Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lufthansa: Σενάρια για περικοπή του 40% των πτήσεων για μικρές και μεσαίες αποστάσεις

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης των δρομολογίων της προχωρά η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa προκειμένου να μη μειωθούν πάλι τα κέρδη της άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Η μητρική αεροπορική εταιρεία του Ομίλου Lufthansa παρουσίασε λειτουργικές ζημιές ύψους 442 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη ήταν στα 118 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του ομίλου θέλει τώρα να επιστρέψει στα κέρδη με ένα «πρόγραμμα στροφής». Το πιο σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής: περισσότερες πτήσεις μικρών αποστάσεων θα πρέπει να ανατεθούν σε τρίτους.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εσωτερικοί πάροχοι, όπως οι θυγατρικες της Lufthansa, Lufthansa City Airlines και Discover. Από την άλλη, υπάρχουν εξωτερικές αεροπορικές εταιρείες μέσω της λεγόμενης wet lease, της ενοικίασης αεροσκαφών και πληρωμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες (27.08.24) ο Γενς Ρίτερ (Jens Ritter), επικεφαλής της Lufthansa Airlines.

Η Lufthansa θέλει να διατηρήσει τα premium πρότυπα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 220 αεροσκάφη μικρών και μεσαίων αποστάσεων που πετούν για τη Lufthansa, μερικά από τα οποία εκμεταλλεύονται ήδη άλλες αεροπορικές εταιρείες του ομίλου.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 έως το 2027 – 2028 και ο Ρίτερ βλέπει το 40% των αεροσκαφών αυτών σε πτητικές λειτουργίες πέρα από το βασικό εμπορικό σήμα, πολύ περισσότερο από ό,τι αυτή τη στιγμή.

Η αεροπορική εταιρεία θέλει να φύγει από τις ζημιές φέτος και να φτάσει σε κέρδος ακόμα και 8% μεσοπρόθεσμα. Ο Ρίτερ ξεκαθάρισε ότι αυτό ήταν προϋπόθεση για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Τους πρώτους έξι μήνες, το κόστος ανά θέση και χιλιόμετρο πτήσης ήταν 22,5% υψηλότερο από ό,τι το 2019 πριν από την κρίση. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα έσοδα ανά θέση και χιλιόμετρο πτήσης αυξήθηκαν μόνο κατά 15,9%.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτό οφείλεται, αφενός, στο υψηλό εξωτερικό κόστος, όπως τα σημαντικά αυξημένα τέλη και χρεώσεις στη Γερμανία. «Το ένα τρίτο των πτήσεων μας έχει αυξήσει το κόστος κατά 80%», δήλωσαν. Υπάρχουν και τα εφάπαξ κόστη από τις απεργίες στην αρχή του χρόνου, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, νέα αεροσκάφη θα παραδοθούν αργότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί. Οι πιλότοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο αναμενόμενο Boeing 787 («Dreamliner») πρέπει τώρα να επανεκπαιδευτούν σε άλλα αεροσκάφη. Αυτό δεσμεύει αυτούς τους πιλότους και επίσης τους εκπαιδευτές, εξηγεί στέλεχος της εταιρείας: «Η παραγωγικότητα των πληρωμάτων είναι 15% χαμηλότερη από ό,τι το 2019».

Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τις εσωτερικές διαδικασίες. Επί του παρόντος, η αεροπορική εταιρεία επιτυγχάνει ποσοστό ακρίβειας τουλάχιστον 70%, επειδή δεν υπάρχουν ειδικά εμπόδια όπως αποκλεισμοί από ακτιβιστές για το κλίμα, έκτακτες καιρικές συνθήκες ή αστοχίες πληροφορικής. Ωστόσο, ο αριθμός των παρατυπιών είναι μεγάλος.

Στελέχη εκτίμησαν ότι το δυναμικό εξοικονόμησης είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, λιγότερες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σημαίνουν μικρότερη αποζημίωση.

Παραδοσιακά, το επιχειρηματικό μοντέλο απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες ταξιδιώτες που ταξιδεύουν όλο το χρόνο, αλλά είναι πλέον σαφές ότι δεν θα γυρίσουν στον ίδιο βαθμό όπως το 2019.

Τώρα οι ιδιώτες ταξιδιώτες αυξάνουν τη ζήτηση, αλλά κλείνουν πτήσεις πιο εποχιακά. «Χρειαζόμαστε 25 περισσότερα αεροσκάφη το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα», είπε ο Ρίτερ. Στο μέλλον, η χειμερινή ζήτηση θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δικούς μας πόρους.

Θέλουν να αγοράσουν επιπλέον χωρητικότητα για τις καλοκαιρινές αιχμές. Η Tuifly, η γερμανική αεροπορική εταιρεία που ανήκει στον ταξιδιωτικό όμιλο Tui, κάνει κάτι παρόμοιο εδώ και αρκετό καιρό.

«Πρέπει να μειώσουμε την πολυπλοκότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί εσωτερικοί κανονισμοί που περιορίζουν την ευελιξία», είπε ο Ρίτερ, αναφέροντας άλλο ένα μέτρο για να επιστρέψουμε στη ζώνη κέρδους.

Επιπλέον, ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που λειτουργούν για το βασικό εμπορικό σήμα αναμένεται να μειωθεί. Μόνο οι Lufthansa, Discover και City Airlines θα πετούν εσωτερικά, καθώς και ένας εξωτερικός πάροχος στο wet lease.

Η ομάδα του Ρίτερ θέλει, επίσης, να ζητήσει ευθύνες από συνεργάτες όπως τα αεροδρόμια. «Περιμένουμε επίσης από τους εταίρους μας να συμβάλουν στην ανάκαμψή μας», δήλωσε ο Ρίτερ.

NEWSIT

Lufthansa: Σενάρια για περικοπή του 40% των πτήσεων για μικρές και μεσαίες αποστάσεις

Continue Reading
Advertisement

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου:
“Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης”
το ΔΣ, συγκροτήθηκε σε σώμα.
Είχε προηγηθεί γραπτώς και προφορικώς η δήλωση παραίτησης
του μέχρι πρότινος Προέδρου κυρίου Επιτροπίδη Μιχαήλ, από το αξίωμα του Προέδρου.
Το νέο Δ.Σ μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Κολογοσίδης Μιχαήλ
Αντιπρόεδρος: Καμπέρης Βασίλειος
Γεν.Γραμματέας: Σιδηροπούλου Άννα
Ταμίας: Καρόκη Θεοδώρα
Μέλος, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων: Γιαννακίδου Σωτηρία
Μέλος: Επιτροπίδης Μιχαήλ
Μέλος: Εμενίδης Δημήτριος
Μήνυμα Προέδρου:
“Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ
και τον τέως Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.
Θέλουμε ως σύλλογος να ενώσουμε τους επαγγελματίες της Ηλιούπολης
και να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας για την τόνωση της αγοράς της Ηλιούπολης.
Τα μέλη του ΔΣ έχουμε τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειες μας,
επομένως ελεύθερο χρόνο, ελάχιστο, όπως και εσείς.
Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές.
Ένας μεγάλος εμπορικός σύλλογος, μόνο κέρδος μπορεί να δημιουργήσει για όλους.
Κλείνοντας θέλω να παραφράσω, λόγια του John Kennedy:
Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο σύλλογος για εσένα.
Αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τον σύλλογο
.
Καλές γιορτές και καλές δουλειές σε όλους μας”.
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγρότες «θα πληρώσουν την… νύφη» στον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε, η Ευρώπη το αντέχει;

Μετά το πρώτο ξάφνιασμά που προκάλεσε η ανακοίνωση του mega – Προϋπολογισμού των 2 τρις. ευρώ για την Ε.Ε., που πρότεινε η κα Φον Ντερ Λάϊνεν, σχεδόν διπλάσιος του τρέχοντος, άρχισαν οι υπολογισμοί για το δια ταύτα.

Η πρώτη έκπληξη είναι ότι παρά τον διπλασιασμό των δαπανών που προβλέπεται για την νέα επταετία (αρχίζει από το 2028), κάποιοι τομείς, βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκύπτει ότι θα «χάσουν» σημαντικούς πόρους !

Ο πρώτος που όπως υπολογίζουν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις θα χάσει πόρους είναι η Γεωργία.

Κάπου 30% λιγότερους διαθέσιμους πόρους θα έχει ο νέος προϋπολογισμός στο πλαίσιο της ΚΑΠ, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στις Βρυξέλλες.

Το εύρος της μείωσης είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι η ισχύουσα ενεργός χρηματοδότηση ήταν περίπου 20% μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά υπολογισθεί για το τρέχον πρόγραμμα που κλείνει το 2027.

Σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την συγκρότηση ενός Ταμείου, το οποίο θα λέγεται «Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Οικονομική, Εδαφική, Κοινωνική, Αγροτική και Θαλάσσια Ασφάλεια και Ευημερία».

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο Προϋπολογισμού αυτό το mega-Ταμείο θα τροφοδοτηθεί με όλα τα κανάλια χρηματοδότησης που ισχύουν σήμερα και θα λειτουργεί με τρία «χρηματοδοτικά εργαλεία». Μεταξύ αυτών – το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο – το εθνικό και περιφερειακό σχεδίου εταιρικής σχέσης (ΕΠΜ – τα εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης που καθορίζονται από τις χώρες μέλη), θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Και εκεί θα ενταχθούν όλα όσα σχετίζονται με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, καθώς τα δύο ειδικά Ταμεία που διατίθενται σήμερα για τη γεωργία (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ που εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πρώτο και τον δεύτερο “πυλώνα” της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής) καταργούνται.

Οι σχετικοί υπολογισμοί που έχουν γίνει από τους εκπροσώπους των γεωργικών οργανώσεων (με ισχυρή εκπροσώπηση Γάλλων και Ιταλών) στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μέσα από αυτή την αναδιάρθρωση προκύπτει μία περικοπή πόρων για την Γεωργία της τάξης των 85 – 86 δις ευρώ.

Ήταν το κλίμα στραβό, το… τρώει και γάιδαρος

Τα ποσά είναι τεράστια αν υπολογίσει κανείς ότι αφορούν σε μία επταετή περίοδο (2028 – 2034) στην οποία οι διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας πόρων για την Γεωργία, όπως π.χ. τα λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, κ.λ.π., έχουν επιδεινωθεί δραματικά λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Αλλά και του εμπορικού πολέμου που στο μεταξύ έχει ξεσπάσει και καθιστά αβέβαιες τις τροφοδοσίες μεγάλης κλίμακας λόγω των ανατροπών στις τιμές των προϊόντων. Ειδικά για την Ευρώπη η τελευταία συνθήκη, αυτή δηλαδή των δασμών των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι ένα από τα δύσκολα αγκάθια για τα οποία δεν έχει ακόμα βρεθεί πεδίο συμβιβασμού.

Σ’ αυτό το «περιβάλλον» δυσκολιών και αυξημένων προβλημάτων για την Γεωργία θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών καθώς η κλιματική αλλαγή αρχίζει να επιβάλει νέους όρους παραγωγής αλλά και σύνθεσης της παραγωγής.

Έχοντας όλα αυτά σαν προϋποθέσεις για το πως θα είναι η Γεωργία την επόμενη επταετία σε συνθήκες μείωσης κατά 30% της χρηματοδοτικής στήριξης, προκαλεί τουλάχιστον απορία το τι ακριβώς επιδιώκει με την επιλογή της αυτή η Κομισιόν της κας Φον Ντερ Λάϊνεν. Να επιλέξει δηλαδή εν μέσω αύξησης του προϋπολογισμού (δηλαδή συμμετοχής των χωρών μελών σε δαπάνες), την μείωση της στήριξης της Γεωργίας.

Πολύ περισσότερο μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν και παραμένει σιωπηρά για δεκαετίες ο βασικός πυλώνας συνοχής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από κάθε άλλη συνθήκη «ενοποίησης».

Είναι σε θέση η «Ενωμένη (;) Ευρώπη» να αντέξει σήμερα πολιτικά και οικονομικά, ένα τέτοιο σοκ αποσυντονισμού και ρήξης στον ισχυρότερο παράγοντα συνοχής των 27 χωρών μελών της;

Ίδωμεν τι θα ακολουθήσει…

NEWSIT

Οι αγρότες «θα πληρώσουν την… νύφη» στον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε, η Ευρώπη το αντέχει;

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» Μερτς σε όλη τη Ευρώπη: Ο επενεξοπλισμός θα προχωρήσει με περικοπές στην υγεία και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις

Διπλό πακέτο παρεμβάσεων προωθεί ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία προκειμένου να «τρέξει» επενδυτικό πακέτο – μαμούθ στην άμυνα και τις υποδομές 318 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Το πρώτο σκέλος του πακέτου Μερτς για τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού (τόσο από το δημόσιο, όσο και -προσοχή!- από τον ιδιωτικό τομέα) της Γερμανίας (χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει ο επανεξοπλισμός της ΕΕ) αφορά τη μεταρρύθμιση της υγείας -ακολουθώντας τη «σύσταση» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (τον οποίο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο) και το δεύτερο τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Στόχος της πρώτης παρέμβασης Mερτς (δηλαδή των περικοπών στην υγεία) είναι η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, ενώ στόχος της δεύτερης (μείωση φόρων για την επιχειρήσεων) είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ο καγκελάριος Μερτς, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουλίου 2025 (μια μέρα μετά την επίσκεψη Ρούτε στη γερμανική πρωτεύουσα) στην ολομέλεια της Bundesrat (σ.σ. του ομοσπονδιακού συμβουλίου όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας) συνέδεσε τις επενδύσεις για την άμυνα και τις υποδομές στη Γερμανία, μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης το Μάρτιο του 2025 -κεντρικό σημείο της οποίας ήταν το ξεχείλωμα του φρένου χρέους προς χάρη της απεριόριστης αύξησης των αμυντικών δαπανών, σε κοινή «γραμμή» με την μετέπειτα (Ιούνιος 2025) αύξηση του ορίου των αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο 5% έως το 2035 (αντί του 2%) με τις δύο προαναφερθείσες παρεμβάσεις:

  1. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση επιπλέον δημοσιονομικών πόρων για χάρη της αύξησης των δημόσιων αμυντικών δαπανών, ελαχιστοποιώντας το δημόσιο δανεισμό.
  2. Οι μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων παράλληλα με τους «ποταμούς» κρατικού χρήματος τα οποία έχει προγραμματίσει η γερμανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Μερτς από το βήμα του Bundesrat (το οποίο -υπενθυμίζεται- πως είχε ψηφίσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στις 21 Μαρτίου 2025) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το νέο σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το οποίο συζητήσαμε στην Ομοσπονδιακή Βουλή αυτή την εβδομάδα, προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και της επένδυσης στην άμυνά μας».

Και συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως «ο προβλεπόμενος όγκος όλων των επενδυτικών δαπανών φέτος ανέρχεται σε περίπου 116 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ήδη 40 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα επενδύσουμε επίσης επιπλέον 200 δισεκατομμύρια στην άμυνα και 1,4 δισεκατομμύρια είναι διαθέσιμα στο δεύτερο κυβερνητικό σχέδιο για το 2025 μόνο για την πολιτική προστασία και την προστασία του πληθυσμού».

O Μερτς ξεκαθάρισε πως «αυτές οι επενδύσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό της ο χώρας μας είναι αναγκαίες, μάλιστα έχουν καθυστερήσει».

«Εξίσου», σημείωσε, αμέσως μετά πως είναι κάτι άλλο «σαφές»: «Είναι ένα μεγάλο δάνειο που παίρνουμε στη γενιά των παιδιών και των εγγονών μας σε αυτή τη χώρα».

Χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για …παρερμηνείες για το πώς και ποιός θα πληρωθεί αυτό το δάνειο του κράτους (πολλώ δε μάλλον που τις τελευταίες μέρες σημειώνεται αύξηση στις αποδόσεις -και- των γερμανικών κρατικών ομολόγων) για τις επενδύσεις στην ασφάλεια (σ.σ. για την στρατιωτική άμυνα της Γερμανίας) και τον «εκσυγχρονισμό», ο Γερμανός καγκελάριος εξήγησε πως «αποτελεί υποχρέωση για όλους μας να προχωρήσουμε στο μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

NEWSIT

«Σήμα» Μερτς σε όλη τη Ευρώπη: Ο επενεξοπλισμός θα προχωρήσει με περικοπές στην υγεία και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ