιγράφοντας τις καταπιεστικές συνθήκες που επικρατούν στο οικοτροφείο, μέσα στο παγωμένο περιβάλλον, αναδεικνύει αυθόρμητα την αξία τής φιλίας και των δεσμών αλληλεγγύης, τα μοναδικά εφόδια των δυο παιδιών απέναντι στις αντίξοες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Ο Καραχάν, στηλιτεύει τα στερεότυπα του εκπαιδευτικού συστήματος, που έχουν ριζώσει εδώ και δεκαετίες στη χώρα του και συνάμα κάνει ένα σχόλιο για την αντιμετώπιση των Κούρδων, ενώ πρέπει να του αποδοθούν τα εύσημα για τη δουλειά που έχει κάνει με τους πιτσιρικάδες ηθοποιούς και ειδικά με τον Σαμέτ Γιλντίζ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Γιουσούφ και ο καλύτερος του φίλος Μέμο είναι Κούρδοι μαθητές σε ένα απομονωμένο δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ανατολίας. Όταν ο Μέμο αρρωσταίνει μυστηριωδώς, ο Γιουσούφ υποχρεώνεται να παλέψει ενάντια στα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η καταπιεστική διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να τον βοηθήσει. Καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, δάσκαλοι και παιδιά αλληλοκατηγορούνται, και στην επιφάνεια βγαίνουν κακίες, αισθήματα ενοχής, μυστικά και ψέματα…

Uncharted

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Ρούμπεν Φλάισερ, με τους Τομ Χόλαντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σοφία Άλι, Τάτι Γκάμπριελ, Αντόνιο Μπαντέρας κ.ά.

Ακόμη μία ταινία που βασίζεται σε ένα βιντεοπαιχνίδι, από τα πλέον εμπορικά στο νεανικό κοινό, εκεί που στοχεύουν και οι παραγωγοί της. Μια θεαματική περιπέτεια, που προσπαθεί να μπει στο σύμπαν ηρώων όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς, με αγαρμποσύνη και χωρίς ούτε τα στοιχειώδη κινηματογραφικά στάνταρ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί, εκτός από το βιντεοπαιχνίδι, τη δημοφιλία του Τομ Χόλαντ (λόγω Spiderman), τη συμπαθητική φιγούρα του Μαρκ Γουόλμπεργκ και το βλοσυρό ύφος του Αντόνιο Μπαντέρας, στο ρόλο του κακού.

Βεβαίως, οι φαν του βιντεοπαιχνιδιού και της ανέμελης περιπέτειας θα πάρουν αυτό που τους υπόσχεται η ταινία, δηλαδή μια διασκεδαστική περιπέτεια, με την αναζήτηση ενός μυθικού θησαυρού του Μαγγελάνου από τους δυο ήρωες, τις εντυπωσιακές και εξωπραγματικές σκηνές και τις χιουμοριστικές ατάκες, που ορισμένες φορές λειτουργούν αποτελεσματικά και σπάνε τη μονοτονία.

Ωστόσο, ο Ρούμπεν Φλάισερ, ακόμη ένας εκπρόσωπος της «χρυσής μετριότητας» του Χόλιγουντ («Venom», «Zombieland»), δείχνει να εξαντλείται γρήγορα και να βάζει στον αυτόματο πιλότο τη σκηνοθεσία και τις συνταγές «επιτυχίας» που πλέον νομίζεις ότι έχουν γίνει νόμος.

Ακόμη μια ταινία που καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα του Χόλιγουντ στο να βρει, αν μη τι άλλο, αξιοπρεπή σενάρια, να προχωρήσει ένα βήμα από τις ξινισμένες πλέον συνταγές και να προσφέρει, ακόμη και δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις, ένα δίωρο ψυχαγωγίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο ερασιτέχνης κλέφτης Nathan στρατολογείται από τον έμπειρο κυνηγό θησαυρών Victor ”Sully” για την εύρεση του χαμένου θησαυρού του Μαγγελάνου πριν από 500 χρόνια. Αυτό που ξεκινά ως μια απλή ληστεία για το δίδυμο, γίνεται μια πολυταξιδεμένη περιπέτεια να φτάσουν πρώτοι πριν τον αδίστακτο Moncanda ο οποίος και θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κληρονόμος του. Αν ο Nate και o Sully καταφέρουν να απαντήσουν τους γρίφους και λύσουν ένα από τα παλαιότερα μυστήρια στον κόσμο, μπορούν όχι μόνο να διεκδικήσουν λεία αξίας 5 δισ. δολαρίων αλλά ίσως να βρουν και τον χαμένο αδερφό του Nate. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντέξουν ο ένας τον άλλο.

Προβάλλεται ακόμη η ταινία:

Τα Μυστικά της Αδερφής μου (Souad)

Ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη σύγχρονη Αίγυπτο, γυρισμένη από την Αϊτέν Αμίν το 2020 και με πρωταγωνίστρια την Μπασάντ Άχμεντ. Ένα δράμα, για τη νέα γενιά της αραβικής χώρας, που γοητεύεται από τον ανεξερεύνητο ακόμη κόσμο του διαδικτύου και τον δυτικό τρόπο ζωής.

Το φιλμ, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και επιλέχθηκε από την Αίγυπτο ως επίσημη πρόταση για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Το στόρι, μας μεταφέρει σε μια μικρή πόλη στο Δέλτα του Νείλου, όπου μια 19χρονη κοπέλα, ζει διπλή ζωή, την αληθινή που καθορίζεται από τη συντηρητική αιγυπτιακή κοινωνία και τη μυστική, αυτή του διαδικτύου.

NEWSIT

Σινεμά: Πρεμιέρα για το «King Richard», το «Uncharted» και ακόμη τρεις ταινίες

Continue Reading

Entertainment

Σινεμά: Πρεμιέρα για το «Έγκλημα στον Νείλο», το «Marry Me» και ακόμη δύο ταινίες

Θα ζεσταθεί η κίνηση στους κινηματογράφους ή θα παραμείνει παγερή περισσότερο και από τον πρόσφατο χιονιά; Στο ερώτημα θα απαντήσουν δυο νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε Πέμπτη (10.2.2022) στα σινεμά και αναμένεται να τραβήξουν το ευρύ κοινό.

Πρόκειται για την ταινία μυστηρίου «Έγκλημα στον Νείλο» από τον Κένεθ Μπράνα και την τελευταία ρομαντική κομεντί «Παντρέψου με» με την Τζένιφερ Λόπεζ, ίσως δύο από τις πρώτες πιο προβεβλημένες και πολυαναμενόμενες ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά για φέτος.

Επίσης, προβάλλονται οι ταινίες «Φυσικό Φως», ένα ενδιαφέρον πολεμικό δράμα από την Ουγγαρία και τον Ντένες Νάγκι και «Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι», ένα ασυνήθιστο φουτουριστικό φιλμ από τον Ισλανδό συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Γιόχαν Γιόχανσον, που πέθανε πρόωρα.

Έγκλημα στον Νείλο (Death on the Nile)

Ταινία μυστηρίου, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα, με τους Κένεθ Μπράνα, Γκαλ Γκαντότ, Έμα ΜακΚέι, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τομ Μπέιτμαν, Λετίσια Ράιτ κ.ά.

Από τις ταινίες που περίμεναν οι σινεφίλ με ανυπομονησία, έπειτα από την πετυχημένη μεταφορά, πριν πέντε χρόνια, του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» από τον Κένεθ Μπράνα, ο οποίος δοκιμάζει για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις του με ένα ακόμη μπεστ σέλερ της Αγκάθα Κρίστι.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, που κρατά και τον βασικό ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, αυτή τη φορά βάζει ένα ακόμη στοίχημα, θέλοντας να ανανεώσει κινηματογραφικά το διάσημο βιβλίο της φημισμένης συγγραφέως, αφενός διεισδύοντας όσο πιο βαθιά μπορεί στον χαρακτήρα τού Πουαρό και αφετέρου χρησιμοποιώντας την ιστορία μυστηρίου και εις βάρος του σασπένς, για να μιλήσει για την υψηλή κοινωνία, να κάνει κοινωνικά σχόλια που αφορούν και τη σημερινή εποχή, ορισμένες φορές να δώσει έντονα ένα μελοδραματικό ύφος.

Βεβαίως, το βασικό πνεύμα του έργου παραμένει εκεί να στηρίζει το όλο εγχείρημα, αλλά είναι αρκετά αποδυναμωμένο σε σχέση με την ταινία του 1978 που γύρισε ο έμπειρος, αλλά αρκετά συμβατικός Τζον Γκίλερμιν, με τον ανεπανάληπτο Πίτερ Ουστίνοφ και μια σειρά από καταξιωμένους ηθοποιούς στο καστ (από Μπέτι Ντέιβις και Μάγκι Σμιθ, μέχρι Ντέιβιντ Νίβεν και Τζορτζ Κένεντι).

Οι φαν των ταινιών μυστηρίου και της Αγκάθα Κρίστι, από τα πρώτα πλάνα, θα διερωτηθούν αν είναι στη σωστή ταινία, καθώς θα μεταφερθούν 20 χρόνια πριν από την υπόθεση μυστηρίου που πρέπει να επιλύσει ο Πουαρό, στα χαρακώματα των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου θα τον δουν να προσπαθεί να σώσει το τάγμα του, σε μια επίθεση αυτοκτονίας. Ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη του πολύπλευρου και δύσκολου χαρακτήρα του, ενώ θα αποκαλυφθεί και τι κρύβεται πίσω από το περίφημο μουστάκι του. Ο Μπράνα θα βρει και άλλες αφορμές για να φωτίσει τον χαρακτήρα του εγωκεντρικού, εμμονικού ψυχαναγκαστικού, γεμάτου ενοχές, για τον θάνατο της πρώτης και μοναδικής του αγάπης, ντετέκτιβ και όλα αυτά που θα τον κάνουν ξεχωριστό ήρωα σε 33 βιβλία της Αγγλίδας λογοτέχνιδας.

Παράλληλα, ο Μπράνα θα επιχειρήσει να μπει βαθύτερα και στους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου, να τους δώσει υπόσταση, να δείξει τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους και το έγκλημα, να κάνει ένα εκτεταμένο κοινωνικό σχόλιο, να μιλήσει για την ελίτ της εποχής, αλλά και την επιρροή τού χρήματος, άλλες φορές πετυχημένο και άλλες όχι και τόσο, άλλες φορές δείχνοντας γοητευμένος από τη ζωή τους και άλλες φορές θυμίζοντας ότι πίσω από τα πλούτη και τα πανάκριβα κοστούμια δεν υπάρχει τίποτα, παρά μίζερα ανθρωπάκια. Ένας σχολιασμός που είναι αρκετά φορτωμένος, με ατάκες ή συμβολισμούς, αλλά και αχρείαστες επεξηγήσεις, την πιο επικίνδυνη παγίδα για έναν σκηνοθέτη, όπως έλεγε και ο Κουροσάβα, που παρατρίχα δεν τραυματίζει σοβαρά και την ταινία.

Το στόρι λίγο πολύ γνωστό, με την παρέα των πλουσίων να βρίσκεται σε ένα πολυτελές πλεούμενο στον Νείλο, στην Αίγυπτο, μία ακόμη πρωταγωνίστρια, την πιο γοητευτική στην ταινία, παρότι ο διευθυντής φωτογραφίας και στενός συνεργάτης τού σκηνοθέτη, ο Ελληνοκύπριος Χάρης Ζαμπαρλούκος, αποφεύγει την καρτ ποστάλ φωτογραφία, δίνοντας ατμοσφαιρικά την ονειρική αίσθηση που μεταδίδει η αφρικανική χώρα και ο Νείλος, και βοηθώντας τον Μπράνα να μας βάλει στο κλίμα της εποχής, έστω και ορισμένες φορές μέσα από μια αποικιοκρατική οπτική. Όσον αφορά την έμφαση που δίνει στη μελοδραματική διάσταση της ταινίας, μάλλον εδώ χάνει ορισμένους πόντους, παρότι μπορεί να γίνεται πιο ελκυστικός στο ευρύ κοινό, αλλά αποδυναμώνει τη δομή ενός έργου που θέλει να είναι μια ιστορία μυστηρίου.

Ο Κένεθ Μπράνα στον ρόλο του Πουαρό, αν και αρκετά μελετημένος και προσπαθώντας αξιέπαινα να μπει βαθιά στον πολυσύνθετο χαρακτήρα, φαίνεται ότι χάνει στα σημεία (επιεικώς) από τον Ουστίνοφ, ενώ το υπόλοιπο πολυάριθμο και αξιόλογο καστ στέκεται με επάρκεια αν και ορισμένες φορές μοιάζει αποπροσανατολισμένο, αδυνατώντας να κατανοήσει την επιρροή του περιβάλλοντος, τη μεταφυσική ενέργεια του τοπίου κι ενός σπουδαίου πολιτισμού, πολύ σημαντικότερου από τα χρήματα, τα μεταξένια φορέματα και τα χρυσά κοσμήματα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει στην Αίγυπτο με ένα εντυπωσιακό ατμόπλοιο. Όταν ο φαινομενικά τέλειος και ειδυλλιακός μήνας του μέλιτος ενός ζευγαριού και της παρέας του διακόπτεται απότομα από βίαιους θανάτους, το ταξίδι τού Πουαρό μετατρέπεται σε περιπέτεια, καθώς καλείται να ανακαλύψει για ακόμη μια φορά τον δολοφόνο.

Φυσικό Φως (Natural Light)

Πολεμικό δράμα, ουγγαρέζικης, γαλλικής και γερμανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Ντένες Νάγκι, με τους Φέρενς Ζάμπο, Ταμάς Γκαρμπάτζ κ.ά.

Εφιάλτες από το παρελθόν, για τη στάση της Ουγγαρίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς βρέθηκε στο λάθος στρατόπεδο, στην καταραμένη πλευρά της ιστορίας, αγκαλιά με τη ναζιστική Γερμανία. Θαρραλέο σινεμά, που κοιτά κατάματα τις ευθύνες των προγόνων, αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς τα εγκλήματα, τα σφάλματα του παρελθόντος φαίνεται να επαναλαμβάνονται.

Ένα απροσδόκητα σημαντικό ντεμπούτο για τον Ντένες Νάγκι, που τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και που αποτελεί γνήσιο δείγμα του ουγγρικού κινηματογραφικού νέου κύματος, στο οποίο πρωτοστατεί ο Λάσλο Νέμες (“Ο Γιος του Σαούλ”).

Δεν είναι απλώς ακόμη μία ταινία για τη φρίκη του πολέμου, αλλά μια διείσδυση στην ψυχολογία αυτών που βρέθηκαν στη μελανή σελίδα της ιστορίας, συμμετέχοντας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βουτώντας το μυαλό και την καρδιά στο μίσος που απλόχερα μοίραζαν οι ναζιστές.

Μια ιστορία που δείχνει να επαναλαμβάνεται, πολλές φορές, με διαφορετικά σχήματα και εκφάνσεις, συνεχίζοντας να δηλητηριάζει περαιτέρω τον κόσμο μας.

Ο Νάγκι, έχοντας ένα δυνατό στόρι, με μία ομάδα Ούγγρων στρατιωτών να αναζητά αντάρτες σε χωριά της κατεχόμενης Σοβιετικής Ένωσης, για λογαριασμό των Γερμανών, θα βουτήξει την κάμερα στη λάσπη, στα παγωμένα αφιλόξενα τοπία, στο ζοφερό μισοσκόταδο, το οποίο βαραίνει ακόμη περισσότερο η ερεβώδης παρουσία των στρατιωτών. Και ταυτόχρονα βάζοντας τον κεντρικό ήρωα, έναν φωτογράφο παρατηρητή των μαχών, να βρίσκεται αναπάντεχα επικεφαλής των στρατιωτών και να συνειδητοποιεί τις ευθύνες του.

Μια δύσκολη, αλλά πραγματικά συνταρακτική, ταινία, σκηνοθετημένη από έναν, απ’ ό,τι φαίνεται, εξαιρετικά ταλαντούχο και εξελίξιμο δημιουργό, έναν στοχαστή, που αξιοποιεί στο μέγιστο τα πενιχρά εφόδια που του δόθηκαν και τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που βρήκε από τα γύρω χωριά της ρωσόφωνης Λετονίας, όπου γύρισε την ταινία.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ούγγρων στρατιωτών (η Ουγγαρία πολεμούσε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας) αναζητά αντάρτες στο κατεχόμενο τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Η περιπλάνηση στο παγωμένο τοπίο τούς οδηγεί σε ένα μικρό χωριό όπου είναι πιθανό να κρύβονται οι ύποπτοι δολιοφθορών. Ο λοχίας Σεμέτκα, φωτογράφος και σιωπηλός παρατηρητής, βρίσκεται ξαφνικά επικεφαλής της ομάδας αντιμέτωπος με έναν “πόλεμο” που πάντα μαίνονταν γύρω του, αλλά ποτέ δεν υπήρξε δικός του.

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι (Last and First Men)

Επιστημονικής φαντασίας, ισλανδικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Γιόχαν Γιόχανσον.

Ασυνήθιστο φουτουριστικό φιλμ, το πρώτο και μοναδικό που γύρισε ο πρόωρα χαμένος Ισλανδός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Γιόχαν Γιόχανσον (πέθανε το 2018 σε ηλικία 49 ετών), βασισμένος στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Όλαφ Στέιπλεντον και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Στο φιλμ δεν υπάρχει η παραμικρή δράση ή ανθρώπινη παρουσία, παρά μόνο αργά σχεδόν ακίνητα απόκοσμα πλάνα, πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, από επιβλητικά πέτρινα μνημεία που οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σε ασπρόμαυρο και πολύ, μα πάρα πολύ, γκρίζο. Και μαζί η φωνή της Τίλντα Σουίντον να αφηγείται -συνοδεία της επιβλητικής όσο και πένθιμης μουσικής τού ίδιου του μακαρίτη δημιουργού- το τέλος του πλανήτη, με απόσταση δύο δισεκατομμυρίων χρόνων από σήμερα! Σουρεαλιστικά μνημεία, τα μόνα που έχουν απομείνει από τον πολιτισμό μας, μεταδίδουν μηνύματα προς τον ερημωμένο πλανήτη, αλλά και προς την ανθρωπότητα πριν μπει η γη στην τελευταία στροφή της ύπαρξής της, αναδεικνύοντας την ταπεινότητα του ανθρώπινου είδους και τα ταπεινά του ένστικτα που έκαναν ό,τι μπορούσαν για ένα άδοξο τέλος -αν και προκαθορισμένο. Ένα αστέρι όπως γεννιέται έτσι και σβήνει.

Ένα φιλμ που μοιάζει περισσότερο με ένα φιλοσοφικό κείμενο συνοδευόμενο με εικόνες και που απευθύνεται βεβαίως σε ένα περιορισμένο κοινό.

Ένα ενδιαφέρον κείμενο, με αρκετές σοβαρές και ενδιαφέρουσες απόψεις για το σύμπαν, τον άνθρωπο, τη γη, αλλά πέφτει θύμα μιας υπερβολικής σοβαρότητας, στα όρια της σοβαροφάνειας κι ενός διδακτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία ξεκινά με την αφηγήτρια Σουίντον να λέει «ακούστε υπομονετικά», ενώ σε όλη τη διάρκεια (70 λεπτά), προστακτικά και με αυστηρότητα δασκάλας περασμένων χρόνων, μόνο ο ήχος της βέργας που σκίζει προειδοποιητικά τον αέρα λείπει, να αναπτύσσει, αργά και βασανιστικά, το κείμενο -των 1.500 λέξεων, πάνω κάτω- που έχει μπροστά της.

Βεβαίως, κάποιος θα έλεγε ότι μετά από δυο δισεκατομμύρια χρόνια -αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και υπερβολική αισιοδοξία- ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Αλλά ο άνθρωπος θέλει πάντα από κάπου να κρατηθεί. Ακόμη και το μακρινό τέλος της ανθρωπότητας είναι κάτι μακάβριο, ειδικά για όσους δεν πιστεύουν ότι όλα είναι αποκλειστικά φυσική ή χημεία…

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Δύο δισεκατομμύρια γήινα χρόνια μετά, στο μέλλον, η τελευταία γενιά ανθρώπων βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Από τον μακρινό, εποικισμένο τους πλανήτη, στέλνουν ένα ύστατο κινηματογραφημένο μήνυμα στους σημερινούς κατοίκους της Γης.

Παντρέψου με (Marry Me)

Αισθηματική κομεντί, αμερικανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Κατ Κόιρο, με τους Τζένιφερ Λόπεζ, Οούεν Γουίλσον, Μαλούμα, Κλόε Κόλμαν, Σάρα Σίλβερμαν κ.ά.

Ακόμη μία γλυκανάλατη ρομαντική κομεντί με την Τζένιφερ Λόπεζ, μια παραλλαγή της Σταχτοπούτας στο Αμέρικα του σήμερα. Μόνο που στη θέση της Σταχτοπούτας δεν βρίσκεται η Λόπεζ, αλλά ο συμπρωταγωνιστής της, Όουεν Γουίλσον! Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια ταινία για τον λαμπερό κόσμο της σόου μπιζ, αφού το υποτυπώδες κι εντελώς επιφανειακό σενάριο θέλει την Λόπεζ να παίζει λίγο πολύ τον εαυτό της. Μια ποπ σταρ που μπροστά σε χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές παρατάει τον διάσημο και εκλεκτό τής καρδιάς της, αφού ανακαλύπτει τελευταία στιγμή ότι την απατά, και να επιλέγει για σύζυγο έναν άσημο, έναν διαζευγμένο καθηγητή μαθηματικών που βρέθηκε στη συναυλία της χωρίς να το θέλει, συνοδεύοντας την έφηβη κόρη του.

Όλα αυτά με μπόλικες γλυκερές σκηνές, ακόμη περισσότερες πολύχρωμες σαπουνόφουσκες και πολλά τραγούδια της θελκτικής Λατινοαμερικάνας σοουγούμαν. Μια ταινία που τη λες και προώθηση των τελευταίων επιτυχιών της, αλλά και της εικόνας ενός ποπ ειδώλου.

Οι λεπτομέρειες είναι περιττές, για την ταινία, που βρίθει συνταγών και γνώριμων κλισέ και που απευθύνεται αποκλειστικά στο εφηβικό και νεανικό φανατικό κοινό της Τζένιφερ Λόπεζ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Η ποπ σταρ Κατ Βαλντέζ, μαζί με τον Μπαστιάν, με τον οποίο συνιστούν το πιο πετυχημένο ντουέτο στη μουσική βιομηχανία, ετοιμάζονται να κάνουν το γάμο τους μπροστά στα μάτια των θαυμαστών τους, σε μια τελετή που θα μεταδοθεί ζωντανά. Ένας διαζευγμένος καθηγητής μαθηματικών, ο Τσάρλι, συνοδεύει με το ζόρι την κόρη του και τη φίλη του στη συναυλία. Όταν η Κατ, μαθαίνει, λίγο πριν την τελετή, ότι ο Μπαστιάν την απατά, ο αγγελικά πλασμένος κόσμος της καταρρέει και στρέφει το βλέμμα της σε ένα τυχαίο πρόσωπο στο πλήθος, το οποίο επιλέγει να τον παντρευτεί. Είναι ο Τσάρλι. Και αυτό που ξεκίνησε ως μια παρορμητική αντίδραση, εξελίσσεται σε ένα απροσδόκητο ρομάντζο, παρότι όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμοτούν για να τους χωρίσουν.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ