Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Σουηδία: Καθόλου οθόνες για τα νήπια προτείνει η κυβέρνηση στους γονείς

Τα νήπια δεν θα πρέπει να παρακολουθούν οθόνες καθόλου, όπως ενημέρωσαν σήμερα τους γονείς οι σουηδικές αρχές.

Τα παιδιά κάτω της ηλικίας των δύο ετών θα πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακά μέσα και στην τηλεόραση, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μέγιστη ημερήσια παρακολούθηση μιας ώρας, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, ενώ εκείνα από έξι έως 12 δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από μία ή δύο ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνη.

Οι έφηβοι από 13 ως 18 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο με τρεις ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα, αποφάνθηκε η υπηρεσία.

“Για μεγάλο διάστημα, έχει επιτραπεί σε smartphones και σε άλλες οθόνες να εισβάλουν σε κάθε τομέα της ζωής των παιδιών μας”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σουηδοί έφηβοι 13 με 16 ετών περνούν 6,5 ώρες ημερησίως, κατά μέσο όρο, μπροστά από τις οθόνες τους εκτός του σχολικού ωραρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό δεν τους επιτρέπει “πολύ χρόνο για ομαδικές δραστηριότητες, σωματική άσκηση και επαρκή ύπνο” και εξέφρασε θλίψη για μια “κρίση ύπνου” που επικρατεί στη χώρα επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους δεν κοιμούνται αρκετά.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε επίσης τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν οθόνες προτού πέσουν για ύπνο και τα τηλέφωνα και τα tablets να μη βρίσκονται στο υπνοδωμάτιο στη διάρκεια της νύχτας.

Η υπηρεσία επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική χρήση οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου, κατάθλιψη και κακή εικόνα σώματος.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης smartphones σε δημοτικά σχολεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων: «Ακριβαίνουν και τα ακριβά σε βάρος μας» καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Την αναπροσαρμογή των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων ζητά, μεταξύ άλλων, από την Πολιτεία η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καταγγέλλοντας πως έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική θέση έπειτα από τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σημειώνει πως αναγνωρίζει την ανάγκη αναπροσαρμογής στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων, τα οποία κινδυνεύουν να αποσυρθούν ή βρίσκονται σε έλλειψη. Ωστόσο, επισημαίνει τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που έχουν ασθενείς.

Όπως αναφέρουν σε καταγγελία τους οι ασθενείς τα βγάζουν δύσκολα πέρα μετά τις αυξήσεις των φαρμάκων έχοντας μειωμένους μισθούς και συντάξεις και για τον λόγο αυτό ζητούν από την Πολιτεία αναπροσαρμογή των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.

Απαραίτητες οι μικρές αυξήσεις στα πολύ φθηνά φάρμακα, αλλά…

Η διαφύλαξη της πρόσβασης όλων των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη είναι «απαράβατη αρχή», όπως λένε, όμως, το δικαίωμα αυτό τέθηκε σε δοκιμασία το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα, που «ναι μεν συνιστά πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας».

Οι μικρές αυξήσεις στα πολύ μικρά φάρμακα είναι απαραίτητες, παραδέχεται η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, και εξηγεί περαιτέρω, πως όταν τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν χαμηλές τιμές προκαλούν ελλείψεις στην αγορά, επειδή είναι ασύμφορα και οι εταιρείες δεν να τα παράγουν.

Στη συνέχεια, τα ίδια ή παρόμοια φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μέσω άλλων καναλιών, αλλά σε πολύ υψηλότερη τιμή ή να συνταγογραφούνται πιο ακριβά νεότερα φάρμακα με αντίστοιχη επιβάρυνση των ασθενών, λόγω της υψηλότερης συμμετοχής.

Οι ασθενείς καταγγέλλουν ωστόσο, πως από τη δική τους έρευνα, αλλά και από καταγγελίες που δέχονται από εκπροσώπους ασθενών «προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο Ευρώ αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα,γεγονός που εκτοξεύει αντίστοιχα το κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς», όπως λένε.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι το ποσό που από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%»

Αυτό σημαίνει, λένε οι ασθενείς, πως ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων, και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Τι προτείνει στην Πολιτεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στηρίζει τις προσπάθειες της Πολιτείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων γι’ αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα, όμως, όπως αναφέρουν τα μέλη της, για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ελλείψεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών, προτείνει τα εξής:

Α) Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», όπως λένε.

Β) Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Της Ιωάννας Σουλάκη, Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων: «Ακριβαίνουν και τα ακριβά σε βάρος μας» καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

88η ΔΕΘ: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε Ελληνίδες 30 – 35 ετών – Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ που έγινε το Σαββατοκύριακο (07-08.09.2024).

Ο έλεγχος γονιμότητας είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, την ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα. Η σημασία της δωρεάν διαδικασίας, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά σημαντική και όπως ο ίδιος ανέφερε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν τα εξής:

  • ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για τις Ελληνίδες 30 έως 35 ετών
  • η απλοποίηση των διαδικασιών για την κάλυψη των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, την ώρα που η υπογονιμότητα στην Ελλάδα αγγίζει το 18% ανάμεσα στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, συνεχίζεται και η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε κατά 450 χιλ. μεταξύ 2008-2022.

Ανάχωμα στην παραπάνω κατάσταση, που δεν επηρεάζει μόνο τη δημογραφική ισορροπία, αλλά και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, προσπαθεί να βάλει η Πολιτεία φέρνοντας τις δωρεάν εξετάσεις γονιμότητας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη βελτίωση της ενημέρωσης των γυναικών και την υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη γονιμότητά τους.

Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη, ή αλλιώς ΑΜΗ, η αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη που μετρά το ωοθηκικό απόθεμα της γυναίκας και μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα για το κατά πόσο είναι σε θέση να συλλάβει.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στο iatropedia.gr, εξηγεί την επιστημονική σημασία της ΑΜΗ.

«Η AMH, η οποία δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα στις γυναίκες πέφτει απότομα στο 5% και μάλιστα πολύ νωρίς, δηλαδή στην ηλικία των 35 ετών. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ο πληθυσμός και με την δωρεάν εξέταση που θα παρέχει το κράτος, θα μπορεί μια γυναίκα και ξέρει που βρίσκεται το ωοθηκικό της απόθεμα και θα έχει ανάλογα τη δυνατότητα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις ως προς την αναπαραγωγική της δυνατότητα», σημειώνει ο γιατρός.

«Ικανοποιείται επιτέλους το αίτημα για δωρεάν έλεγχο της ΑΜΗ»

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας την ένταξη της μέτρησης των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης σε πρόγραμμα εθνικού σχεδιασμού για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος του πληθυσμού.

Ο κ. Πάντος, εκφράζει την ικανοποίησή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η Πολιτεία αφουγκράζεται τις ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας και μάλιστα εν καιρώ υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ως προς την φυσιολογία του οργανισμού και την αναπαραγωγή. Η φύση είναι λίγο πιο αυστηρή στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες», τονίζει.

Παράλληλα ο γιατρός επισημαίνει πως η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν, είτε να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τεκνοποίηση, είτε να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων, εάν ακόμη δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν παιδιά άμεσα.

«Αν δηλαδή η γυναίκα δεν έχει σύντροφο και έχει τις σπουδές της μπροστά και έχει άλλες προτεραιότητες θα μπορεί εγκαίρως να κρυοσυντηρήσει ωάρια. Που αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πριν την ηλικία των 35 ετών. Γι’ αυτό ζητούσαμε να γίνει ο έλεγχος από τα 30 έως τα 35. Από την άλλη, αν η γυναίκα είναι σε γάμο ή έχει σύντροφο, διαπιστώνοντας εγκαίρως ποιο είναι το ωοθηκικό της απόθεμα θα μπορεί να αποφασίσει για την απόκτηση παιδιού. Θα ξέρει δηλαδή τι να κάνει, ώστε να μην μείνει «μετέωρη» και ταλαιπωρείται αργότερα με εξωσωματικές ή άλλου τύπου διαδικασίες να αποκτήσει παιδάκι», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία εφάρμοσε πρόσφατα μια παρόμοια εθνική πρωτοβουλία, ενσωματώνοντας την AMH στο εθνικό της σύστημα υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

«Οι γυναίκες που γνώριζαν τα επίπεδα της AMH τους λάμβαναν διαφορετικές αποφάσεις», αναφέρει ο Πάντος. «Είτε ξεκινούσαν νωρίτερα τις διαδικασίες για την απόκτηση παιδιού, είτε προχωρούσαν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων».

Αυτή η έγκαιρη πληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά 27%, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε εξοικονόμηση 9,3 εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, το 83% των γυναικών που γνώριζε τα επίπεδα της ΑΜΗ άλλαξε τα αναπαραγωγικά του σχέδια, με το 35,9% να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% να προχωρά σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής στην Ελλάδα μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα, βοηθώντας τις γυναίκες να λαμβάνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις για το μέλλον τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ

Εκτός από τις δωρεάν εξετάσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτή η πρωτοβουλία θα διευκολύνει τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, κάνοντάς την όλη διαδικασία πιο προσβάσιμη και λιγότερο χρονοβόρα.

Ο κ. Πάντος σχολίασε θετικά αυτή την κίνηση, σημειώνοντας πως «οτιδήποτε κάνει η Πολιτεία με σκοπό να απλοποιήσει και να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία πρόσβασης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδίως σε μια εποχή υπογεννητικότητας».

Και κατέληξε: «Θα ήταν ίσως καλό, μέσα σε μια εποχή έντονης υπογεννητικότητας που διανύει η Ελλάδα, η Πολιτεία να βοηθήσει και οικονομικά ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν το αυτονόητο για τους πολλούς, δηλαδή ένα παιδάκι».

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

NEWSIT

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε Ελληνίδες 30 – 35 ετών – Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Περισσότεροι από 500 θάνατοι από αυτοκτονίες ετησίως στην Ελλάδα

Η αυτοκτονικότητα αποτελεί μια ψυχιατρική κατάσταση που οδηγεί περίπου σε 500 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, ενώ πιστεύεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν είναι αρκετά μεγαλύτερος. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 738.753 αυτοκτονίες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Worldmeter- real time world statistics (όπου καταγράφονται ζωντανά οι αυτοκτονίες), ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά.

Τα παραπάνω επισημαίνει η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια – ψυχοπαιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αιμιλία Αξιωτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κλίμακας -κέντρο ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, η γραμμή – 1018/Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δέχτηκε το 2023 περισσότερες από 20.750 κλήσεις. Τουλάχιστον 1500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει από το 2022 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών. Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 57 αυτοκτονίες σε μέσα μαζικής μεταφοράς και 163 αυτοκτονίες σε σημεία γνωστά ως Hotspots», σημειώνει η κ. Αξιωτίδου.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι απόπειρες αυτοκτονίες που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος, οι οποίες οδηγούν σε θάνατο, είναι 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. «Επειδή το 95% των περιστατικών θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική καταγραφή του προβλήματος και της κατανόησής του με στόχο να παρέχουμε αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης, που θα είναι εξατομικευμένοι και βοηθούμενοι από τις σύγχρονες εξελίξεις της επιγενετικής και των νευροεπιστημών. Το να προβλέψει κανείς την επικινδυνότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς όταν ένας άνθρωπος είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του είναι πολύ πιθανό να το κάνει. Οι άνθρωποι βέβαια που έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό και εμφανίζουν υψηλή προδιάθεση για να τον πραγματοποιήσουν αποτελούν το χαμηλότερο ποσοστό. Περισσότεροι είναι αμφιθυμικοί ως προς την αυτοκτονία και στην πραγματοποίηση μιας απόπειρας αυτοκτονίας», επισημαίνει η κ. Αξιωτίδου.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα σημάδια και να βοηθήσουμε κάποιον;

Απαντώντας στο ερώτημα, η κ. Αξιωτίδου λέει:

«Μπορούμε να αναγνωρίζουμε κάποια σημάδια αν:

* Το άτομο μιλάει μαζί μας και μας εκφράζει τις σκέψεις του ή κρατάει σημειώσεις, όπου αναφέρεται στον θάνατο και στην αυτοκτονία.

* Είναι συχνά οργισμένο, απελπισμένο, θυμωμένο και έχει μια στάση έντονης εκδικητικότητας.

* Νιώθει παγιδευμένο σε αδιέξοδες καταστάσεις.

* Έχει παρορμητικές, απερίσκεπτες συμπεριφορές, που δεν τις συνήθιζε προηγουμένως.

* Έχει διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο.

* Κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

* Κάνει αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του και έχει έντονα ενοχικά συναισθήματα.

* Έχει ανεξέλεγκτο άγχος ή ξαφνική αλλαγή της διάθεσης από έντονη θλίψη και άγχος σε χαρά και ανακούφιση.

* Απειλεί πως θα κάνει κακό στον εαυτό του.

* Δεν έχει στόχους και κίνητρα και δεν έχει όνειρα για το μέλλον.

Φυσικά και όλα όσα αναφέραμε μπορούν να εμφανιστούν όταν κάποιος αισθάνεται ψυχολογική ή σωματική κόπωση και ακόμη κι αν νιώθει έντονο άγχος δεν έχει σκεφτεί την περίπτωση να βάλει τέλος στη ζωή του.

Δεν πρέπει λοιπόν να διαφεύγει από την προσοχή μας, αν κάποιος προσπαθεί να μας επικοινωνήσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει καθώς οι μισοί από εκείνους που διαπράττουν την απόπειρα έχουν ήδη μιλήσει γι’ αυτό σε κάποιο οικείο πρόσωπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ