Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και ποιος τα έκανε μαντάρα

Τις λίστες με τους νικητές και τους χαμένους των ευρωεκλογών 2024 συνέταξε το Politico μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής (09.06.2024). 

Η Δεξιά κέρδισε δύναμη, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τέτοιο πλήγμα, που διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές και ηγέτιδα της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εδραίωσε τον ρόλο της στις Βρυξέλλες.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η αποδυνάμωση του Εμανουέλ Μακρόν, το στραπάτσο για τον Σολτς στη Γερμανία, το αβέβαιο μέλλον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πτώση των οικολόγων αλλά και ο δυναμωμένος ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι συγκαταλέγονται στα συμπεράσματα των ευρωκλογών 2024. 

Για την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη ήταν μία καλή μέρα, οι υπόλοιποι μετρούν απώλειες ενώ έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Οι νικητές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βγήκε από την ψηφοφορία της Κυριακής με έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες -που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της- αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο ευρωκοινοβούλιο.

Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η πιθανότητα αποστασίας σημαίνει ότι η νίκη της δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Μακρόν να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη χρόνια.

Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στις Κάτω Χώρες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτιδα της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, ε μεγάλο προβάδισμα από τους αντιπάλους της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, έναν από τους λίγους ηγέτες μεγάλης χώρας της ΕΕ που επέστρεψαν στο σπίτι τους με νίκη. Φαίνεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2022.

Η ακροδεξιά

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της βραδιάς, αφού οι ισχυρές επιδόσεις του ανάγκασαν τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ήρθαν στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Το Reconquest της Γάλλου Ερίκ Ζεμούρ μπήκε και αυτό στο Κοινοβούλιο.

Σοσιαλιστές

Σύμφωνα με το Politico, και οι Σοσιαλιστές συγκαταλέγονται στους κατά κάποιους τρόπους κερδισμένους των ευρωεκλογών 2024.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Αν και δεν έλαμψαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν τη γραμμή, έρχονται δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και στην τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Raphaël Glucksmann φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά».

Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για τους Σοσιαλιστές του Σολτς, που ήρθαν μόλις στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο Πέτερ Μαγκίαρ

Ο σύμμαχος που έγινε αντίπαλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Μαγκίαρ, αναδείχθηκε ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Μάλτας Ρομπέρα Μετσόλα εξασφάλισε στο κόμμα της μια επιπλέον έδρα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 87.000 ψήφους. Τα ΜΜΕ της Μάλτας ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Οι χαμένοι

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο σε απόσταση αναπνοής, μόλις μπροστά από τους Σοσιαλιστές που κάποτε πίστευαν ότι τους είχε στείλει στο πολιτικό νεκροταφείο.

Η επικεφαλής υποψήφια του Valérie Hayer θα επιστρέψει κουτσαίνοντας στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico, αφού έχει επανειλημμένα επισκιαστεί από τους άνδρες συμμάχους της, κυρίως από τον πρωθυπουργό Gabriel Attal. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του κόμματός της Renew, ο Attal της απαγόρευσε ακόμη και να μπει στο τρένο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Όλαφ Σολτς

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συνέτριψαν τους Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου.

Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς δέχεται πιέσεις από την κεντροδεξιά να κάνει ό,τι έκανε Μακρόν δηλαδή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2019, οι Πράσινοι υπέστησαν συντριβή στη Γερμανία και έπεσαν από 21 έδρες σε ίσως και 12, μετά βίας τις διατήρησαν στη Γαλλία και δεν πήραν καμία στην Πορτογαλία.

Συνολικά οι αγωνιστές για το κλίμα έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα.
Δείχνοντας ένα γενναίο πρόσωπο, ένας από τους κύριους υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, είπε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες για τον συνασπισμό, δηλαδή, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σφοδρή πρόκληση από τον Πέτερ Μαγκίαρ. Ενώ το κόμμα του Fidesz πήρε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε ευρωεκλογές.


Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν αν θα χειραγωγήσει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στην Μελόνι.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, γεγονός που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μία δουλειά είχε να κάνει και τα έκανε… μαντάρα. Μια γκάφα στη σκηνή από έναν εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου έφερε σε δύσκολη θέση τον θεσμό στη μεγαλύτερη βραδιά του, όταν διάβασε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προβάλλονταν στην οθόνη πίσω του.

Αυτό προκάλεσε χλευασμούς από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, με έναν από αυτούς να του δείχνει την οθόνη πίσω λέγοντας του: «Είναι πίσω σου!»

Πληροφορίες από Politico

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Έλον Μασκ: Ναι στην αμοιβή των 56 δισ. δολαρίων είπαν οι μέτοχοι της Tesla – Στο Τέξας η έδρα της εταιρείας

Πράσινο φως έδωσαν οι μέτοχοι της Tesla στο πακέτο αμοιβών 56 δισ. δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Έλον Μασκ αλλά και για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στο Τέξας.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας: γαμώτο, σας αγαπώ παιδιά!», δήλωσε ο Έλον Μασκ καθώς εμφανίστηκε στη σκηνή μετά την ψηφοφορία και το «ναι» των μετόχων της Tesla. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο αποζημίωσης που έχει χορηγηθεί ποτέ σε στέλεχος αμερικανικής εισηγμένης εταιρείας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, δικαστής του Ντελαγουέαρ ακύρωσε την πληρωμή του Μασκ με την αιτιολογία ότι ήταν άδικη για τους μετόχους. 

Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι μια νίκη για τον Μασκ που έκανε ένθερμη εκστρατεία για να εγκρίνουν οι μέτοχοι τη συμφωνία. 

Η ψηφοφορία δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Μασκ θα λάβει τα χρήματα και είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες. «Η ψηφοφορία δεν αλλάζει τίποτα», δήλωσε ο Mathieu Shapiro, διευθύνων σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Obermayer Rebmann Maxwell & Hippel.

Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα νομικά επιχειρήματα σχετικά με το αν το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο και αν το πακέτο μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο μετά την αντίθετη απόφαση του δικαστή.

Πληροφορίες από BBC

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 1987 στην Ελλάδα, στην Ινδία το 2015: Τα πιο θανατηφόρα κύματα καύσωνα στην ιστορία

«Βράζει» ο τόπος, η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα, καμίνι η χώρα, «ψηνόμαστε», πότε θα δροσίσει… Όπου βρεθείς κι όπου σταθείς τις τελευταίες μέρες η ζέστη έχει αναδυθεί σε Νο1 θέμα συζήτησης. Στα γραφεία, στο μετρό, στις ειδήσεις. 

Ευρωεκλογές ήταν και πέρασαν, το διήμερο των Coldplay στο ΟΑΚΑ είναι πλέον μία γλυκιά ανάμνηση και τώρα είναι ο καύσωνας που ήρθε και έκλεισε σχολεία, έφερε τηλεργασία στο Δημόσιο κι έκανε τα κλιματιστικά να πάρουν «φωτιά».

Ο καύσωνας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που «αγγίζουν» τους 45 βαθμούς Κελσίου – μέσα Ιουνίου! – υποχωρεί σιγά σιγά και από το Σάββατο (15.06.2024), θα δροσίσει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Μέχρι τότε ας κάνουμε υπομονή και ας αναλογιστούμε ότι υπήρξαν καύσωνες, στο πέρασμα των χρόνων, που όχι μόνο εκτόξευσαν τον υδράργυρο σε πρωτοφανή επίπεδα αλλά μετατράπηκαν σε αόρατους δολοφόνους, στέρησαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έμειναν στην ιστορία. 

Νέα Υόρκη – 1896

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Νέα Υόρκη είχε 3 εκατομ. κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ζούσαν στις περιβόητες στενές και αποπνικτικές πολυκατοικίες του Lower East Side αλλά και σε άλλες γειτονιές χαμηλού βιοτικού επιπέδου. 

Όταν 10 ημέρες αμείλικτης ζέστης έψησαν το «Μεγάλο Μήλο» τον Αύγουστο του 1896, αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μετατράπηκαν από μια δυσάρεστη πραγματικότητα σε θανατική καταδίκη για περίπου 1.300 Νεοϋορκέζους.

Μην αντέχοντας να «ψήνονται» στα ασφυκτικά γεμάτα υπνοδωμάτια τους και επειδή απαγορευόταν να ξαπλώνουν σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα, πολλοί ένοικοι αναζήτησαν μια ανάσα φρέσκου αέρα και δροσιάς σε ταράτσες, σκάλες κινδύνου και προβλήτες. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποκοιμηθούν από την εξάντληση, να χάσουν την ισορροπία τους και να πεθάνουν. 

Περισσότερα από 1.000 άλογα πέθαναν εκείνες τις ημέρες. 

Κι ενώ αριθμός των νεκρών αυξανόταν, η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Υπήρξε όμως ένας άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε τότε εντολή στην αστυνομική δύναμη να διανέμει δωρεάν πάγο στις γειτονιές των πολυκατοικιών και να παρέχει ασθενοφόρα για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, το κύμα καύσωνα έσωσε την παραπαίουσα πολιτική καριέρα του Ρούσβελτ και τελικά τον βοήθησε να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Το βορειοαμερικανικό κύμα καύσωνα του 1936

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρονική συγκυρία του βορειοαμερικανικού καύσωνα του 1936 δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Ταλαιπωρημένη από τη Μεγάλη Ύφεση και την πολυετή ξηρασία και «τυφλωμένη» από τις αέναες καταιγίδες σκόνης, η χώρα δέχτηκε άλλο ένα εξουθενωτικό χτύπημα όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά υψηλά σε 12 πολιτείες. 

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα του 1936 διαδέχτηκε ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας, με τους Αμερικανούς απροετοίμαστους για μια τόσο δραστική αλλαγή του καιρού.

Στη Νέα Υόρκη, 75 μοδίστρες σε ένα εργοστάσιο λιποθύμησαν λόγω της ζέστης. Στο Ντιτρόιτ, μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις, γιατροί και νοσηλευτές κατέρρευσαν ενώ περιέθαλπαν ασθενείς, μην αντέχοντας τη ζέστη και την εξάντληση, και τα νεκροτομεία γέμισαν με πτώματα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πάνω από 5.000 Αμερικανοί και 1.100 Καναδοί είχαν πεθάνει λόγω της ζέστης ή είχαν πνιγεί προσπαθώντας να δροσιστούν σε ποτάμια και λίμνες.

Οι χειρότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον Ιούλιο, όταν σημειώθηκε το ρεκόρ στη Βόρεια Ντακότα με 49 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη υποχώρησε τον Σεπτέμβρη για να καταφθάσει ένας από τους πιο κρύους χειμώνες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ελλάδα – 1987

Ο καύσωνας του 1987 είχε χτυπήσει την Ελλάδα στα μέσα και τέλη Ιουλίου – από τις 20 έως 31 Ιουλίου – και είχε αφήσει πίσω του 1.300 νεκρούς στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον φονικότερο που έχει πλήξει ποτέ την χώρα.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9 βαθμούς Κελσίου στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6 βαθμούς Κελσίου στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.

Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή (60% στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου) και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στη δυσφορία ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πρώτοι νεκροί – εννέα στον αριθμό – στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθημερινά.

Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους. Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200.

Οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν υπήρχε χώρος στα νεκροτομεία των νοσοκομείων για τις σορούς.

Υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι.

Αν και ο καύσωνας έπληξε και άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, θεωρείται ότι η δυσφορία ήταν εντονότερη στην Αθήνα λόγω και της παρουσίας φωτοχημικού νέφους, το οποίο είχε επιδεινωθεί από θερμοκρασιακές αναστροφές που προκάλεσε ένα βαρομετρικό υψηλό από τη Σαχάρα.

Το κύμα καύσωνα του 1987 παραμένει μέχρι και στις μέρες μας από τα πιο άσχημα διεθνώς.

Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003

Το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης ήταν το 2003.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2003, οι χώρες σε όλη την Ευρώπη έζησαν ένα καύσωνα που ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν ως το θερμότερο καλοκαίρι από το 1500 μ.Χ.

Οι καυτές θερμοκρασίες κορυφώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 άτομα, με τον φόρο αίματος να είναι βαρύς στους πολύ νέους, στους χρόνια ασθενείς και στους ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι τους ή σε γηροκομεία.

Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ το λιώσιμο των παγετώνων προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες στις Άλπεις και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Η Γαλλία επλήγη περισσότερο από την κρίση, με περίπου 14.000 θανάτους, καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου σε μια χώρα με γερασμένο πληθυσμό και περιορισμένο κλιματισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε μία ολόκληρη αποθήκη-ψυγείο για να διαχειριστούν τα πτώματα.

Τελικά το κύμα υποχώρησε μετά τα μέσα Αυγούστου.

Ο τρομακτικά υψηλός αριθμός των νεκρών, στη Γαλλία και αλλού, έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη ετοιμότητας για ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές με ιστορικά εύκρατο κλίμα.

Οι αναφορές έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση, για άγνοια των συνθηκών που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η αφυδάτωση και για ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2003, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέπτυξαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, τα οποία δίνουν έμφαση στους χώρους πρασίνου, τα συστήματα προειδοποίησης και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τους πιο ευάλωτους.

Ρωσία – 2010

Το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Ρωσία το 2010 ήταν, μακράν, το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα της σύγχρονης εποχής.


Ο καύσωνας που έπληξε τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωνε ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ.
Μάλιστα η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο καύσωνας στη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, κατέρριψε κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί).

Περισσότεροι από 55.000 Ρώσοι πέθαναν από τη ζέστη τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Μερικά από τα θύματα πέθαναν από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση, άλλοι έχασαν τη ζωή τους λόγω των τρομερών δασικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι αξιωματούχοι κατέγραψαν επίσης θάνατους από πνιγμό, αφού οι κάτοικοι κατέφευγαν σωρηδόν σε ποτάμια και λίμνες για να δροσιστούν. Η ζέστη παρέμεινε έντονη όλο τον Ιούλιο.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία έφτασε τους 44°C.

Ινδία – 2015

Ο καύσωνας στην Ινδία το 2015, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.500 ανθρώπους.

Παρόλο που η χώρα είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες, αυτό ήταν το πιο μαζικό φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών.

Οι άδειες των γιατρών ανακλήθηκαν ώστε να βοηθήσουν στην φροντίδα των χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές με προβλήματα υγείας τα οποία έχουν προκληθεί από την υπερβολική ζέστη.

Οι περισσότεροι νεκροί από το κύμα καύσωνα ήταν εργάτες οικοδομών, άστεγοι και ηλικιωμένοι.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απελευθερώθηκε Γάλλος υπήκοος που διαδήλωνε για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών

Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές του Ιράν, ο Γάλλος υπήκοος Λουί Αρνό. Συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από το ιρανικό καθεστώς, πριν από δύο χρόνια.

Οι υπόλοιποι τρεις Γάλλοι στις φυλακές του Ιράν είναι η δασκάλα Σεσίλ Κολέ και ο σύντροφός της Ζακ Παρί, ζευγάρι που συνελήφθη τον Μάιο του 2022 στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης, ο Ολιβιέ, που η οικογένεια δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του.

Ο Λουί Αρνό, φυλακισμένος στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022, αφέθηκε ελεύθερος, ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη (12.06.2024) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας την Τεχεράνη να αποφυλακίσει «χωρίς καθυστέρηση» άλλους τρεις Γάλλους που εξακολουθούν να κρατούνται στη χώρα.

«Ο Λουί Αρνό είναι ελεύθερος. Θα επιστρέψει αύριο (σ.σ. 13.06.2024) στη Γαλλία, έπειτα από πολύ μακρά φυλάκιση στο Ιράν», ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους μέσω X. «Ευχαριστώ τους φίλους μας στο Ομάν κι όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή την ευτυχή κατάληξη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

«Απόψε, σκέφτομαι επίσης τη Σεσίλ, τον Ζακ και τον Ολιβιέ. Καλώ το Ιράν να τους απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση», συμπλήρωσε.

«Ο Λουί Αρνό αποχώρησε από τη φυλακή της Εβίν τα ξημερώματα χθες Τετάρτη. Τον είδε γιατρός, ο οποίος διαπίστωσε πως ήταν σε θέση να ταξιδέψει αεροπορικώς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή. «Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σουλτανάτο του Ομάν και θα επιβιβαστεί σε πτήση για το Παρίσι», πρόσθεσε η ίδια πηγή, προτού καταλήξει: «Αίσιο τέλος για τον συμπατριώτη μας».

Συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί

Ο 30ρονος Αρνό άρχισε τον Ιούλιο του 2022 να κάνει τον γύρο του κόσμου κι έφθασε ως το Ιράν, «χώρα που ονειρευόταν να επισκεφθεί για πολύ καιρό, λόγω του πλούτου της ιστορίας της και της φιλοξενίας των κατοίκων της», εξηγούσε η μητέρα του, η Σιλβί Αρνό πριν από μερικούς μήνες.

Μετά την είδηση της απελευθέρωσης του παιδιού της, η κυρία Αρνό είπε στο AFP χθες βράδυ πως αισθάνεται «τεράστια χαρά», που όμως «δεν θα είναι πλήρης προτού επιστρέψουν η Σεσίλ, ο Ζακ και ο Ολιβιέ», οι υπόλοιποι τρεις Γάλλοι που παραμένουν σε ιρανικές φυλακές.

Ο Λουί Αρνό συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022, μαζί με άλλους Ευρωπαίους, που κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, νεαρής κουρδικής καταγωγής που πέθανε στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας ηθών.

Συνταξιδιώτες του αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως ο Λουί Αρνό παρέμεινε στη φυλακή προτού καταδικαστεί, τον Νοέμβριο, να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για προπαγάνδα και επίθεση στην ασφάλεια του ιρανικού κράτους.

Η καταδίκη του χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από τη γαλλική διπλωματία.

«Οι κατηγορίες σε βάρος του (…) είναι εντελώς ανυπόστατες», δεν έπαυε να διατρανώνει η μητέρα του.

Οι υπόλοιποι τρεις Γάλλοι στα μπουντρούμια του Ιράν είναι η δασκάλα Σεσίλ Κολέ και ο σύντροφός της Ζακ Παρί, ζευγάρι που συνελήφθη τον Μάιο του 2022, κι ο Ολιβιέ, που η οικογένεια δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του.

«Προφανώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τους υπόλοιπους τρεις Γάλλους, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στο Ιράν», τόνισε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κε ντ’ Ορσέ.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ