Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με ένα τεράστιο… τέρμα η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2024

του απεσταλμένου μας στο Βερολίνο Θοδωρή Ψωμά

Ο θρίαμβος των «πάντσερ» στο περυσινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο μπάσκετ και η κατάκτηση της κορυφής φάνταζε ικανή να… αγγίξει τον φίλαθλο κόσμο της Γερμανίας και να δώσει μία άλλη… νότα στη σχέση τους με την… πορτοκαλί μπάλα. 

Ωστόσο, το ποδοσφαιρικό… DNA των Γερμανών, όπως και η απουσία μίας ισχυρής ομάδας στη Eurleague, είναι πολύ δύσκολο να επέμβει σε αυτό και να το φέρει πιο κοντά στο μπάσκετ. 

Αυτό φαίνεται και από την απουσία logo και διαφημίσεων (με εξαίρεση τα βίντεο που ανεβάζει στα social media η Euroleague) του εφετινού φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που φιλοξενείται στο Βερολίνο. 

Με εξαίρεση ένα μπάνερ στο αεροδρόμιο της πόλης, Berlin Brandenburg, που σε προδιαθέτει για την «γιορτή» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και των σταντς έξω από την Uber Arena, όπου θα δοθούν οι «μάχες» για την κατάκτηση του τροπαίου, δεν υπάρχει κάτι άλλο να σε βάζει στο κλίμα για το τελικό ραντεβού των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου. 

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα της πόλης του Βερολίνου, μάλιστα, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία αποτελεί το σύμβολο της γερμανικής επανένωσης, βρίσκεται και η καρδιά της Fan Zone, ενόψει του EURO 2024. 

Λιγότερο από ένα μήνα για την εκκίνηση της μεγάλης ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής «γιορτής», που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, έχει ήδη στηθεί απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου ένα τεράστιο τέρμα και έχει «στρωθεί» χλοοτάπητας για να θυμίζει στους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες το ποδοσφαιρικό «ραντεβού». 

Ακόμα και τα μαγαζιά που πωλούν αναμνηστικά της πόλης είναι γεμάτα με φανέλες της Εθνικής Γερμανίας στο ποδόσφαιρο και τίποτα δεν… θυμίζει μπάσκετ. 

Ωστόσο, οι Έλληνες που κατοικούν στη Γερμανία γνωρίζουν για την συμμετοχή Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ της Euroleague, χωρίς όμως να επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στους «αιώνιους», όπως συνέβη με τη Φενερμπαχτσέ και τους Τούρκους μετανάστες που βρίσκονται στο Βερολίνο και φρόντισαν να αποθεώσουν την αποστολή της ομάδας κατά την άφιξη της στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι πρωταγωνίστριες του φάιναλ φορ. 

Αύριο (24/5), πάντως, αναμένεται η πόλη να αρχίσει να χτυπά σε… ελληνικούς ρυθμούς, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμένουν την άφιξη των φιλάθλων τους. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όλα για την ασφάλεια, στο Euro 2024 που ξεκινάει απόψε στη Γερμανία

Το Μουντιάλ του 2006 έγινε στην Γερμανία. Για την ιστορία, το κέρδισε η Ιταλία. Για τους φίλους του αθλήματος όμως, εκείνη η διοργάνωση θεωρείται ξεχωριστή για πολλούς άλλους λόγους: Η Νατσιονάλμανσαφτ βγήκε από την αφάνεια και έφτασε μέχρι την τρίτη θέση. Μαζί της, από το… χρονοντούλαπο βγήκε η γερμανική σημαία και αποενοχοποιήθηκε μια και καλή η εθνική υπερηφάνεια των Γερμανών. Ακόμη και σήμερα, εκείνες οι τέσσερις εβδομάδες είναι γνωστές ως «καλοκαιρινό όνειρο». Εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου σε ένα συνεχές πολύχρωμο πάρτι, μέσα και έξω από τα γήπεδα, από άκρη σε άκρη στη χώρα. Το «μίλι των φιλάθλων» («Fanmeile») ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2006. Για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που αρχίζει απόψε, 18 χρόνια μετά, ο στόχος των οικοδεσποτών είναι πολύ διαφορετικός: να περάσουν τέσσερις εβδομάδες μόνο με αθλητικές ειδήσεις…

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είναι ποδοσφαιρόφιλος σαν την προκάτοχό του ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία δεν έχανε αγώνα της εθνικής ομάδας και πανηγύριζε με οπαδικό ενθουσιασμό τις νίκες στα αποδυτήρια με τους παίκτες. Ο κ. Σολτς θα πάει στο γήπεδο μάλλον απρόθυμα, ίσως και λίγο αμήχανα. Αντιλαμβάνεται ωστόσο πολύ καλά τι «παίζεται» έξω από τους αγωνιστικούς χώρους αυτού του τουρνουά. Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο αθλητικό πόντκαστ «Spielmacher», ο κ. Σολτς επανέλαβε δεκάδες φορές μία λέξη: «ασφάλεια». «Ο κόσμος να επικεντρωθεί στο παιχνίδι και στην υποστήριξη των ομάδων. Διότι κάνουμε τα πάντα για την ασφάλεια, τόσο στα στάδια όσο και γύρω από αυτά», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος και παρέπεμψε στις ενέργειες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και στην συνεργασία των γερμανικών αρχών με τις αντίστοιχες άλλων κρατών. «Εξετάζουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε, όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί τίποτα, αλλά τουλάχιστον ότι κάναμε τα πάντα», πρόσθεσε με νόημα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση για λογαριασμό του καναλιού ZDF, το 44% των ερωτηθέντων εκφράζει φόβο για πιθανές επιθέσεις κατά την διάρκεια του τουρνουά.

Το Euro 2024 αρχίζει σήμερα στο Μόναχο και ολοκληρώνεται στο Βερολίνο στις 14 Ιουλίου, με 24 ομάδες και 51 ματς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φίλαθλοι αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε 10 στάδια ισάριθμων πόλεων και επιπλέον 12 εκατομμύρια να βρεθούν στα ειδικά σημεία public viewing σε όλη τη χώρα, όπου έχουν εδώ και εβδομάδες στηθεί γιγαντοοθόνες.

Το «στοίχημα» όμως δεν είναι στους αγωνιστικούς χώρους ή στην αρτιότητα της οργάνωσης από την πλευρά των οικοδεσποτών – αν και τα προβλήματα γίνονται ήδη αισθητά, π.χ. στις καθυστερήσεις των τρένων στην Βαυαρία, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφατες πλημμύρες. Το διακύβευμα αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας για αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, οι οποίες για τις αρχές θα κυλήσουν ασφαλώς βασανιστικά αργά… Οι απειλές έχουν πλέον αλλάξει – τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Στην «παραδοσιακή» τρομοκρατία και τους χούλιγκαν, έχουν προστεθεί οι κυβερνοαπειλές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν από μέτριους οργανωτικούς πονοκεφάλους έως και σοβαρά προβλήματα π.χ. σε συστήματα ασφάλειας της έκδοσης των εισιτηρίων. Ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά – το ίδιο και η εγρήγορση των ειδικών υπηρεσιών.

«Γνωρίζουμε φυσικά ότι υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες ενεργούν στην Ευρώπη. Έχουν πυρήνες εν υπνώσει. Αυτή τη φορά η απειλή είναι πιο μεγάλη, πιο ορατή», δηλώνει στο δίκτυο CBC ο πρώην αξιωματικός Ντέιβιντ Χόλεϊ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος ασφαλείας για το BBC στο Μουντιάλ του 2006 και προσθέτει ότι στα στάδια είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει κάποια επίθεση, καθώς τα μέτρα ασφαλείας θα είναι εξαιρετικά αυστηρά. «Οι στόχοι όμως θα είναι τόσοι πολλοί. Δεν είναι μόνο τα στάδια. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρίσκονται σε ζώνες φιλάθλων, πλατείες, εστιατόρια, καφέ, σε συναυλίες, ειδικές προβολές ταινιών και πάρτι. Πώς προστατεύεις τόσον κόσμο; Οι λεγόμενοι «μαλακοί στόχοι» είναι πολύ πιο ευάλωτοι, λόγω και της χαλαρής ατμόσφαιρας που επικρατεί, αλλά και του γεγονότος ότι π.χ. στις ζώνες φιλάθλων δεν υπάρχει εισιτήριο», εξηγεί ο ίδιος.

– Το σχέδιο –

Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση, η Γερμανία έχει κινητοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της στην ασφάλεια, ακόμη και τις ένοπλες δυνάμεις. «Η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα», λέει και ο διευθυντής του τουρνουά, βετεράνος ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ. Σε αυτό το πλαίσιο, στην περιοχή του Νόις έχει ήδη στηθεί το Διεθνές Κέντρο Αστυνομικής Συνεργασίας (IPCC), από όπου θα παρακολουθούν την κατάσταση 300 ειδικοί των 24 χωρών που συμμετέχουν στο Euro 2024. Ο διευθυντής του Κέντρου Όλιβερ Στρούντχοφ εξήγησε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ότι το σκεπτικό είναι πως «κάθε χώρα γνωρίζει καλύτερα από όλους τους άλλους τους ταραχοποιούς της και μπορεί να τους αναγνωρίσει ταχύτερα». Επιπλέον, η Γαλλία θα στείλει στην Γερμανία αστυνομικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με τους γερμανούς συναδέλφους τους κυρίως στα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών και ειδικά όταν υπάρχουν αγώνες της γαλλικής εθνικής ομάδας. Στο πεδίο θα βρίσκονται και αστυνομικοί της Europol. Η Βρετανία από την πλευρά της, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, έχει επιβάλει προσωρινή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε 1600 οπαδούς από την Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε αποκλεισμό από τα γήπεδα για αδικήματα που σχετίζονται με χουλιγκανισμό.

Ενδεικτική της σοβαρότητας που αποδίδει το Βερολίνο στα μέτρα ασφαλείας είναι και η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να άρει τα προνόμια της Σένγκεν και να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος των αγώνων, λαμβάνοντας υπ’όψιν την εύκολη χερσαία πρόσβαση της Γερμανίας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γύρω από τα στάδια θα λειτουργήσουν τρεις ζώνες ελέγχου, πρώτα των αυτοκινήτων, κατόπιν των προσωπικών αντικειμένων (τσάντες, σακίδια) και τελευταία των εισιτηρίων των θεατών. Σε κάθε αγώνα θα επιχειρούν 800 έως 1.300 αστυνομικοί, αναλόγως των ομάδων που εμπλέκονται και της ειδικής αξιολόγησης του κινδύνου. Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεισφέρουν στην περιφρούρηση της διοργάνωσης επιτηρώντας τον εναέριο χώρο από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικής Ασφάλειας και θα επιβάλλουν κατά διαστήματα ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ακόμη και για drones. Επιπλέον μέτρα προστασίας θα ληφθούν για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ουκρανίας.

– Φρένο στην μπίρα –

Στα πιο ειδικά μέτρα που θα εφαρμόσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διευκολύνουν την τήρηση της τάξης περιλαμβάνονται και περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Στα μπαρ των σταδίων θα πωλείται μεν μπίρα, αλλά θα μπορεί κανείς να αγοράσει μόνο έως δύο συσκευασίες – όχι γυάλινες -, τις οποίες όμως δεν θα μπορεί να φέρει μαζί του στην εξέδρα. Η κατανάλωση αλκοόλ στα στάδια θα επιτρέπεται μόνο στα ειδικά σημεία και όχι στις κερκίδες, όπως συνέβαινε έως τώρα και φυσικά η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει σε μεθυσμένους φιλάθλους την είσοδο σε στάδιο. Η απόφαση για αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με το αλκοόλ ακολουθούν κατά κάποιον τρόπο το μέτρο που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, όπου την τελευταία στιγμή απαγορεύτηκε η διάθεση μπίρας στα στάδια.

Κατά τα άλλα, οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στην Γερμανία για τους αγώνες του Euro 2024, θα πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με μη αυθεντικές ενδυμασίες των ομάδων. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει μάλιστα πρόστιμα ύψους ακόμη και 4.000 ευρώ. Με πρόστιμο 100 ευρώ κινδυνεύει επίσης ο καταναλωτής που δεν χρησιμοποιεί τους ενδεδειγμένους κάδους απορριμμάτων για ανακύκλωση. Ο κανονισμός ισχύει και για τους επισκέπτες.

Η Γερμανία θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μέχρι και το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Euro στις 14 Ιουλίου, στο ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Μόνο τότε ο Όλαφ Σολτς θα μπορέσει να ανασάνει με ανακούφιση. Κατόπιν, γερμανοί αστυνομικοί θα μεταβούν στην Γαλλία, προκειμένου να συνδράμουν με την σειρά τους τους γάλλους συναδέλφους τους, στην περιφρούρηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι οποίοι επίσης διοργανώνονται εν μέσω δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, με αποκλεισμούς και αυστηρούς ελέγχους, όπως αρμόζει στην εποχή. Και γίνεται πια όλο και πιο ξεκάθαρο: Τα logistics, τα έξοδα και οι απαιτήσεις ασφάλειας καθιστούν πλέον τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σχεδόν απαγορευτικές για μικρές ή φτωχότερες χώρες. Ενδεικτικά, στο Euro 2024, μόνο το κόστος για την ανακαίνιση των γηπέδων, τις διαφημίσεις και τα πάρτι των φιλάθλων έφτασε στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ασφάλεια του τουρνουά, αν και δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, κόστισε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια. Το χειρότερο όμως είναι ότι σταδιακά, η χαρά του αθλητισμού, της συμμετοχής και της συνάντησης εθνών και πολιτισμών, που με αγωνία η Γερμανία ονόμασε φέτος «Ενωμένοι στην καρδιά της Ευρώπης» και ανέθεσε στο χαριτωμένο αρκουδάκι ‘Αλμπερτ να διαφημίσει, επισκιάζεται όλο και περισσότερο από την αγωνία και τον φόβο.

Φαίη Καραβίτη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Euro 2024 οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (14/06)

Ο πέμπτος τελικός της Basket League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που βγάζει πρωταθλητή Ελλάδας, ξεχωρίζει από το αθλητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Παρασκευής 14 Ιουνίου 2024, που περιλαμβάνει και την πρεμιέρα του Euro 2024, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει την Σκωτία.

Οι αθλητικές μεταδόσεις

11:05 COSMOTE SPORT 5 HD ERC 2024 Μηχανοκίνητα

11:50 COSMOTE SPORT 5 HD ERC 2024 Σουηδία, SS5 Gardsjo 1

12:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250 2024 Στουτγκάρδη

14:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250 2024 Στουτγκάρδη

16:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250 2024 Στουτγκάρδη

18:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250 2024 Στουτγκάρδη

20:00 COSMOTE SPORT 5 HD Μούρθια – Ρεάλ Μαδρίτης ACB Liga Endesa

21:15 ΕΡΤ3 Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός Πέμπτος τελικός Basket League

22:00 ΕΡΤ1 Γερμανία – Σκωτία UEFA Euro 2024

NEWSIT

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εμμανουήλ Καραλής: Ο τελικός του επί κοντώ και οι ελληνικές συμμετοχές στο φινάλε του Ευρωπαϊκού της Ρώμης

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου της Ρώμης έφτασε στο φινάλε του με την 6η ημέρα της διοργάνωσης. Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι ο Έλληνας αθλητής που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα από τις ελληνικές συμμετοχές της Τετάρτης (12.06.2024), με τη συμμετοχή του στον τελικό του επί κοντώ.

Μπροστά σε μια ακόμη αγωνιστική πρόκληση θα βρεθεί ο Εμμανουήλ Καραλής το βράδυ της Τετάρτης. Η παρουσία του στον τελικό του επί κοντώ -τον πρώτο του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου- είναι δεδομένο ότι δημιουργεί προσδοκίες.

Ειδικά όταν ο Έλληνας πρωταθλητής έρχεται σε μια χρονιά που έχει δείξει σταθερότητα στα άλματα πάνω από τα 5,70 μ. με καλύτερη φετινή επίδοση τα 5,85 μέτρα.

Οι ενοχλήσεις που αισθάνεται στο πόδι του από την πτώση του στον προκριματικό του αγωνίσματος την περασμένη Δευτέρα είναι το μόνο ερωτηματικό στην πορεία του για τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου.

Ο τελικός στο άλμα επί κοντώ είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 21:20 και θα μπορέσετε να τον παρακολουθήσετε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2.

Οι ελληνικές παρουσίες ολοκληρώνονται σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου με τους Μάριο Αναγνώστου, Σταμούλη Νίκο και Σταμούλη Κώστα στα 10.000 μέτρα.

Οι ελληνικές παρουσίες στην 6η και τελευταία ημέρα των αγώνων:

Μάριος Αναγνώστου

10.000 μ. – 18 αθλητές

Ώρα: 21:12

Φετινό Ρεκόρ: 29:58.66

Νίκος Σταμούλης

10.000 μ. – 18 αθλητές

Ώρα: 21:12

Φετινό ρεκόρ: 29:33.17

Κώστας Σταμούλης

10.000 μ. – 18 αθλητές

Ώρα: 21:12

Φετινό ρεκόρ: 29:08.17

Εμμανουήλ Καραλής

Επί Κοντώ – ΤΕΛΙΚΟΣ – 13 αθλητές

Ώρα: 21:20

Φετινό ρεκόρ: 5,85 μ.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ