Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων στα φαρμακεία

Οι νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων που θα παρέχονται μέσω των φαρμακείων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Από τον Ιούνιο, με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αρχίσουν να διανέμουν τα φαρμακεία δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Τα τεστ αυτά ανιχνεύουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 80%, γεγονός που υποδηλώνει κακοήθεια.

   Στη διάρκεια της ενότητας «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ο φαρμακοποιός, εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Αξιολόγηση Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Α. Κάσσανδρος, επισήμανε ότι τα κύρια εργαλεία αυτοελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ανοσοχημική δοκιμή κοπράνων (FIT) και η εξέταση λανθάνοντος αίματος κοπράνων (gFOBT).

   «Τα τεστ FIT είναι πιο σύγχρονα και δεν απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς, με 79% ευαισθησία και 94% ειδικότητα. Τα gFOBT απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς και έχουν ευαισθησία περίπου 50%-60%. Και τα δύο τεστ ανιχνεύουν κρυμμένο αίμα στα κόπρανα που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι από πολύποδες που αιμορραγούν και θα εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου», εξήγησε ο κ. Κάσσανδρος.

   Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία για τη δωρεάν διάθεση τεστ από τα φαρμακεία για άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία. «Τα τεστ που θα διατεθούν είναι ασφαλή και αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η εκπαίδευση των πολιτών από τους φαρμακοποιούς σε ό,τι αφορά τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της καθοδήγησης για τις διαδικασίες της εξέτασης είναι καθοριστικής σημασίας», είπε ο κ. Κάσσανδρος.

   Εύκολη και ασφαλής η διαδικασία

   Σύμφωνα με τον ίδιο, τα self tests γίνονται εύκολα με δείγμα κοπράνων, στο ειδικό δοχείο ή την ταινία του τεστ και στη συνέχεια με την τοποθέτησή τους στο αντιδραστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.

   «Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, είναι υποχρεωτικό να γίνεται κολονοσκόπηση ιδανικά σε μία με δύο εβδομάδες για περαιτέρω διερεύνηση για καρκίνο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως αιμορροΐδες, πολύποδες ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου», εξήγησε ο κ. Κάσσανδρος.

   Παράλληλα, τόνισε ότι η εύκολη χρήση των self tests θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

   «Η πρόληψη μέσω τακτικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία, μειώνοντας τη θνησιμότητα. Οι ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής λόγω της επεμβατικότητάς τους και της προετοιμασίας που απαιτείται. Τα self tests έχουν υψηλότερη αποδοχή λόγω της προσβασιμότητας και της ευκολίας εφαρμογής τους», είπε ο κ. Κάσσανδρος και πρόσθεσε ότι «τα ποσοστά συμμόρφωσης για κολονοσκόπηση ύστερα από θετικό τεστ κυμαίνονται γύρω στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα μη επεμβατικό τεστ είναι θετικό, οι πολίτες είναι πιο πιθανό να κάνουν κολονοσκόπηση για περαιτέρω διερεύνηση. Η διάθεση των tests από τα φαρμακεία θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών».

   Τι ισχύει στο εξωτερικό

   Όπως ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ήδη ενσωματωμένα στα προγράμματα πρόληψης. Στις ΗΠΑ η εφαρμογή τους έχει αυξήσει τον προληπτικό έλεγχο και έχει μειώσει κατά 9% την θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και στον Καναδά. Στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα τεστ διανέμονται από τα φαρμακεία, η αποδοχή από τους πολίτες είναι γύρω στο 33% και η μείωση της θνησιμότητας κυμαίνεται από 8%-16% σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο.

   «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ευρώπη είναι ο δεύτερος πιο διαγνωσμένος καρκίνος με πάνω από 500.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο και περίπου 240.000 θανάτους ετησίως. Στην Ελλάδα η νόσος είναι εξίσου διαδεδομένη, με πάνω από 5.000 νέα περιστατικά και 2.500 θανάτους κάθε χρόνο. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές, ιδιαίτερα με την προβλεπόμενη αύξηση και σε νεότερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος.

   Εμβολιασμοί ενηλίκων στα φαρμακεία

   Στη διενέργεια εμβολιασμών στα κοινοτικά φαρμακεία αναφέρθηκε ο φαρμακοποιός, σύμβουλος Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union), Κωνσταντίνος Λιάρας.

   «Επί του παρόντος οι φαρμακοποιοί μπορούν να εμβολιάζουν στα φαρμακεία τους για τη γρίπη ή/και την COVID-19 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Σε 9 από αυτές τις χώρες, οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να χορηγούν και άλλα εμβόλια, όπως πνευμονιόκοκκου, ταξιδιωτικά εμβόλια, έρπητα ζωστήρα, χολέρας, διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, μηνιγγιτιδόκοκκου, εγκεφαλίτιδας, τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β, HPV κλπ», τόνισε ο κ. Λιάρας.

   «Στην Ελλάδα αντιγριπικοί εμβολιασμοί στα ελληνικά φαρμακεία άρχισαν να διενεργούνται το 2019. Τότε αυξήθηκαν θεαματικά φτάνοντας τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2018, ενώ την περίοδο 2020-2021 ξεπέρασαν τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Έλληνας πολίτης επιλέγει το κοινοτικό φαρμακείο για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό του», επισήμανε ο κ. Λιάρας.

   Παράλληλα, ανέφερε ότι «στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται περίπου 11.500 φαρμακοποιοί. Από αυτούς, οι 8.085 ήδη έχουν λάβει πιστοποίηση για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και αντιτετανικού ορού και είναι απολύτως ικανοί για τη χορήγηση οποιουδήποτε άλλου εμβολίου. Αυτό το έλαβε υπόψη της και η πολιτεία με την ψήφιση του νόμου 5102/2024 (άρθρο 47), βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διενεργούν όλα τα εμβόλια ενηλίκων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το εμβόλιο έναντι της COVID-19, εκτός μερικών πολύ ειδικών εξαιρέσεων».

   Η καμπάνια πρόληψης για τον HPV αρχίζει από το φαρμακείο

   Στον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό κοινοτικό φαρμακείο στην προαγωγή του εμβολιασμού κατά του ιού HPV, σε συνεργασία με τους παιδιάτρους, αναφέρθηκε η φαρμακοποιός, εκλέκτορας του ΠΦΣ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, Εύη Κορωνίδου.

   «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι, παγκοσμίως, ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες με περισσότερους από 250.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικώς ενεργού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV, σε συνδυασμό με τον προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, αποτελούν τα δύο βασικά όπλα για την εξάλειψη της νόσου», είπε η κ. Κορωνίδου.

   Παράλληλα, τόνισε ότι το εμβόλιο κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2007 με πολλά κορίτσια, αλλά και αγόρια νεαρής ηλικίας να έχουν ήδη εμβολιαστεί.

   «Τα 11.000 φαρμακεία στη χώρα μας μπορούν να συμβάλουν δυναμικά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με την προαγωγή του έγκαιρου και μαζικού εμβολιασμού στους εφήβους, την παραπομπή των γυναικών που χρήζουν διαγνωστικού ελέγχου και τη διάθεση των νέων self tests ανίχνευσης του ιού», τόνισε η κ. Κορωνίδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Νέες θεραπείες και η δύναμη της πρόληψης

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη θεραπεία του είναι ραγδαίες, προσφέροντας νέες προοπτικές στους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καινοτόμες θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα ήταν αδιανόητες πριν από λίγες δεκαετίες.

Καινοτόμες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας ζωής

«Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου περιλαμβάνει στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένες θεραπείες με βάση το γονιδιακό αποτύπωμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πλέον είναι πιο φιλικά προς τον οργανισμό, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών», εξηγεί η κ. Ελένη Γαλάνη Διευθύντρια Παθολόγος – Ογκολόγος Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει: «Μάλιστα, ορισμένες θεραπείες χορηγούνται σε μορφή χαπιού, αποφεύγοντας την ανάγκη συχνών επισκέψεων στο νοσοκομείο. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δεν αφορούν μόνο την παράταση της ζωής, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών».

Πρόσβαση στις θεραπείες στην Ελλάδα

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ογκολογική περίθαλψη. Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στο εξωτερικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ορισμένα φάρμακα διατίθενται νωρίτερα στη χώρα μας από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαθεσιμότητα αυτών των θεραπειών αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η σημασία της πρόληψης: “ Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν” 

«Ωστόσο, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το πιο κρίσιμο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης. Για παράδειγμα καρκίνοι όπως αυτός του πνεύμονα, που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το ανησυχητικό είναι ότι το κάπνισμα εξαπλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά δημοτικού, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ενημέρωση και δράση», αναφέρει.

Έγκαιρη διάγνωση και προληπτικές εξετάσεις

«Εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς με μια απλή κολονοσκόπηση, σώζοντας ζωές. Γενικότερα, το 50% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν με υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και αποφυγή παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί καθοριστικό βήμα για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων σχετικών μορφών καρκίνου», τονίζει.

Η ευθύνη της ενημέρωσης

«Στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης μπορούν να συμβάλλουν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας πρόληψης και αυτοφροντίδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιστατικών καρκίνου, προσφέροντας σε περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζήσουν μια υγιή και ποιοτική ζωή», καταλήγει η κ. Γαλάνη. 

 

*Οι Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital, στελεχώνονται με έμπειρους ογκολόγους, που έχουν σημαντική παρουσία στα ογκολογικά δρώμενα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς. Έχουν σχεδιάσει και συμμετάσχει σε διεθνείς και εθνικές κλινικές μελέτες και έχουν σημαντικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Οι ογκολογικές μονάδες πλαισιώνονται επίσης, από ειδικούς παθολόγους, έμπειρες νοσηλεύτριες εξειδικευμένες στη νοσηλεία και αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, ψυχολόγους, διαιτολόγους, καθώς και έμπειρο διοικητικό προσωπικό. Με υπερσύγχρονα μηχανήματα και προηγμένες μεθόδους εργαστηριακών προσεγγίσεων και θεραπευτικής αγωγής, οι Κλινικές αντιμετωπίζουν με μοναδικές τεχνολογικές προϋποθέσεις κάθε είδους πάθηση παρέχοντας ταυτόχρονα ιδανικές συνθήκες νοσηλείας και εξυπηρέτησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Με ακρίβεια πλέον η διάγνωση σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων όπως τα σύνδρομα ενδοθηλιακής βλάβης

Με ακρίβεια γίνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παπανικολάου η διάγνωση μιας κατηγορίας σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων, όπως τα σύνδρομα ενδοθηλιακής βλάβης και μάλιστα με διαδικασίες που ακολουθούνται σε ιατρικές δομές του εξωτερικού με παγκόσμια τεχνογνωσία και καινοτομία. Οι εν λόγω ασθενείς συνήθως παραπέμπονται στο συγκεκριμένο τμήμα για περαιτέρω διερεύνηση από διάφορες κατηγορίες γιατρών όπως οι αιματολόγοι και οι ρευματολόγοι ενώ είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση των σπάνιων αυτών νοσημάτων. Εφόσον όμως υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια νέων φαρμάκων που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, ώστε οι ασθενείς να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

«Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που μια νεαρή ασθενής χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα έρθει στο νοσοκομείο με θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια, ένα σύνδρομο που εμφανίζεται αιφνίδια και είναι απειλητικό για τη ζωή, αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία μπορεί πολύ σύντομα να καταλήξει» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Γαβριηλάκη. Η ίδια τονίζει ότι «έχει χτιστεί πλέον το διαγνωστικό κομμάτι που είναι απαραίτητο για τη χρήση των νεών θεραπειών» και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό «υποβλήθηκε πριν από έναν χρόνο αίτημα και αναμένεται η τελική έγκρισή του για την πιστοποίηση της δομής του Παπανικολάου με διαδικασίες ποιότητας, ώστε να λειτουργεί πλέον ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

«Ο στόχος μας είναι ο ασθενής να έχει εδώ τη βέλτιση διάγνωση και θεραπεία, όπως θα συνέβαινε αν πήγαινε σε οποιοδήποτε μεγάλο κέντρο στον κόσμο», λέει και σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης προκειμένου να συνδεθούν και με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Κέντρα. Παράλληλα λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, εδώ και πολλά χρόνια, το Αιμορροφιλικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, που αφορά ασθενείς με αιμορραγική διάθεση, κυρίως αιμορροφιλία α και β καθώς και νόσο Von Willebrand.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες και τις βραβευθείσες Αριστείας 2025 του ΑΠΘ η κ. Γαβριηλάκη

Η κ. Γαβριηλάκη βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βραβεύονται την ερχόμενη Δευτέρα με τα Βραβεία Αριστείας 2025 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις. Στο πρόσωπό της, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ Γιώργος Καραγιαννίδης, τιμούνται οι νέοι ερευνητές και καθηγητές κάτω των 40 ετών.

Εκείνη χαρακτηρίζει το βραβείο ως μια αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες και κάνει λόγο για μια ομαδική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλές γενιές. Δηλώνει ακόμη ότι στην πορεία της βοηθήθηκε πολύ από τους παλαιότερους πανεπιστημιακούς, τα εργαστήρια και τα Κέντρα Αριστείας και αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια εκλέγονται μέλη ΔΕΠ σε μικρή ηλικία. «Πιστεύω ότι είμαστε η πρώτη γενιά νέων επιστημόνων που μπόρεσε να αναδείξει το έργο της, με βάση όλη την ομάδική προσπάθεια που έχει γίνει και με την παραδοχή της αξίας μας και της προσφοράς μας από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες. Έχω καταφέρει να παράγω έργο στον τομέα της αιματολογίας το οποίο δεν θα μπορούσα να κάνω στην Ελλάδα αν δεν υπήρχαν όλες οι υποδομές, οι διεθνείς πιστοποιήσεις των κέντρων, τα εργαστήρια και η στήριξη και εμπιστοσύνη των παλαιότερων αιματολόγων» συμπληρώνει και μιλάει για ένα έργο που έγινε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Σχετικά με τους φοιτητές των πανεπιστημίων στη χώρα μας, εκτιμάει ότι το επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό και τονίζει: «το ότι είμαστε πιο νέοι στην ηλικία, μας βοηθάει να είμαστε και πιο ανοιχτοί. Έχουμε στήσει ομάδες φοιτητών που είναι εξαιρετικοί, με πολύ υψηλό επίπεδο ενώ είναι και πολύ ανταγωνιστικοί και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλές ελπίδες για το νέο αίμα ώστε να ξεπεράσει και όσα καταφέραμε εμείς…».

Π.Γιούλτση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.

Το μόριο παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Paenibacillus, τον οποίο οι ερευνητές ανέκτησαν από δείγμα εδάφους που συλλέχθηκε από μια αυλή. Εκτός από τον μοναδικό τρόπο δράσης του και τη δραστηριότητά του εναντίον βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μόριο αυτό επειδή πληροί πολλά από τα σωστά κριτήρια: δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ευαίσθητο στους υπάρχοντες μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και λειτουργεί επίσης καλά σε ένα ζωικό μοντέλο λοίμωξης.

«Πρόκειται για ένα νέο μόριο με νέο τρόπο δράσης», επισημαίνει ο Τζέρι Ράιτ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για εμάς», προσθέτει.

Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ