ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί μένει ψηλά η τιμή της βενζίνης – Οι 5 λόγοι που πληρώνουμε ακόμη ακριβά τη μετακίνηση με αυτοκίνητο

Καθώς κλιμακώνεται η θερινή τουριστική περίοδος, σημειώνονται ενδείξεις αύξησης των τιμών της βενζίνης. Μαζί με την αναζωπύρωση των τιμών της βενζίνης αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τη δυνατότητα ή μη μείωσης της τιμής, μέσω μίας κυβερνητικής παρέμβασης, πχ μίας μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.
Ωστόσο, αποκλείουν, επί του παρόντος, οποιαδήποτε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr, αν και η Ελλάδα έχει τον 4ο πιο υψηλό τέτοιο φόρο της βενζίνης μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη μεριά, δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση μείωσης των τιμών της βενζίνης από τις εταιρείες προμήθειας βενζίνης ή τους βενζινοπώλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λόγοι για τους οποίους δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης -είτε μέσω κάποιας κρατικής παρέμβασης, είτε μέσω παρεμβάσεων ή αλλαγών στην αγορά,. στην Ελλάδα είναι οι εξής:
1. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν θα έφερνε τελικά μείωση της τελικής τιμής
Όσον αφορά την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη ή του ΦΠΑ μόνο πρόσκαιρα θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής της, καθώς η σημερινή υψηλή ζήτηση θα οδηγούσε και πάλι την τιμή της βενζίνης στο προ μείωσης του ειδικού φόρου επίπεδο.
Έστω για παράδειγμα, πως ο εν λόγω φόρος μειωνόταν από τα 0,70 ευρώ ανά λίτρο που είναι σήμερα στα 0,50 ευρώ ανά λίτρο.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε άμεσα σε μείωση της τιμής της βενζίνης κατά το αντίστοιχο ποσό, δηλαδή κατά 0,20 ευρώ λίτρο, οδηγώντας την από τα 1,8 ευρώ ανά λίτρο που είναι σήμερα περίπου στην Αθήνα στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή θα συντελούνταν άμεσα μία μείωση της τάξεως του 11%.
Γνωρίζοντας, όμως, η αγορά πως οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν τιμή 1,8 ευρώ ανά λίτρο (όπως συμβαίνει), θα οδηγηθούμε σταδιακά και πάλι στην τιμή 1,8 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Μ’ άλλα λόγια, θα κέρδιζαν οι εταιρείες διύλισης και οι βενζινοπώλες, αλλά όχι οι καταναλωτές.
2. Η μείωση των φορολογικών εσόδων θα έπληττε τη δυνατότητα του δημοσίου να χρηματοδοτήσει αναγκαίες δαπάνες
Μ΄ άλλα λόγια, οι καταναλωτές δεν θα είχαν τελικά κανένα κέρδος από μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης, ενώ το κράτος θα έχανε κρίσιμα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι κρίσιμα για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων δημοσίων δαπανών χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τα 68 δισ. ευρώ των ετήσιων φορολογικών εσόδων, τα 7 δισ. ευρώ προέρχονται από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ποτά, καπνό, βενζίνη κλπ), εκ των οποίων κοντά στο 1/2 δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ αφορά σε ενεργειακά προϊόντα, με σημαντικότερο εξ αυτών την βενζίνη.
3. Στόχος της κυβέρνησης (και της ΕΕ) είναι η αποτροπή της αύξησης εισαγωγών γιατί επιδεινώνεται το ήδη βεβαρυμμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η επιβολή αυτών των ειδικών φόρων πέραν της δημοσιονομικής σημασίας, έχει και μία ακόμα, ευρύτερη οικονομική σημασία: Αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα κατανάλωσης των παραπάνω προϊόντων (δηλαδή της βενζίνης, των καπνικών προϊόντων) και άρα αποτρεπτικό παράγοντα για την εισαγωγή τους, καθώς κάθε αύξηση της εισαγωγής τους επιδεινώνει το ολοένα και πιο βεβαρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Κάθε επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αυξάνει την “ευαισθησία” της σε εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ειδικά σε συνθήκες αποσταθεροποίησης σαν τις σημερινές (πόλεμος στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, πολιτική κρίση στη Γαλλία).
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αποτελεί την απόλυτη “εξαίρεση” στην ΕΕ σε σχέση με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αν και κατέχει, όπως προαναφέρθηκε, υψηλή θέση στην κατάταξη, η ίδια η ΕΕ έχει επιβάλει σε πανευρωπαϊκό κατώτατο πλαφόν στον εν λόγω φόρο και αυτός ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά λίτρο.
Εξάλλου, είναι κυρίως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανήκουν μεν στην ΕΕ αλλά όχι ακόμα στην ευρωζώνη -και άρα έχουν το δικό τους νόμισμα (πχ Ουγγαρία) – οι οποίες έχουν ακόμα σχετικά χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης.
4. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια διακριτή προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και μείωσης των διεθνών τιμών
Ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά, είναι η γεωπολιτική και γεωοικονομική αβεβαιότητα εκείνη που δεν επιτρέπει κάποια μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης, καθώς δεν διαφαίνεται κάποιος διακριτός ορίζοντας ειρήνευσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξηθεί και το κόστος μεταφοράς πετρελαίου.
5. Η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά που γειτονεύει με μεγάλες αγορές και δεν μπορεί να επηρεάζει σε περιφερειακό επίπεδο τις τιμές
Υπάρχει, όμως, και άλλος ένας παράγοντας -πέρα από την πρόσκαιρη (ή μη) αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης λόγω των προαναφερθέντων εξελίξεων- που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτός.
Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο παράγοντας, ο οποίος μάλιστα είναι μόνιμος -και όχι συγκυριακός- είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά αν και μικρή με πληθυσμό μόλις 10 εκατ., γειτονεύει με άλλες εθνικές αγορές γιγάντιες με τεράστια ζήτηση, κάτι που αποτελεί μόνιμη πηγή υψηλών τιμών στη βενζίνη.
Οι αγορές αυτές δεν είναι οι άλλες από την Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατ., η Αιγυπτος με πληθυσμό 111 εκατ. αλλά και της Ιταλίας με πληθυσμό 58 εκατ.και της Γαλλίας με 68 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους της ως αγορά, δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία των τιμών, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο καθώς συνυπάρχει στην ίδια τοπική ζώνη (δηλαδή τη Μεσογειακή “λεκάνη”) με πάρα πολύ μεγαλύτερες εθνικές αγορές. Αυτό σημαίνει, εξηγούν οι ίδιες πηγές, πως ακόμα και αν μειωνόταν η ζήτηση στην Ελλάδα για βενζίνη για οποιαδήποτε λόγο, ελάχιστη επίδραση θα είχε στην τιμή της, καθώς αυτή καθορίζεται εκτός από τους διεθνούς παράγοντες, από ισχυρότατους τοπικούς παράντες.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2019 εκείνη που αύξησε τη φορολογία στην κατανάλωση της βενζίνης.
Ήταν, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία το 2010 αύξηση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από τα 0,41 ευρώ ανά λίτρο στα 0,67 ευρώ ανά λίτρο και τον ΦΠΑ από το 19% στο 23%, ενώ ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αύξησε ξανά το ΦΠΑ στην βενζίνη από το 23% στο 24%, αλλά και τον ειδικό φόρο στα 0,7 ευρώ ανά λίτρο.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ: Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού (βίντεο)


«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού» σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σχετικά με τη δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας.
Διαβάστε επίσης:
Η κ. Γκεοργκίεβα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Όπως επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς καταγράφει ορισμένες από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού. Η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Από ελλείμματα πριν από μερικά χρόνια, τώρα έχουμε πλεόνασμα, και πολύ σημαντικό, η χώρα προχωρά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ανταγωνιστική σε έναν κόσμο συχνότερων σοκ» τόνισε.
Συνεχίζοντας, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη «δύναμη της ψηφιοποίησης», λέγοντας ότι η χώρα μας αξιοποιεί αυτή τη δύναμη προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν με διαφάνεια και εξαλείφουν τους κινδύνους διαφθοράς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον συγκεντρώνει τους επαίνους των αξιωματούχων του Ταμείου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου η χώρα μας βρισκόταν στο επίκεντρο των Συνόδων του ΔΝΤ ως αρνητικό παράδειγμα.
«Βρισκόμαστε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με τη Γενική Διευθύντρια, την κ. Γκεοργκίεβα, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει μια γκρίζα δεκαετία. Έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε εξωστρέφεια, με σκληρή δουλειά, με υπευθυνότητα, με μεταρρυθμίσεις, βγήκαμε από το περιθώριο και καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πλέον μιλούν με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Λίγα χρόνια πριν τα λόγια δεν ήταν τα ίδια. Εδώ βρίσκομαι, εκπροσωπώντας μια περήφανη χώρα, εκπροσωπώντας τους πολίτες της, οι οποίοι τα κατάφεραν» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον πολύ περισσότερο αισιόδοξα, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες, να κερδηθούν ευκαιρίες και να εκσυγχρονιστούν δομές.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EPA/WILL OLIVER
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ. Τύπου ΥΠΕΘΟ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο, 250 ευρώ καθαρά σε συνταξιούχους και επιπλέον 500 εκατ. για δημόσια έργα

Νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς η Eurostat έκανε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης (22.4.25) πως το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ ήτοι 4,8% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα μετά την ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι μόνιμου χαρακτήρα και αφορούν την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο, τη χορήγηση 250 ευρώ (καθαρά) σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο και τη διάθεση επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα και κοινωνικές δράσεις.
«Καταρχάς, θα ήθελα και πάλι, με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, να σας ευχηθώ Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά, υγεία και χαρές σε εσάς και στις οικογένειές σας. Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που μόλις ανακοινώθηκαν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και ένα πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία. Κάτι που σημαίνει ότι, με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε. Η δυναμική ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων, έφεραν πρόσθετα έσοδα, πάνω και από τους στόχους που είχαμε θέσει. Κι έτσι, παρά τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ένα σοβαρό μέρος τους μπορεί, πλέον, να επιστρέψει στους πολίτες», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα.
«Είχα πει, άλλωστε, ότι αυτός είναι και o στόχος αυτής της κυβέρνησης: η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή. H τελευταία εξέλιξη δικαιώνει, ασφαλώς, μία πολιτική που συνδυάζει την ανόρθωση της χώρας με την κοινωνική φροντίδα, με θεμέλιο όμως, πάντα, τη δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι η ίδια πολιτική που αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οίκοι, αλλά κι εκείνη που κρατά ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο. Ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να παράγει και χειροπιαστά αποτελέσματα, διαψεύδοντας τους δημαγωγούς του μηδενισμού και της μιζέριας. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό επιβεβαιώνεται και τώρα. Τούτη τη φορά, μάλιστα, με πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν μία μεγάλη δομική αλλαγή», συνέχισε.
«Γιατί αυτά που θα ανακοινώσω σήμερα θα ισχύσουν μέσα στο 2025, ακριβώς επειδή οφείλονται στην ετήσια θετική πορεία μας. Θα αποτελέσουν, όμως, ταυτόχρονα και μόνιμα μέτρα, όχι έκτακτες και στοχευμένες παρεμβάσεις όπως παλαιότερα. Διότι η πρόοδος στα δημόσια οικονομικά μεγέθη είναι δομικού χαρακτήρα. Κι ακόμα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα εφαρμόζονται κατά τρόπο ώστε να ενισχύουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως όμως θα λειτουργούν προσθετικά σε όλα όσα έχουν προηγηθεί: από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της βασικής αμοιβής και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέχρι τις βελτιώσεις στις αποδοχές των ενστόλων, των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αλλά και τις συνεχείς μειώσεις φόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Η Πολιτεία θα επιτρέπει στους ενοικιαστές ένα ενοίκιο κάθε Νοέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, θα δοθούν 250 ευρώ καθαρά σε 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο.
Επιπλέον, θα δοθούν 500 εκατ. στο ΠΔΕ για δημόσια έργα και κοινωνικές δράσεις.
«Η Πολιτεία θα επιτρέπει στους ενοικιαστές ένα ενοίκιο κάθε Νοέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, θα δοθούν 250 ευρώ καθαρά σε 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο.
Επιπλέον, θα δοθούν 500 εκατ. στο ΠΔΕ για δημόσια έργα και κοινωνικές δράσεις.
«Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Ξέρω πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι συμπολίτες μας που είναι στο ενοίκιο και η ανακούφισή τους είναι για εμένα η πρώτη μου προτεραιότητα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του “Ανακαινίζω”», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου», υπογράμμισε.
«Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει σε λίγο τις νέες αποφάσεις.
«Αυτό στο οποίο προσωπικά θα επέμενα είναι η επιλογή της πολιτείας να μεταφέρει στους πολίτες τα κέρδη της συνολικής ανάταξης. Γιατί, όπως σας είπα, γνωρίζω πόσο πράγματι επιβαρύνονται εκείνοι που σήμερα νοικιάζουν σπίτι, αναλώνοντας εκεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι ειδικά για τα νέα παιδιά να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους και να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Γνωρίζω ακόμη πόσο δοκιμάζονται οι συνταξιούχοι μας και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ειδικά αυτοί που λαμβάνουν τις πιο χαμηλές συντάξεις. Αλλά και πόσο σημαντικό είναι οι επενδύσεις να μειώνουν διαρκώς την ανεργία, που αποτελεί τελικά και την πιο σκληρή κοινωνική αδικία», επισήμανε.
«Οι παρεμβάσεις αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026»
«Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του τόπου και στις ικανότητες της κοινωνίας, είχα κάνει την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και να γίνουν ευκαιρίες. Αυτό αποτυπώνουν και οι νέες πρωτοβουλίες μας, αποδεικνύοντας ότι όσο αναβαθμίζεται η οικονομία της πατρίδας τόσο θα αναβαθμίζεται και η οικονομική θέση του πολίτη, και, μάλιστα, στον αντίστοιχο χρόνο. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι οι συγκεκριμένες μόνιμες παρεμβάσεις αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, βέβαια, για πρωτοβουλίες ύψους 1 δισ., με άμεση αναφορά σε βασικά προβλήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι, ωστόσο, και θέλω να το τονίσω αυτό, ζυγισμένες και κοστολογημένες, ώστε να τηρείται η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και οι σχετικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Για να τεκμηριώσουν έτσι ότι η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνέχεια για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να γίνεται και ευημερία των πολλών και η συλλογική πρόοδος της Ελλάδας να μεταφράζεται και σε ατομική πρόοδο των Ελλήνων. Μια δέσμευση στην οποία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πιστοί», πρόσθεσε.
«Προτεραιότητές μας παραμένουν το συμφέρον της πατρίδας και η αναγέννηση της κοινωνίας. Όχι με ψεύτικα λόγια και ανέξοδα συνθήματα, αλλά με αληθινές πράξεις και ορατές λύσεις, αντιμετωπίζοντας με ρεαλισμό κάθε πρόσκαιρο εμπόδιο, αλλά και με ευθύνη την κάθε ανεύθυνη προπαγάνδα που ανοίγει κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες. Βαδίζοντας, δηλαδή, στον δρόμο που χάραξε η κατεύθυνση «το είπαμε, το κάναμε» και έχοντας τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που επιβάλλει η εποχή, γιατί έχουμε πολλά ακόμη να διεκδικήσουμε και πολλά ακόμη να κατακτήσουμε. Συνεχίζουμε λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες, τα καλύτερα έρχονται», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης, Φλώρινας

Στην καταβολή αποζημιώσεων de minimis 18,2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
“Πολιτική επιλογή της κυβερνήσεώς μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών μας. Μόνο για τις ζημιές του 2024, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει στους Έλληνες παραγωγούς, πάνω από 125 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την τελευταία 6ετία έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ, με τις εισφορές των αγροτών να ανέρχονται μόλις στα 800 εκατ. ευρώ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε “με σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζοντας το εισόδημα των παραγωγών και επενδύοντας στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας”.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από τη μεριά του υπογράμμισε ότι “σταθερά από το 2019, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στεκόμαστε με συνέπεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς. Έχουμε αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις έκτακτων ενισχύσεων, έχοντας παράλληλα αναπτύξει ένα πλέγμα προστασίας, με μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας ή οι παρεμβάσεις στο αγροτικό πετρέλαιο” τονίζοντας επιπλέον ότι “έτσι και σήμερα, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, προχωρήσαμε στην καταβολή άμεσων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας προκειμένου να δώσουμε ανάσα σε τμήματα παραγωγών, οι οποίοι λόγω ζημιών (ιογενείς προσβολές, καταστροφές κ.α.) υπέστησαν απώλεια εισοδήματος. Στο βαθμό που τα δημοσιονομικά αλλά και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο το επιτρέπουν, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τον σχεδιασμό μας για τον συνολικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς μας τομέα”.
Οι αποζημιώσεις οποίες αφορούν αποκατάσταση εισοδήματος των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές α. από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές κατά τη περίοδο από 01/01/2024 έως 31/08/2024, β. από την πτώση του αεροσκάφους Antonov, γ. από την παραμόρφωση της ροδακινιάς και δ. στους καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες).
Συγκεκριμένα:
– Παραγωγούς σύκων και φιστικιών της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, συνολικού ποσού 2,425 εκατ. ευρώ.
– Παραγωγούς μήλων της Π.Ε. Λάρισσας, συνολικού ποσού 3,84 εκατ. ευρώ
– Παραγωγούς καστάνων της Π.Ε. Λάρισας, συνολικού ποσού 4,9 εκατ. ευρώ
– Παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών (παραμόρφωση πυρηνοκάρπων φρούτων) των Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισσας, Πέλλας και Φλώρινας συνολικού ποσού 5,46 εκατ. ευρώ
– Καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε. Έβρου, με ενίσχυση, συνολικού ποσού 1,416 εκατ. ευρώ
– Παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας για τις ζημιές από την πτώση του αεροσκάφους Antonov, συνολικού ποσού 151.501,00 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι πληρωμές ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 125,3 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2024.
Από αυτά τα χρήματα τα 121.928.432 ευρώ αφορούν το φυτικό κεφάλαιο και 3.400.000 ευρώ το ζωικό κεφάλαιο.
Τα ποσά αντιστοιχούν σε ποσοστό 80% των πληρωμών που αφορούν ζημίες για το 2024, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, για τις ενστάσεις του 2023, έχουν καταβληθεί 17.800.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε αιτήσεις που επανεκτιμήθηκαν και όχι διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου πορίσματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ημέρες ago
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο, 250 ευρώ καθαρά σε συνταξιούχους και επιπλέον 500 εκατ. για δημόσια έργα
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Πάτρα: Νεκρή 47χρονη ναυτικός – Νταλίκα την παρέσυρε πάνω στον καταπέλτη του πλοίου
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πάπας Φραγκίσκος: Το Βατικανό ετοιμάζεται να κλείσει το φέρετρό του – Πάνω από 128.000 πιστοί στο λαϊκό προσκύνημα
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τους Ουκρανούς μονή στο Κουρσκ
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Ντ. Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Πάτρα: «Είχαν εμετούς, σπασμούς και υποθερμία» – Στο νοσοκομείο οικογένεια δημοσιογράφου μετά το πασχαλινό τραπέζι σε εστιατόριο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Τοπικά ισχυρές βροχές και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις σήμερα
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Πάπας Φραγκίσκος: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Ποντίφικα – Πιστοί από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στο Βατικανό για το λαϊκό προσκύνημα