Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές – Πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση άνοιξαν σήμερα (02.07.24) οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τη ζημιά να ξεκινά από 0,5% – 0,6% και να φτάνει έως και το 1,2% – 1,3%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μειώνεται κατά 0,2% – 0,3%.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο Λονδίνου πέφτει με ρυθμό 0,53%. Ο δείκτης DAX (Φρανκφούρτη) μειώνεται κατά 0,79%.

Όσον αφορά το δείκτη CAC 40 (Παρίσι) μειώνεται με ρυθμό 0,74%. ο δείκτης FTSE MIB πέφτει με 0,66%, ο δείκτης IBEX 35 (Μαδρίτη) μειώνεται κατά 1,28% και ο ευρωπαϊκός δείκτης 600 πέφτει με 0,61%.

Τώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μικρή υποχώρηση καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στις 11:15, και διαμορφώνεται στις 1.417,73 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,15%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+0,96%), της ΔΕΗ (+0,71%) και του ΟΤΕ (+0,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,16%), του ΟΛΠ (-0,99%), της Jumbo (-0,79%) και της Lamda (-0,74%).

Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 41 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Minerva +15,65% και Moda Bango +10,78% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Ακρίτας -6,41% και Γενική Εμπορίου -3,03%.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Είσοδος στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Η ΔΕΗ εισέρχεται στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, ιδρύοντας τη θυγατρική DEI e-Money Services με αρχικό κεφάλαιο 42 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική καταχώριση στο ΓΕΜΗ.

Όσον αφορά την είσοδο της ΔΕΗ στις ηλεκτρονικές πληρωμές, η θυγατρική της θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος με στόχο τη διενέργεια ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των ν. 4021/2011 και v. 4537/2018, όπως ισχύουν εκάστοτε, τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της DEI e-Money Services αφορούν:

  1. υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών,
  2. υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών,
  3. εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών:

(i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (δ) εκτέλεση πράξεων πληρωμής στο πλαίσιο των οποίων τα χρηματικά ποσά καλύπτονται από πιστωτικό άνοιγμα για τον χρήστη υπηρεσιών πληρωμών: (i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (ε) έκδοση ή/και απόκτηση μέσων πληρωμής και/ή αποδοχή πράξεων πληρωμής, (στ) υπηρεσίες εμβασμάτων, (ζ) υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής, (η) υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού, (θ) έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος, (ι) χορήγηση πιστώσεων σχετικών με τις υπηρεσίες πληρωμών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (δ) και (ε) του παρόντος άρθρου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 18 του ν. 4537/2018, ως εκάστοτε ισχύει, (ια) παροχή λειτουργικών και στενά συνδεόμενων επικουρικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την παροχή των υπό (α) έως (θ) υπηρεσιών, και (ιβ) λειτουργία συστημάτων πληρωμών ή/και συμμετοχή σε συστήματα πληρωμών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η άσκηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας εποπτεύουσας Αρχής.

Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις, κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για την πραγμάτωση των σκοπών που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους η εταιρεία μπορεί ιδίως, και πάντοτε κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος:

  1. να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις ή συμφωνίες επιτρεπόμενες από το νόμο με ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
  2. να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών,
  3. να εκδίδει ομολογιακά δάνεια κάθε φύσεως και να συμμετέχει στο κεφάλαιο εταιρειών που δανειοδοτούνται από αυτή με μετατροπή ή μη σε μετοχές των ομολογιών των δανείων αυτών.

Η εταιρεία δύναται να προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια και πράξη προς επιδίωξη των σκοπών της εντός των ορίων του παρόντος Καταστατικού και των κειμένων διατάξεων, στην ανάληψη κάθε εμπορικής ή άλλης δραστηριότητας και στη διενέργεια κάθε υλικής πράξεως ή δικαιοπραξίας άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενης με τους σκοπούς της εταιρείας.

NEWSIT

ΔΕΗ: Είσοδος στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»

Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών.

 

Ειδικότερα, σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας στην Eλλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, και τη Γαλλία, σχετικά με έξι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2023. Η βοήθεια θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024.

 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινητοποιηθεί για συνολικό ποσό 1.028,54 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 231,78 εκατ. ευρώ ως προκαταβολών, εκ των οποίων αντίστοιχα:

 

*101,53 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη μεσογειακή καταιγίδα «Ντάνιελ» σε πολλές τοποθεσίες στην κεντρική Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, τον Σεπτέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 25,38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή

 

*446,64 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Emilia-Romagna τον Μάιο του 2023 (378,83 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του ποσού 94,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, και στην περιοχή της Τοσκάνης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2023 (67,81 εκατ. ευρώ)

 

*428,41 εκατ. ευρώ για παροχή βοήθειας στη Σλοβενία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον Αύγουστο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή

 

*5,20 εκατομμύρια ευρώ για παροχή βοήθειας στην Αυστρία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στις νότιες περιοχές της τον Αύγουστο του 2023

 

*46,76 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στη Γαλλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στην πρώην περιοχή Nord-Pas-de-Calais τον Νοέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 11,69 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Σημαντική και μόνιμη μείωση του κόστους ρεύματος από τις ΑΠΕ

Σημαντικά και μόνιμα οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Και αυτό, όπως τονίζει, με αφορμή τη διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα διότι οι ΑΠΕ και ειδικά η αιολική ενέργεια είναι οι πιο φθηνές μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Επιπλέον, παράγουν ηλεκτρισμό με σταθερό κόστος που δεν εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων.

«Αυτό το σημαντικό οικονομικό όφελος που προσφέρουν οι ΑΠΕ πρέπει να περνάει άμεσα και αυτόματα στον καταναλωτή», σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ και προσθέτει: «Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογη σύσταση περιλαμβάνει και η πρόσφατη Έκθεση Ντράγκι. Στόχος πρέπει να είναι ο καταναλωτής να απολαμβάνει άμεσα τα οφέλη από την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, χωρίς να απαιτούνται κρατικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι πάντα βέλτιστες και δημιουργούν καθυστερήσεις. Η μεταρρύθμιση πρέπει, επίσης, να διατηρήσει τα θετικά του σημερινού συστήματος και κυρίως την ανάδειξη της αξίας της ενέργειας κάθε ώρα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν τα σωστά σήματα σε ποια τεχνολογία και πού αξίζει να επενδύσουν. Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί θετικό ότι το υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ περιλαμβάνει στα μέτρα πολιτικής αυτήν τη μεταρρύθμιση και καλεί για την επιτάχυνσή της».

Οι προτάσεις της Ένωσης περιλαμβάνουν: Σημαντική αύξηση της αναλογίας των αιολικών πάρκων στο μείγμα τεχνολογιών σε σχέση με αυτό που περιλαμβάνει το ΕΣΕΚ, κατά προτεραιότητα υλοποίηση των πιο αποδοτικών έργων, δηλαδή αυτών που χωροθετούνται σε περιοχές με υψηλότερο αιολικό δυναμικό και παράγουν έτσι περισσότερο και φθηνότερο ηλεκτρισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ