Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ίσως μονταρισμένο το ηχητικό στα Τέμπη – Κασσελάκης και Βελόπουλος όπως Τσίπρας και Καμμένος, εκλογές το 2027

«Πιθανώς να είναι μονταρισμένο το ηχητικό» από τα Τέμπη, «αν έρθει αίτημα για Προανακριτική θα το εξετάσουμε», «Κασσελάκης και Βελόπουλος θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο». Μερικά απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (11.04.2024) εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές το προηγούμενο ποσοστό της ενώ απάντησε και στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές: «οι εκλογές θα γίνουν το 2027», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κάλπες ενώ ξέρει ότι θα είναι δεύτερος. 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τις σκέψεις για αλλαγή στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, τονίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και μέρος του κόστους να καλύπτεται από το κράτος αλλά και να παρακάμπτεται η λίστα όταν υπάρχει ανάγκη.

«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι για όλους μας, θα έλεγα και για μένα προσωπικά, καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί πολλές φορές κάποιος να προσπαθεί να διορθώνει ένα πρόβλημα και μια κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν που μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

«Ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες. Έχουμε καθημερινά, όμως, πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν για τα περιστατικά αυτά. Και αισθάνονται αυτή την άνεση διότι υπάρχει, παρά το γεγονός ότι στους Αγίους Αναργύρους μπορεί να έγιναν όλα λάθος, υπάρχει βασικά εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά.

Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι τελικά θα έχουν προστασία. Αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”, ότι «θα κάνω τα απολύτως απαραίτητα, ότι δεν νοιάζομαι πραγματικά για το πρόβλημα του πολίτη, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί αστυνομικοί που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αστυνομικοί που εκτός υπηρεσίας βλέπετε ότι καταδιώκουν και μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες. Αστυνομικοί οι οποίοι μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Αστυνομικοί οι οποίοι μπήκαν μέσα στη φωτιά (…) Το είπα, όταν πρέπει το περιπολικό, να γίνει ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Πρέπει να προσθέσουμε και άλλα. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες για το τι γίνεται από τη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα panic buttons. Το panic button έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα η οποία μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την Αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να έρθει η Αστυνομία στο σπίτι, χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής, είναι μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

Άρα, για εμένα κάθε τέτοιο περιστατικό, όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων, αυτή η τραγωδία, είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και τραγωδίες. Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός απάντησε «όχι». «.Αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή, θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα». Στην επισήμανση ότι σε εννέα μήνες έχουν αλλάξει 3 υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφώνησε «mea culpa». 

«Προφανώς η ευθύνη είναι δική μου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός, ο οποίος πραγματικά και κατέχει το αντικείμενο -αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται- και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην Ελληνική Αστυνομία, τα οποία, τονίζω, είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h3xzdfqyxt

Να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος

«Η δεύτερη τετραετία είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα.

Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε». 

Για το bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία αλλά χρειάζονται και όρια στα παιδιά από τους γονείς. «Και επεισή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Γιώργος Τσίπρας) ότι αν σπάσει ένα τζάμι, θα το πληρώσει το σχολείο, όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια, εάν το παιδί αυτή τη στιγμή προβεί σε μία φθορά.

«Αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14-15 ετών, είναι πολύ εύκολο μετά, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το υπόδειγμα το οποίο τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο, το οποίο εμείς ουσιαστικά τους το προσφέραμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δεν το κάναμε.

Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών». 

«Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία μεταξύ ανηλίκων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει τάση για περισσότερη βία και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα φτάσουμε εκεί». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα στη μάχη κατά της οπαδικής βίας και σημείωσε ότι «για εμένα το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα το οποίο θέλω να το κερδίσω, και στη μνήμη ενός αστυνομικού ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο οπαδικής βίας».

«Θα εξετάσουμε την Προανακριτική, ίσως είναι μονταρισμένο το ηχητικό»

«Στα Τέμπη “συναντήθηκε” το ανθρώπινο λάθος με παθογένειες ετών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη και ζήτησε «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας θα είναι ασφαλή».

«Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δεν παίρνουμε απάντηση. Σας ρωτώ, να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά», τόνισε και στην επισήμανση ότι άρα δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, απάντησε: «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά εγώ πολύ καλά γνωρίζω ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είναι βαριά προσβλητικό ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε, τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε, χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης;».

Σε ερώτηση για το αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω. Όλα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση -και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να σηκώσει ο γερανός τα βαγόνια… Είναι επιχειρησιακή απόφαση, εμείς δεν ξέραμε. Υπήρχαν βαγόνια κάτω από τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι. Όταν έχουμε μια τραγωδία οι άνθρωποι που επιχειρούσαν έκριναν και έπραξαν τα δέοντα. Είναι δυσάρεστο τέτοιες ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα. Πρέπει να το διαψεύσει η Δικαιοσύνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους οργή. 

«Δεν απαντήσαμε πειστικά στις θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή. Και ρίζωσαν όλα αυτά: το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο. Όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του, σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Κάνω την αυτοκριτική μου και έπρεπε να απαντήσουμε με περισσότερη πειστικότητα», είπε για το αν έγιναν λάθη στη διαχείρηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Για το αν ήταν λάθος ο Κώστας Καραμανλής να είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχει στη Βουλή κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο Προανακριτικής επιτροπής!

«Δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει, πλην όμως δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει, θα το συζητήσουμε.

Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο συγκεκριμένο δεν έχω δει. Και ξέρετε ότι όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, διότι αυτό ζητούν στην ουσία, αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψ’ το, συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h3yni52ryp

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και συγκεκριμένα στην ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα» και δεσμεύθηκε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού», τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνο να ακούει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάζουν.  

«Στηρίζουμε τους πολίτες», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Δαπανούμε δισ. για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας τόνισε και σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται».

«Σίγουρα κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό, γι’ αυτό επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε όταν αναφέρθηκε σε παλιότερη δήλωση πως “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”, με αφορμή ανατιμήσεις από γνωστές επιχειρήσεις.  

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, άμεσα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” και σημείωσε ότι το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι ακόμα ένα μέτρο κατά του προβλήματος της στέγασης. Επίσης, κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες και ανασκευάζονται οι παλιές. 

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και βάσει της λίστας αναμονής.

«Τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις», είπε αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας ότι είναι φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων.  

«Είναι περισσότερα έσοδα» τόνισε επίσης «και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επίσης τόνισε στους επόμενους 3 μήνες ποιοι έκαναν χρήση αυτού του μέτρου».

Και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις «να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος. Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών». 

Και αυτό θα γίνει «με εισοδηματικά κριτήρια ή και με κριτήρια του πόσο καιρό περιμένουν στη λίστα. Δηλαδή να πάμε σε αυτούς οι οποίοι περιμένουν τον περισσότερο χρόνο».

Οι ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει τον πήχη του κόμματός του στο 17% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές πήρε 23%. 

Απαντώντας στο αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές, είπε ότι εκλογές θα έχουμε το 2027 και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

«Θέλω το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές», είπε, ενώ συνέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι τα αντισυστημικά κόμματα δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα.

«Σε εννιά μήνες κάναμε σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα. 

«Όποιος θεωρεί ότι μας έπληξε το νομοσχέδιο για τα όμοφυλα ζευγάρια, να έρθει να μου το αποδείξει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδεχόμενος ότι «μπορεί να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας» αλλά ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ. 

Τον Μάιο στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο είναι στα μέσα Μαΐου να είναι στην Τουρκία. Η 13η Μαΐου, είπε, είναι μια ημερομηνία που συζητείται αλλά δεν είναι σίγουρο. 

Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για περισσότερους από 12 μήνες «δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία».

«Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά το δίκαιο των θέσεών μας».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0h40zh70ji1

«Δεν πάω πουθενά, δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο για κάποια θέση στην Ευρώπη. 

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Κασσελάκης: Θα είμαι ικανοποιημένος με ποσοστό πάνω από 20%

Αισιόδοξος ότι θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Action 24 και επανέλαβε ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη.

Είπε ακόμη: “Αν δούμε ένα ποσοστό πάνω από 20% θα είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαστε κοντά να το πετύχουμε. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πριν από τρεις μήνες μας είχατε τελειωμένους. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει”.

Επανέλαβε ότι κάνει άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο που μπορεί στις 9 Ιουνίου να σχηματίσει μία ισχυρή αντιπολίτευση. Ωστόσο διευκρίνισε ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνίες σε επίπεδο αρχηγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καταστατικό του Συνέδριο και θα ανοίξει τις πόρτες του. Η κομματική επετηρίδα δεν θα είναι παράγοντας, αντίθετα θα είναι η προσφορά και η αξιοκρατία”.

Σε ερώτηση για την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν κοιμήθηκε το βράδυ όταν άκουσε ότι την επομένη των εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα τον πάρει τηλέφωνο απάντησε: “Η ειρωνική αντίδραση φανερώνει ανασφάλεια. Και δεν ταιριάζει σε μία μεγάλη παράταξη. Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα στην πολιτική. Όλοι ασχολούνται και χλευάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, τον μόνο που δεν έχει πάρει ένα ευρώ από φόρους και το μόνο κόμμα που δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε νωπή εντολή για να προχωρήσουμε στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο”.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ακόμη ότι “δεν υπάρχει προσωπική χημεία και ούτε βούληση για συμφωνία κορυφής”. Για την επίθεση που του έκανε ο πρωθυπουργός με προσωπικούς χαρακτηρισμούς απάντησε: ” Η κατηγορία για αλαζονεία είναι τεράστια ειρωνεία να προέρχεται από εκείνον. Όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται. Χαίρομαι που η παράταξη που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα είναι εκείνη που εργαλειοποιεί την τοξικότητα. Μας έχουν πει βδέλλες, ανθέλληνες, εθνικούς μειοδότες, εμένα με είπε ο υπουργός του μάπα. Καιρός είναι αυτές οι καρέκλες να τρίξουν να καταλάβουν ότι δεν είναι τοπικοί άρχοντες είναι υπηρέτες”.

Για το πόθεν έσχες του είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε: “Εκείνοι είναι που χρωστούν 400 εκατομμύρια και δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς πληρώνουν τον κ. Γκρίνμπεργκ που ξέρω ότι είναι πολύ ακριβός. Μπορεί η ΝΔ να μας δείξει το πόθεν έσχες της, ο κ. Μητσοτάκης να μας δείξει το πόθεν του;”. Όσο για το αν έχει πολιτική χημεία με τον πρωθυπουργό και αν αυτό επηρεάζει απάντησε ότι “σε θέματα ασφάλειας της χώρα η χημεία δεν είναι παράγοντας, αν είναι σε μία κατάσταση για να προστατεύσουμε ζωές Ελλήνων τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό”.

Για το Μακεδονικό είπε: “Τα πρωτόκολλα είναι θετικά και για γεωπολιτικούς και για οικονομικούς λόγους και το είπε και η κ. Μπακογιάννη ότι δεν έχει πρόβλημα. Όπως δεν είχε και ο πατέρας του πρωθυπουργού. ‘Αρα τόσα χρόνια τι περίμεναν; Θα έπρεπε να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό. Εμείς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς πήραν αυτή την γενναία πρωτοβουλία, αντίθετα ο πρωθυπουργός πολιτεύτηκε με την περικεφαλαία. Αν είναι επωφελής ας την ψηφίσει ο πρωθυπουργός, αν είναι ζημιογόνα ας συναντηθεί με τους ομοϊδεάτες του στα Σκόπια. Οι συμπολίτες μας μπορεί να διαφωνούν την Βόρειο Ελλάδα, το σέβομαι, αλλά εμείς δεν τους εργαλειοποιήσαμε. Ξέρουν ότι έχουμε μία ξεκάθαρη στάση. Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ χαρούμενος που ψηφίστηκε πριν αναλάβει. Εν τέλει οι ίδιοι δημιούργησαν το θέμα οι ίδιοι να το λύσουν τώρα”.

Στην κατηγορία ότι κάνει πολύ λάιφ στάιλ και ότι είναι απολιτίκ απάντησε: “Είμαστε στο 2024, είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες, χρειάζεται να γίνει πολιτική αλλαγή και θα σπάσουμε αυγά, χρειάζεται να αντισταθούμε σε ένα σύστημα εξουσίας. Προσωπικά δεν θα αλλάξω αυτό που είμαι. Αν θέλετε ξύλινο λόγο και να μην είναι διαθέσιμος στον κόσμο, βρείτε άλλον”

Για το ότι πήγε στα μπουζούκια απάντησε: “Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πήγαινε στα μπουζούκια; Είμαι και του σαλονιού είμαι και του λιμανιού, θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό αριστερό. Με μαθηματική ακρίβεια τα προβλήματα της χώρας θα είναι διαφορετικά σε τέσσερα χρόνια. ‘Αρα αυτό που πρέπει να επιλέγει ο πολίτης είναι ο χαρακτήρας του πολιτικού. Όχι αν έχει γνώσεις, αν και παρεμπιπτόντως στα οικονομικά τα γνωρίζω καλύτερα από τους κυβερνώντος. Πρέπει να επιλέξουν κάποιον από τον χαρακτήρα του. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλέξουν αδιαμεσολάβητα.

Εγώ ξεπατώνομαι λιώνω παπούτσια”. Για το λάιφ στάιλ απάντησε: “Εγώ διέρρευσα τα προσωπικά δεδομένα για το σπίτι μου ή για τον γάμο μου; ‘Αλλοι τα διαρρέουν. Τι να κάνω; Τα παρουσιάζω μόνος μου για να πάψουν να απασχολούν. Αυτό που χρειάζεται είναι αντισυμβατικό μήνυμα που να προέρχεται από την κοινωνία”.

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές ισορροπίες είπε: “Η βάση είναι πάνω από όλα τα όργανα και πάνω από τον πρόεδρο. Εμείς κάναμε μία καινοτόμα διαδικασία για την επιλογή των ευρωβουλευτών από την βάση. Εμείς έχουμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας. Έμπρακτα μιλώντας ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να μην έχει εξουσία. Ποιος άλλος έδωσε την δύναμη στον κόσμο με αυτό τον τρόπο;”.

Σε ερώτηση για το αν στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για δεύτερη θητεία είπε: “Θα απαντήσω την κατάλληλη στιγμή”.

Για την σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα: Η σχέση μας είναι μία χαρά δεν έχει αλλάξει τίποτε. Το κόμμα και εγώ έχουμε στηρίξει την Συμφωνία. Αν με καλέσει στη εκδήλωση που οργανώνει θα πάω”.

Για τις αιτιάσεις ότι αλλάζει την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος απάντησε: “Είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης στο κόμμα που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πολλές από τις αλλαγές ήταν μέσα στο καταστατικό αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί. Το καταστατικό λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Και σε κάποια θέματα όπως η φορολόγηση κινούμαστε πολύ πιο αριστερά. Η σύγχρονη αριστερά καλύπτει και την κεντροαριστερά. Στην στέγη δεν μπορείς πρέπει να έχει ένα παρεμβατικό κράτος. Όπως και στην Υγεία. Δεν είναι θέματα ιδεολογίας, η σύγχρονη αριστερά παρεμβαίνει και λύνει μεγάλα ζητήματα”.

Μίλησε για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει υπουργούς: “Τρία είναι τα κριτήρια: ενσυναίσθησης, θέλω να έχω δίπλα μου ανθρώπους που σε ανύποπτο χρόνο έχω ακούσει ότι έχουν προσφέρει. Το δεύτερο κριτήριο είναι η ηθική. Το τρίτο είναι η τεχνοκρατική επάρκεια. Μερικοί από όσους θα στελεχώσουν την μελλοντική κυβέρνηση υπάρχουν ήδη στην βουλή και άλλοι είναι στα think tanks”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας. Στις 11:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με πολίτες στη Βέροια.

Εν συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Τα Παιδιά της ‘Ανοιξης» στην Πατρίδα Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Τέλος στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία – Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες»

Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, με πολλαπλά μηνύματα σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης (16.05.24) στον ΣΚΑΪ, ανοίγοντας τη «βεντάλια» όλων των «καυτών» ζητημάτων στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkyriakosmitsotakis%2Fvideos%2F1478442876363265%2F&show_text=false&width=560&t=0 

«Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία ως προς το μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές», είπε, ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

«Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές, έχουμε ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά τις μεγάλες διαφορές μας, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

«Για το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, πήραμε την άδεια κανενός; Αν κάνουμε θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες θα πάρουμε την άδεια κανενός; Η Ελλάδα ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν ζητά την άδεια κανενός», υπογράμμισε.

«Προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική μας γραμμή. Οι θάλασσές μας είναι ο μεγάλος μας πλούτος. Το να βάλουμε περιορισμούς σε συνεννόηση με τους ψαράδες μας θα έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1atuy9mtp09

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, σημείωσε ότι «κάποια πράγματα λέγονται γιατί η Τουρκία αισθάνεται ότι πρέπει να πει κάποιες θέσεις που δεν έχουν αλλάξει». «Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο», επεσήμανε. 

Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «έχω μπλεχτεί με τις θέσεις της κεντροαριστεράς που ήταν πάντα υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ζημιώθηκε η χώρα με την επίσκεψη αυτή; Εγώ καταλαβαίνω την όποια δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα. Το 2024 δεν έχει σχέση με το 2019 με πρόχειρες και υπερφίαλες τοποθετήσεις εξωτερική πολιτική δεν γίνεται». 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1audjs0t8cx

Για την πρόκληση της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας οργή και σάλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».

Εξέπεμψε δε αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία. 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1aul60bijwp

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται».

Στη συνέχεια, κι αναφερόμενος στον μεγάλο «βραχνά» των Ελλήνων, την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μισθοί θα αυξάνονται, ακόμη κι αν η ακρίβεια δεν υποχωρεί» και περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας».  

Δήλωσε δε ότι η πρώτη παρέμβαση, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1av45cg6zhl

Για την Ασφάλεια, είπε ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. «Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ό,τι και στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν», υπογράμμισε για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. «Όποτε χρειαστεί η αστυνομία να παρέμβει, το κάνει αμέσως», τόνισε. 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1avs9s4f6yh

Για την εγκληματικότητα και τις γυναικοκτονίες, «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ειδικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, για να μπορούν οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς. Νομίζω ότι σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ήδη αισθητή η παρουσία των αστυνομικών, χρειαζόμαστε μία καλύτερη κατανομή του αστυνομικού δυναμικού της χώρας». 

Για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, δήλωσε «ας κρατήσουμε ότι μερικές φορές, υπάρχουν στιγμές που ξεχειλίζουν το ποτήρι, η τραγική αυτή στιγμή ήταν η σταγόνα που μας οδήγησε σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο και δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω».  

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d1avv82a3j5d

Για τον πήχη των ευρωεκλογών, είπε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, στο 33%. «Οι ευρωεκλογές έχουν εθνικό πρόσημο, η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», επεσήμανε. 

«Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε. 

Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αρκέστηκε να πει ότι «σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα». 

Σχετικά με το σενάριο ανασχηματισμού, είπε ότι «το χαμόγελό μου νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση, έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι διαρκείς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα». 

Για την εκ νέου υποψηφιότητά του τοπ 2027, δήλωσε ότι «η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις εκλογές και το 2027. Αισθάνομαι φρέσκος, με νέες ιδέες, πιο έμπειρος και δημιουργικός». Τόνισε, πάντως, πως «πάμε για εξάντληση της 4ετίας» όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

«Θέλω να διαφυλάξω την αξιοπιστία των προβλέψεων μου», είπε, κλείνοντας για τον τελικό του Conference. 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ